ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»
Με τους Γερμανούς ξανάρχεται το «ευρωσύνταγμα»

Αμέριστη η στήριξη των «τόσο διαφορετικών» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Οι Βαυαροί βασιλείς πάλεψαν για την ελευθερία των Ελλήνων. Το απαράδεκτο κι απορριπτέο από τους λαούς της ΕΕ «ευρωσύνταγμα» πρέπει οπωσδήποτε, για την άρχουσα τάξη, να προχωρήσει. Προς τούτο κινείται η γερμανική προεδρία της ΕΕ, έχοντας την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Οπως γοργά κινείται και για την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, έχοντας ως πρότυπο τη δράση των ευρωενωσιακών στρατιωτικών δυνάμεων στη σφαγή των λαών της Γιουγκοσλαβίας.

Οι παραπάνω απίθανες απόψεις ακούστηκαν στο «ελληνογερμανικό συμπόσιο» με τίτλο «Προοπτικές της Ευρώπης», το οποίο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα των προέδρων της ελληνικής και της γερμανικής Βουλής. Εκεί ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Gunter Gloser, βρήκε ευκαιρία να πει ότι ο συμπατριώτης του Οθων θαύμαζε τους Ελληνες (τρομάρα του!) και ότι η βαυαρική βασιλική οικογένεια αγωνίστηκε για την ελευθερία των Ελλήνων.

Οριοθέτησε ως στόχο της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ τη νεκρανάσταση του καταψηφισθέντος σε Γαλλία - Ολλανδία «ευρωσυντάγματος» και αναγνώρισε ότι η Ελλάδα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δηλαδή, που το έχουν υπερψηφίσει) στηρίζει τη Γερμανία στην προσπάθειά της. Υποστήριξε ότι η ΕΕ χρειάζεται «επειγόντως» να συστήσει «ειρηνευτική δύναμη» και διευκρίνισε πώς την εννοεί λέγοντας ότι «στο Κόσσοβο δε στείλαμε μόνο αστυνομικούς»...

Εχυσε τη συνήθη ευρωενωσιακή χολή λέγοντας ότι «η Ρωσία δεν έχει να επιδείξει μακρά δημοκρατική παράδοση, αλλά θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για να παγιωθούν εκεί οι ευρωπαϊκές αξίες» και ότι «μέχρι πρόσφατα τα μισά κράτη της ΕΕ ήταν υπό δικτατορικά καθεστώτα».

Από τους «συνδαιτυμόνες» του, η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, τάχθηκε αναφανδόν στο πλευρό της γερμανικής προεδρίας. Τόνισε ότι είναι αναγκαίο το «συνταγματικό πλαίσιο» κι ότι «πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές στρατηγικές αν καμφθεί η προσπάθεια επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης - πράγμα που απευχόμαστε». Φοβούνται μην ξανάρθουν «όχι», γι' αυτό και «ξαναμαγειρεύουν».

Και η πρόεδρος της Βουλής, Α. Μπενάκη - Ψαρούδα, υπεραμύνθηκε με τη σειρά της του «ευρωσυντάγματος», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χρειάζονται κανόνες δικαίου εξοπλισμένοι και με κυρώσεις», ενώ παρέκαμψε τους αντιμονοπωλιακούς, αντιευρωενωσιακούς αγώνες του λαού υποβιβάζοντάς τους σε «σποραδικές νότες ευρωσκεπτικισμού».

Ο δε αντιπρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος βρήκε ευκαιρία να περιγράψει το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την εκπαίδευση: Προσαρμογή της στις ανάγκες της αγοράς, αλλά και του ανθρώπου του 21ου αιώνα (σ.σ.: πινελιά... σοσιαλιστική), όπως και διά βίου μάθηση για λόγους ανταγωνιστικότητας.

Οι χτεσινές ομιλίες

Χτες το απόγευμα, στη συζήτηση με θέμα την Ευρώπη της Επιστήμης, ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως έχουν πετύχει η δημοκρατία και η ειρήνη στην Ευρώπη αλλά ακόμα και η οικονομική ευημερία! Τα παραπάνω, είπε, θεωρούνται δεδομένα για τη νέα γενιά, ανεξάρτητα απ' αυτά που συνέβησαν στα Βαλκάνια. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, δηλαδή, ήταν μία ...απλή εξαίρεση! Από τη μεριά του ο Γερμανός καθηγητής Κλάους Φον Μπέμε ήταν «αποκαλυπτικός», λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως η Συνθήκη του Μάαστριχτ δεν ήταν τόσο συνθήκη αλλά έμοιαζε πιο πολύ με Σύνταγμα. Μ' αυτό τον τρόπο έδειξε τη σημασία της Συνθήκης του Μάαστριχτ για την καπιταλιστική ΕΕ. Σ' άλλο σημείο της ομιλίας του μάλιστα είπε πως η δημοκρατία για την ΕΕ πηγαίνει μαζί με την «ελεύθερη» αγορά. Κατά τ' άλλα οι δυο καθηγητές μίλησαν για το ρόλο που πρέπει να παίξει η ΕΕ στον κόσμο, για τη διαδικασία της διεύρυνσης και τα προβλήματα που προκύπτουν απ' αυτή.

Στο τέταρτο μέρος ο α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Σωτ. Χατζηγάκης, υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι μια σύνθεση του ελληνισμού, του χριστιανισμού (το πώς συνδέονται τα δύο παραπάνω αδυνατούμε να το καταλάβουμε) και γενικότερα των ιδεολογιών και των αρχών που τη διαποτίζουν όλους τους προηγούμενους αιώνες. Προφανώς - αν και δεν το είπε - στη διαπίστωση του Σωτ. Χατζηγάκη δε συμπεριλαμβάνεται ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε. Στη συνέχεια η Ρόδη Κράτσα, α΄ αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μίλησε γενικόλογα για τους τρόπους που πρέπει να βρεθούν για την αναβάθμιση του ευρωπαϊκού κοινοβουλευτισμού. Τέλος, το συμπόσιο έκλεισε η πρόεδρος της Βουλής, Αννα Ψαρούδα -Μπενάκη, η οποία βάφτισε - όπως και οι προηγούμενοι ομιλητές - την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ πρόβλημα στο κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης...

Θύμα δολοφονικής επίθεσης ο διοικητής του ΙΚΑ

Νεκρός βρέθηκε χτες νωρίς το βράδυ ο διοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Βαρθολομαίος σε πολυκατοικία στην οδό Λυκάβου 20, στην περιοχή Ζωγράφου.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Αστυνομίας, βρέθηκε στο πλατύσκαλο ανάμεσα στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο χτυπημένος στο πρόσωπο. Κατά μαρτυρίες ενοίκων, λίγο πριν υπήρξε διαπληκτισμός του θύματος με άγνωστο άτομο. Σύμφωνα με πληροφορίες, επισκέφτηκε φιλικό του πρόσωπο που διέμενε στον 1ο όροφο. Η Αστυνομία ανέκρινε μία γυναίκα, στέλεχος του ΙΚΑ στον Τομέα Προμηθειών, ενώ αργά το βράδυ πιάστηκε από τις αρχές ο σύζυγός της, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Το ΕΚΑΒ ενημερώθηκε στις 18:06, το οποίο με τη σειρά του ενημέρωσε την Αστυνομία.

Ο Γ. Βαρθολομαίος έφτασε στην πολυκατοικία στου Ζωγράφου οδηγώντας μόνος το αυτοκίνητό του, χωρίς το φρουρό του και τον οδηγό του. Εως τις 16:30 βρισκόταν ακόμη στο γραφείο του, ενώ για το πρωί του Σαββάτου είχε προγραμματίσει την καθιερωμένη πρωινή σύσκεψη με τον υποδιοικητή του ΙΚΑ. Διέμενε στο Χαλάνδρι και στη συγκεκριμένη πολυκατοικία ήταν επισκέπτης.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο οποίος είπε ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια και ότι το θύμα έφερε μώλωπες στο πρόσωπο και εκχυμώσεις από συνθήκες πάλης. Σύμφωνα με πληροφορίες γυναίκα ένοικος της πολυκατοικίας ανακρίνονταν στην Ασφάλεια Αττικής.

O Γ. Βαρθολομαίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941, ήταν καθηγητής του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και είχε αναλάβει τη διοίκηση του ΙΚΑ στις 12 Ιούνη 2004. Διατέλεσε επί σειρά ετών γενικός διευθυντής της ΝΔ. Ηταν πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ με διδακτορικό δίπλωμα βρετανικού πανεπιστημίου. Υπήρξε γενικός γραμματέας στη ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1989-1993) και πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης (1989-1993).

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Πώς έστησαν τους καμεροχαφιέδες

Τον καιρό της Ολυμπιακής εμποροπανήγυρης οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ τοποθέτησαν πάνω από 1.600 κάμερες τελευταίας τεχνολογίας στο λεκανοπέδιο, ένα ολοκληρωμένο σύστημα με την επωνυμία «C4I». Το έφερε κοινοπραξία εταιρειών, όπου ηγούνταν η αμερικανική SAIC, στενός συνεργάτης των CIA, FBI, ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με εισήγηση που παρέδωσε στις 26/7/2002, έθεσε τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές βάσει των οποίων επρόκειτο να στηθεί το «Κλειστό Κύκλωμα Ασφάλειας και Επιτήρησης δρόμων και περιοχών αστυνομικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».

Ως μία από τις λειτουργίες που ζητήθηκε να επιτελεί το σύστημα ήταν και η «συνεχής ηχογράφηση οπτικοακουστικού σήματος από όλες τις κάμερες του συστήματος, ψηφιακά επεξεργασμένο σε 24ωρη βάση και για 365 μέρες το χρόνο». Με βάση την εισήγηση τα αποθηκευμένα αυτά οπτικά και ηχητικά σήματα μπορούν να γίνουν αντικείμενο παραπέρα «επεξεργασίας» και «ανάλυσης» για να «εξαχθούν πληροφορίες».

«Η κεντρική ιδέα πίσω από το σχεδιασμό και την υλοποίηση του παρόντος προγράμματος είναι η προηγμένη επεξεργασία οπτικών και ακουστικών σημάτων, με στόχο τον αυτόματο, μέσω υπολογιστή, εντοπισμό συμβάντων αστυνομικού ενδιαφέροντος», έγραφε η επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, πάντα).

Υπήρχε και ειδική ενότητα σχετικά με το τι πρέπει ακριβώς να καταγράφουν οι κάμερες. Ανάμεσα σε άλλα διαβάζουμε: «Ανίχνευση ιδιαίτερων ήχων - πυροβολισμών - εκρήξεων» και «Ανίχνευση φωνητικών κλήσεων - κραυγών». Δηλαδή, οι κάμερες - ή, καλύτερα, τα προσαρτημένα σ' αυτές μικρόφωνα - μπορούν να καταγράφουν ευρείας γκάμας ηχητικά σήματα, π.χ., ακόμα και συνθήματα. Κι εφόσον έχουμε μπει σε αυτό το ολισθηρό μονοπάτι, ποιος εγγυάται ότι μεθαύριο δε θα καταγράφονται ακόμα πιο «χαμηλές συχνότητες» (όπως προσωπικές συνομιλίες, απαντήσεις σε τηλεφωνικές κλήσεις, κλπ.), πάντα με γνώμονα κάποιου είδους «ασφάλεια»;

Αξιοποιώντας, λοιπόν, τα μηχανήματα που παρήγγειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι υπηρεσίες καταστολής επί διακυβέρνησης ΝΔ επανειλημμένα - όπως με στοιχεία έχουν καταγγείλει συνδικαλιστικοί φορείς - τα έχουν χρησιμοποιήσει για να παρακολουθήσουν πορείες, αγωνιστές κι απεργούς. Και μάλιστα σήμερα ο γαλάζιος εταίρος του δικομματισμού ζητά επισήμως - από τις αρμόδιες, τάχα ανεξάρτητες αρχές, δήθεν ελέγχου - το ελεύθερο, νομότυπα κι ανεμπόδιστα να χρησιμοποιεί τους καμεροχαφιέδες προκειμένου να παρακολουθεί όποιον διαμαρτύρεται ενάντια στα εφαρμοζόμενα αντιλαϊκά κι αντεργατικά μέτρα. Η λαϊκή ψήφος πρέπει να κόψει το «βήχα» και στους δύο.


Θ. ΜΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ