ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Καθημερινές επιθέσεις του στρατού

Παρά την κλιμάκωση συνεχίζονται και τα παζάρια

Βομβαρδισμένο σπίτι από τον ουκρανικό στρατό, χτες, στην Γκορλόφκα
Βομβαρδισμένο σπίτι από τον ουκρανικό στρατό, χτες, στην Γκορλόφκα
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Κλιμακώνονται καθημερινά οι επιθέσεις του ουκρανικού στρατού κατά θέσεων των πολιτοφυλακών, στις περιοχές που αυτοί ελέγχουν στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, με νέους νεκρούς, τραυματίες και ξεσπιτωμένους. Στην πόλη Γκορλόφκα, το τελευταίο 48ωρο, από πυρά πυροβολικού τραυματίστηκαν σοβαρά δύο άμαχοι, που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ τρία πολυώροφα κτίρια που χτυπήθηκαν, κρίθηκαν ακατάλληλα, αφού έχουν τμηματικά καταρρεύσει. Στις μάχες, ο ουκρανικός στρατός επίσης ανακοίνωσε το θάνατο οχτώ στρατιωτών (ενός από πυρά και εφτά όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε ναρκοπέδιο) και τον τραυματισμό άλλων πέντε. Η στρατιωτική διοίκηση των πολιτοφυλάκων των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) ανέφερε ότι οι συχνές παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ και η σημαντική ενίσχυση του εξοπλισμού του ουκρανικού λαού με βαρέα όπλα μέσα στη ζώνη επαφής -και όχι στις αποστάσεις που προβλέπει η συμφωνία- δείχνουν ότι ετοιμάζεται γενικευμένη επίθεση. Και βέβαια, τα παιδιά του ουκρανικού λαού και από τις δύο πλευρές πληρώνουν με το αίμα τους μια σύγκρουση ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική, γιατί η χώρα τους βρέθηκε, για τη γεωστρατηγική της θέση και τον πλούτο της, στο στόχαστρο των μονοπωλίων των ΗΠΑ, της ΕΕ και της καπιταλιστικής Ρωσίας.

Πάντως, χτες, από το Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν ανακοινώθηκε ότι έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα, στο Παρίσι, συνάντηση σε επίπεδο διπλωματών του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία). Πρόκειται για το σχήμα που είχε επικυρώσει τη συμφωνία του Μινσκ και τώρα υποτίθεται θα πιέσει για την τήρησή της, που καθημερινά παραβιάζεται. Την ίδια ώρα, «λάδι στη φωτιά» ρίχνει η δήλωση του αντιδραστικού Ουκρανού πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ, ότι η χώρα του «υπερασπίζεται όχι μόνο την ακεραιότητά της αλλά και τον ελεύθερο κόσμο, τη δημοκρατία και το διεθνές δίκαιο» και «θα συνεχίσει με κάθε μέσο για την επανάκτηση του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Κριμαίας».

Ωστόσο, ενδιαφέρον έχει, επίσης, η δήλωση του Βλαντισλάβ Ντεϊνέγκο, εκπροσώπου της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ του Λουγκάνσκ, ότι οι δύο ΛΔ, στο πλαίσιο των προτάσεων για τη συνταγματική αλλαγή που κατέθεσαν, δέχονται να παραμείνουν στην Ουκρανία, κάτω όμως από καθεστώς αυτονομίας και αρχών που εμπεριέχονται και στις συμφωνίες του Σεπτέμβρη του 2014 και του Φλεβάρη του 2015 στο Μινσκ.

Μεγάλη πυρκαγιά σε διυλιστήρια κοντά στο Κίεβο

Μια τεράστια πυρκαγιά προκάλεσε εκρήξεις σε 16 δεξαμενές πετρελαίου και άλλων καυσίμων, σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης περίπου 30 χιλιόμετρα από το Κίεβο, που ανήκει στην εταιρεία «BRSM - Nafta». Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η πυρκαγιά που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας και μαίνεται, προκάλεσε το θάνατο σε πέντε εργαζόμενους και το σοβαρό τραυματισμό άλλων, ενώ αρκετές ώρες μετά γινόταν λόγος και για αρκετούς νεκρούς και τραυματίες πυροσβέστες, που έσπευσαν να αντιμετωπίσουν το περιστατικό. Η κυβέρνηση έχει διατάξει έρευνα για το περιστατικό και δεν αποκλείει και την περίπτωση δολιοφθοράς.

ΜΕΞΙΚΟ
Εντείνεται η καταστολή της λαϊκής κινητοποίησης

Μετά τις εκλογές της Κυριακής, όπου καταγράφηκε η μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια στο αστικό εκλογικό σύστημα, με την αποχή να ξεπερνάει το 53%, η αντιδραστική κυβέρνηση του Ενρίκε Πένια Νιέτο συνεχίζει την καταστολή του λαϊκού κινήματος.

Το ΚΚ Μεξικού κατήγγειλε τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία σαν «φάρσα» και δε συμμετείχε, στηρίζοντας το μποϊκοτάζ των εκλογών στο οποίο προχώρησαν πολλές λαϊκές οργανώσεις. Χτες, επίσης, κατήγγειλε τη σύλληψη του Μιγκέλ Γκέρα Καστίγιο, Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών του Μεξικού (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Συνδικάτων Εκπαίδευσης, που ανήκει στην ταξική Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία), που πρωτοστατεί στην πάλη των εργαζομένων του κλάδου ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην πόλη Πουέμπλα και συμμετείχε ενεργά στο κίνημα απονομιμοποίησης της εκλογικής φάρσας.

Ο συγκεκριμένος αγωνιστής είναι και στέλεχος, μέλος της ΚΕ του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος του Μεξικού. Και τα δύο κόμματα απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή του.

Στο Μεξικό, τουλάχιστον από τα μέσα Μάη σε πολλές πολιτείες λαϊκές οργανώσεις οργάνωσαν την πάλη για την καταγγελία των εκλογών. Ειδικά στο Γκερέρο όπου έχει σηκωθεί το κίνημα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης εξαφάνισης των 43 φοιτητών της Διδασκαλικής Σχολής «Νορμάλ δε Αγιοτσινάπα», από στις 23 του περασμένου Σεπτέμβρη, οι πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις που είναι οργανωμένες στην Εθνική Λαϊκή Συνέλευση, μεταξύ αυτών το ΚΚ Μεξικού και η Ομοσπονδία Κομμουνιστικής Νεολαίας, πρωτοστάτησαν στις διαμαρτυρίες. Καταλήφθηκαν περιφερειακά συμβούλια της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής σε διάφορους δήμους.

Και σε πολλές περιοχές όπως η Οαχάκα, η Βερακρούς, το Μιτσοακάν, η Τσιάπας και λαϊκές συνοικίες της Πόλης του Μεξικού, λαϊκές δυνάμεις μπαίνουν στον οργανωμένο αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, τους νόμους που εγκρίνονται από τη «Συμφωνία για το Μεξικό» - τη συναίνεση των αστικών κομμάτων - όπως η ενεργειακή μεταρρύθμιση (άνοιγμα στις ντόπιες και ξένες ιδιωτικές επενδύσεις για την εκμετάλλευση πετρελαίου και ηλεκτρισμού), η εργασιακή μεταρρύθμιση (καταστροφή του 8ώρου, επινοικιαζόμενοι εργαζόμενοι και χτύπημα εργατικών κατακτήσεων), η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που κάνει την Παιδεία ακριβό εμπόρευμα για τα λαϊκά στρώματα.

Στην Οαχάκα, το 22ο τμήμα του Εθνικού Συντονιστικού Εργαζομένων στην Εκπαίδευση, βρίσκεται από την 1η Ιούνη σε απεργία και σε δράσεις για το μποϊκοτάζ των εκλογών. Στις 3 Ιούνη, καταλήφθηκαν στην περιοχή τα 11 περιφερειακά Συμβούλια της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, πετώντας έξω τους στρατιώτες που φυλούσαν 5 από αυτά. Καταλήφθηκε και το Διυλιστήριο Μεξικανικών Πετρελαίων στη Σαλίνα Κρους και Σάντα Μαρία ελ Τούλε, όπως και το αεροδρόμιο της Οαχάκα. Καταλήφθηκαν βενζινάδικα, κεντρικές οδικές αρτηρίες, ραδιοφωνικοί σταθμοί. Στην Τσιάπας τα τμήματα 7 και 40 του Εθνικού Συντονιστικού Εργαζομένων στην Εκπαίδευση κατέλαβαν την έδρα του τοπικού Συμβουλίου της Εκλογικής Επιτροπής και κατέστρεψαν εκλογικό υλικό. Μπλόκαραν για 1 μέρα τις εξόδους της πρωτεύουσας του κρατιδίου, κατέλαβαν βενζινάδικα. Ολη αυτή η λαϊκή κινητοποίηση που εκφράστηκε και στις εκλογές της Κυριακής έχει θορυβήσει τα αστικά επιτελεία που εντείνουν την καταστολή.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απολύσεις 25.000 εργαζομένων ετοιμάζει η HSBC

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το δρόμο της ανεργίας σε περίπου 25.000 εργαζόμενους στα υποκαταστήματά της σε όλο τον κόσμο αναμένεται να δείξει τους επόμενους μήνες η διεύθυνση της μεγαλύτερης τράπεζας στη Βρετανία, HSBC, στο πλαίσιο διαρθρωτικών αλλαγών, με στόχο τη μείωση του εργασιακού κόστους και την ενίσχυση του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ιδιαίτερα σε γρήγορα αναπτυσσόμενες καπιταλιστικές οικονομίες της Ασίας.

Ο Στιούαρτ Γκούλιβερ, εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας στο Λονδίνο σημείωσε ότι σε αυτούς συγκαταλέγονται περίπου 8.000 εργαζόμενοι που δουλεύουν σε υποκαταστήματα της HSBC στη Βρετανία (σε σύνολο 48.000 εργαζομένων). Πρόσθεσε ότι αρκετοί από τους 25.000 υπό απόλυση εργαζόμενους της τράπεζας βρίσκονται σε Τουρκία και Βραζιλία καθώς τερματίζονται οι εκεί δραστηριότητες της HSBC.

Οι «περικοπές κόστους» σχεδιάζεται να κυμανθούν μεταξύ 4,5 δισ. δολάρια έως 5 δισ. δολάρια έως το τέλος του 2017 και θα αφορούν το 10% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της τράπεζας διεθνώς που ανέρχονται σε 240.000.

ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
Αυξάνονται τα καραβάνια των ξεριζωμένων

Ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) ανακοίνωσε χτες ότι από τις αρχές του 2015, έχουν φτάσει στην Ευρώπη 100.000 μετανάστες και πρόσφυγες, κάνοντας λόγο για «δραματική αύξηση» των αφίξεων στη νότια Ιταλία και στην Ελλάδα.

Ο συνολικός αριθμός των 103.000 ανθρώπων συμπληρώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με την άφιξη 6.000 μεταναστών και προσφύγων στη νότια Ιταλία, οι οποίοι διασώθηκαν από την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Τρίτων», σε συντονισμό με την ιταλική ακτοφυλακή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αντριαν Εντουαρντς.

Στην πλειονότητά τους, προέρχονται από χώρες της Αφρικής και τη Μέση Ανατολή και ανάμεσά τους βρίσκονται παιδιά και έγκυες, διευκρίνισε. Πρόκειται, βέβαια, για τους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της βαρβαρότητας του καπιταλισμού που βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι. Ωστόσο, η Αρμοστεία αρκείται στην καταγραφή και την ανάγκη να αυξηθεί η παρουσία της στη νότια Ευρώπη, όπου είναι η βασική δίοδος των ανθρώπων αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσα στο 2015, έχουν φτάσει στην Ιταλία 54.000 πρόσφυγες, την Ελλάδα 48.000, στην Ισπανία 920, στη Μάλτα 91.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ