ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Συναγερμό σημαίνουν τα Σωματεία ενάντια στην εγκληματική τροπολογία που τους πετάει στον δρόμο

Κατατίθεται σήμερα και προωθεί τις ομαδικές απολύσεις, με προοπτική να μπει λουκέτο τον Αύγουστο | «Επιστρέφουμε τα τελεσίγραφα» διαμηνύουν οι εργαζόμενοι, Γενική Συνέλευση σήμερα στη Λάρυμνα

Εντείνει τους εκβιασμούς η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, πιέζοντάς τους να αποδεχτούν τους εγκληματικούς της σχεδιασμούς, το κλείσιμο της επιχείρησης και τις ομαδικές απολύσεις τους, με ...αντάλλαγμα μηνιαίες και δίμηνες συμβάσεις για κάποιους από τους απολυμένους.

Σε συνάντηση που είχαν χτες τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων με τον ειδικό εκκαθαριστή, τους παρουσιάστηκε η τροπολογία με τις προτάσεις της κυβέρνησης, που ήδη έχουν απορρίψει οι εργαζόμενοι μέσα από συλλογικές διαδικασίες, ενώ τους ξεκαθαρίστηκε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μέχρι τέλη Αυγούστου να σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και να απολυθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι.

Η τροπολογία, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα και να συζητηθεί με συνοπτικές διαδικασίες την ερχόμενη Τρίτη, επαναλαμβάνει ότι ο ειδικός εκκαθαριστής μπορεί να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων των εργαζομένων, δηλαδή να τους απολύσει όλους, ώστε να παραδοθεί η επιχείρηση «καθαρή» στον επενδυτή. Παράλληλα, στο πλαίσιο του εκβιασμού προβλέπει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για τις αποζημιώσεις των απολυμένων, αλλά και «δυνατότητα» μετά τις απολύσεις να επιλέγει ο ειδικός διαχειριστής το «κατά περίπτωση αναγκαίο προσωπικό»μ με συμβάσεις μηνιαίας ή διμηνιαίας διάρκειας για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας. Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται προβλέψεις για «προγράμματα απασχόλησης» - ανακύκλωσης της ανεργίας σε απολυμένους άνω των 55 ετών, προδιαγράφοντας ότι το πιο έμπειρο εργατικό δυναμικό θα βρεθεί εκτός επιχείρησης.

Τα παραπάνω παρουσιάζονται μάλιστα με θράσος ως «δελεαστικά» από την κυβέρνηση προς τους εργαζόμενους, εκβιάζοντάς τους ότι για να γίνουν πράξη πρέπει τα Σωματεία να παραιτηθούν από τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει κατά της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων και τα οποία θα εκδικαστούν στις 17 Ιούνη. Υπενθυμίζεται ότι με προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Αθηνών οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν κερδίσει το «πάγωμα» της ομαδικής τους απόλυσης μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Μάλιστα, αρχικά η εκδίκαση είχε προγραμματιστεί για τις 6 Μάη, αλλά η κυβέρνηση αιτήθηκε την αναβολή της.

«Επιστρέφουμε τα τελεσίγραφα, δεν δεχόμαστε εκβιασμούς»

Στο φόντο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων της Λάρυμνας προχωρά σήμερα Παρασκευή σε Γενική Συνέλευση στις 11 π.μ. και προσανατολίζεται σε κινητοποίηση στην Αθήνα στις 17 Ιούνη, μέρα που θα εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα. «Επιστρέφουμε τα απαράδεκτα τελεσίγραφα και τις εκβιαστικές προτάσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου της Λάρυμνας, καλώντας στη σημερινή συνέλευση.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση των Σωματείων με την ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, ο Π. Πολίτης καλεί σε συναγερμό τους εργαζόμενους και τα Σωματεία και αναφέρει:

«Σήμερα 9/6, μετά από πρόσκληση της ειδικής διαχείρισης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με όλα τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Η ειδική διαχείριση μας ξαναπαρουσίασε το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, που μας είχε κοινοποιήσει την προηγούμενη βδομάδα, και μας ξεκαθάρισε ότι το πολύ μέχρι τέλη Αυγούστου θα σταματήσουν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, με αποτέλεσμα την άμεση απόλυση όλων των εργαζομένων, μόνιμων εργολαβικών και μικροεργολάβων που ζουν από τη δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ.

Με πρόσχημα την επαναπρόσληψη με μηνιαίες και δίμηνες συμβάσεις το αργότερο μέχρι τέλος του χρόνου, απαίτησε τη συναίνεσή μας ώστε να αποσύρουμε τα ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάζονται στις 17/6. Ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν ώστε να μην προχωρήσουν οι απολύσεις των εργαζομένων, με βάση την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). Σ' αυτόν τον ωμό εκβιασμό από την πλευρά της κυβέρνησης αντιπαραθέσαμε τη διεξαγωγή διαβούλευσης με την κυβέρνηση, όπως από καιρό τώρα έχουμε ζητήσει, πάνω στην πρόταση που έχουν καταθέσει τα Σωματεία.

Με τελεσίγραφο και με αισχρό τρόπο η ειδική διαχείριση, ως εντολοδόχος της κυβέρνησης, απαιτεί να παραιτηθούμε από κάθε δικαίωμα στη δουλειά, στη συνέχιση της εργασίας μας στη ΛΑΡΚΟ. Τους απαντάμε ότι τους επιστρέφουμε τα τελεσίγραφα ως απαράδεκτα και τις προτάσεις τους ως εκβιαστικές, και συνεχίζουμε να παλεύουμε για το δίκιο μας.

Δίνουμε την απάντηση μας στη Γενική Συνέλευση, στέλνοντας μήνυμα απόρριψης των μέτρων και συνέχισης του αγώνα. Παίρνουμε απόφαση για κινητοποίηση στην Αθήνα στις 17 Ιουνίου, κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, με μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων».


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια

Συγκρότησε Επιτροπή Αγώνα με σωματεία και φορείς στη φτωχογειτονιά των εργατικών κατοικιών Ταραμπούρα

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Κέρκυρα για ρεύμα φθηνό για τον λαό
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Κέρκυρα για ρεύμα φθηνό για τον λαό
Με μια μαζική σε συμμετοχή συγκέντρωση στην πλατεία των Εργατικών Κατοικιών της Ταραμπούρα, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας προχώρησε στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια.

Στο χώρο το «παρών» έδωσαν πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, αλλά και εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων, πολιτιστικών συλλόγων και άλλων φορέων του Νοτίου Διαμερίσματος της Πάτρας.

Βρέθηκαν επίσης αρκετοί εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και απλός λαϊκός κόσμος. Αρκετοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν και τη συμφωνία τους στη συγκρότηση της επιτροπής, ως βήμα για την οργάνωση της πάλης και του αγώνα.

Το άνοιγμα της συγκέντρωσης πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που, όπως είπε, θα συνεχιστεί και σε άλλες γειτονιές της πόλης. Στα προβλήματα του λαού στο Νότιο Διαμέρισμα της Πάτρας στάθηκε στην παρέμβασή της η πρόεδρος του και μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ, Αννα Πελεκούδα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, εκφράζοντας τη στήριξη της δημοτικής αρχής στην πρωτοβουλία του συνδικαλιστικού φορέα.

Τον λόγο πήραν επίσης εκπρόσωποι απ' τα συνδικάτα Οικοδόμων Πάτρας, Επισιτισμού - Τουρισμού Αχαΐας, Συνταξιούχων ΙΚΑ, όπως και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταραμπούρα, αλλά και απ' το Λαϊκό Φροντιστήριο του δήμου Πατρέων και τον Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ).

Από τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και φορέων στην Πάτρα
Από τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και φορέων στην Πάτρα
Στις παρεμβάσεις τους ανέδειξαν τα ζητήματα που απασχολούν τον λαό, τις δράσεις που έχουν αναπτύξει, αλλά και τα παραδείγματα των νικηφόρων αγώνων που είχαν οι εργαζόμενοι σε χώρους δουλειάς όπως η COSCO, η «e-food» και η ΛΑΡΚΟ με την οργάνωση της πάλης τους και τη συσπείρωση στα συνδικάτα τους.

Ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και μουσική, με τη συμμετοχή χορευτικών πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και του παραρτήματος του χορευτικού συγκροτήματος του δήμου και το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για το αμέσως επόμενο διάστημα, με νέες πρωτοβουλίες και δράσεις.

Στάση εργασίας και μαζική κινητοποίηση στην Κέρκυρα

Στάση εργασίας και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Κέρκυρα πραγματοποίησαν χτες το πρωί το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, απαιτώντας κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής, γενναία μείωση στο πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος, καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς και διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

Η στάση εργασίας από τις 7 π.μ. μέχρι τις 11 π.μ. αποφασίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου την περασμένη Τρίτη, ενώ το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας πραγματοποίησε από το πρωί περιφρούρηση σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί όπως «Pelekas Monastery», «Grand Mediterraneo», «Sandy Beach» κ.ά.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας χαιρέτισε ο Βαγγέλης Χριστοδούλου, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ενώ ομιλία έκανε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας. Στη συγκέντρωση ξεχώρισε η παρουσία ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενώ παρευρέθηκαν και συνδικαλιστές από τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ καθώς και ο Σύλλογος Γυναικών Κέρκυρας.

Στην Πτολεμαΐδα

Κινητοποίηση στο τοπικό υποκατάστημα της ΔΕΗ πραγματοποίησαν και στην Πτολεμαΐδα την περασμένη Τετάρτη εργατικά σωματεία και φορείς, απαιτώντας άμεσα μέτρα ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια.

Στη κινητοποίηση συμμετείχε το ΣΕΕΕΝ, το Παράρτημα Πτολεμαΐδας ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, το ΣΕΥΠΕ και ο Σύλλογος ΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας.

«Ρεύμα φθηνό για να ζήσουμε», ήταν το σύνθημα που κρατούσαν μέλη του Συλλόγου ΑμεΑ, μαζί με αυτά των εργατικών σωματείων με τα συνθήματα «Ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό» και «Ενέργεια κοινωνικό αγαθό - ΔΕΗ λαϊκή περιουσία».

Οι συγκεντρωμένοι μοίρασαν ανακοινώσεις και φώναξαν συνθήματα ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια, στην πολιτική των κυβερνήσεων που εφάρμοσαν και προωθούν την «απελευθέρωση» και το χρηματιστήριο της αγοράς Ενέργειας, την «πράσινη ανάπτυξη» και την απολιγνιτοποίηση.

Τα σωματεία απαίτησαν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του ειδικού τέλους για τη Μείωση Εκπομπών Αέριων Ρύπων, του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ