ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 10 Ιούνη 2024
Σελ. /20
Οι εκτιμήσεις και τα πρώτα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σε άλλες χώρες

Κήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία - Μεγάλη πτώση για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία

Copyright 2024 The Associated

Χωρίς μεγάλες μεταβολές διαμορφώνεται ο συνολικότερος συσχετισμός των αστικών πολιτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο - παρότι στο εσωτερικό μιας σειράς χωρών, όπως στη Γαλλία, καταγράφονται ανακατατάξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα - σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για τις χτεσινές ευρωεκλογές.

Με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, τον παγκόσμιο ανταγωνισμό με αιχμή την «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, παρατηρείται ορισμένη αύξηση εθνικιστικών - ακροδεξιών κομμάτων και πτώση των Πρασίνων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αποτυπώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στις κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ευρωκοινοβουλίου για την κατανομή των 720 εδρών (από 705 έδρες που είχε το απερχόμενο σώμα), η οποία δόθηκε τα μεσάνυχτα και συνδυάζει αποτελέσματα και exit polls, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΡΡ) παραμένει η μεγαλύτερη ευρωομάδα με 186 έδρες (+10). Στη δεύτερη θέση παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) με 133 έδρες (-6) και στην τρίτη θέση η φιλελεύθερη ομάδα Renew - με συμμετοχή κομμάτων όπως του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν - με 82 έδρες, καταγράφοντας όμως σημαντική μείωση (-20 έδρες).

Ακολουθεί η ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Ρεφορμιστών (ECR) - όπου συμμετέχει το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζ. Μελόνι - με 70 έδρες (+1). Στην πέμπτη θέση, σημαντικά ενισχυμένη, βρίσκεται η ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), όπου συμμετέχει το κόμμα της Μ. Λεπέν, με 60 έδρες (+11).

Μεγάλες απώλειες καταγράφει η ομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία με 53 έδρες (-18). Η ομάδα «Αριστερά» εμφανίζεται με 36 έδρες (-1), ενώ τα κόμματα που δεν εντάσσονται σε κάποια ευρωομάδα συγκεντρώνουν 50 έδρες. Ακόμη 50 έδρες καταγράφονται για μεμονωμένους υποψηφίους και όσους δεν έχουν ακόμα καταχωρηθεί σε κάποια πολιτική ομάδα.

Γαλλία: Πρώτο με 31% το κόμμα της Λεπέν - Κήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών

Πολιτικές εξελίξεις προκαλεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Γαλλία, με φόντο εντεινόμενες διεργασίες για τους όρους υπεράσπισης των συμφερόντων της γαλλικής αστικής τάξης στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Μετά την πρωτιά και τη μεγάλη ενίσχυση της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης» της Μαρίν Λεπέν και την μεγάλη πτώση για τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν κήρυξε με έκτακτο διάγγελμά του πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιούνη.

Αναλυτικότερα, η συμμετοχή κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά της τελευταίας 30ετίας, με 52,8%.

Με βάση εκτιμήσεις από exit polls έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν «τερμάτιζε» πρώτη, με 32% (από 23,34% το 2019), ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εμ. Μακρόν ακολουθούσε με μόλις 15,4% (από 22,42% το 2019).

Ακολουθούσαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 13,9%, η «Ανυπότακτη Γαλλία» με 9,3% και οι Ρεπουμπλικάνοι με 6,8%.

Στην Ευρωβουλή φαίνεται ότι μπαίνει και το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ με 5,2%, ακολουθούσαν οι Οικολόγοι (EELV) με 5% και το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας με 2,5%.

Στο έκτακτο διάγγελμά του ο Εμ. Μακρόν, προκηρύσσοντας τις έκτακτες βουλευτικές εκλογές, ανέφερε ότι «δεν θα κάνω σαν να μην έγινε τίποτα». Από τη μεριά της η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε».

Γερμανία: Λαϊκή δυσαρέσκεια για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Σημαντική πτώση καταγράφουν στις ευρωεκλογές και τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία - Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι, Φιλελεύθεροι (FDP) - σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις της Infratest dimap, αποτυπώνοντας τη συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση.

Η συμμετοχή κινήθηκε κοντά στο 64%, ενώ για πρώτη φορά επετράπη η ψήφος για τους 16 ετών και άνω.

Καθαρή πρωτιά καταγράφουν οι Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) με 30% και 23 έδρες.

Στη δεύτερη θέση και αρκετά ενισχυμένο βρίσκεται το εθνικιστικό - ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 16% (+5%) και 16 έδρες. Το αποτέλεσμα αυτό, αν τελικά επιβεβαιωθεί, καταγράφεται με φόντο τις διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς και της AfD που γίνονταν το τελευταίο εξάμηνο σε γερμανικές πόλεις με στήριξη των βασικών πολιτικών δυνάμεων, αλλά και τα σκάνδαλα που βγήκαν στην επιφάνεια τις τελευταίες μέρες για τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της AfD.

Ακολουθεί με 14% και 14 έδρες το SPD του καγκελάριου, Ολ. Σολτς (-1,8% από το 2019).

Οι Πράσινοι εμφανίζονται να «συντρίβονται» με 12,5% και 12 έδρες, χάνοντας περισσότερο από 8% σε σύγκριση με το 2019.

Το νέο κόμμα «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), που προέρχεται από διάσπαση της «Αριστεράς» (Die Linke), εμφανίζεται με 6% και 6 έδρες, το FDP με 5% και 5 έδρες, ενώ η «Αριστερά» με λιγότερο από 3% και 3 έδρες.

«CDU και CSU, μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κέρδισαν τις ευρωπαϊκές εκλογές στη Γερμανία, και υποθέτω και στην ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος της CDU, Φρ. Μερτς, καλώντας σε «πολιτική αλλαγή στη Γερμανία».

Ο καγκελάριος «πρέπει να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στη Βουλή», επισήμανε ο γγ της CDU.

«Οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο ευρωσκεπτικιστές», δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της AfD, Αλις Βάιντελ, συμπληρώνοντας πως τώρα θα επικεντρωθεί «στον σχηματισμό μιας πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», καθώς αποπέμφθηκε από την «ακροδεξιά ομάδα» ΙD πριν λίγες μέρες.

Στην Αυστρία: Το εθνικιστικό - ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPO), που ανήκει στην ευρωομάδα ID, εμφανιζόταν πρώτο στα exit polls με 27%, στη δεύτερη θέση το Λαϊκό Κόμμα με 23,5% και στην τρίτη οι Σοσιαλδημοκράτες με 23%. Εάν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη φορά που το FPO έρχεται πρώτο σε εκλογές εθνικού επιπέδου.

Στην Ολλανδία: Ανοδο για το ακροδεξιό «Κόμμα για την Ελευθερία» του Γκ. Βίλντερς κατέγραψαν τα exit polls με 17,7% και 7 έδρες, ενώ η συμμαχία Σοσιαλιστών και Πράσινης Αριστεράς προηγείται με 21,6% και 8 έδρες.

Τριπλές κάλπες στο Βέλγιο - Παραίτηση του πρωθυπουργού

Τριπλές κάλπες στήθηκαν στο Βέλγιο για ομοσπονδιακές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Στη Φλαμανδία, με περίπου τις μισές ψήφους καταμετρημένες, το εθνικιστικό κόμμα «Νέα Φλαμανδική Συμμαχία» (N-VA) διατηρεί την πρώτη θέση τόσο για τις ομοσπονδιακές εκλογές (26,7%) όσο και για τις περιφερειακές εκλογές της Φλάνδρας (25,2%). Το ακροδεξιό Vlaams Belang λαμβάνει αντίστοιχα 21% και 22% - χαμηλότερα από ό,τι του έδιναν οι δημοσκοπήσεις.

Ακολουθούν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Vooruit (13,1%), το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CD & V (13,1%), το Κόμμα των Εργατών (8,8%), το φιλελεύθερο Open Vld (8%) και το Groen (7,2%).

Ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρο, μετά την 6η θέση του Open VLD στη Φλάνδρα, ανακοίνωσε στα μέλη του κόμματος την παραίτησή του.

Στη γαλλόφωνη Βαλλωνία, όπου το αποτέλεσμα ήταν λιγότερο σαφές, εμφανίζονταν να προηγούνται οι Μεταρρυθμιστές (MR) και ακολουθούσαν το κεντρώο Les Engages και το σοσιαλδημοκρατικό PS.

Σε άλλες χώρες

Στην Κύπρο, στο 76,1% των αποτελεσμάτων που μετέδιδαν ΜΜΕ της χώρας, ο «Δημοκρατικός Συναγερμός» συγκέντρωνε 24,7% και το ΑΚΕΛ ακολουθούσε με 21,7%. Στην τρίτη θέση βρισκόταν ο πρωτοεμφανιζόμενος «ανεξάρτητος» Φειδίας Παναγιώτου με 19,4%, ενώ ακολουθούσαν το ακροδεξιό ΕΛΑΜ με 11,2%, το ΔΗΚΟ με 9,6% και η ΕΔΕΚ με 4,7%.

Στην Ισπανία, όπου η αποχή ξεπέρασε το 60%, το κεντροδεξιό PP («Λαϊκό Κόμμα») εμφανιζόταν πρώτο στα exit poll με 32,4%, το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό PSOE συγκέντρωνε 30,2%, με το ακροδεξιό VOX στην τρίτη θέση με 10,4%. Ακολουθούσαν το συγκυβερνών σοσιαλδημοκρατικό - οπορτουνιστικό Sumar με 6,3% και το αντίστοιχου προσανατολισμού Podemos με 4,4%.

Στην Πορτογαλία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία (AD) εμφανίζονται στο exit poll ισόπαλοι με ποσοστά 28%-34%. Το ακροδεξιό Chega και η φιλελεύθερη πρωτοβουλία (IL) ακολουθούν επίσης ισόπαλα μεταξύ 8% και 12%. Το Αριστερό Μπλοκ (BE), το «πράσινο» Livre και η CDU (ΚΚ Πορτογαλίας - Πράσινοι) λαμβάνουν μεταξύ 3% και 5%.

Στη Βουλγαρία η αποχή «χτύπησε» ρεκόρ, ξεπερνώντας το 70%, ενώ μάλιστα χτες διεξάγονταν και βουλευτικές εκλογές, για 6η συνεχόμενη φορά από το 2021. Σύμφωνα με τα exit polls, το κεντροδεξιό GERB ερχόταν πρώτο με 26,2%. Ακολουθούσε το κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» με 15,7% και στην τρίτη θέση το «φιλορωσικό» Αναγέννηση με 15,4%. Στη συνέχεια ακολουθούν το DPS (συσπειρώνει την τουρκική μειονότητα) με 14,3% και στην 5η θέση το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) με 9,1%, που προτάσσει επίσης τη διατήρηση σχέσεων με τη Μόσχα.

Στη Ρουμανία, με βάση τις εκτιμήσεις έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, στην πρώτη θέση η κυβερνητική συμμαχία των PSN - PNL συγκέντρωνε 54%, ενώ με 14% ακολουθούσε η εθνικιστική «Συμμαχία για την Ενοποίηση των Ρουμάνων» (AUR), που στο πρόγραμμά της μιλά για μια «κυρίαρχη Ρουμανία στην Ευρώπη» και εκφράζει διαφωνίες με τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Στην Ιρλανδία τα exit poll έδιναν την πρωτιά στο κεντροδεξιό Fianna Gael με 23,2%, δεύτερο το FF με 22,6% και τρίτο το Sin Fein με 21%.

Στη Φινλανδία, με τη συμμετοχή μόλις στο 28,35%, στο 60% της καταμέτρησης, το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού του πρωθυπουργού Πέτερι Ορπο λαμβάνει 24,6%, ενώ η σοσιαλδημοκρατική - οπορτουνιστική Αριστερή Συμμαχία (μέλος του ΚΕΑ) αναδεικνύεται δεύτερη με 18,2%, περνώντας τους Σοσιαλδημοκράτες (15,4%). Το «Κόμμα των Φινλανδών» που στηρίζει την κυβέρνηση χάνει τη μισή του δύναμη και πέφτει στο 6,8%.

Στη Δανία, σύμφωνα με τα exit poll της Epinion (που μετέδωσε και η σελίδα του Ευρωκοινοβουλίου) προηγούνταν η Πράσινη Αριστερά με 18,4% και ακολουθούσαν οι Σοσιαλδημοκράτες της πρωθυπουργού Μέτε Φρεντέρικσεν με 15,4%.

Στη Σουηδία, το exit poll SVT Valu κατέγραφε στην πρώτη θέση τους Σοσιαλδημοκράτες με 23,1% και στη δεύτερη θέση τους Μετριοπαθείς του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον, με 17,3%.

Στην Πολωνία, σύμφωνα με τα exit polls, πρώτο κόμμα εμφανίζεται ο Συνασπισμός Πολιτών του πρωθυπουργού Ντ. Τουσκ με τους Πράσινους με 38,2% και στη δεύτερη θέση το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) με 33,9%.

Σημαντικά αυξημένη ήταν η συμμετοχή στην Ουγγαρία που ανήλθε σε σχεδόν 56,1%, χωρίς να υπάρχουν έως αργά χτες διαθέσιμα exit poll.

Στην Ιταλία οι κάλπες έκλεισαν στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, τελευταίες σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με το exit poll τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι πήραν 26-30%, το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα 21-25% και το Κίνημα Πέντε Αστέρων 10-15%.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ