ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δευτερολογία της Αλ. Παπαρήγα

Στη δευτερολογία της, η Αλ. Παπαρήγα, απαντώντας στο επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτική προσαρμογής στην ΕΕ, τόνισε ότι αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή συσσώρευση πλούτου σε λίγους και την ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια για τους πολλούς. Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι οι αγρότες έχουν πρόβλημα με όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα και όχι μόνο με το βαμβάκι, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Τόνισε δε ότι οι διεκδικήσεις των αγροτών είναι ρεαλιστικές.

Οσον αφορά τον ισχυρισμό του Κ. Σημίτη ότι αντίθεση στην ΕΕ σημαίνει εξαθλίωση σαν αυτήν των χωρών της Ανατ. Ευρώπης, η Αλ. Παπαρήγα υπενθύμισε στον πρωθυπουργό ότι τα σημερινά χάλια των χωρών αυτών τα δημιούργησε αυτή ακριβώς η "οικονομία της αγοράς", την οποία ευαγγελίζεται ο Κ. Σημίτης. Είπε ότι οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί αγοράζουν ολόκληρες επιχειρήσεις για "ένα πακέτο τσιγάρα", αφού πρώτα απολύουν και χτυπούν τα εργατικά δικαιώματα, τονίζοντας ότι αυτές δεν είναι επενδύσεις, αλλά "δουλεμπόριο της εργατικής τάξης".

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η γελοιογραφία του φιλομααστριχτισμού

Γελοιογραφία του φιλομααστριχτικού πολιτικού τόξου υπήρξε χτες στη Βουλή ο Συνασπισμός, αν κρίνει κανείς από την ομιλία του προέδρου του. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, όχι μόνο δεν κατάφερε να αντιτάξει ουσιαστικό αντιπολιτευτικό λόγο προς την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά προσπαθώντας για κάτι τέτοιο - ούτως ώστε να μην χρεώνεται το κόμμα του τη λαϊκή κατακραυγή - κατέφυγε και σε επιχειρήματα τα οποία μόνο το γέλιο θα μπορούσαν να προκαλέσουν. "Η Ελλάδα - είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ - ποτέ μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να αποκτήσει ευρωπαϊκή στην ουσία πολιτική. Δεν κατάφερε να έχει και να διατυπώσει άποψη για τα ευρωπαϊκά προβλήματα. Εξαντλούνταν μέχρι τώρα στην καταγραφή των αιτημάτων της Ελλάδας προς την ΕΕ κι εκεί τελείωνε η ενασχόλησή της με την Ευρώπη. Την ένταξη αυτών των αιτημάτων στα πλαίσια μιας ευρύτερης προοπτικής για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν την προσπάθησε και δεν την πέτυχε ποτέ. Το αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης είναι ότι ούτε η ίδια η Ελλάδα αισθάνεται ως οργανικό τμήμα της ΕΕ ούτε και οι άλλοι την αντιμετωπίζουν έτσι"!!! Στη βάση αυτής της λογικής, ο Ν. Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν παίρνει πρωτοβουλίες στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά ακολουθεί παρακολουθητική στάση, στάση αναμονής, αρκείται στα δεδομένα επιδιώκοντας μικροδιαπραγματεύσεις, "επιμένει δογματικά στα λάθη της και στις μονόπλευρες επιλογές της" τη στιγμή που "οι πάντες στην Ευρώπη αναζητούν τον ειλικρινή διάλογο των κοινωνικών εταίρων κι αποτελεσματικές πολιτικές συνοχής και στήριξης"!!!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ