ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούνη 1998
Σελ. /80
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παναθηναϊκό συλλαλητήριο αύριο

Με απόφαση της ΓΣΕΕ και τη στήριξη του ΕΚΑ οργανώνεται αύριο Πέμπτη στις 7μμ συλλαλητήριο συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής. Προσφυγή και στη Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας

Παναθηναϊκό συλλαλητήριο διοργανώνει η ΓΣΕΕ αύριο Πέμπτη στις 7μμ, στο κεντρικό κατάστημα της Ιονικής Τράπεζας, στην οδό Πανεπιστημίου,για την καταδίκη του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των εργατικών κινητοποιήσεων. Την απόφαση πήρε χτες το προεδρείο της Συνομοσπονδίας, που αποφάσισε επίσης: Να καταθέσει υπόμνημα - καταγγελία στην ετήσια γενική συνέλευση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στη Γενεύη. Να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα η ΕΕ της Συνομοσπονδίας και να συγκαλέσει την Ολομέλεια της διοίκησης με θέματα τις εξελίξεις στην Ιονική και το θέμα των εργασιακών σχέσεων.

Τη συμμετοχή του στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο αποφάσισε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας,το οποίο σε ανακοίνωσή του καταδικάζει την ποινικοποίηση του αγώνα και την κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

Τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης,που καταδικάζει "τις καταστροφικές για το λαό κυβερνητικές επιλογές, τον αυταρχισμό και τα κατασταλτικά μέτρα", καθώς και "τη στάση των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων, που μέσα από τη συναίνεση βοηθάνε στα νέα μέτρα απορρόφησης της λαϊκής οργής".

"Την προσφυγή της κυβέρνησης και των οργάνων της στα δικαστήρια κατά της απεργίας της ΓΣΕΕ", καταδικάζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών,τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει σε καθεστώς γενικής απαγόρευσης το συνταγματικά κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα και το σύνολο των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών".

ΓΣΕΕ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Ψάξτε αλλού για κομπάρσους"

Παρωδία η χθεσινή εκδίκαση της αγωγής της Ιονικής κατά της ΓΣΕΕ και του απεργιακού δικαιώματος. Αρνήθηκε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο η Συνομοσπονδία

"Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει"! Κάπως έτσι ήταν η εκδίκαση της αγωγής της Ιονικής Τράπεζας - με την οποία ζητούσε να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ στην Τράπεζα - χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, αφού από την πλευρά της η ΓΣΕΕ αποφάσισε να μη νομιμοποιήσει με τη συμμετοχή της σ' αυτή τη δίκη την ποινικοποίηση των αγώνων και έτσι η εκδίκαση ολοκληρώθηκε με την εξέταση ενός μόνο μάρτυρα της Ιονικής Τράπεζας...

Την ποινικοποίηση καταδικάζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, καθώς και "τον αυταρχισμό της κυβέρνησης που στοχεύει με τέτοιους τρόπους να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργατοϋπαλλήλων και να υλοποιήσει την πολιτική της σε βάρος τους".

Σχετικά με την εκδίκαση της αγωγής και την απουσία της ΓΣΕΕ από τη διαδικασία, σημειώνεται: "Επειδή το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ήταν, είναι και θα είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων, αντίθετο στην περιστολή δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, ΔΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ με την παρουσία του την "εκδίκαση" της αγωγής. Σε προσχεδιασμένα κυβερνητικά σενάρια, ας ψάξει αλλού η κυβέρνηση για κομπάρσους".

Η ΓΣΕΕ απαιτούσε - με την ανακοίνωσή της - έστω και την τελευταία στιγμή να αποσυρθεί η αγωγή και να μην εκδικαστεί, ενώ καταλήγοντας η ανακοίνωση υπογραμμίζει: "Σε κάθε περίπτωση, η εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό της κίνημα δε θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια. Θα συνεχίσουν τον αγώνα και τις προσπάθειές τους για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Οι επικίνδυνες πρακτικές του αυταρχισμού θα αντιμετωπιστούν από το συνδικαλιστικό κίνημα".

- Νέα σύσκεψη με θέμα την Ιονική Τράπεζα πραγματοποιείται σήμερα, στις 10 πμ, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με συμμετοχή υπουργών και κομματικών παραγόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας Γ. Παπαντωνίου και Μ. Παπαϊωάννου αντίστοιχα, ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας,οι Α. Μανίκας και Θ. Τσουκάτος από την πλευρά του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι Κ. Γεωργουτσάκος και Χ. Σταματόπουλος, πρόεδρος και διοικητής της Εμπορικής και Ιονικής αντίστοιχα.

ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Η λύση στη συνέχιση και στην αλληλεγγύη

Συνεχίζεται η απεργία τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή με βάση την απόφαση της χτεσινής Γενικής Συνέλευσης. Καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού και του εργοδοτικού συνδικαλισμού από τους απεργούς. Ολοκληρωμένη πρόταση της ΕΣΑΚ κατά της διαφαινόμενης οριοθέτησης της απεργίας και της υποστολής του βασικού αιτήματος για ΙΟΝΙΚΗ στο Δημόσιο

Τη συνέχιση της απεργίας μέχρι τουλάχιστον και την Παρασκευή αποφάσισαν οι πάνω από 1.500 εργαζόμενοι της Ιονικής Τράπεζας, που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα μαζική και μαχητική Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, κόντρα στις ύπουλες κυβερνητικές μεθοδεύσεις και ενώ από την ηγεσία του συλλόγου διαφάνηκε η πρόθεση οριοθέτησης της κινητοποίησης μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά και υποστολής του βασικού αιτήματος που είναι Ιονική - τράπεζα δημόσια.

Σ' αυτή τη ζοφερή προοπτική για το μέλλον της Τράπεζας, αλλά και των εργαζομένων, αντιπαρατάχθηκαν οι ΕΣΑΚίτες συνδικαλιστές, προβάλλοντας την πρόταση για συνέχιση της απεργίας μέχρι τις 19 Ιούνη, οπότε συνέρχεται η γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής για να αποφασίσει το ξεπούλημα της Τράπεζας, με καθαρό τον κύριο στόχο του αγώνα για την παραμονή της Ιονικής στο Δημόσιο.

Στη συνέλευση επικράτησε μαχητικό κλίμα καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού, της ποινικοποίησης των αγώνων, αλλά και της απεργοσπαστικής ηγεσίας της ΟΤΟΕ, καθώς και της ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ, από την οποία κανένας δεν τόλμησε να εμφανιστεί χτες ενώπιον των εργαζομένων. Αντίθετα, θερμή ήταν η υποδοχή των εκπροσώπων των παρατάξεων και των κομμάτων που τάχθηκαν στο πλευρό τους. Μετά το τέλος της συνέλευσης οι απεργοί, μαζί με άλλους εργαζόμενους του Πειραιά, πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στο Μηχανογραφικό Κέντρο Ιονικής, φωνάζοντας συνθήματα όπως: "Κάτω τα χέρια απ' την Ιονική", "Αγώνας μαζικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος".

Συγκεκριμένα η απεργία συνεχίζεται ως εξής: Σήμερα με βάση την απόφαση της ΓΣΕΕ, αύριο με κήρυξη απεργίας από το σύλλογο και την Παρασκευή, βάσει της προηγούμενης απόφασης της ΟΤΟΕ για παντραπεζική απεργία. Αποφασίστηκε, επίσης, συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση των εκπαιδευτικών στην πλατεία Κάνιγγος. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ του Συλλόγου προκειμένου να αποφασιστούν - βάσει της πρότασης - "μορφές κινητοποιήσεων" μέχρι τις 19 Ιούνη, οπότε θα γίνει η συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής για να αποφασίσει την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου Γ. Μαρκάκης,παρότι σημείωσε ότι το χτεσινό έγγραφο της Εμπορικής για δήθεν διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, δεν παρέχει καμιά ουσιαστική εγγύηση, δεν παρέλειψε να το χαρακτηρίσει ως "νίκη", προσπαθώντας να περάσει τη λογική του παζαρέματος στη βάση της κυβερνητικής λογικής, με την προσθήκη της διασφάλισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ στην Ιονική Μαρία Κιάμου,από το βήμα της συνέλευσης, τόνισε: "Η μόνη λύση είναι η συνέχιση του απεργιακού μας αγώνα. Ανεξάρτητα από τις δικαστικές αποφάσεις, πρέπει να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση για πώληση της Ιονικής και χιλιάδες απολύσεις.Οι ηγεσίες της ΟΤΟΕ και της ΓΣΕΕ είχαν υπέρτατο καθήκον να συντονίσουν και να διευρύνουν τον απεργιακό αγώνα σε τράπεζες και ΔΕΚΟ". Συνέχισε τονίζοντας: "Εμείς θα υπερασπιστούμε τις αγωνιστικές απεργιακές αποφάσεις για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της Ιονικής".

Στη συνέλευση των εργαζομένων παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης,του ΣΥΝ Μαρία Αλφιέρη και εκπρόσωποι από πολλά εργατικά σωματεία.

Από τη χθεσινή γενική συνέλευση

Από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση

"Σκοτεινοί εγκέφαλοι"

Την παρουσία ορισμένων ύποπτων ατόμων (π.χ. μπράβων νυχτερινών κέντρων ή ανθρώπων, που έχουν "στενές" σχέσεις με την Ασφάλεια) σε χώρους, όπου βρίσκονται οι αγωνιζόμενοι υπάλληλοι της "Ιονικής", μας κατάγγειλαν ορισμένοι αναγνώστες μας. Ιδιαίτερη - και απόλυτα δικαιολογημένη - εντύπωση τους έκανε το γεγονός, πως τα άτομα αυτά επιχειρούσαν να έχουν ενεργή συμμετοχή, είτε παριστάνοντας τους συμπαραστεκόμενους, είτε φωνάζοντας συνθήματα. Οι εργαζόμενοι της Ιονικής, βέβαια, παίρνουν μέτρα περιφρούρησης του αγώνα τους. Και πολύ καλά κάνουν. Ας είναι, βέβαιοι, οι όποιοι εγκέφαλοι βρίσκονται πίσω από τα εκτελεστικά αυτά όργανα, ότι, τα όποια σκοτεινά σχέδιά τους, θα "σπάσουν" πάνω στον κυματοθραύστη της αγωνιστικής ενότητας των υπαλλήλων της Ιονικής και της μαχητικής αλληλεγγύης όλων των εργαζόμενων.

Εμμονή στο ξεπούλημα

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας σε χτεσινή συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ

Την εμμονή της κυβέρνησης στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών, επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, προδιαθέτοντας ταυτόχρονα για μαζικές απολύσεις και αφαίρεση κατακτήσεων των εργαζομένων στις υπηρεσίες αυτές.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος,αποδεχόμενος την ιδιωτικοποίηση και "ξεχνώντας" πως η μετατροπή των δημοσίων οργανισμών σε ανώνυμες εταιρίες σημαίνει αυτόματη άρση της μονιμότητας για μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, έκανε λόγο απλώς για διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ο υπουργός απέκλεισε ακόμη και την πρόταση για διορθωτική αύξηση στο τέλος του χρόνου, αν υπάρχει απόκλιση της εισοδηματικής πολιτικής απ' τον πληθωρισμό. Αν και παρέπεμψε για το ζήτημα της θεσμοθέτησης συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο δημόσιο στον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, ωστόσο προκατέλαβε για την απάντηση, σημειώνοντας πως τώρα εξετάζεται η εισοδηματική πολιτική για το '99.

Το "κράτος - στρατηγείο" ανακάλυψε ο Σημίτης

Τη θεωρία του "κράτους - στρατηγείου" ανακάλυψε ο πρωθυπουργός για να δικαιολογήσει τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις. Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε το βασικό δόγμα του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή την απομάκρυνση του κράτους από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες με την εκχώρησή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να μειώσει τη σημασία της ιδιωτικοποίησης της Ιονικής, λέγοντας ότι ελέγχει μόλις το 5% του τραπεζικού συστήματος, αλλά αποσιώπησε ότι αυτή η πολιτική αφορά το σύνολο του δημόσιου τραπεζικού συστήματος. Ακόμη ισχυρίστηκε ψευδώς ότι το κράτος θα ελέγχει το τραπεζικό σύστημα μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή η "ανεξαρτητοποίησή" της από το κράτος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ