ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στην τελική ευθεία η ψηφοφορία

Την καλύτερη απάντηση συνεχίζουν να δίνουν οι οικοδόμοι της Αθήνας που μετέχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου τους πέντε μέρες πριν κλείσουν οι κάλπες στα παραρτήματα και στα κεντρικά γραφεία.

Η προσπάθεια διάφορων κυβερνητικών καρεκλοκένταυρων συνδικαλιστών και των κολαούζων τους (ΣΥΝ, ΚΕΔΑ) τις περασμένες ημέρες, με σκοπό να χτυπήσουν το Συνδικάτο και μαζί με αυτό την ενίσχυση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος πέφτει στο κενό. Αποκορύφωμα, τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ στους οικοδόμους Χρ. Καραγιάννης -εκδικάζονται αύριο- που ήρθαν να προστεθούν στις βρώμικες επιθέσεις του κυβερνητικού υπαλλήλου Γρ. Φελώνη, προέδρου του ΕΚΑ, για να αμφισβητηθεί η νομιμότητα των εκλογών.

Οι οικοδόμοι όχι απλά τους γύρισαν την πλάτη, αλλά πείσμωσαν ακόμα περισσότερο και απόδειξη η μαζική μέχρι σήμερα συμμετοχή τους. Στέλνουν πίσω όλες αυτές τις προσπάθειες να σταματήσει να είναι το Συνδικάτο στα χέρια των ίδιων των οικοδόμων. Να παρεμβαίνει καθημερινά για τα μεγάλα και μικρά προβλήματά τους μέσα στα γιαπιά και τα εργοτάξια.

Από την άλλη και ενάντια στις επιθέσεις, τα μέλη και στελέχη του Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού «οργώνουν» πραγματικά όλους τους χώρους εργασίας. Από τα εργοτάξια του Ολυμπιακού Χωριού, της Αττικής Οδού, του ΜΕΤΡΟ, στα γιαπιά και στις γειτονιές, καλούν τους οικοδόμους να ψηφίσουν μαζικά και να στείλουν μήνυμα σε όσους θέλουν να υπονομεύσουν τα συμφέροντά τους.

Χαρακτηριστικά είναι όμως τα λόγια των ίδιων των οικοδόμων με τους οποίους μίλησε ο «Ρ» έξω από παραρτήματα. Οπως σημειώνει ο Β. Κλουβάτος «οι εκλογές γίνονται σε μια κρίσιμη περίοδο καθώς αυξάνεται η προσπάθεια του μεγάλου κεφαλαίου να περισταλούν όσα περισσότερα δικαιώματα μπορούν. Γι' αυτό και γίνονται όλες αυτές οι βρώμικες προσπάθειες, για να μείνουν τελικά οι οικοδόμοι ανυπεράσπιστοι». «Τα προβλήματα είναι πολλά και μόνο με μαζικότητα θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε», μας λέει ο Β. Κίτσιος και συμπληρώνει «είναι καθήκον κάθε οικοδόμου να ενισχύσει το Συνδικάτο και να μη μείνει απαθής». Ο Σ. Μπέγκας από την Αλβανία επισημαίνει ότι η δουλιά που έκανε το Συνδικάτο με τους αλλοδαπούς εργάτες είναι σημαντική. «Ορισμένοι φοβούνται που πολλοί αλλοδαποί οικοδόμοι συσπειρώνονται στο Συνδικάτο και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Αυτός είναι και ένας λόγος που δε θέλουν να συνεχίσει το Συνδικάτο αυτή την πορεία και το χτυπούν». Ο Μ. Αγγελής ένας από τους πολλούς νέους που έχουν συσπειρώσει το Συνδικάτο σημειώνει: «Εχει μεγάλη σημασία και για μας τους νέους να μαζικοποιηθεί ακόμα περισσότερο, γιατί θα μπορούμε από καλύτερες θέσεις να ανατρέψουμε τους αντεργατικούς νόμους που έχουν φτιάξει ειδικά για μας. Θα βοηθήσει όμως γενικότερα την εργατική τάξη, καθώς το Συνδικάτο Οικοδόμων είναι πρωτεργάτης των αγώνων και αυτό ενοχλεί όλους αυτούς που κάνουν τις βρώμικες επιθέσεις».


Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Ισχυρή Ομοσπονδία ενάντια στις αντεργατικές επιδιώξεις

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του Συνεδρίου

Μέσα σε μια περίοδο ιδιαίτερης όξυνσης της επίθεσης που δέχεται ο κλάδος τους, αλλά και γενικότερα σαν εργαζόμενοι, κλωστοϋφαντουργοί, τσαγκαράδες και εργαζόμενοι στον ιματισμό, δίνουν μέσα από το 4ο συνέδριο της Ομοσπονδίας, που λήγει σήμερα με την ανάδειξη νέας διοίκησης, τη μάχη για να αναδειχτεί πιο ισχυρή η Ομοσπονδία και να συνεχίσει την ταξική πορεία που ακολουθεί.

Τόσο η απερχόμενη διοίκηση όσο και οι ταξικές δυνάμεις της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας, που έχει κερδίσει την πλειοψηφία μέσα στην Ομοσπονδία έχουν καταθέσει έναν πλούσιο απολογισμό δράσης και πλαίσιο διεκδικήσεων, με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας. Ταυτόχρονα, προβάλλουν την αναγκαιότητα και την επικαιρότητα γενικότερων αλλαγών, αλλά και την ένταση της αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του συμβιβασμού στο συνδικαλιστικό κίνημα, που αποτελούν βασικό στήριγμα της στρατηγικής του κεφαλαίου και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Για την ανασυγκρότηση και τον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, την ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου, του ΠΑΜΕ.

Η Ομοσπονδία όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει να παρουσιάσει στους εργαζόμενους του κλάδου την ανάπτυξη μιας πολύμορφης δράσης και αγώνων και έναν σταθερά ταξικό προσανατολισμό. Αυτό σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι του κλάδου βρέθηκαν αντιμέτωποι με την εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία. Με τις απολύσεις, καθημερινό φαινόμενο, τις ΣΣΕ να μην εφαρμόζονται, τις ελαστικές μορφές εργασίας να επεκτείνονται, αλλά και την εντατικοποίηση. Γι' αυτό και μέσα από τον απολογισμό μπαίνει ξεκάθαρα ότι η Ομοσπονδία έχει επιλέξει το δρόμο του αγώνα που αντιστοιχεί στα συμφέροντα των εργατών που εκπροσωπεί. Αυτή τη γραμμή καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν για να βγει η Ομοσπονδία πιο ισχυρή, ικανή να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις της πάλης.

Η δράση της διοίκησης μετράει συμμετοχή σε μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και προκήρυξη απεργιών με άλλες ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και το ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό κόντρα στην απεργοσπασία, την εργοδοτική τρομοκρατία και την κυβερνητική αποπροσανατολιστική προπαγάνδα.

Σταθερά και χωρίς αναστολές, η Ομοσπονδία θέτει στις διεκδικήσεις την πλήρη σταθερή εργασία και 5ήμερο -7ωρο - 35ωρο με πλήρη μισθολογικά - ασφαλιστικά δικαιώματα κόντρα στις ελαστικές μορφές εργασίας, που τείνουν να κυριαρχήσουν με φασόν, 4ωρα, 6ωρα, 7ωρα, λίγες μέρες ή λίγους μήνες το χρόνο, με ανασφάλιστη εργασία. Κόντρα στη διευθέτηση του ωραρίου με 4η και 5η βάρδια και βδομάδα 56 ωρών εργασίας.

Ειδικότερα η Ομοσπονδία διεκδικεί: Επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ, βασικό μισθό 1.233 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 47,70 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 820 ευρώ, εφάπαξ ενίσχυση 585 ευρώ για εισοδήματα κάτω των 11.738 ευρώ. Πάγωμα τιμών βασικών ειδών, κατάργηση έμμεσης φορολογίας στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, μείωση δημοτικών τελών, αφορολόγητο όριο για άγαμο 15.000 ευρώ και αύξηση της φορολογίας των μεγάλων περιουσιακών στοιχείων και των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Διεκδικήσεις όμως μπαίνουν και για μια σειρά άλλα ζητήματα που τους αφορούν ως κομμάτι συνολικά της εργατικής τάξης και έχουν να κάνουν με την την Υγεία - Πρόνοια, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη νεολαία, τους άνεργους.

Για όλα αυτά όμως, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, τα σωματεία πρέπει το επόμενο διάστημα να βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους εργαζόμενους. Να μαζικοποιούν τα σωματεία με νέους εργαζόμενους και να οξύνουν ακόμα παραπέρα την αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ