Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999

Επιχείρηση κατάργησης της κυριακάτικης αργίας

Με αιφνιδιαστική τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΕΤ, καταργείται η έννοια της τουριστικής περιοχής και δίνεται το δικαίωμα στον ΕΟΤ να δίνει πιστοποιητικά "εξυπηρέτησης ημεδαπών και αλλοδαπών τουριστών", χωρίς καν τη σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εμπόρων.


ΣΕΛ.  17

ΟΓΚΩΔΕΣ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΧΤΕΣ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ
οι βάσεις και τα στρατηγεία του πολέμου

Τη μέρα έναρξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου επέλεξαν η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΝΑΤΟ για να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου στρατηγείου του πολέμου στη Θεσσαλία

Πριν από 60 χρόνια, την 1η Σεπτέμβρη 1939, άρχιζε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, που στοίχισε στην ανθρωπότητα δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς και ανάπηρους, ανείπωτη φρίκη και ανυπολόγιστες καταστροφές. Μερικά χρόνια μετά, η μέρα αυτή καθιερώθηκε ως μέρα της πάλης των συνδικάτων και των εργαζομένων ενάντια στον πόλεμο. Την ίδια μέρα, 60 χρόνια μετά, επέλεξαν η ηγεσία του ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση για να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Λάρισας.

Το προκλητικό αυτό γεγονός καταγγέλθηκε, χτες, από χιλιάδες Θεσσαλούς, που πραγματοποίησαν ογκώδες και μαχητικό συλλαλητήριο στον Τύρναβο, απαιτώντας την απομάκρυνση του στρατηγείου του πολέμου και αψηφώντας την τεράστια κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων και ΜΑΤ και την επιχείρηση εκφοβισμού τους. Την ίδια στιγμή, σε αρκετές πόλεις της χώρας Επιτροπές Ειρήνης και εργατικά σωματεία πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και πικετοφορίες. Ταυτόχρονα, οι Επιτροπές Ειρήνης της Πελοποννήσου και της Κρήτης, καθώς και αρκετές κοινωνικές και μαζικές οργανώσεις και φορείς συντονίζουν τα βήματά τους και προγραμματίζουν σειρά αγωνιστικών εκδηλώσεων, που θα ξεδιπλωθούν μέσα στο Σεπτέμβρη και θα κορυφωθούν στις αρχές Οκτώβρη και στις οποίες προβλέπεται να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι από την Κούβα, την Ιταλία και άλλες χώρες, στις οποίες υπάρχουν ξένες βάσεις. Βασικό σύνθημα των κινητοποιήσεων θα είναι η μη ανανέωση της συμφωνίας παραμονής των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων του θανάτου, που επιχειρεί η κυβέρνηση αυτή την περίοδο, και η οριστική απομάκρυνσή τους από την Ελλάδα.

Με αφορμή τη χθεσινή επέτειο εξέδωσαν ανακοινώσεις η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Συντονιστική Επιτροπή σωματείων της Αθήνας, οι "Νομικοί για την Ειρήνη" και άλλες οργανώσεις.


ΣΕΛ.  /PARA>


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Εντείνονται οι προετοιμασίες

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την επιτυχία του πανεργατικού συλλαλητηρίου που οργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο. "Πυρετωδώς" προετοιμάζουν και οι συνταξιούχοι την πανελλαδική τους συγκέντρωση που θα γίνει επίσης το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, αποφασισμένοι να δώσουν σκληρή απάντηση στην πολιτική που τους οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση


ΣΕΛ.  13
Ενας νεκρός και 166 τραυματίες είναι ο απολογισμός του μετασεισμού μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε χτες την περιοχή του Ιζμίτ - ενώ ο επίσημος απολογισμός της τραγωδίας κάνει λόγο για πάνω από 14.200 νεκρούς συνολικά από τη 17η Αυγούστου. Στο μεταξύ, εισαγγελείς αρχίζουν διώξεις εργολάβων. Την Κυριακή αναμένεται στην Αγκυρα η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Μ. Ολμπράιτ.


ΣΕΛ.  9
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Ανοίγει" η κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας

Ενώ η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να δεχτεί τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό, ακόμη και από τα κονδύλια του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου, οι ισχυροί Ευρωπαίοι "εταίροι" απαιτούν την άμεση και πλήρη εξομάλυνση των ευρωτουρκικών σχέσεων στο σύνολό τους


ΣΕΛ.  5
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στα φροντιστήρια η "ενισχυτική διδασκαλία";

Ενώ από αύριο και μέχρι τις 17 Σεπτέμβρη δίνουν εξετάσεις οι χιλιάδες των μετεξεταστέων μαθητών της Β Λυκείου, το υπουργείο Παιδείας φέρεται να σκέπτεται πρόταση - απαίτηση των φροντιστηριούχων, σύμφωνα με την οποία οι τελευταίοι θα αναλάβουν το έργο της "ενισχυτικής διδασκαλίας"!


ΣΕΛ.  19
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Ζώνη επιχειρήσεων οι παραλίες της Αττικής

Η μέγιστη επιχειρηματική εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση ολόκληρης της παραλιακής ζώνης της Αττικής, από την Ελευσίνα μέχρι το Σούνιο, και η συνεπαγόμενη απώλεια κάθε ελεύθερης πρόσβασης των εργαζομένων στις παραλίες, είναι το ζητούμενο κυβέρνησης και επιχειρηματιών, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.


ΣΕΛ.  14   -   15

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ