ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 11 Οχτώβρη 2020
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Απάντηση δίνει ο μαζικός οργανωμένος αγώνας των εργαζομένων

Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις
Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις
Η εντεινόμενη αντεργατική επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας και της κυβέρνησης για τη διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου, με τα μέτρα για την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, την ακόμα μεγαλύτερη γενίκευση και κυριαρχία της «ευελιξίας», της δουλειάς - «λάστιχο» με τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα, πηγαίνει «πακέτο» με την επίθεση στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων.

Εν μέσω της νέας οικονομικής κρίσης, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του θέλουν να έχουν τα χέρια τους λυμένα απέναντι στους εργαζόμενους, «τρέχουν» με μεγαλύτερη ταχύτητα σχεδιασμούς που υπηρετούν πάγιους αντεργατικούς στόχους. Καθόλου τυχαία, ανεξάρτητα από τους ελιγμούς που μπορεί τελικά να ακολουθηθούν ως προς τον τρόπο και τον χρόνο που θα προωθηθεί κάθε μέτρο στη Βουλή, οι δημόσιες κυβερνητικές τοποθετήσεις, όπως αυτή του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και οι κυβερνητικές «διαρροές» σε διάφορα ΜΜΕ, θέτουν σε ενιαίο πλαίσιο τόσο το προετοιμαζόμενο χτύπημα στην καρδιά του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, όσο και τον λεγόμενο «εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου».

Κι όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, οι νομοθετικές διατάξεις έρχονται να «νομιμοποιήσουν» και να παγιώσουν αυτό που ήδη προωθεί στην πράξη η μεγαλοεργοδοσία στους χώρους δουλειάς: Με εφόδιο το τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο που της έχουν διασφαλίσει όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και με την «αβάντα» των ανατροπών που βρίσκονται στα σκαριά, η εργοδοτική ασυδοσία «απογειώνεται». Στο έδαφος αυτό πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι περιπτώσεις επιχειρήσεων όπου η εργοδοσία απολύει συνδικαλιστές και άλλους εργαζόμενους που «βγαίνουν μπροστά», εντείνεται η προσπάθεια να μπουν εμπόδια στη δράση των ταξικών συνδικάτων.

Καμιά απόλυση δεν βαραίνει περισσότερο από την πάλη ενάντια στη βαρβαρότητα

Για το κρίσιμο αυτό μέτωπο, της πάλης για την υπεράσπιση της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων και την άμεση σχέση του με την ενίσχυση του μαζικού οργανωμένου αγώνα των εργαζομένων και του λαού για τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με συνδικαλιστές από σωματεία που δίνουν καθημερινά αυτήν τη μάχη.

Ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικών και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, μας επισημαίνει:

«Η εργοδοσία απολύει εργαζόμενους που πρωτοστατούν προκειμένου να σπείρει το φόβο και χωρίς εμπόδια να εφαρμόσει τα σχέδιά της, να πετσοκόψει μισθούς, να εφαρμόσει ελαστικές μορφές απασχόλησης, να κάνει νέες απολύσεις. Ωστόσο η "σιωπή", το "σκύψιμο του κεφαλιού" δεν γλίτωσαν κανέναν εργάτη από αυτά. Αντίθετα τα επιτάχυναν.

Γι' αυτό καμιά απόλυση δεν μπορεί να σταματήσει την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων. Καμιά απόλυση δεν βαραίνει στο ζύγι περισσότερο από την πάλη ενάντια στη βαρβαρότητα που βιώνουμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς.

Οι αντεργατικοί σχεδιασμοί επιταχύνονται γιατί αυτό επιβάλλει το κυνήγι του κέρδους από τις επιχειρήσεις, το οποίο προϋποθέτει την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Φραγμό σε αυτήν την ανάγκη του κεφαλαίου μπορεί να βάλει μόνο μια άλλη ανάγκη. Η ανάγκη των εργαζομένων για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου κριτήριο δεν θα είναι το κέρδος της εργοδοσίας αλλά οι δικές μας ανάγκες, οι ανάγκες των παραγωγών του πλούτου, οι ανάγκες των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».

Η Κατερίνα Τζίμα, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), σημειώνει:

«Καθημερινά οι εργαζόμενοι στον κλάδο ερχόμαστε αντιμέτωποι με την τρομοκρατία της εργοδοσίας. Πρόσφατη είναι η απόλυση συναδέλφου μας από εταιρεία του κλάδου, ο οποίος πρωτοστάτησε για τη διασφάλιση της υγείας των συναδέλφων μας. Δεκάδες είναι οι "επιπλήξεις" εργαζομένων για να υποταχθούν στους στόχους της εργοδοσίας.

Καταλαβαίνουμε ότι η δράση μας, η παρέμβασή μας, οργανωμένα μέσα από το ΣΕΤΗΠ, γίνονται αγκάθι στο μάτι της εργοδοσίας. Καταλαβαίνουμε ότι κάθε μας συλλογική και οργανωμένη δράση, από την παρέμβαση για το διάλειμμα, για σύγχρονους όρους και συνθήκες δουλειάς, για την υπογραφή ΣΣΕ, για να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς κ.τ.λ., ενοχλεί την εργοδοσία. Ενοχλεί γιατί αυτή θίγει την κερδοφορία της, τη λογική που μας θέλει να δουλεύουμε και να παράγουμε για να γεμίζουν οι μεγαλομέτοχοι τα σεντούκια τους.

Αυτή η συλλογική, οργανωμένη παρέμβαση, η μαζικότητα, μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε. Παρά την τρομοκρατία οι εργαζόμενοι δεν λυγίζουμε, γιατί γνωρίζουμε το δίκιο του αγώνα μας. Γνωρίζουμε ότι οι εργοδότες δεν έχουν άλλο όπλο στα χέρια τους για να μας σταματήσουν.

Σήμερα όσο ποτέ, κυρίως σε έναν κλάδο όπως ο δικός μας, υπάρχουν τεχνολογικά όλες οι δυνατότητες οι εργαζόμενοι να δουλεύουμε λιγότερο, να έχουμε καλύτερους μισθούς, να εργαζόμαστε με σύγχρονους όρους δουλειάς. Το δίκαιο των αιτημάτων μας, η ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση των συναδέλφων μας, η συνειδητοποίηση της δύναμης του οργανωμένου συλλογικού αγώνα, μας δίνουν το θάρρος να πηγαίνουμε κόντρα στην τρομοκρατία και τις απολύσεις, να συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική μας δικαίωση».

Συλλογική δράση και αλληλεγγύη απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία

Μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» αποτυπώνονται καθημερινά τόσο η κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους που πρωτοστατούν στους χώρους δουλειάς, όσο και η οργανωμένη απάντηση των εργαζομένων και των συνδικάτων, η δύναμη της συλλογικής δράσης και της αλληλεγγύης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

Η επιχείρηση «Althom ΕΠΕ» στην Πάτρα, όπως καταγγέλλουν το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, απέλυσε εργαζόμενο ο οποίος είχε πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις εναντίον απολύσεων που είχε κάνει η εργοδοσία τους προηγούμενους μήνες και στη διεκδίκηση της εξόφλησης υπερωριών προηγούμενων ετών. Στην απόλυση απάντησαν με 48ωρη απεργία.

Η επιχείρηση «Βαϊράμογλου ΑΒΕΕ» απέλυσε εργαζόμενο με στόχο, όπως σημείωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής, «να απαλλαγεί από την παρέμβασή του για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων». Μετά την απόλυσή του ακολούθησαν ακόμα πέντε απολύσεις. Το Συνδικάτο πραγματοποίησε εξορμήσεις στην επιχείρηση και πέντε φορές συνάντησε την άρνηση της εργοδοσίας να κάνει περιοδεία στο χώρο δουλειάς και να μιλήσει με τους εργαζόμενους! Το Συνδικάτο κατάφερε και επέβαλε την παρουσία στο χώρο δουλειάς, όπως ήταν δικαίωμά του, και η εργοδοσία κάλεσε την αστυνομία η οποία προσήγαγε δύο μέλη του ΔΣ του Συνδικάτου. Υστερα από την άμεση αντίδραση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και συνδικάτων της Αττικής, οι δύο συνδικαλιστές αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, ενώ ακολούθησε κύμα ανακοινώσεων καταδίκης από άλλα συνδικάτα.

Η εταιρεία «Novibet» απέλυσε δύο εργαζόμενους, «με τη γνωστή καραμέλα της "χαμηλής παραγωγής"», επισημαίνει το ΣΕΤΗΠ. «Ο ένας συνάδελφος έκανε το "παράπτωμα" να πρωτοστατήσει στην υπεράσπιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μέσα στον χώρο δουλειάς». Το ΣΕΤΗΠ έχει σε πρώτη φάση πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην εταιρεία.

Την Παρασκευή 9/10 είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί η μήνυση που κατέθεσε η εργοδοσία της «European Dynamics» σε βάρος του προέδρου, του αναπληρωτή γραμματέα και δύο μελών του ΣΕΤΗΠ για κινητοποιήσεις, τον Ιούνη του 2017, ενάντια σε απόλυση.

Την απόλυση εργαζόμενου, μέλους του Σωματείου, από την εταιρεία «Vestas Hellas», καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, «η απόλυση είναι εκδικητική, καθώς ως εργαζόμενος και μέλος του ΣΕΕΕΝ, ως όφειλε ο συνάδελφος, διαμαρτυρόταν για την παραβίαση των ωραρίων, για τις απλήρωτες υπερωρίες, για τα όποια εργασιακά δικαιώματα καταστρατηγούνταν από τη λειτουργία της εταιρείας». Την περασμένη Τρίτη το ΣΕΕΕΝ και το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης.

Την απόλυση εργαζόμενου από τα κεντρικά εργαστήρια του ομίλου «Βιοϊατρική» κατήγγειλε το κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών. Οπως επισημαίνει, «ο συνάδελφος ανέδειξε το ζήτημα με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων COVID, μεταξύ των εργαζομένων στο χώρο δουλειάς του. Το Σωματείο μας κινήθηκε άμεσα, με αναφορές στους αρμόδιους φορείς και με συγκέντρωση στα Κεντρικά Εργαστήρια, στις 7/4/2020, όπου απαιτήσαμε μέτρα προστασίας. Η εταιρεία, από την επόμενη μέρα, αναγκάστηκε να πάρει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να μην παρουσιαστεί, μέχρι σήμερα, άλλο κρούσμα COVID, ανάμεσα στους εργαζόμενους. Στο τέλος του Ιούλη, η διοίκηση της εταιρείας απέλυσε τον εργαζόμενο που ανέδειξε το ζήτημα. Ο συνάδελφος που απολύθηκε, με την ανιδιοτελή στάση του, συνέβαλε καθοριστικά στο να σταματήσει η διασπορά του COVID στο χώρο εργασίας. Η απόλυση έγινε σε περίοδο μεγάλης έλλειψης προσωπικού, που γίνεται εντονότερη λόγω των καλοκαιρινών αδειών...».

Η εταιρεία «ΣΑΠΛΑΪ ΓΙΟΥΝΙΚ ΑΕ» (COFFEE ISLAND) απέλυσε, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας, τρεις εργαζόμενους, «ανάμεσα στους συναδέλφους μας απολυμένους είναι και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου μας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα μαζί με συναδέλφους του, σε συνθήκες πανδημίας, πρωτοστάτησε για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και συναδέλφων του». Το Συνδικάτο απάντησε με δύο 24ωρες απεργίες και πραγματοποίησε συνέλευση με εργαζόμενους της εταιρείας.


Χ. Μ.

Τα νέα χτυπήματα που βρίσκονται στα σκαριά

Στους άμεσους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για λογαριασμό του κεφαλαίου εντάσσεται και η επιδίωξη για παραπέρα χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων, εντείνοντας τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων.

Προηγουμένως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον απεργοκτόνο νόμο Αχτσιόγλου, έδωσε αποφασιστικό χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, υπερδιπλασιάζοντας την απαιτούμενη απαρτία στις Γενικές Συνελεύσεις για την κήρυξη απεργίας.

Πλέον η κυβέρνηση ΝΔ, έχοντας ήδη ψηφίσει τον κατάπτυστο νόμο για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων, δίνει συνέχεια στοχεύοντας στο πλήρες «φακέλωμα» και στο χτύπημα στις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Για το σκοπό αυτό, προωθεί μεταξύ άλλων την ενεργοποίηση διατάξεων που έχει ήδη ψηφίσει και προβλέπουν τη δημιουργία «ηλεκτρονικού μητρώου» των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την εφαρμογή «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» για τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων, ακόμα και στην περίπτωση των αποφάσεων για προκήρυξη απεργίας.

Στην ίδια κατεύθυνση, βάζουν στο στόχαστρο και τις συνδικαλιστικές άδειες, με πραγματικό στόχο να μετατρέψουν σε γκέτο αυθαιρεσίας τους χώρους δουλειάς, αποκόπτοντας τους εργαζόμενους από την παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων, την ώρα που οι εργοδοτικοί και κρατικοί μηχανισμοί, μέσω και των εργατοπατέρων, θα αλωνίζουν.

Πολύ περισσότερο, τα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου περιλαμβάνουν και την τυπική κατάργηση όποιων περιορισμών έχουν απομείνει για την απόλυση αγωνιστών συνδικαλιστών.

Συμπληρώνοντας, εξάλλου, σε μία ακόμα πλευρά το αντεργατικό πλαίσιο που παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση ΝΔ ψήφισε την περασμένη βδομάδα τον «εμπλουτισμό» ευρωενωσιακών ρυθμίσεων, οι οποίες στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» και της «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», θεσπίζουν νέα μέσα ασφυκτικού ελέγχου σε συνδικάτα και φορείς. Χαρακτηριστικά, τα στοιχεία των Διοικητικών Συμβουλίων των συνδικάτων και των φορέων θα μένουν αναρτημένα στο διαδίκτυο τουλάχιστον για 10 χρόνια, διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή για τις «μαύρες λίστες» της εργοδοσίας...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ