ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Σε θέση μάχης για την επιτυχία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ

Συζήτηση με εκπροσώπους σωματείων μπροστά στο συλλαλητήριο στις 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους

Αγωνιστική απάντηση στην πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που φέρνει ένταση της εκμετάλλευσης, φτώχεια και πολέμους, αλλά και στα πανηγύρια που στήνονται στο πλαίσιο της ΔΕΘ για το ρόλο που παίζει η χώρα στην προώθηση των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, ετοιμάζονται να δώσουν εργαζόμενοι και άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, νέοι και νέες, με τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Με στόχο να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα, να γίνει η επιτυχία του συλλαλητηρίου υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και σταθμό στην προσπάθεια για άνοδο της οργάνωσης και των αγώνων, τα ταξικά σωματεία ξεδιπλώνουν πλούσια παρέμβαση μέσα στους χώρους δουλειάς.

Για τη δουλειά αυτή ενόψει του συλλαλητηρίου, αλλά και για το πώς βιώνουν τη «δίκαιη ανάπτυξη» στους χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι και πώς πρέπει να σταθούν απέναντι στο κυβερνητικό «εμπόριο ελπίδας», ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με εκπροσώπους των Σωματείων Βιομηχανικού Επισιτισμού, Οικοδόμων, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής. Τρεις κλάδους δηλαδή που και μέσα στην περίοδο της κρίσης αύξησαν την κερδοφορία τους, τσακίζοντας εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Στα Τρόφιμα - Ποτά

Ο Κώστας Κατσιμένης, πρόεδρος του Συνδικάτου Βιομηχανικού Επισιτισμού Κ. Μακεδονίας και γραμματέας της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, σημειώνει χαρακτηριστικά για τις εξελίξεις στον κλάδο: «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο κλάδος κατέχει το 25% της βιομηχανικής παραγωγής, σημειώνοντας κύκλο εργασιών που φτάνει τα 14,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, παρουσιάζει ισχυρή εμπορική δραστηριότητα σε Ελλάδα, Βαλκάνια, Ευρώπη και ΗΠΑ, με τις εξαγωγές 4,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης όλα τα χρόνια της κρίσης. Παράλληλα, το κεφάλαιο βρίσκεται σε συνεχή κινητικότητα, με μεγάλες ανακατατάξεις, εξαγορές εργοστασίων, συγχωνεύσεις ομίλων, συνεχίζει να αυγαταίνει τα κέρδη του και να τα συγκεντρώνει όλο και σε λιγότερα χέρια».

Οπως μας λέει, την περιβόητη... «έξοδο από τα μνημόνια» την βιώνουν καθημερινά οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο, «με την ένταση της τρομοκρατίας, την απλήρωτη εργασία (υπερωρίες, αργίες κ.τ.λ.), με απολύσεις, εργολαβοποιήσεις τμημάτων, μειώσεις μισθών. Χώροι δουλειάς που η κερδοφορία και οι εξαγωγές όλο και αυξάνονται (MΕΒΓΑΛ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΔΕΛΤΑ, ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ, ΧΑΙΤΟΓΛΟΥ κ.τ.λ.), προσλαμβάνουν εργαζόμενους με 586 και 511 ευρώ, μειώνουν τους μισθούς των "παλιών" εργαζομένων, παγώνουν τις τριετίες. Εντείνονται η εκ περιτροπής εργασία, οι ατομικές συμβάσεις με μισθούς - ψίχουλα κ.ά.».

Ειδικότερα στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνει, «η ΔΕΛΤΑ (Πλατύ Ημαθίας) προχώρησε σε εργολαβοποίηση τμήματος της παράγωγης στη "Savvy Can - Hellenic Metal Packaging" AE με συνέπεια τη μεταφορά εργαζομένων στον εργολάβο και μείωση των μισθών τους. Η ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ, μετά την εξαγορά της από την ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ, σε αγαστή συνεργασία με το εργοδοτικό σωματείο, τον προηγούμενο χρόνο υπέγραψε μειώσεις 5 - 20% και έκανε προσπάθεια για περαιτέρω μειώσεις πριν ένα μήνα, η οποία σταμάτησε μετά από παρέμβαση του συνδικάτου και κάτω από το φόβο της απεργίας. Στην επιχείρηση ΘΕΣΓΑΛΑ, πέρα από τους χαμηλούς μισθούς, την απληρωσιά και την εντατικοποίηση που τσακίζουν κόκαλα, η εργοδοσία αφήνει μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων απλήρωτο. Στον Ομιλο ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ οι εργαζόμενοι με το φόβο της απόλυσης υπέγραψαν ατομική σύμβαση με μειώσεις μισθών. Στην EURIMACK στο Κιλκίς στο όνομα της ανταγωνιστικότητας ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν καινούργια ατομική σύμβαση με μειώσεις μισθών. Σε μια σειρά επιχειρήσεις (π.χ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ, ARTIMA, VENUS, ΤΟRRE) τα εξαντλητικά ωράρια και συνολικά οι ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας οδήγησαν το τελευταίο διάστημα σε εργατικά ατυχήματα».

Με επίκεντρο όλα τα παραπάνω, το Σωματείο παρεμβαίνει στους χώρους δουλειάς. Ενόψει του συλλαλητηρίου προγραμμάτισε περιοδείες και συσκέψεις σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Ταυτόχρονα, οργανώνει σύσκεψη με θέμα «Εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες στον κλάδο των Τροφίμων».

«Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν πλέον πείρα», σημειώνει ο Κ. Κατσιμένης. «Γνωρίζουν ότι η αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών του κλάδου, η ενίσχυση του εξαγωγικού τους προσανατολισμού βασίζεται σε μισθούς πείνας, σε δουλειά χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, σε απολύσεις. Πρέπει να επιλέξουν την οργάνωση του αγώνα μαζί με το συνδικάτο, ενάντια σ' αυτήν την πολιτική».

Στις Κατασκευές

Στον κλάδο των Κατασκευών, που επίσης παρουσιάζει αύξηση κερδοφορίας, κυριαρχούν η εντατικοποίηση, η έλλειψη μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, τα χαμηλά μεροκάματα.

Ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, μας λέει: «Τα τελευταία χρόνια, γίνονται επενδύσεις σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Ξενοδοχεία 5 αστέρων σε τεράστιες εκτάσεις ξεκινάνε την κατασκευή τους σήμερα και πρέπει μέχρι την επόμενη τουριστική σεζόν, σε λιγότερο από 12 μήνες, να είναι έτοιμα προς λειτουργία. Αυτό σημαίνει πως οι εργάτες θα πρέπει να δουλεύουν Σάββατα, Κυριακές, υπερωρίες, χωρίς μέτρα ασφάλειας και στοιχειώδη μέτρα υγιεινής, γιατί αυτά επιβραδύνουν την παραγωγική διαδικασία και ανεβάζουν το κόστος κατασκευής».

«Οι κατασκευαστικοί όμιλοι αξιοποιούν την παρατεταμένη ανεργία στον κλάδο για να επιβάλουν άγρια εκμετάλλευση», επισημαίνει, δίνοντάς μας παραδείγματα:

«Το "Γερακίνα Beach" που ανακατασκευάστηκε. Η Τράπεζα της Ελλάδας είχε κοστολογήσει το έργο σε 20 εκατ. ευρώ, η κατασκευαστική ΑΚΤΩΡ το "χτύπησε" στα 17 εκατ. Προκειμένου η κατασκευαστική να μην χάσει τα κέρδη της, συμπίεσε ακόμα περισσότερο το κόστος, μετακύλησε τη "χασούρα" των 3 εκατ. προς τους εργάτες που δούλεψαν στο έργο.

Στο Μετρό Θεσσαλονίκης, ο τελευταίος ανάδοχος πήρε το έργο υπολογίζοντας τα μεροκάματα με την κλαδική ΣΣΕ του 2009 και προχώρησε σε μειώσεις μισθών μέχρι και 50%! Ετσι χτίζουν την κερδοφορία τους οι κατασκευαστικοί όμιλοι. Στραγγίζουν τον εργάτη και μόλις ολοκληρωθεί το έργο οι συνάδελφοι ξεκινούν την "Οδύσσεια" της αναζήτησης εργασίας».

Υπογραμμίζοντας και μια ακόμα πλευρά αυτής της «ανάπτυξης», ο Θ. Κουτσουράς σημειώνει: «Την ίδια ώρα που τα ξενοδοχεία χτίζονται σε χρόνους ρεκόρ, έργα για την αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, για τη σχολική στέγη, για την Υγεία, έργα που αφορούν δηλαδή τις λαϊκές ανάγκες, δεν γίνονται γιατί δεν εξυπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όταν προγραμματίζονται καθυστερεί η ολοκλήρωσή τους. Παράδειγμα τέτοιο αποτελεί η νέα πτέρυγα χειρουργείων στο ΑΧΕΠΑ, που ενώ έχουν περάσει 3 χρόνια κατασκευής, ακόμα δεν ολοκληρώθηκε».

Για να δοθεί απάντηση σε αυτήν την επίθεση, τονίζει, «ο μόνος δρόμος για τον εργάτη, Ελληνα και μετανάστη, είναι αυτός του αγώνα και της διεκδίκησης για τα δικαιώματά του. Για σταθερή και μόνιμη δουλειά, χωρίς άγχος και πίεση για το νοίκι, το ρεύμα, το νερό. Χωρίς τον φόβο της ανεργίας ή αν θα γυρίσει σπίτι σακατεμένος. Αυτός ο αγώνας απαιτεί κάθε εργάτης να είναι μέλος του σωματείου και όπου δεν υπάρχει να πρωτοστατήσει στη δημιουργία του».

«Το Συνδικάτο Οικοδόμων», σημειώνει, «δυναμώνει όλο και περισσότερο όταν οι συνάδελφοι γίνονται μέλη του, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Παράδειγμα στον κλάδο μας αποτελεί η υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ στον ΑΚΤΩΡ, που υπογράφηκε μετά από αγώνες και προβλέπει αύξηση στο μεροκάματο 15% στη χαμηλότερη κλάση, αντίστοιχα 10% και 5% στις μεγαλύτερες κλάσεις. Ουσιαστική ήταν και η παρέμβαση του Συνδικάτου στο έργο του Μετρό για την εφαρμογή αυτής της σύμβασης. Επίσης θετικό είναι το παράδειγμα της οργάνωσης των εργατών στα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Εργάτες σε υπεργολαβία του έργου μέσα από συνελεύσεις συγκρότησαν επιτροπή αγώνα, διεκδίκησαν από τον εργοδότη την εκτός έδρας αμοιβή και την κέρδισαν. Τέτοιες εστίες αντίστασης πρέπει να πυκνώσουν, να δυναμώσουν».

Στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες

Ο Μιχάλης Μπέλλας, γγ του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, μιλά για την κατάσταση στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, που ιεραρχείται από το κεφάλαιο ως κλάδος - κλειδί για την αύξηση της παραγωγικότητας και ως συνολικότερο στήριγμα της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Οπως μας λέει, «τις επόμενες μέρες, μέσα από τη βασική θεματική της ΔΕΘ στην οποία θα συμμετέχουν και ισχυρά μονοπώλια του κλάδου μας, θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες ως "πανάκεια" για τα προβλήματα της εργατικής τάξης. Οι εργαζόμενοι βεβαίως γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει ανάπτυξη στον κλάδο. Ακόμα και μέσα στην κρίση τα ποσοστά κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων διατηρήθηκαν υψηλά. Την ίδια περίοδο οι εργαζόμενοι βιώνουν τη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης, τα "δουλεμπορικά" γραφεία υπενοικίασης εργαζομένων, την ανάθεση τμημάτων επιχειρήσεων σε εργολάβους».

Ειδικότερα, στις Τηλεπικοινωνίες,«ενώ οι μονοπωλιακοί όμιλοι παρουσιάζουν μεγάλη κερδοφορία και επιδοτούνται με εκατοντάδες εκατομμύρια για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων νέας γενιάς, οι εργαζόμενοι βλέπουν τις επιχειρησιακές ΣΣΕ να λήγουν και ταυτόχρονα την πίεση της εργοδοσίας για πέρασμα σε νέες ατομικές συμβάσεις, εργολάβους κ.ά. να αυξάνεται (VODAFONE, OTE). Από την άλλη, στον όμιλο ΟΤΕ, όπου υπογράφηκε ΣΣΕ, η εργοδοσία με τη βοήθεια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού "φρόντισε" να οριοθετήσουν τις απαιτήσεις των εργαζομένων "εντός προϋπολογισμού"».

Αντίστοιχα, στην Πληροφορική,«οι νέοι εργαζόμενοι μπαίνουν με αρκετά πιο μειωμένους μισθούς στην παραγωγή, ενώ η εργοδοσία αξιοποιεί στο έπακρο τους θεσμούς της πρακτικής, των προγραμμάτων voucher, αλλά και το διαχωρισμό των εργαζομένων με ηλικιακά κριτήρια και αντίστοιχα μειωμένο μισθό σε εργαζόμενους άνω και κάτω των 25 ετών κ.ά. Ταυτόχρονα, έχει επιβάλλει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, εκμεταλλευόμενη την έλλειψη κλαδικής ΣΣΕ, ενώ προχωρά και σε απολύσεις (MLS, Ε-ΝΕΤ, INTRASOFT, VODAFONΕ, ONLINE Sales)».

«Οι όροι που επιβάλλουν οι εργοδότες στους χώρους δουλειάς, οι ατελείωτες και απλήρωτες υπερωρίες για να πιαστούν οι στόχοι και οι προθεσμίες, η εντατικοποίηση και η τρομοκρατία, τσακίζουν τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων», προσθέτει ο Μ. Μπέλλας.

«Η απάντηση των εργαζομένων με ανυποχώρητο αγώνα απέναντι στα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό», τονίζει, «περνάει μέσα από τη μαζικοποίηση και του δικού μας σωματείου με ακόμα περισσοτέρους νέους εργαζομένους. Για έναν αγώνα που θα οργανώνεται και θα στηρίζεται από τα μέλη του ΣΕΤΗΠ μέσα σε κάθε επιχείρηση, πάνω σε στέρεες βάσεις με τη δημιουργία σωματειακών επιτροπών σε κάθε χώρο. Για αγώνα επιθετικό, που θα βάζει μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».

Λεωφορεία για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ

Σωματεία και φορείς από διάφορες πόλεις προγραμματίζουν οργανωμένη μετακίνηση με λεωφορεία για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί δρομολόγηση λεωφορείων από:

-- Κομοτηνή, 1 μ.μ., από δημαρχείο.

-- Ξάνθη, 2 μ.μ., από πλατεία Ελευθερίας.

-- Καβάλα, 3 μ.μ., από Δημοτικό Κήπο.

-- Δράμα, 2.30 μ.μ., από κεντρική πλατεία.

-- Νάουσα, 4 μ.μ., από Εργατικό Κέντρο

-- Λάρισα, 2.30 μ.μ., από το κτίριο του ΤΕΕ, δίπλα στον Πηνειό.

-- Τρίκαλα, 2 μ.μ., από πλατεία Εθνικής Αντίστασης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ