ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ - Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ
Με επίκεντρο τα... «SOS» του κεφαλαίου για την ανάκαμψη των κερδών του

Σε πλήρη συντονισμό η «σύνεση» και η «συναίνεση», που ζητά το κεφάλαιο, με την κυβερνητική προπαγάνδα περί «δίκαιης ανάπτυξης»...

Με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, Κ. Μίχαλο, άνοιξε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, τον κύκλο των επαφών του με φορείς ενόψει της ΔΕΘ, στην οποία θα βρεθεί στις 10 και 11 Σεπτέμβρη.

Σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, καθώς και με τη διοίκηση της ΔΕΘ HELEXPO.

Στη χτεσινή συνάντηση, ο Κ. Μίχαλος επέδωσε στον πρωθυπουργό αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), ανοίγοντας όλη τη «βεντάλια» των αξιώσεων του κεφαλαίου στην Ελλάδα και μάλιστα στο όνομα της αντιμετώπισης προβλημάτων που ταλανίζουν το λαό, όπως η ανεργία, η φτώχεια κ.ά. Η προσπάθεια να ταυτιστεί η καπιταλιστική ανάκαμψη με την προοπτική επίλυσης των λαϊκών προβλημάτων διαπερνά εξάλλου και την κυβερνητική προπαγάνδα, με το ευφυολόγημα της «δίκαιης ανάπτυξης» να αναμένεται να αποτελέσει τον κύριο άξονα της πρωθυπουργικής παρέμβασης στη ΔΕΘ, αφού στόχος είναι η χειραγώγηση του λαού στα προτάγματα του κεφαλαίου.

Οχι τυχαία, το υπόμνημα της ΚΕΕΕ στην «προμετωπίδα» του αναφέρει: «Η Ελλάδα χρειάζεται: Εθνικό Σχέδιο, Σύνεση, Συναίνεση και Συνεργασία».

Προαναγγέλλοντας, εξάλλου, την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά από τρία διαδοχικά μνημόνια, οκτώ χρόνια ύφεσης και τρεις διαφορετικές εκλεγμένες κυβερνήσεις, αποτελούμενες από διαφορετικά κόμματα και πρόσωπα, θα έπρεπε να έχουν καταδείξει το προφανές: Εύκολες και ευχάριστες λύσεις δεν υπάρχουν...».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ουσιαστικά ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει προκειμένου να επανέλθει στην κανονικότητα, να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης. Ο δρόμος αυτός είναι στρωμένος με αγκάθια, καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν κλείσει τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, του χρέους και του ρόλου του ΔΝΤ...».

Η ΚΕΕΕ εκφράζει φόβους για «νέες ασφυκτικές πιέσεις στην αγορά» λόγω της ύφεσης, των φόρων, της έλλειψης ρευστότητας, της «αναμενόμενης επιθετικής στάσης των funds» στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κ.λπ., και προειδοποιεί - «απειλεί» για το ενδεχόμενο πτωχεύσεων και «απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Κάνει λόγο για «κατάσταση διαρκώς επιδεινούμενη» για τις επιχειρήσεις, επικαλούμενη μείωση του ΑΕΠ, αύξηση του χρέους, μείωση των εξαγωγών, υποχώρηση του δείκτη αξίας ακινήτων, εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κ.λπ. Παραθέτει ακόμα στοιχεία για την υποχώρηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αναφέροντας ότι ο μέσος μισθός υποχώρησε για πρώτη φορά μετά την έναρξη των μνημονίων σε επίπεδα κάτω των 1.000 ευρώ μεικτά, κάτι για το οποίο βεβαίως αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη του κεφαλαίου, υποστηρίζοντας ότι «οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να καταφύγουν σε ευέλικτες μορφές εργασίας, όπως η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση».

Αναγνωρίζει, φυσικά, ορισμένα «θετικά στοιχεία», όπως η ελάχιστη μείωση του ποσοστού ανεργίας, η αύξηση του δείκτη μεταποιητικής παραγωγής, η σταδιακή επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες, οι εκτιμήσεις για αύξηση της τουριστικής κίνησης κ.ά.

Τα αιτήματα του κεφαλαίου

Κατόπιν αυτών η ΚΕΕΕ περνά... στο «παρασύνθημα», εκθέτοντας τους άξονες του «εθνικού σχεδίου για την προσέλκυση επενδύσεων συνολικού ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ», δηλαδή τις αξιώσεις του κεφαλαίου, που είναι μεταξύ άλλων:

-- Μείωση φορολογικών συντελεστών, καθιέρωση ενιαίου συντελεστή που να μην ξεπερνά το 20% και μείωση συντελεστών ΦΠΑ. Μάλιστα, προβάλλοντας το μείγμα που θεωρεί καταλληλότερο για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, επικαλείται «το παράδειγμα της Ιρλανδίας», όπου αντί για μέτρα αύξησης των φορολογικών συντελεστών, «φρόντισαν να υλοποιήσουν βαθύτερες διαρθρωτικές αλλαγές και να περιορίσουν τις κρατικές δαπάνες».

-- Συρρίκνωση του κράτους, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και αποτελεσματικότερος έλεγχος των κρατικών δαπανών (...) «Χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και παροχών αυστηρά με εισοδηματικά κριτήρια», δηλαδή και νέο «σφαγείο» σε ό,τι απέμεινε όρθιο...

-- Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων. Θέσπιση δύο μόνο συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, 22% και 33%, για όλα τα είδη εισοδημάτων. Διατήρηση του κύριου ΕΝΦΙΑ (και κατάργηση του συμπληρωματικού) με μεταφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κατάργηση όσων φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων έχουν απομείνει για τα λαϊκά νοικοκυριά.

-- Διαρθρωτικές αλλαγές. Μιλώντας για «ολοκλήρωση της προσαρμογής της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα», η ΚΕΕΕ στηρίζει τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, τα οποία ετοιμάζεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης». Ζητά επίσης απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας, επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, δημιουργία Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Πάρκων, διαμόρφωση συνθηκών για πραγματική ανταγωνιστική αγορά Ενέργειας, αποφασιστικές παρεμβάσεις για μείωση του κόστους Ενέργειας και ειδικά των βιομηχανικών τιμολογίων, κ.ά.

-- Στήριξη Εξαγωγών. Κινητοποίηση των πόρων του αναπτυξιακού νόμου και των κοινοτικών πόρων. Επέκταση προγραμμάτων συγχρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων σε επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό. Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Εξαγωγών - Εισαγωγών. Παροχή κι άλλων «ειδικών φορολογικών κινήτρων», για την άσκηση εξωστρεφούς δραστηριότητας.

-- Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

-- Ανάπτυξη και ταχεία υλοποίηση συγκεκριμένων projects προσέλκυσης επενδύσεων (Ελληνικό, αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, επέκταση Αττικής Οδού και Μετρό Αθήνας κ.ά.).

-- Λύση στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με «βιώσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων» και «σεβασμό στον ανταγωνισμό».

-- Ολοκλήρωση της εξυγίανσης των τραπεζών.


ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΟΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Την Τρίτη 6/9 η επίσκεψη - εκδήλωση στη μαρτυρική Μακρόνησο

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας

Η προγραμματισμένη επίσκεψη - εκδήλωση στον ιστορικό - μαρτυρικό τόπο της Μακρονήσου, που διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Αττικής και η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100χρονα του ΚΚΕ, μετατίθεται για την Τρίτη 6 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., λόγω καιρικών συνθηκών.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό έργο του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο», πάνω σε ποίηση Β. Μαγιακόφσκι και Γιάννη Ρίτσου (από τη συλλογή ποιημάτων του Ρίτσου «Πέτρινος χρόνος»).

Στο κάλεσμά τους η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ σημειώνουν: «Τιμάμε τους χιλιάδες κομμουνιστές και αγωνιστές του λαϊκού κινήματος που εξορίστηκαν στο "ελληνικό Νταχάου", υπέστησαν σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια, θυσιάστηκαν στον αγώνα για την υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού.

Παράλληλα, διεκδικούμε να αναδειχθεί η Μακρόνησος πραγματικά σε ιστορικό τόπο που να μπορεί ο λαός και η νεολαία να έρθουν σε επαφή με την Ιστορία του λαϊκού κινήματος της χώρας μας. Γι' αυτό το λόγο να διαμορφωθεί κατάλληλο λιμάνι ώστε να μπορεί να συνδεθεί με γραμμή πλοίου και να καταστεί με αυτό τον τρόπο επισκέψιμη. Εμπνεόμαστε - διδασκόμαστε - συνεχίζουμε! Αντλούμε συμπεράσματα από την 100χρονη ηρωική πορεία του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος».

Η αναχώρηση για τη Μακρόνησο θα γίνει από το Λαύριο στις 17.00.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210.5282.523 και στις Κομματικές Οργανώσεις και στις Οργανώσεις της ΚΝΕ. Για τη μεταφορά στη Μακρόνησο, με λεωφορεία από την Αθήνα και με πλοίο από το Λαύριο, η συμμετοχή είναι 10 ευρώ το άτομο, μαζί με την επιστροφή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ