ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 2020
Σελ. /28
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε εξέλιξη η μεγάλη πολιτική εξόρμηση σε όλη τη χώρα

Με πείσμα και αυταπάρνηση για να φτάσουν πλατιά ο «Ριζοσπάστης» και οι θέσεις του Κόμματος

Με μια μεγάλη πολιτική εξόρμηση, που είναι σε εξέλιξη από το πρωί του Σαββάτου, σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς και συνοικίες σε όλη τη χώρα ξεκίνησε η η τετράμηνη εξόρμηση για την αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη».

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι «στο πόδι». Μέλη και φίλοι του Κόμματος, με φύλλα «Ριζοσπάστη» στα χέρια καθώς και με την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και τις θέσεις του Κόμματος, κάνουν ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα. Η συζήτηση που ανοίγει με τους εργαζόμενους είναι εφ' όλης της ύλης, καθώς η ανησυχία στο λαό είναι έκδηλη, τόσο για τα ιμπεριαλιστικά παζάρια που κλιμακώνονται στις πλάτες των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, όσο και για τις σοβαρές ελλείψεις του συστήματος Υγείας, τις οποίες κάνει πια όλο και πιο φανερές η εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου», που κυκλοφόρησε με δωρεάν το dvd του ντοκιμαντέρ «Ο Δρόμος μας» για τα 100χρονα του ΚΚΕ και με το αφιέρωμα στην 8η Μάρτη (Μέρα της Γυναίκας), σύμφωνα με τα χτεσινοβραδινά στοιχεία έχει ήδη ξεπεράσει σε διακίνηση τον μέσο όρο των σαββατοκυριακάτικων φύλλων. Αλλωστε οι Οργανώσεις είχαν βάλει πραγματικά φιλόδοξα πλάνα, προσπαθώντας να φτάσουν τη διακίνηση στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, αυτά της κυκλοφορίας των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο.

Η δραστηριότητα αυτή θα κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες, με εκδηλώσεις και αφιερώματα, με άμιλλα ανάμεσα στις Κομματικές Οργανώσεις, με μια πολύμορφη δραστηριότητα που θα αναδεικνύει την ανάγκη αύξησης της διακίνησης σε σταθερή βάση και καλύτερης αξιοποίησης της εφημερίδας μας.


Στο πόδι τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος στην Αττική!

ΚΟ Ναυτεργατών: Με γλέντι ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της πανεξόρμησης
ΚΟ Ναυτεργατών: Με γλέντι ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της πανεξόρμησης
Ενα τεράστιο άνοιγμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της Αττικής, σε κάθε δήμο και συνοικία, σε μεγάλους και μικρούς χώρους δουλειάς, σε εργοστάσια και γιαπιά, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, μικρομάγαζα, γραφεία, χώρους νεολαίας είναι σε εξέλιξη από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Από το πρωί του Σαββάτου, οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, παίρνοντας τη σκυτάλη των επιτυχημένων πρωτοβουλιών του προηγούμενου διαστήματος, ξεκίνησαν τη μεγάλη πολιτική εξόρμηση, με το ραντεβού να δίνεται στα κατά τόπους κομματικά γραφεία. Εκεί τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος παραλάμβαναν δεκάδες φύλλα «Ριζοσπάστη», έβαζαν τις άμιλλες για το ποιος θα διακινήσει τα περισσότερα και ξεχύνονταν στους δρόμους. «Δεν γυρνάμε αν δεν εξαντλήσουμε και το τελευταίο φύλλο», ήταν η παρότρυνση της μέρας. Αποτέλεσμα; Να υπάρχουν κάμποσες ΚΟΒ που μέχρι το μεσημέρι είχαν ήδη εξαντλήσει τα φύλλα τους και άλλες Οργανώσεις που, υπολογίζοντας την εξόρμηση αλλά και τα ραντεβού που είχαν με οπαδούς και φίλους, να διαπιστώνουν ότι η παραγγελία τους ήταν τελικά μικρή και να ψάχνουν επιπλέον φύλλα για να διακινήσουν.

Η δυναμική αυτή εκκίνηση της τετράμηνης εξόρμησης συνδυάστηκε με ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών με στελέχη του Κόμματος σε χώρους δουλειάς και συνοικίες να συζητούν με τον εργατόκοσμο για τις εξελίξεις, μια δραστηριότητα που συνεχίζεται με καθημερινές εκδηλώσεις και συσκέψεις.

«Ο "Ριζοσπάστης" είναι η μόνη εφημερίδα που εκφράζει τα συμφέροντα του λαού»

«Είναι ξεφτίλα να χρησιμοποιούν για τα παιχνίδια τους ανθρώπους βασανισμένους, γυναίκες και μωρά»: Αυτή ήταν η παρατήρηση εργαζόμενου από την Ελευσίνα κατά τη διάρκεια περιοδείας το πρωί του Σαββάτου, με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της πανεξόρμησης.

Σύσκεψη στα Μεσόγεια
Σύσκεψη στα Μεσόγεια
Εκεί, στην καρδιά αυτής της μεγάλης εργατούπολης, τα μέλη του Κόμματος μίλησαν με εκατοντάδες εργαζόμενους για τα καυτά θέματα των ημερών, όπως το Προσφυγικό, αναδεικνύοντας τις αιτίες για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και το τι πρέπει να κάνει ο λαός. Από την πλευρά των κατοίκων της Ελευσίνας εκφράστηκε αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ. Αρκετοί ήταν αυτοί που ήθελαν να αγοράσουν την εφημερίδα του ΚΚΕ, με μία εργαζόμενη γυναίκα να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ο «Ριζοσπάστης» «είναι η μόνη εφημερίδα που εκφράζει τα συμφέροντα του λαού και όχι των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Η επιτυχημένη εξόρμηση στην Ελευσίνα ήταν μία από αυτές που πραγματοποίησε η ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής, από την κεντρική πλατεία του Μενιδίου, με επικεφαλής τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ, μέχρι καταστήματα στον Κόκκινο Μύλο, γειτονιές στο Ζεφύρι και αλλού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεσημέρι του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά την έναρξη της εξόρμησης, η ΚΟ Ελευσίνας και η ΚΟ Ζεφυρίου είχαν εξαντλήσει την αρχική παραγγελία τους και άλλες Οργανώσεις, όπως των ΕΒΕ Μενιδίου, των Μεγάρων και του Ασπροπύργου, αναπροσάρμοζαν προς τα πάνω τους στόχους τους.

«Οι κομμουνιστές στη Βορειοδυτική Αττική δηλώνουμε αποφασισμένοι να φτάσει και να ακουστεί δυνατά η φωνή του ΚΚΕ στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές και τους χώρους δουλειάς. Η πανεξόρμηση αυτών των ημερών θα είναι μόνο η αρχή μιας τιτάνιας προσπάθειας για να αυξηθεί συνολικά η διακίνηση του "Ριζοσπάστη" στην περιοχή μας. Θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό!

Διακίνηση «Ριζοσπάστη» στο Πάντειο
Διακίνηση «Ριζοσπάστη» στο Πάντειο
Καλή δύναμη και αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που δίνουν αυτήν τη μάχη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», ανέφερε η Οργάνωση, σε κάλεσμα μάχης που απηύθυνε σε μέλη και οπαδούς αργά το απόγευμα του Σαββάτου για την πολιτική εξόρμηση.

Αντίστοιχο είναι το κλίμα σε όλη την Αττική. Η εξόρμηση στη Νότια Αθήνα ξεκίνησε με ορμή, από το πρωί του Σαββάτου που μέλη του Κόμματος συγκεντρώνονταν στα γραφεία. Λίγη ώρα μετά έβγαινε και η πρώτη περιοδεία της μέρας στους δρόμους του Μπραχαμίου, με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Προφανώς, ψηλά στη συζήτηση με τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους της περιοχής βρέθηκαν οι ελλείψεις που διαπιστώνονται με το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού, τα αναγκαία μέτρα πρόληψης που πρέπει να διεκδικήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα από την κυβέρνηση.

Από το απόγευμα στα Νότια προάστια «δεν υπήρχε φύλλο ούτε για δείγμα» στην Οργάνωση του Ελληνικού και στην Οργάνωση των Τζιτζιφιών Καλλιθέας, η οποία, σε κλίμα άμιλλας, καλούσε όποια ΚΟΒ ...δυσκολεύεται να διακινήσει την παραγγελία της, να της δώσει μερικά φύλλα για να συνεχίσει την εξόρμηση... Η Οργάνωση του Λόφου Καλλιθέας, πιο «προνοητική», πρόλαβε το πρωί του Σαββάτου να αυξήσει την παραγγελία της...

Σε χώρους δουλειάς από τα ξημερώματα της Δευτέρας

Ελευσίνα
Ελευσίνα
Το πρωί της Δευτέρας οι εξορμήσεις συνεχίστηκαν σε χώρους δουλειάς, και παρά τη δυνατή βροχή από τα ξημερώματα συνεργεία του Κόμματος βρέθηκαν στα «πόστα» που είχαν καθοριστεί από το σχέδιο των Οργανώσεων. Στις 5.30 το πρωί ξεκίνησε η εξόρμηση στην «TASTY» για να πιαστεί η πρωινή βάρδια. Την ίδια ώρα, κάτω από καταρρακτώδη βροχή, μέλη του Κόμματος εξορμούσαν στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΕΛΤΑ». Εξορμήσεις έγιναν επίσης σε δημοτικές υπηρεσίες, όπως σε Νίκαια - Ρέντη...

Με πείσμα για να μη μείνει ούτε φύλλο έδωσε τη μάχη η ΤΟ Κατασκευών. Το σχέδιο περιλάμβανε εξορμήσεις σε μικροοικοδομές και σε σπίτια εργατών το πρωί του Σαββάτου, ενώ το απόγευμα οργανώθηκαν συσκέψεις με οπαδούς που εντάχθηκαν στο σχέδιο της διακίνησης.

Τη δική της πολύτιμη συμβολή στην εξόρμηση είχε η ΤΟ Μεταφορών, παρεμβαίνοντας σε αμαξοστάσια, λιμάνια, τρένα κ.α. Οι ΚΟ Ναυτεργατών συνδύασαν την έναρξη της προσπάθειας για την αύξηση της διακίνησης με εξορμήσεις σε καράβια της ακτοπλοΐας και φορτηγά, στον Πειραιά και τα πορθμεία, σε Πέραμα, Δραπετσώνα, Κερατσίνι κ.α. Νεολαίοι διακίνησαν φύλλα στην ΑΕΝ Ασπροπύργου, ενώ το μεσημέρι του Σαββάτου, με το πλάνο της πρώτης μέρας να έχει πιαστεί, στήθηκε ένα μικρό γλέντι στα φιλόξενα γραφεία της ΠΕΜΕΝ. Το Σάββατο και την Κυριακή οι ΚΟ Ναυτεργατών είχαν ήδη δώσει 150 φύλλα «Ριζοσπάστη».

Στις φοιτητικές εστίες και τα πανεπιστήμια

Καισαριανή
Καισαριανή
Μεγάλη εξόρμηση πραγματοποιήθηκε από μέλη της ΚΝΕ στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ), το απόγευμα της Κυριακής, με στόχο να φτάσουν με τον «Ριζοσπάστη» σε όλους τους οικότροφους. Συζήτησαν μαζί τους για την αξία της εφημερίδας του ΚΚΕ, για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό, αλλά και για τα προβλήματα που υπάρχουν στις εστίες, στις σχολές, συνολικά στη ζωή τους και για το πώς θα οργανώσουν την πάλη τους.

Η μάχη διακίνησης του «Ριζοσπάστη» στα ΑΕΙ συνεχίστηκε το πρωί της Δευτέρας στα αμφιθέατρα. Στο ΕΜΠ περιόδευσε ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, συζητώντας με φοιτητές και εργαζόμενους του Ιδρύματος. Στη Φιλοσοφική βρέθηκε η Ιουλία Χρονοπούλου, Γραμματέας της ΤΕ ΑΕΙ, και στο Πάντειο ο Αλέξανδρος Μπουγάς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Αντίστοιχες εξορμήσεις έγιναν και στα υπόλοιπα ΑΕΙ της Αττικής.


Στο Πολυτεχνείο περιόδευσε ο Θ. Γκιώνης
Στο Πολυτεχνείο περιόδευσε ο Θ. Γκιώνης

Στο εργοστάσιο της TASTY
Στο εργοστάσιο της TASTY

Περιοδεία στο Μπραχάμι
Περιοδεία στο Μπραχάμι

Μεγάλη η διακίνηση στην Κεντρική Μακεδονία

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Μια μεγάλη πολιτική εξόρμηση σε δεκάδες χώρους δουλειάς και γειτονιές ξεκίνησαν οι ΤΟ (κλαδικές και εδαφικές) του ΚΚΕ στην Κεντρική Μακεδονία, το πρωί του Σαββάτου, με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» και με την Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και τις θέσεις του Κόμματος.

Στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, στην Πέλλα, στην Ημαθία, στις Σέρρες, στην Πιερία, στη Χαλκιδική, με τον «Ριζοσπάστη» και την Ανακοίνωση στο χέρι μετέφεραν ζωντανά το κάλεσμα του ΚΚΕ για επαγρύπνηση και δράση ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά παζάρια, για να στρέψει ο λαός τα πυρά του στους πραγματικούς υπεύθυνους και τις αιτίες που γεννούν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα.

Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και χτες Δευτέρα, έφτασαν σχεδιασμένα σε δεκάδες εργοστάσια, εργοτάξια, εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς (νοσοκομεία, σχολεία, δήμους, κ.λπ.), στέκια νεολαίας, στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων, σε σχολές κατάρτισης και ΙΕΚ, λαϊκές γειτονιές και χωριά.

Στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, στους οδικούς άξονες της Αριστοτέλους και της Αγίας Σοφίας, στην κεντρική αγορά και τα καταστήματα ξεχύθηκαν μαζικά τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

{Θεσσαλονίκη}
{Θεσσαλονίκη}
Η απήχηση που βρήκε το άνοιγμα των κομμουνιστών αποτυπώθηκε στη μεγάλη διακίνηση του «Ριζοσπάστη». Με τις περισσότερες ΚΟ να εξαντλούν τα φύλλα που χρεώθηκαν ήδη από τις πρώτες ώρες της πανεξόρμησης, μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, και να αναζητούν να αναπροσαρμόσουν τα πλάνα τους και να χρεωθούν επιπλέον φύλλα με σκοπό να φτάσουν σε ακόμη περισσότερο κόσμο.

Από τις κλαδικές Οργανώσεις ξεχώρισαν οι ΤΟ Εκπαιδευτικών και Βιομηχανίας που υπερκάλυψαν τα ήδη πολύ υψηλά πλάνα που είχαν βάλει.

Με την πείρα από την εξόρμηση του Σαββατοκύριακου, που έδειξε ότι τα αυξημένα πλάνα που τέθηκαν τελικά αποδείχθηκαν μικρά, οι ΚΟ βάζουν πιο φιλόδοξους στόχους για τις επόμενες μεγάλες εξορμήσεις με τον «Ριζοσπάστη».


ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Με αξιοποίηση της ύλης της εφημερίδας η επιτυχημένη εξόρμηση

Σέρρες
Σέρρες
Οπλισμένη με αποφασιστικότητα, αίσθημα συντροφικής άμιλλας και καλό σχεδιασμό μπήκε στη μάχη της πανεξόρμησης και η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Πριν ακόμα πραγματοποιήσουν τις εξορμήσεις τους στους μαζικούς χώρους δουλειάς των ορυχείων και των μονάδων της ΔΕΗ, οι ΚΟΒ χρειάστηκε το πρωί της Δευτέρας να εφοδιαστούν με νέα φύλλα, παρά τα αυξημένα πλάνα διακίνησης. Αφού λοιπόν πραγματοποίησαν το Σάββατο και την Κυριακή τις εξορμήσεις στα λεγόμενα «ενεργειακά χωριά» της περιοχής και στην Πτολεμαΐδα, το πρωί και το μεσημέρι της Δευτέρας εξόρμησαν στο Ορυχείο Μαυροπηγής, στο Νότιο Πεδίο, στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, στα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ και στο εργοτάξιο κατασκευής της μονάδας «Πτολεμαΐδα V», με σκοπό να μη μείνει εργάτης που να μην του έχουν απευθυνθεί με το φύλλο.

Ο Κώστας Χατζηδαμιανός, Γραμματέας της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου, κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα επιτυχημένης εξόρμησης στο Νότιο Πεδίο τόνισε πως σημαντικό ρόλο για την επιτυχία της έπαιξε το ότι από την πρώτη στιγμή που έφτασε ο «Ριζοσπάστης» στα χέρια των συντρόφων, επέλεξαν το κομμάτι της ύλης το οποίο θα αξιοποιούσαν απευθυνόμενοι στους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής, που ήδη βιώνει τις βαριές επιπτώσεις της «απολιγνιτοποίησης». Αλλωστε η εφημερίδα μας είχε δύο σελίδες αφιερωμένες στη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», δηλαδή στις πράσινες μπίζνες και τις επιπτώσεις της στην εργατική τάξη. Πλάι στα φύλλα, οι σύντροφοι μοίρασαν και την Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό.

Σε εργοστάσιο της ΔΕΗ με τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι
Σε εργοστάσιο της ΔΕΗ με τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι
Ανάλογη ήταν η εικόνα από την πανεξόρμηση και στις υπόλοιπες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, με τις Οργανώσεις του Κόμματος να μεταφέρουν πως βρέθηκαν σε τροχιά εξάντλησης ήδη από το Σάββατο, αποτυπώνοντας έτσι τις μεγάλες δυνατότητες για την επίτευξη του στόχου ορμητικής αύξησης της διακίνησης του «Ριζοσπάστη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ