ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η αποτελεσματικότητα και η προμήθεια των εμβολίων στο επίκεντρο των ανταγωνισμών

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα από τις έρευνες στη Γουχάν

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 107 εκατομμύρια και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 2,338 εκατομμύρια.

Στην πρώτη θέση βρίσκονται σταθερά οι ΗΠΑ, με πάνω από 27,7 εκατ. κρούσματα και τουλάχιστον 476.000 νεκρούς, ενώ σύμφωνα με πανεπιστημιακή μελέτη οι νεκροί ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 600.000 - στο καλύτερο σενάριο - μέχρι 1η Ιούνη.

Σχετικά με τη συζήτηση γύρω από την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της «AstraZeneca», αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του προγράμματος Covax σημείωσαν ότι «είναι πάρα πολύ νωρίς για να απορρίψουμε αυτό το εμβόλιο», που αποτελεί «ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας απάντησης στην υπάρχουσα πανδημία», καθώς αυτό που προέχει, τόνισαν, είναι να περιοριστούν οι νοσηλείες και να σωθούν ζωές.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της «AstraZeneca» έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση για τα άτομα άνω των 65 ετών και προχτές η Νότια Αφρική ανέφερε ότι αναστέλλει τους εμβολιασμούς, λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους.

«Θα χρειαστούμε ενδεχομένως μια δεύτερη και μια τρίτη γενιά εμβολίων για να κάνουμε περισσότερα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Το εμβόλιο της «AstraZeneca», που δεν έχει λάβει ακόμα την έγκριση του ΠΟΥ αλλά έχει εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές σε πολλές χώρες, μεταξύ άλλων και στην ΕΕ, αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των δόσεων των εμβολίων που το σύστημα Covax θέλει να διανείμει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Την ίδια ώρα η ΕΕ οριστικοποίησε τη συμφωνία με τις εταιρείες «Pfizer» και «BioNTech» για την αγορά άλλων 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου τους, όπως είχε ανακοινώσει στις 8 Γενάρη. Οπως είπε αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες με την «Pfizer», με βάση τη νέα συμφωνία οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη παραγγείλει άλλες 200 εκατ. δόσεις, που θα παραδοθούν φέτος, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των άλλων 100 εκατ. δόσεων.

Παράλληλα, η Γερμανία σχεδιάζει να δαπανήσει φέτος σχεδόν 9 δισ. ευρώ για να αγοράσει περίπου 635 εκατ. εμβόλια κατά της Covid-19, στο πλαίσιο του προγράμματος προμήθειας εμβολίων της ΕΕ και εθνικών συμφωνιών, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το «Reuters».

Η δε «Johnson & Johnson» ανακοίνωσε ότι ενδιαφέρεται να κατασκευάσει το εμβόλιό της στην Ινδία, προφανώς αξιοποιώντας τους πολύ χαμηλότερους μισθούς των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα ο Πέτερ Μπεν Εμπαρεκ, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που βρίσκεται στη Γουχάν της Κίνας από τις 14 Γενάρη, ανακοίνωσε ότι η έρευνα της ομάδας του για την προέλευση της Covid-19 δεν μετέβαλε δραματικά την εικόνα για την εμφάνιση της επιδημίας, αλλά απέδωσε νέες πληροφορίες, σημειώνοντας πως δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην κινεζική πόλη πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του το Δεκέμβρη του 2019. Πρόσθεσε δε πως «η μετάδοση προερχόμενη από ζώο είναι πιθανή, αλλά το ζώο αυτό ακόμα δεν έχει εντοπιστεί». Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πολύ απίθανο ο νέος κορονοϊός να προήλθε από διαρροή από κάποιο κινεζικό εργαστήριο.

Αμύθητα κέρδη για τις φαρμακευτικές

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Financial Times» έφερε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για το πώς θησαυρίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γερμανική «BioNTech», που μαζί με την αμερικανική «Pfizer» παρασκευάζουν εμβόλιο. Η «BioNTech» έχει ως μέτοχο την επενδυτική MIG, η οποία σε πρώιμη φάση είχε τοποθετήσει 13 εκατ. ευρώ και η απόδοση που έχει έναντι της αρχικής της επένδυσης είναι της τάξης του 4.500%. Από την εισαγωγή της «BioNTech» στον δείκτη Nasdaq του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, το 2019, η τιμή της μετοχής της εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 650%, φέρνοντας τη χρηματιστηριακή της αξία να ξεπερνά εκείνη της «Deutsche Bank».

Την ίδια ώρα η πρόεδρος της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας σε τηλεσυνέδριο του Πανεπιστημίου του Γουόρικ, στην Αγγλία, και με διάφορες ανιστόρητες συγκρίσεις με τη δεκαετία του '60, είπε ότι «ορισμένες χώρες βλέπουν την αναζήτηση ενός εμβολίου ως αγώνα μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων», προσπαθώντας δε να εξωραΐσει τους σφοδρούς ανταγωνισμούς ισχυρίστηκε ότι «η αναζήτηση εμβολίων δεν είναι ένας ανταγωνισμός μεταξύ Ευρωπαίων, Ρώσων, Κινέζων και Αμερικανών, αλλά ένα πολύ πιο σοβαρό ζήτημα». Δεν απέφυγε πάντως να συμπληρώσει ότι η Κίνα, παρά τη συνεργασία της με την ΕΕ, παραμένει «συστημικός αντίπαλος».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Οριακή η επάρκεια οξυγόνου, «κερασάκι στην τούρτα» των μεγάλων ελλείψεων

Περιοδεία από τον βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη

Με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων συναντήθηκε κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Μανώλη Συντυχάκη.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων υπήρξε εκτενής ενημέρωση για την ετοιμότητα και τα μέτρα θωράκισης εν μέσω της πανδημίας, για την πορεία του εμβολιαστικού κέντρου, για το κληροδότημα Μαλλινάκη, τη νέα πτέρυγα Ψυχιατρικής κλινικής, για την κατάσταση στις ΜΕΘ, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση και ενημέρωση για σειρά προβλημάτων που παραμένουν στο μοναδικό νοσοκομείο του νομού, το οποίο μέσα από ελλείψεις σηκώνει το βάρος της κάλυψης πληθυσμού 170.000 ατόμων σε επίπεδο νομού.

Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το ζήτημα της οριακής επάρκειας οξυγόνου, καθώς ναι μεν η μονάδα παραγωγής οξυγόνου του νοσοκομείου λειτουργεί κανονικά, όμως η παραγωγή της δεν επαρκεί για τις ανάγκες και οι ιδιώτες προμηθευτές απέσυραν τη δεξαμενή οξυγόνου που υπήρχε.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με το προσωπικό του νοσοκομείου για μια σειρά από δυσλειτουργίες που φέρνει στην επιφάνεια η υποστελέχωσή του. Χαρακτηριστικά, με βάση το οργανόγραμμα, μόνο για ιατρικό προσωπικό παραμένουν 62 κενές θέσεις, 57 κενές θέσεις σε επίπεδο ειδικευόμενων, καθώς και πολλά κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό. Σε όλα αυτά προστίθενται τα προβλήματα καθαριότητας (μία μόλις καθαρίστρια στη νυχτερινή βάρδια) και η φύλαξη της Ψυχιατρικής.

Από το κλιμάκιο του ΚΚΕ αναδείχθηκε η ανάγκη της οργανωμένης, ανυποχώρητης πάλης, από κοινού με τις λαϊκές οικογένειες, για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Υπογραμμίστηκε ότι η αγανάκτηση των εργαζομένων πρέπει να εκφραστεί με οργάνωση, με αγώνα και συσπείρωση στο σωματείο τους. Να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, να αγωνιστούν μαζί με όλες τις λαϊκές οικογένειες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση των ΜΕΘ, ενίσχυση της ΠΦΥ, αύξηση των δαπανών για την Υγεία, επαναλαμβανόμενα τεστ, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες.

Τέλος, ιδιαίτερα για το Νοσοκομείο Χανίων τονίστηκε από τον Μ. Συντυχάκη η ανάγκη άμεσης επίταξης της δεξαμενής οξυγόνου των ιδιωτών, ενώ εκφράστηκε η διαχρονική στήριξη του ΚΚΕ στο δίκαιο αίτημα για ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
375 δόσεις εμβολίων στα σκουπίδια!

Η απουσία ολοκληρωμένης πρόβλεψης κινδύνων στερεί και τις λιγοστές παρτίδες

Εβδομήντα πέντε φιαλίδια εμβολίων, 375 συνολικά δόσεις, αποσύρθηκαν από τον προγραμματισμό του εμβολιαστικού κέντρου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ), χτες το πρωί, μετά τη διαπίστωση βλάβης στη λειτουργία ψυγείου όπου φυλάσσονταν.

Το γεγονός αποκαλύπτει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στο ΠΓΝΙ υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχο περιστατικό προέκυψε την προηγούμενη Πέμπτη στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων. Τότε αποσύρθηκαν 36 φιαλίδια - 180 δόσεις «λόγω βλάβης στο καταγραφικό θερμοκρασίας ενός ψυγείου συντήρησης εμβολίων», όπως δημόσια αναγκάστηκε να παραδεχτεί σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μετά από καταγγελίες υγειονομικών στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων στο Κέντρο Υγείας, στο πλαίσιο της μέρας δράσης για την ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ψυγείο όπου φυλασσόταν η συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων ήταν ηλικίας 30 ετών μέσα στο φαρμακείο του νοσοκομείου. Παρά το γεγονός ότι είχε προβλεφθεί η τοποθέτηση συσκευής στο ψυγείο για τη σταθεροποίηση της τάσης, μετά και το αντίστοιχο περιστατικό στο ΚΥ Ιωαννίνων, ωστόσο δεν ήταν δυνατή η εποπτεία του όσο παρέμενε το φαρμακείο κλειστό λόγω μη εφημέρευσής του.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» ΠΓΝΙ επισημαίνει ότι την ίδια ώρα που «λόγω των εταιρικών και διακρατικών ανταγωνισμών, της έλλειψης υποδομών και προσωπικού στην ΠΦΥ» σημειώνονται σοβαρές καθυστερήσεις στον προγραμματισμό των εμβολιασμών, η απουσία ολοκληρωμένης πρόβλεψης κινδύνων στερεί έστω και αυτές τις λιγοστές παρτίδες εμβολίων.

Τέλος, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης και όσων στηρίζουν τον σχεδιασμό της είναι μεγάλες» αφού η επιμονή της να φορτώσει τους εμβολιασμούς στα νοσοκομεία, στερώντας τα από πολύτιμο προσωπικό σε κλινικές και χειρουργεία, όπως στο ΠΓΝΙ, «με 4 εμβολιαστικές γραμμές και να συζητιέται η δημιουργία 5ης», αναδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας για τα προβλήματα στο πρόγραμμα των εμβολιασμών.

ΟΕΝΓΕ
Εκρηκτική η κατάσταση στην Παθολογική του ΓΝ Πτολεμαΐδας

Τη καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα Υγειονομικών Κοζάνης ανέδειξε η ΟΕΝΓΕ σχετικά με την υποστελέχωση της Παθολογικής κλινικής του ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο», με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας, τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ και άλλους φορείς.

Στην καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα, που υπογράφεται από τους γιατρούς της Παθολογικής πέραν του διευθυντή της, αναφέρεται ότι η κατάσταση της συγκεκριμένης κλινικής είναι εκρηκτική, καθώς παραμένει τραγικά υποστελεχωμένη, με καλυμμένες μόλις 2 από τις 5 οργανικές θέσεις. Την ίδια ώρα, αν και το «Μποδοσάκειο» έχει οριστεί εκ νέου ως νοσοκομείο αναφοράς για Covid περιστατικά, δεν διαθέτει λοιμωξιολόγο.

Οι μόλις 4 ειδικευμένοι γιατροί (2 μόνιμοι παθολόγοι, 1 επικουρικός και 1 πνευμονολόγος) και οι 4 ειδικευόμενοι αντιστοιχούν σε 96 κλίνες (72 κλίνες Covid-19 και 24 κλίνες non Covid-19) και ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένοι με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και με την εκτίμηση των ασθενών που νοσηλεύονται στις άλλες κλινικές του νοσοκομείου.

Ολο αυτό το διάστημα οι παθολόγοι του νοσοκομείου έκαναν αγωνιώδεις εκκλήσεις, αλλά - όπως καταγγέλλουν - τα δεκάδες έγγραφα προς τη διοίκηση του νοσοκομείου ποτέ δεν απαντήθηκαν, ούτε έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες ενέργειες ουσιαστικής ενίσχυσης της Παθολογικής κλινικής του «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου.

«Οι συνάδελφοι αγόγγυστα όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες περιέθαλψαν δεκάδες ασθενείς, όχι μόνο από την Εορδαία αλλά και από όμορες και μη περιοχές, όπως η Καστοριά, η Φλώρινα, το Αμύνταιο, η Κοζάνη, τα Γρεβενά, τα Γιαννιτσά, οι Σέρρες. Πλέον έχουν φτάσει στα όρια της σωματικής και πνευματικής εξουθένωσης και επισημαίνουν ότι αν δεν δοθεί άμεσα λύση στα κατεπείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παθολογική κλινική, ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ και καλεί τη διοίκηση του «Μποδοσάκειου», τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα και με κατεπείγουσες διαδικασίες να ενισχυθεί με γιατρούς και νοσηλευτές η Παθολογική κλινική του νοσοκομείου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ