ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Σήμερα η συναυλία για τον Τούρκο ποιητή
  • Στις 20.00, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό
  • Το Σαββατοκύριακο το Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ

Από τις πρόβες
Από τις πρόβες
Σήμερα στις 20.00, στον Περισσό θα πραγματοποιηθεί συναυλία βασισμένη σε μελοποιημένη ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ από Τούρκους συνθέτες. Από τη γεύση που πήραμε στις πρόβες αναμένεται να είναι μαγική. Τούρκοι κι Ελληνες καλλιτέχνες επί σκηνής θα μας μυήσουν στην ποίηση του μεγάλου Τούρκου κομμουνιστή ποιητή.

Και η συναυλία αυτή εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που αγκαλιάζουν το Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ για τον Ναζίμ Χικμέτ στις 13 και 14 Ιούνη.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο στην έναρξη του Συνεδρίου θα παρουσιαστεί το δραματοποιημένο απόσπασμα «Τάνια» από το έπος «Ανθρώπινα τοπία της πατρίδας μου», από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης.

Στη συνέχεια θα χαιρετίσουν οι: Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας.

Η εναρκτήρια ομιλία θα γίνει από την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού, με τίτλο: «Τραγουδώντας μες στα μεσάνυχτα την αυγή». Την πρώτη μέρα οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις θα αγκαλιάσουν τις δύο πρώτες ενότητες «Γεια στης ανθρωπιάς το μεγαλείο» και «Τα τραγούδια μας πιο μπροστά στη γραμμή να ορμάνε στον εχθρό».

Την Κυριακή, οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις θα αφορούν την ενότητα, «Καρδιά που αντιχτυπά και στο πιο μακρινό αστέρι». Στη λήξη του Συνεδρίου θα παρουσιαστεί η χοροθεατρική παράσταση «Μονάκριβή μου» από νέους Ελληνες καλλιτέχνες.

Η συναυλία θα δοθεί από το συγκρότημα «Οι Μουσικοί του Κομμουνιστικού Κόμματος» (Τουρκία), που συγκροτήθηκε το 2014. Στόχο έχει να εντάξει στη μουσική την πολιτική. Συνθέτει και ερμηνεύει πρώτα απ' όλα ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ, καθώς βέβαια και άλλων ποιητών. Προσπαθεί και μέσα από την Τέχνη να διαδώσει την ιδέα του σοσιαλισμού. Σε ό,τι αφορά τον Ναζίμ Χικμέτ και το τι επικρατεί στη σημερινή Τουρκία, τονίζει το συγκρότημα: «Οι πόρτες των σχολείων δεν έχουν ακόμα ανοίξει, τα σοκάκια και οι γειτονιές δεν έχουν γνωρίσει τον πιο μεγάλο ποιητή της σύγχρονης λογοτεχνίας μας. Παρ' όλα αυτά η εξουσία δεν κατάφερε να τον εξαφανίσει, ενώ οι μακρόχρονες προσπάθειες να αλλάξουν την ουσία της ποίησής του συνεχίζονται. Ο φωτεινός αυτός άνθρωπος που δεν έσκυψε το κεφάλι κατηγορείται ακόμα για προδοσία».

Στη συναυλία θα συμμετάσχουν επίσης και Ελληνες καλλιτέχνες.

Θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ από τους παρακάτω Τούρκους συνθέτες: Ζουλφί Λιβανελί, Ταχσίν Ιντζιρτζί, Τζεμ Καρατζά, Τιμούρ Σελτσούκ και Ουφούκ Καρακότς.

Μάλιστα, όσοι παρακολουθήσουν τη σημερινή μουσική παράσταση θα έχουν την ευκαιρία, να ακούσουν από τη φωνή και τον μπαγλαμά του σπουδαίου κι αναγνωρισμένου στην Τουρκία, Ουφούκ Καρακότς τραγούδια σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ.

Οι συντελεστές της μουσικής παράστασης:

Οι «Μουσικοί του Κομμουνιστικού Κόμματος» (Τουρκία): Ονούρ Τουντς, Οντζού Σαντζάκ, Γκιουνσελίν Σεντά Τσετίνκαγια, Ουλάς Οζέρ, Τζεμ Γιαρκίν, Ουφούκ Καρακότς, Οζγκιούρ Σαχίν

Και οι Ελληνες μουσικοί: Αμέρισσα Φτούλη, Θοδωρής Καρέλας, Λευτέρης Κουάντας, Γιάννης Καραλιάς.

Ενώ ο ηθοποιός Μιχαήλ Γιαννικάκης, ανάμεσα στα τραγούδια και τις μελωδίες, θα διαβάζει στα Ελληνικά, όλα τα μελοποιημένα ποιήματα που θα ακουστούν.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Επίσης, προσκλήσεις θα διατίθενται και στο χώρο της εκδήλωσης (φουαγιέ της Αίθουσας Συνεδρίων στον Περισσό), πριν τη συναυλία.

«ΤΟΣΚΑ» ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ
Δωρεάν θέσεις σε 1.500 ανέργους

PHOTO PROTECTED BY LAW 2121/93

Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα προσφέρει 1.500 δωρεάν θέσεις σε ανέργους, στη γενική δοκιμή της πρώτης καλοκαιρινής της παραγωγής στο Ηρώδειο, της «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι, το Σάββατο 13 Ιούνη, στις 21.00.

Η σπαρακτική Τόσκα του Τζάκομο Πουτσίνι, μία από τις δημοφιλέστερες όπερες όλων των εποχών, θα παρουσιαστεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή στις 14, 16, 17, 18 Ιούνη, στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Μια μεγάλη παραγωγή σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, τα οποία υπογράφει, μαζί με την σκηνοθεσία, ο διακεκριμένος Αργεντινός σκηνοθέτης Ούγκο ντε Ανα.

Η διανομή των δωρεάν εισιτηρίων για τη γενική δοκιμή - με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας και του δελτίου ταυτότητας - θα γίνεται στα ταμεία του θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59 - 61, 210.3662.100) τις εξής ημέρες και ώρες: Σήμερα: 14.00 - 21.00. Πέμπτη 11 Ιούνη: 10.00 - 21.00. Παρασκευή 12 Ιούνη: 10.00 - 13.00.

Η Φλόρια Τόσκα μια ντίβα της όπερας, είναι μία γυναίκα παράφορα ερωτευμένη, που ζηλεύει παθολογικά τον σύντροφό της. Ο Βαρόνος Σκάρπια ένας σκοτεινός άνδρας με απόλυτη εξουσία, ηδονίζεται από τον πόνο των θυμάτων του. Ανάμεσα στους δύο βρίσκεται ο εραστής και αγνός πατριώτης Μάριο Καβαραντόσι ο οποίος οδηγείται στο θάνατο, όχι για τις ιδέες του, αλλά επειδή κατέχει την Τόσκα, την οποία ποθεί ο Σκάρπια. Η μηχανή είναι καλά στημένη: απ' τις παγίδες του Σκάρπια δεν θα ξεφύγει κανείς.

Σε αυτό το οπερατικό θρίλερ (ποιητικό κείμενο Τζουζέππε Τζακόζα και Λουίτζι Ιλίκα βασισμένο στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Βικτοριέν Σαρντού) που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το 1900 στη Ρώμη, τα παράφορα πάθη υπογραμμίζονται από την άκρως υποβλητική μουσική του Τζάκομο Πουτσίνι. Δίκαια μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1942 από την ΕΛΣ, με τη 19χρονη Μαρία Κάλλας στον ομώνυμο ρόλο και από τότε παρουσιάζεται πολύ συχνά μετά από ισχυρή απαίτηση του κοινού.

Το ρόλο ερμηνεύει η σπουδαία Ελληνίδα σοπράνο Δήμητρα Θεοδοσίου, η οποία έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου (Μιλάνο, Παρίσι, Μόναχο, Λονδίνο κ.ά.), ενώ έχει συμπράξει με σπουδαίους αρχιμουσικούς όπως οι Ρικάρντο Μούτι, Βαλέρι Γκεργκίεφ και Ρικάρντο Σαγί. Στη δεύτερη διανομή, το ρόλο θα ενσαρκώσει η διεθνώς αναγνωρισμένη υψίφωνος Τσέλια Κοστέα, η οποία το 2012 στον ίδιο ρόλο χειροκροτήθηκε θερμά και έλαβε θετικότατες κριτικές.

Στο ρόλο του Μάριο Καβαραντόσσι ο Ιταλός τενόρος Ρομπέρτο Αρόνικα, στη δεύτερη διανομή ο Κορεάτης τενόρος Ρούντι Παρκ. Τον Βαρόνο Σκάρπια θα ερμηνεύσει ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, στη δεύτερη διανομή ο Φραντσέσκο Λαντόλφι. Μαζί τους νεότεροι και καταξιωμένοι Ελληνες μονωδοί, η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η «Σύγχρονη Εποχή» στο Φεστιβάλ Βιβλίου

Συνεχίζεται έως τις 21 Ιούνη το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Λειτουργεί στην παραλία του Λευκού Πύργου - Αγαλμα Μ. Αλεξάνδρου, καθημερινά από τις 6.30 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. και τις Κυριακές από τις 11 π.μ. έως τη 1.30 το μεσημέρι και από τις 6.30 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. Η «Σύγχρονη Εποχή» συμμετέχει στο Φεστιβάλ και στεγάζεται στο περίπτερο 77.

ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
Ο Κώστας Καζάκος νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας επέλεξε τον διακεκριμένο ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Καζάκο για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ