ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από σήμερα το «Βήμα Νέων Καλλιτεχνών Πάτρας»

Από σήμερα ξεκινά το «Βήμα Νέων Καλλιτεχνών Πάτρας», μια νέα ενότητα, υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται το τριήμερο 1, 2 και 3 Σεπτέμβρη στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, στις 21.30.

Τον κύκλο των εκδηλώσεων ανοίγει σήμερα ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος θα παρουσιάσει την παράσταση «Το ταξίδι στα λιμάνια του κόσμου».

Ενας άντρας γυρίζει πίσω το χρόνο και θυμάται τα μεγάλα ταξίδια που έκανε ως ναυτικός, στα ομορφότερα λιμάνια του κόσμου, μέσα από τα κείμενα της ποιήτριας Νίκης Κωνσταντοπούλου. Τραγούδια ξένων συνθετών συναντούν τραγούδια Ελλήνων δημιουργών και ποιητών, καθώς και τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία του Χρήστου Κωνσταντόπουλου.

Συντελεστές: Ενορχήστρωση: Σταμάτης Λέκκας, Αφήγηση: Βασίλης Κόκκαλης.

Παίζουν οι μουσικοί: Πιάνο: Σταμάτης Λέκκας, Σαξόφωνο: Γιώργος Μπουρδόπουλος.

Αύριο, Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη, τη «σκυτάλη» θα πάρει η «Α Companhia Artistica» και θα ακολουθήσουν οι «ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ».

Η «Α Companhia Artistica» δημιουργήθηκε το 2008, έχοντας ως στόχο να παρουσιάζει συναυλίες κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, δίνοντας μία νότα φρεσκάδας και ανανέωσης στον τρόπο ερμηνείας και παρουσίασής τους.

Την «A Companhia Artistica» εκπροσωπούν οι: Μαρία Νικολοπούλου (πιάνο), Μαρία Μεσσάρη (φλάουτο), Εφη Κάλλιστρου (βιολί), Ιωάννα Καζαντζίδη (βιολοντσέλο).

Η βραδιά θα συνεχιστεί με τους «ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ», που δημιουργήθηκαν το 2007. Το 2014 ολοκλήρωσαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τον ομώνυμο του σχήματος τίτλο. Σε αυτή περιλαμβάνονται τραγούδια με ελληνικό και αγγλικό στίχο και επιχειρείται ένα αρμονικό δέσιμο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με τον ηλεκτρικό ήχο.

Τους «Κάπως Ετσι» αποτελούν οι: Ηλίας Λαμπρόπουλος, Σοφία Ραφτούλη, Διογένης Οικονόμου, Κωνσταντίνος Γιωτσόπουλος, Γιώργος Μπαράκος.

Το τριήμερο θα κλείσει το μουσικό σχήμα «Ιδιότροπον», το οποίο θα ερμηνεύσει δικές του συνθέσεις, εκφράζοντας «Ο,τι η καρδιά κυνηγά», και η Μαρία Ρούτση, η οποία θα παρουσιάσει τη μουσική παράσταση «Πώς να σωπάσω».

Το μουσικό σχήμα «Ιδιότροπον» δημιουργήθηκε το 2007 στην Πάτρα. Πειραματίζεται με μουσικές διαφόρων προελεύσεων, με διασκευές μουσικών και συγκροτημάτων του σήμερα και κυρίως με δικές του συνθέσεις.

Το σχήμα αποτελούν: Γιοχάννα Κοσιώνη, Μάνια Ασημακοπούλου, Ελευθερία Δαουλτζή, Γιώτα Βεργοπούλου, Ειρήνη Κουλουριώτη.

Στη συνέχεια, η Μαρία Ρούτση παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Πώς να σωπάσω», αφιερωμένη στη σύγχρονη μετανάστευση, τον κοινωνικό αποκλεισμό και το ρατσισμό. Θα γίνει ακόμα και παρουσίαση καινούριων μελοποιημένων ποιημάτων του Δ. Καρατζά σε μουσική Ν. Μπαλή, που σύντομα θα κυκλοφορήσουν σε δίσκο.

Παίζουν: Γιώργος Παπαγεωργίου, Μιχάλης Γκοτσόπουλος, Τάσος Σχίζας, Μιχάλης Δάρμας, Γιώργος Μπαράκος. Συμμετέχει το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «ΑΝΤΗΧΩ».

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος στο Βεάκειο

Τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη, στις 21.00, στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά, ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος θα πραγματοποιήσει συναυλία, παρουσιάζοντας μέρη της πρόσφατης μουσικής του δημιουργίας από το έργο «Κρητικός Ορίζοντας» και τον κύκλο τραγουδιών «Εντεύθεν». Ακόμα θα ακουστούν αγαπημένα τραγούδια και συνθέσεις από τα διάσημα μουσικά του έργα «Χρονικό», «Ιθαγένεια», «Θητεία», «Ηλιος ο Πρώτος», «Μετανάστες», «Σεργιάνι στον κόσμο», «Τα Τραγούδια του νέου πατέρα».

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι: Δήμος Αναστασιάδης, Γιώργος Νικηφόρου-Ζερβάκης, Δάφνη Ζουρνατζή, Κατερίνα Παράσχου, αλλά και ο ιστορικός ερμηνευτής των έργων του συνθέτη, Λάκης Χαλκιάς. Η άρια «Ο Στράτης θαλασσινός ανάμεσα στους Αγάπανθους» θα ακουστεί από τη φωνή της υψίφωνου Ελενας Κελεσίδη, έργο που συνέθεσε ο Μαρκόπουλος το 1972 σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη.

Θα συμμετέχουν το 26μελές φωνητικό σύνολο Libro Coro σε διδασκαλία Ανθής Γουρουντή και η 16μελης Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ξεκινούν οι αιτήσεις για εγγραφές στις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες

Ξεκινούν στο Δήμο Πετρούπολης οι αιτήσεις για την εγγραφή στις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Πιο συγκεκριμένα:

Για τις Πολιτιστικές Δραστηριότητες, για τα τμήματα: παραδοσιακών χορών, λατινοαμερικάνικων χορών, σύγχρονου χορού, ρυθμικής και ψυχοκινητικής αγωγής, γιόγκα. Εργαστήρια: εικαστικών, φωτογραφίας, κεραμικής, αγιογραφίας, θεάτρου. Από Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη έως 9 Σεπτέμβρη (9.00 - 13.00 και 17.00 - 20.00) και από 12 Σεπτέμβρη έως Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη (9.00 - 14.00), στο Πολιτιστικό Κέντρο (Εθνικής Αντιστάσεως 61, τηλ: 210 5061421).

Στα τμήματα αρχάριων, για τα οποία ο αριθμός των αιτούμενων υπερβαίνει τη δυναμικότητα του τμήματος, για την πλήρωση των θέσεων θα πραγματοποιηθεί κλήρωση.

Για το Κολυμβητήριο. Από την Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη (10.00 - 14.00 και 16.00 - 20.00), στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Πετρούπολης (Κ. Βάρναλη και Ελαιών, τηλ: 210 5062961). Οι προπονήσεις θα ξεκινήσουν για τη μεγάλη πισίνα στην 1η Σεπτέμβρη και για τη μικρή πισίνα στις 5 Σεπτέμβρη.

Για το Δημοτικό Ωδείο. Από την Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη έως τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη (Δευτέρα - Πέμπτη 15.00 - 20.00 και Παρασκευή 9.00 - 13.00), στο Δημοτικό Ωδείο Ελ. Βενιζέλου 131 και Ανατ. Ρωμυλίας, τηλ: 210 5050315). Από τις 10 Σεπτέμβρη η γραμματεία θα λειτουργεί πρωί και απόγευμα.

Για το Δημοτικό Γυμναστήριο Ανδρών - Γυναικών. Από την Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη (8.30 - 22.00) στο Δημοτικό Γυμναστήριο (Αγ. Λαύρας 68, τηλ: 210 5065668).

Για τις Αθλητικές Δραστηριότητες, για τα τμήματα: Μπάσκετ, Βόλεϊ, Ενόργανης, Ρυθμικής, από τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη έως την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη (17.00 - 21.00), στο Κλειστό Γυμναστήριο «Ν. Παξιμαδάς» (Κ. Βάρναλη, τηλ: 210 5054860).

Στα τμήματα αρχάριων, για τα οποία ο αριθμός των αιτούμενων υπερβαίνει τη δυναμικότητα του τμήματος, για την πλήρωση των θέσεων θα πραγματοποιηθεί κλήρωση.

Για το τμήμα ποδοσφαίρου, από τη Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη έως την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη (11.00 - 18.00), στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Πετρούπολης.

Οι προπονήσεις θα ξεκινήσουν από τις 26 Σεπτέμβρη.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Ξεκινούν οι εγγραφές στα Τμήματα Πολιτισμού

Ξεκινούν οι εγγραφές στα Τμήματα Πολιτισμού του Δήμου Χαϊδαρίου, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Νεολαίας - Αθλητικών και Πολιτιστικών Υπηρεσιών του δήμου. Συγκεκριμένα, τα τμήματα που θα λειτουργήσουν είναι Εικαστικών, Μουσικής, Θεατρικών και Χορευτικό. Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν από 5 έως 29 Σεπτέμβρη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Φέτος, έπειτα από μεγάλη συμμετοχή και ζήτηση που είχαν οι πολιτιστικές ομάδες του δήμου μας, εγκαινιάζουμε δύο νέες ομάδες, αργυροχρυσοχοΐας και κοσμήματος Μακραμέ στο Τμήμα Εικαστικών και μπαλέτο στο Χορευτικό Τμήμα.

Ετσι διευρύνεται η δυνατότητα επιλογής και συμμετοχής των δημοτών μας στα Τμήματα Πολιτισμού του δήμου μας. Τις δραστηριότητες αυτές αγκάλιασαν οι Χαϊδαριώτες το προηγούμενο έτος, κάτι το οποίο φάνηκε με τη μαζική συμμετοχή τους.

Ως δημοτική αρχή αποτελεί θέση μας η προαγωγή της ερασιτεχνικής δημιουργίας. Αφετηρία στη σκέψη μας οι Τέχνες και γενικά ο Πολιτισμός μπορεί να γίνει στοιχείο αφύπνισης, να δώσει μπόι στη συνείδηση του λαού μας, γι' αυτό και κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να διευκολύνουμε την πρόσβαση και να διευρύνουμε τη συμμετοχή στις πολιτιστικές ομάδες του δήμου μας».

Τα τμήματα και οι ομάδες που θα λειτουργήσουν είναι τα εξής:

Εικαστικό Τμήμα: Ομάδες Ζωγραφικής, Χαρακτικής, Ψηφιδωτού, Κεραμικής, Αργυροχρυσοχοΐας και Κοσμήματος Μακραμέ.

Μουσικό Τμήμα: Ομάδες Πιάνου - Αρμονίου, Ακορντεόν - Βιολιού, Κλασικής Κιθάρας, Μπουζουκιού, Τζουρά / Μπαγλαμά, Μουσικοκινητικής (ORFF) και Θεωρίας Μουσικής.

Θεατρικό Τμήμα: Θεατρική Ομάδα Εφήβων / Ενηλίκων, Θεατρικό Παιχνίδι (Παιδικό).

Χορευτικό Τμήμα: Ομάδα Παραδοσιακών Χορών, Μπαλέτου.

Τα τηλέφωνα και οι ώρες που μπορούν να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι είναι στο Δήμο Χαϊδαρίου, Διεύθυνση Πολιτισμού 8.00 - 14.00, τηλ. 213.2047.236, 213.2047.237, στη Στέγη Πολιτισμού (Κολοκοτρώνη 36), 16.00 - 21.00, τηλ. 210.5814.855 και στη Στέγη Πολιτισμού Δάσους (Παπανδρέου και Ρ. Φεραίου) 16.00 - 21.00, τηλ. 210.5822.074.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ