ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι συγκεντρώσεις - διαδηλώσεις του Σαββάτου στην Αθήνα

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καταγράφει τα αγωνιστικά ραντεβού που έχουν οριστεί σε γειτονιές του Λεκανοπεδίου για αύριο, Σάββατο 11 Φλεβάρη, από το ΠΑΜΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές αλλά και - όπως τονίζεται - για την προετοιμασία της καθόδου στην Αθήνα την Κυριακή:

  • Κεντρικός Τομέας Α' Αθήνας: Ομόνοια 11 π.μ., Γαλάτσι (Βεΐκου και Γαλατσίου) 11 π.μ., Σεπόλια (Σταθμός Σεπολίων) 11 π.μ., Κυψέλη (πλατεία Κυψέλης) 11 π.μ., Γούβα (πλατεία Πλυτά) 11 π.μ., Γκύζη (πλατεία Γκύζη), 11 π.μ.
  • Ανατολικές Συνοικίες: Ζωγράφου (πλατεία Γαρδένια) 11.30 π.μ. και 6 μ.μ., Ιλίσια (πλατεία Τερζάκη) 6 μ.μ., Γουδή (πλατεία Ελευθερίας) 6 μ.μ., Καισαριανή (παλαιό τέρμα) 10.30 π.μ. και (πλατεία Καισαριανής) 6 μ.μ., Βύρωνας (Δημαρχείο) 10 π.μ. και (πλατεία Αγ. Λαζάρου) 6 μ.μ., Ηλιούπολη (πλατεία Κανάρια) 11 π.μ. και (πλατεία Ηρώων) 6 μ.μ., Υμηττός (πλατεία Υμηττού) 11 π.μ., Δάφνη (Μετρό Δάφνης) 6 μ.μ.
  • Δυτικός Τομέας: Περιστέρι (πλατεία Αγίου Αντωνίου - ΜΕΤΡΟ) 11 π.μ., Αιγάλεω (Σταυρωμένος - ΜΕΤΡΟ) 11 π.μ., Χαϊδάρι (Παλατάκι) 11 π.μ., Αγία Βαρβάρα (Αγ. Ελεούσα) 11 π.μ., Ιλιον (κεντρική πλατεία) 11 π.μ., Πετρούπολη (Δημαρχείο) 11 π.μ., Αγιοι Ανάργυροι (πλατεία Αγ. Αναργύρων) 11 π.μ., Μενίδι (κεντρική πλατεία) 11 π.μ., Ανω Λιόσια (Δημαρχείο) 11 π.μ.
  • Βόρειος Τομέας: Νέα Ιωνία (Εμπορικό Τρίγωνο) 11 π.μ., Νέο Ηράκλειο (Σταθμός ΗΣΑΠ) 11 π.μ., Χαλάνδρι (κεντρική πλατεία) 11 π.μ., Αγία Παρασκευή (κεντρική πλατεία) 11 π.μ., Μαρούσι (Σταθμός ΗΣΑΠ) 11 π.μ., Αγιος Στέφανος (κεντρική πλατεία) 11 π.μ.
  • Νότιος Τομέας: Καλλιθέα (πλατεία Δαβάκη) 11 π.μ., Ταύρος (πλατεία Παναγίτσας) 11 π.μ., Μπραχάμι (νέο τέρμα) 11 π.μ., Νέα Σμύρνη (Ομήρου και Βενιζέλου) 11 π.μ., Αργυρούπολη (πλατεία Αγίας Τριάδας) 11 π.μ., Αλιμος (Δωδεκανήσου και Κύπρου) 11 π.μ.
  • Θριάσιο - Μεγαρίδα - Λαυρεωτική: Ελευσίνα (πλατεία Ηρώων) 11 π.μ., Μέγαρα (γραφεία Εργατικού Κέντρου) 11 π.μ., Λαύριο (πλατεία Μεταλλωρύχων) 11 π.μ., Παλλήνη (κεντρική πλατεία Γέρακα) 11 π.μ., Νέα Μάκρη (πλατεία Νέας Μάκρης) 11 π.μ., Κορωπί (δημαρχείο) 11 π.μ.
  • Πειραιάς: Πειραιάς (πλατεία Κοραή) 11 π.μ., Κερατσίνι - Δραπετσώνα (πλατεία Λαού) 10.30 π.μ., Πέραμα (πλατεία Ηρώων) 11 π.μ., Σαλαμίνα (πλατεία Αγ. Μηνά) 11 π.μ., Νίκαια (πλατεία Αγ. Νικολάου) 10.30 π.μ., Κορυδαλλός (Πνευματικό Κέντρο «Πλειάδες») 10.30 π.μ., Ρέντης (πλατεία Αγ. Ι. Ρέντη) 10.30 π.μ.
ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πανστρατιά στον αγώνα ενάντια στη χρεοκοπία του λαού!
  • Να νεκρώσει κάθε τόπος δουλειάς σήμερα και αύριο, όλοι στους δρόμους με το ΠΑΜΕ
  • Πολύμορφες και καθημερινές κινητοποιήσεις στις γειτονιές για την αγωνιστική κλιμάκωση
  • Προτεραιότητα η οργάνωση της αντίστασης στους τόπους δουλειάς

Με μια φωνή, σα μια γροθιά η εργατιά κι ο λαός να βγει στους δρόμους, για να μην περάσει η σφαγή
Με μια φωνή, σα μια γροθιά η εργατιά κι ο λαός να βγει στους δρόμους, για να μην περάσει η σφαγή
Ολοι στο δρόμο, όλοι στην πάλη και την οργάνωση του παλλαϊκού ξεσηκωμού για να μην περάσουν τα εκτρωματικά σχέδια σε βάρος του λαού! Ευθύνη όλων, κάθε εργάτη, όλων των λαϊκών στρωμάτων, να νεκρώσει κάθε τόπος δουλειάς σήμερα και αύριο, στη 48ωρη απεργία. Ολοι στους δρόμους, να μην ψηφιστούν τα μέτρα. Να «πάρουν φωτιά» τα ποδάρια μας, για να αναδειχθούν οι συνέπειες των εφιαλτικών αποφάσεων, να αναδειχθεί γιατί για το λαό είναι μονόδρομος η οργάνωση ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια. Την ανάγκη να σημάνει παλλαϊκός ξεσηκωμός υπηρετεί και το πρόγραμμα πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων που οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα όχι μόνο στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας, αλλά και την προοπτική κλιμάκωσης τις αμέσως επόμενες μέρες. Για σήμερα Παρασκευή, η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα είναι στις 11 π.μ. στην Ομόνοια, στον Πειραιά στις 11 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό, στη Θεσσαλονίκη στις 11.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Την απόφαση για τη 48ωρη απεργία πήραν χτες οι διοικήσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ απόφαση για 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο πήρε και η ΠΝΟ. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και Ενωση Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών (ΠΕΝΗΗΕΝ) και η Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ καλούν τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Για την περιφρούρηση της απεργίας στα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά, θα γίνει προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του για τη 48ωρη απεργία τονίζει:

«Ολοι στη 48ωρη απεργία στις 10 και 11 Φλεβάρη. Να ματαιώσουμε το έγκλημα.

Ξεσηκωμός παντού, σε κάθε εργοστάσιο και επιχείρηση, σε κάθε τόπο δουλειάς, κλάδο τον κλάδο. Είναι ώρα ευθύνης και μάχης.

Εργάτες και εργάτριες, άνεργοι, εργαζόμενε λαέ, νέοι και νέες. Αποφασίστε απεργία, οργανώστε συλλαλητήρια, καταλήψεις, σηκώστε στο πόδι τις λαϊκές γειτονιές. Η μαύρη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. με τον αρχιτραπεζίτη πρωθυπουργό, η τρόικα και η ΕΕ, αποφάσισαν τη χρεοκοπία του λαού. Καταδικάζουν εμάς και κυρίως τα παιδιά μας να δουλεύουν και να ζουν εφ' όρου ζωής με 400 ευρώ. Για να σώσουν τα κέρδη μιας χούφτας κηφήνων που ζουν από τον ιδρώτα μας, καταργούν όλα τα δικαιώματα που μας παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές με αμέτρητες θυσίες και αίμα.

Αν παραδοθούμε θα δουλεύουμε όλη μέρα με μισθό χαρτζιλίκι, χωρίς ασφάλιση για εμάς και τα παιδιά μας. Οι γέροντες θα φυτοζωούν με συντάξεις πείνας. Δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο ούτε από τα επιδόματα ανεργίας που παίρνει μικρό μέρος των ανέργων. Νομοθετούν ένα εφιαλτικό μέλλον για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές.

Εχουμε τη δύναμη, είναι η ώρα να τη νιώσουν για τα καλά. Μπορούμε να τους ανατρέψουμε.

Κάτω η μαύρη κυβέρνηση. Στα τσακίδια μαζί με την τρόικα και την ΕΕ.

Κανένα νέο μνημόνιο. Καμία νέα συμφωνία που καταστρέφει τις ζωές μας.

Να τιμωρηθούν σκληρά ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.

Ολοι στον αγώνα.

Ολοι στην απεργία Παρασκευή 10 Φλεβάρη και Σάββατο 11 Φλεβάρη.

Ολοι στη συγκέντρωση την Παρασκευή 10 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στην Ομόνοια με το ΠΑΜΕ».

Να αποκαλυφθεί ο χαρακτήρας και οι συνέπειες των μέτρων

Επιτακτικό ζήτημα είναι η οργάνωση πλατιά της διαφώτισης των εργαζομένων, με σχεδιασμένες παρεμβάσεις και συζητήσεις, συνελεύσεις, συσκέψεις πρώτα απ' όλα σε τόπους δουλειάς, κλάδους αλλά και τις γειτονιές. Να αποκαλυφθεί ολοκληρωμένα ο χαρακτήρας, οι στόχοι, οι συνέπειες των μέτρων.

Γι' αυτό και το ΠΑΜΕ εξέδωσε χτες ανακοίνωση καταγράφοντας ένα - ένα τα νέα μέτρα και τις συνέπειές τους, ανακοίνωση που μπορεί να αξιοποιηθεί από κάθε σωματείο. Να μοιραστεί πλατιά στους τόπους δουλειάς. Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Είναι πελώριο ψέμα ότι η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20% - 22% επηρεάζει μόνο τους εργαζόμενους που αμείβονται με τα κατώτερα όρια ή όσους θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Πλήττει τους πάντες και τα πάντα».

Ενώ το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Δεν πρέπει να αφήσουμε να επιβάλλουν το νόμο τους στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στους κλάδους. Το ΠΑΜΕ σας καλεί να οργανωθούμε και να παλέψουμε σαν ένας άνθρωπος να μην καταργηθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις. Διώξτε τα τσιράκια των εργοδοτών, όλους όσοι σπέρνουν την ηττοπάθεια και το συμβιβασμό με τους εργοδότες. Αναδείξτε ηγέτες μαχητές. Στηριχθείτε στο ΠΑΜΕ, πάρτε επαφή με το ΠΑΜΕ».

Διεθνής αλληλεγγύη στους Ελληνες εργαζόμενους

Εξω από την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη
Εξω από την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη
Συνεχίζονται τα μηνύματα και οι δράσεις αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο προς τους Ελληνες εργαζόμενους και τους αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Με ανακοίνωσή του το Προεδρικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, που πραγματοποιεί συνάντηση στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, τονίζει: «Πληροφορηθήκαμε τα νέα επαχθή και απαράδεκτα αντεργατικά μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει ως αποτέλεσμα της νέας δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το Προεδρικό Συμβούλιο της ΠΣΟ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξη του διεθνούς ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στους Ελληνες εργάτες, στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα και στη 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 10 - 11 Φλεβάρη. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν με τον πιο βάρβαρο τρόπο ότι το παγκόσμιο κεφάλαιο αξιοποιεί την κρίση για νέες επιθέσεις ενάντια στις εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων. Στην Ελλάδα αυτή η επίθεση έχει πάρει τη μορφή "τσουνάμι" ενάντια στα λαϊκά στρώματα.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για τους εργαζόμενους, η αμοιβαία υποστήριξη, η έκφραση αλληλεγγύης, ο συντονισμός της δράσης πολλαπλασιάζουν τη δύναμη της εργατικής τάξης. Διαβεβαιώνουμε τον ελληνικό λαό και τους Ελληνες εργάτες ότι είμαστε στο πλευρό τους και αντλούμε δύναμη και έμπνευση από τους αγώνες τους».

«Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε! Η Αθήνα μας καλεί, η Ρώμη απαντά». Αυτό το πανό κρέμασαν - ανάμεσα σε άλλα - συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της Ενωσης Συνδικάτων Βάσης Ιταλίας (USB) έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη σε μια κινητοποίηση αλληλεγγύης προς τους Ελληνες εργαζόμενους και τους αγώνες τους. Με ανακοίνωσή της η Ενωση Συνδικάτων Βάσης Ιταλίας σημειώνει: «Πληροφορηθήκαμε τη νέα συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟ,Σ. για περισσότερα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα μετά από υπαγόρευση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Η απόφασή σας να προκηρύξετε νέα 48ωρη απεργία είναι η αναγκαία απάντηση. Η Ενωση Συνδικάτων Βάσης Ιταλίας (USB) υποστηρίζει με όλη της τη δύναμη τους Ελληνες εργάτες και τον αγώνα όλου του ελληνικού λαού. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας και όλων των εκμεταλλευόμενων εργατών του κόσμου».

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα του ΠΑΜΕ και της εργατικής τάξης της Ελλάδας εκφράζει και η Εθνική Ομοσπονδία Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών της Γαλλίας (NAF CGT), που σημειώνει: «Οι ίδιες πολιτικές που στόχο έχουν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος τίθενται σε εφαρμογή και από τη γαλλική κυβέρνηση που επιτίθεται στις συντάξεις, στην αγοραστική δύναμη, στην απασχόληση για να επιτρέψει στους εργοδότες να διατηρήσουν το ποσοστό κέρδος τους σε υψηλά επίπεδα». Και καταλήγει: «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας».

Τη στήριξή της στο ΠΑΜΕ και μπροστά στην νέα 48ωρη απεργία εκφράζει με μήνυμά της η Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Χώρας των Βάσκων (Ισπανία) LAB που σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Ευρώπη, όλοι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχθούμε να πληρώσουμε την κρίση που δεν δημιουργήσαμε εμείς αλλά οι καπιταλιστές».

Κινητοποιήσεις αύριο σε 34 πόλεις

Εκτός από την Αττική, μέχρι χτες το απόγευμα είχαν οριστεί ακόμα οι εξής κινητοποιήσεις:

Θεσσαλονίκη, 10 π.μ., μαζικές πικετοφορίες στις γειτονιές της πόλης και 11.30 π.μ. απεργιακό συλλαλητήριο, Αγ. Βενιζέλου.

Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Ωρολογίου.

Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Αλεξανδρούπολη, 11 π.μ., Δημαρχείο.

Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.

Καβάλα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.

Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Κομοτηνή, 10 π.μ., πικετοφορίες στις γειτονιές.

Κατερίνη, 11 π.μ., συντριβάνι (Πλατάνι).

Καλαμάτα, 12 μ. και 6 μ.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου.

Πύργος, 10 π.μ., Εργατικές Κατοικίες.

Κόρινθος, 10 π.μ., Περιβολάκια.

Ναύπλιο, 11 π.μ., πλατεία Καποδίστρια και 6 μ.μ. εξορμήσεις σε γειτονιές.

Αργοστόλι, 10 π.μ., ΕΚΚΙ.

Ζάκυνθος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Γιάννενα, 10.30 π.μ., δημαρχείο.

Πρέβεζα, 11 π.μ., δικαστήρια.

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., Πεζόδρομος.

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Χανιά, 10 π.μ., Νέα Καταστήματα.

Ρέθυμνο, 12 μ., πλατεία 4 Μαρτύρων.

Χαλκίδα, 10 π.μ., πλατεία Αγοράς.

Αλιβέρι, 10 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Ιστιαία, εξορμήσεις στην πόλη.

Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου.

Λιβαδειά, εξορμήσεις στη λαϊκή αγορά, σε γειτονιές και καταστήματα.

Θήβα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.

Εύδηλος, 12 μ., κεντρική πλατεία.

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς.

Σάμος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.

Χίος, 10 π.μ., είσοδος Απλωταριάς.

Ρόδος, περιοδείες σε μικρομάγαζα, γειτονιές και κεφαλοχώρια.

Οι σημερινές προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις της σημερινής απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στην Αθήνα (Ομόνοια, 11 π.μ.), θα είναι στις 10. 30 π. μ. και είναι οι εξής:

Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών - τριών, ΟΤΑ και Δημοσίου Τομέα, Μεταφορών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, Μεσογείων - Λαυρεωτικής, Κεντρικού Τομέα.

Πλατεία Βάθης: Σωματεία, Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Τροφίμων, Τύπου και Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, Χαλυβουργών, Θριασίου, Μεγάρων.

Πλατεία Καραϊσκάκη: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Δυτικού, Βόρειου Τομέα.

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Συνταξιούχων, Νότιου Τομέα, Πειραιά.

Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Εκπαιδευτικοί.

48ωρη απεργία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν για 48 ώρες σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, στο πλαίσιο της απεργίας, τα μπλε λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το Μετρό, το Τραμ, ο ΟΣΕ και ο Προαστιακός. Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) θα λειτουργεί και την Παρασκευή και το Σάββατο από τις 10 π.μ. μέχρι και τις 5 μ.μ. «Δεμένα» θα μείνουν και τα καράβια στα λιμάνια όλης της χώρας. Μέχρι χτες οι εργαζόμενοι της Πολιτικής Αεροπορίας (αεροπορικές μεταφορές) δεν είχαν πάρει καμιά απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ