ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Αήττητη στον ημιτελικό

Με ...αέρα πρώτης θέσης μπαίνει η εθνική εφήβων στην τελική ευθεία του φετινού αντίστοιχου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Ηλεία, μετά και τη χτεσινή νίκη της επί της Λιθουανίας με 72-54 που της έδωσε την πρωτιά στον όμιλό τους. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι Ελληνες παίκτες είχαν εξασφαλίσει ήδη την πρόκριση από χθες (νίκη επί της Σερβίας) και σε ένα ουσιαστικά αδιάφορο παιχνίδι έκαναν τόσο σπουδαία εμφάνιση απέναντι σε μια ομάδα φαβορί για την πρώτη θέση όπως οι Λιθουανοί (πέρασαν σαν δεύτεροι), ανεβάζει τις προσδοκίες. Ας σημειωθεί, μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική αήττητη ομάδα και από τους δυο ομίλους σημειώνοντας πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια.

Αύριο (19.00 ΝΕΤ) η εθνική εφήβων στον ημιτελικό θα αντιμετωπίσει τη δεύτερη ομάδα του άλλου ομίλου, όπου η κατάσταση ήταν ρευστή με τις Ρωσία, Κροατία, Γαλλία και Λετονία να διεκδικούν (σε χτεσινοβραδινά παιχνίδια) τις δυο προνομιούχες θέσεις. Η πρώτη αυτού του ομίλου θα αντιμετωπίσει τη Λιθουανία και οι νικητές των δυο ημιτελικών θα αναμετρηθούν στον τελικό.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Πλήγμα ντόπινγκ για Ρωσία

Ισχυρό πλήγμα δέχτηκε η ρωσική αποστολή στίβου για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την απόφαση της ρωσικής ομοσπονδίας να αποβάλει επτά από τις καλύτερες και παράλληλα φαβορί για μετάλλια αθλήτριες της ολυμπιακής ομάδας, οι οποίες φέρεται να έχουν ανάμειξη σε υπόθεση αποφυγής ελέγχου ντόπινγκ. Η ΙΑΑΦ ειδοποίησε τη ρωσική ομοσπονδία πως τα δείγματα που ελήφθησαν από τις αθλήτριες σε μη αγωνιστική περίοδο, το Μάη του 2007, και μετά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οσάκα δεν ταιριάζουν, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι αρμόδιοι να αποβάλουν τις αθλήτριες από την ομάδα. Πρόκειται για τη δις παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 1.500 μ., Τατιάνα Τομάσοβα, την παγκόσμια πρωταθλήτρια κλειστού στίβου στα 1.500 μ., Γελένα Σομπόλεβα, τις δρομείς μεγάλων αποστάσεων Γιουλίγια Φομένκο και Σβετλάνα Τσερκάσοβα, την πρωταθλήτρια Ευρώπης στη δισκοβολία Ντάρια Πιστσαλνίκοβα, και την πρώην κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ στη σφυροβολία Γκούλφια Καναφέγεβα.

  • Δύο αθλήτριες από τη Ρουμανία, η Ελενα Αντονότσι και η Κριστίνα Βασιλόιου, οι οποίες επρόκειτο να συμμετάσχουν στο αγώνισμα των 1.500 μ., αποκλείστηκαν από την αποστολή της Ολυμπιακής ομάδας, καθώς η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας είχε ενδείξεις ότι έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών.
  • Σάλος έχει ξεσπάσει με την προβολή βίντεο που αποκαλύπτει στιγμές της επερχόμενης τελετής έναρξης των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων από κορεατικό τηλεοπτικό δίκτυο. Συνεργείο του συγκεκριμένου δικτύου είχε τραβήξει πλάνα από τις πρόβες με την υποχρέωση όμως να μην το δημοσιεύσει πριν την επίσημη έναρξη. Προς στιγμή παραμένει ρευστό εάν οι διοργανωτές προβούν σε δικαστικές ενέργειες.
Το ... μανιάτικο της Θάνου

Με πολύ μεγάλη ευκολία η Κατερίνα Θάνου έπιασε το όριο των 100μ. που είχε βάλει ο ΣΕΓΑΣ για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Το ζήτημα, όμως, είναι γιατί η Ομοσπονδία συμπεριέλαβε την Θάνου στην ολυμπιακή ομάδα, τη στιγμή που ήξερε την παλιότερη απόφαση της ΔΟΕ, που αφορά την ίδια καθώς και τους Κεντέρη - Τζέκο και λέει ότι «οποιαδήποτε συμμετοχή σε μελλοντική Ολυμπιακή διοργάνωση θα αποτελέσει αντικείμενο μιας νέας διαδικασίας ενώπιον της ΔΟΕ».

Αφού, λοιπόν, ο ΣΕΓΑΣ γνώριζε ποιες θα είναι οι συνέπειες, γιατί έδωσε τη δυνατότητα στην αθλήτρια να διεκδικήσει τη συμμετοχή της; Εκτός κι αν έχει αποφασίσει να εναντιωθεί στις αποφάσεις της ΔΟΕ (!). Αστεία πράγματα. Η στάση του ΣΕΓΑΣ ουδέποτε υπήρξε «καθαρή» για τη συγκεκριμένη υπόθεση όλα αυτά τα χρόνια, με αποκορύφωμα την αθωωτική απόφαση που πήρε για τους Κεντέρη - Θάνου ενάντια στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Και, βέβαια, η ΔΟΕ θα ξανανοίξει το φάκελο, αφού αν δεν το κάνει κινδυνεύουν τα προϊόντα της, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, από τους οποίους εισπράττει τεράστια ποσά πέρα από την πολιτική που ασκεί μέσα από τα σπορ. Τα «γιούχα» που θα ακούσει η Θάνου, μπαίνοντας στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, θα έχουν αντίχτυπο και στον ίδιο τον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ και βέβαια σε όλο το σύστημα. Αρα ο φάκελος θα ξανανοίξει και τότε η Θάνου κινδυνεύει να τα χάσει όλα. Θα ήταν, λοιπόν, τουλάχιστον αστείο να αφήσουν την κάθε Μάριον Τζόουνς και την κάθε Κατερίνα Θάνου να τους δημιουργήσει προβλήματα.

Η Θάνου, λοιπόν, σαν γνήσιος αντιπρόσωπος του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, γνωρίζει άριστα τους κανόνες του παιχνιδιού, τη λογική της άκρατης εμπορευματοποίησης, τις πλαστικές δόξες ενός συστήματος που σαν κρεατομηχανή αλέθει τους αθλητές με μοναδικό σκοπό το κέρδος. Τι θέλει, λοιπόν, να αποδείξει με τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κόντρα στις αποφάσεις της ΔΟΕ; Αν είχε αποφασίσει να καταγγείλει τα «σημεία και τέρατα» που συμβαίνουν στον παγκόσμιο αθλητισμό (φάρμακα, εμπορευματοποίηση, εκβιασμοί κ.λπ.) θα το είχε κάνει. Αρα η προσπάθεια που κάνει αυτή τη στιγμή είναι για να ικανοποιήσει προσωπικές φιλοδοξίες, κινδυνεύοντας να χάσει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και είναι κρίμα, γιατί πρόκειται για μια μεγάλη αθλήτρια που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στον πραγματικό αθλητισμό.


Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Δύο χρυσά μετάλλια κατέκτησαν χθες τα ελληνικά πληρώματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 420, που ολοκληρώθηκε στο Φαληρικό Ορμο. Στους άνδρες την πρωτιά πήραν οι Μιχάλης Μηλαίος - Βαγγέλης Μιτάκης (49 β.π.), ενώ στις γυναίκες παγκόσμιες πρωταθλήτριες αναδείχτηκαν οι αδερφές Σοφία και Κατερίνα Καϊτατζίδου (36 β.π

ΑΕΚ

Παίκτης της Τζένοα θα πρέπει να θεωρείται ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος για τα επόμενα πέντε χρόνια και από ώρα σε ώρα αναμένεται η επισημοποίηση της μεταγραφής, μιας και τα προβλήματα που υπήρχαν στις συζητήσεις των Ιταλών με την ΑΕΚ φαίνεται να ξεπεράστηκαν. Πλέον, μετά από αυτές τις εξελίξεις και με δεδομένο τον τραυματισμό του Αλβεζ που θα τον αφήσει εκτός αγωνιστικής δράσης για τουλάχιστον έξι βδομάδες, η ανάγκη ενίσχυσης στα μετόπισθεν είναι επιτακτική για την Ενωση. Οι συζητήσεις με τον Σωτήρη Κυργιάκο είναι στο τελικό στάδιο, με την ΑΕΚ να ικανοποιεί την απαίτηση του παίκτη για 5ετές συμβόλαιο. Την ίδια ώρα οριστικά παίκτης της ΑΕΚ θα είναι για τα επόμενα τρία χρόνια ο Αγγελος Μπασινάς και πλέον απομένει μόνο η επίσημη ανακοίνωση. Ο 32χρονος μέσος είπε το «ναι» σε συμβόλαιο που προβλέπει ετήσιες απολαβές 850.000 ευρώ. Στα αγωνιστικά οι «κιτρινόμαυροι» ετοιμάζονται για το πιο δυνατό τεστ τους μέχρι σήμερα αφού θα αντιμετωπίσουν αύριο σε φιλικό παιχνίδι την ιταλική Τζένοα (18.00, ΝΟΒΑΣΠΟΡ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ