ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΡΔΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Συνεχίζουν σε άνοδο

Στο α' εξάμηνο του 2008, η Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) αύξησε τα κέρδη της κατά 7% και η Πειραιώς κατά 31%

Από την παρέμβαση του ΠΑΜΕ στη ΓΣ της ΟΤΟΕ το 2006, ενάντια στη συλλογική σύμβαση ντροπής για τους μισθούς
Από την παρέμβαση του ΠΑΜΕ στη ΓΣ της ΟΤΟΕ το 2006, ενάντια στη συλλογική σύμβαση ντροπής για τους μισθούς
Αυξημένα κέρδη συνεχίζει να αποσπά και για το α΄ εξάμηνο του 2008 το τραπεζικό κεφάλαιο, παρά τις συνεχιζόμενες αναταράξεις και αβεβαιότητες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση στη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα σε ορισμένα από τα κράτη της ευρωζώνης. Την ανοδική πορεία της κερδοφορίας των τραπεζιτών, επιβεβαιώνουν και οι πρώτες ανακοινώσεις και ισολογισμοί με την κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου 2008, που άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Είναι φανερό, δηλαδή, το γεγονός ότι τα κρισιακά φαινόμενα φορτώνονται αποκλειστικά στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών που ήδη τα έχουν δημοσιοποιήσει για το α΄ εξάμηνο του 2008 έχουν ως εξής:

  • Η Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) εμφανίζει καθαρά κέρδη ύψους 436 εκατ. ευρώ (από 408 εκατ. ευρώ για το 2007), καταγράφοντας αύξηση 7%. Η τράπεζα εκτιμά ότι οι συνθήκες στη χρηματαγορά «δεν αναμένεται να βελτιωθούν σημαντικά το υπόλοιπο του 2008». Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν ότι τα κέρδη τους για το 2008 θα φτάσουν σε 930 εκατ. ευρώ ή 100 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους και προχώρησαν σε αλλαγές των πλάνων της κερδοφορίας τους για την επόμενη διετία.
  • Η Πειραιώς απέσπασε καθαρά κέρδη ύψους 284 εκατ. ευρώ από 219 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2007, με το ποσοστό αύξησης να φτάνει σε 31% (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το «έκτακτο» χρηματοοικονομικό κέρδος του 2007). Τα καθαρά έσοδα από τόκους έφτασαν σε 556 εκατ. ευρώ, παίρνοντας αύξηση 35%.
  • Η Εμπορική εμφανίζει ζημία ύψους 15,1 εκατ. ευρώ, την οποία η διοίκηση της τράπεζας αποδίδει στην αύξηση του κόστους άντλησης ρευστότητας και από ζημιές στο χαρτοφυλάκιο των συναλλαγών τους.

Η φετινή κερδοφορία των τραπεζών πρέπει να ιδωθεί κάτω από το πρίσμα της εκρηκτικής ενίσχυσης της κερδοφορίας τα προηγούμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο 12μηνο του 2007 οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο τράπεζες απέσπασαν 5,7 δισ. ευρώ (από 3,39 δισ. ευρώ για το 2006), καταγράφοντας άλμα 69,5%.

Επίσης, οι θυγατρικές του ομίλου της Αλφαμπανκ, Αλφα Αστικά Ακίνητα και η Ιονική Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις ανακοίνωσαν για το πρώτο εξάμηνο του 2008 καθαρά κέρδη 2,7 και 1,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, καταγράφοντας αύξηση - συγκριτικά με το περσινό εξάμηνο - κατά 17,4% (η πρώτη) και 250% (η δεύτερη).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Διαψεύδει την κατάργηση επιδότησης αγροτικών δανείων

Εντονη φημολογία υπήρξε χτες ότι η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, προσανατολίζεται στην κατάργηση της επιδότησης του επιτοκίου των αγροτικών δανείων, για όλα ανεξαιρέτως τα δάνεια των αγροτών και των αγροτικών επιχειρήσεων.

Μία τέτοια ενέργεια θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των αγροτικών δανείων, τουλάχιστον κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, βάζοντας «φωτιά» στα οικονομικά των αγροτικών νοικοκυριών, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.

Αργά το απόγευμα, με επίσημη ανακοίνωσή της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάτι τέτοιο δεν υπήρχε στα κυβερνητικά σχέδια. Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως «το καθεστώς της επιδότησης των αγροτικών δανείων από την Αγροτική Τράπεζα παραμένει ως έχει». Το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσουν οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, χωρίς να είναι καθόλου απίθανο να αποφασιστεί κάποιο σχετικό μέτρο που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στην ίδια ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας γνωστοποιεί την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει το θεσμό της χορήγησης επιδοτούμενων αγροτικών δανείων και στις υπόλοιπες - πέραν της Αγροτικής - τράπεζες. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «εξετάζεται η επέκτασή του (σ.σ. του θεσμού χορήγησης επιδοτούμενων αγροτικών δανείων) και στις υπόλοιπες τράπεζες, για λόγους ανταγωνισμού». Είναι ευνόητο πως κάτι τέτοιο θα αφαιρέσει πελάτες από την Αγροτική προς όφελος των ιδιωτικών τραπεζών και των μεγαλομετόχων τους, που θα καρπώνονται ακόμη μεγαλύτερα κέρδη.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Συμφωνία δύο δισ. ευρώ

Επιχειρηματική συμφωνία με την ελβετική εταιρεία «GLENCORE» σύναψε ο όμιλος Μυτιληναίος, προκειμένου τα επόμενα δέκα χρόνια να την προμηθέψει με 5 εκατ. τόνους άνυδρης αλουμίνας αξίας 2 δισ. ευρώ, μέσω της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ.

Πρόκειται για προϊόν μεταξύ του βωξίτη και του αλουμινίου, με βασική πρώτη ύλη και τον ατμό, ο οποίος θα προέρχεται από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
Ρυθμίσεις υπέρ των μεγάλων

Ακόμη μια ρύθμιση που ευνοεί τα μεγάλα συμφέροντα στον τομέα της Ενέργειας προωθεί η κυβέρνηση, με πεδίο δράσης τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Το σχετικό πρόγραμμα είχε ανασταλεί, καθώς κατατέθηκαν στην αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χιλιάδες αιτήσεις για 3.600 MW, τις οποίες δεν είχε καν το μηχανισμό για να τις διαχειριστεί. Με δεδομένη την ιδιαίτερα υψηλή τιμή που προβλέπεται για το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα από φωτοβολταϊκά και το οποίο πληρώνεται από την επιβάρυνση των πελατών της ΔΕΗ μέσω του ειδικού τέλους ΑΠΕ, θα εκτινάσσονταν και τα τιμολόγια για άλλη μια φορά.

Με τη νέα ρύθμιση, που ουσιαστικά προαναγγέλθηκε χτες, αλλά δε δημοσιοποιήθηκε, θα πριμοδοτηθούν οι επενδυτές που θα συνδεθούν πιο γρήγορα στο σύστημα! Η τιμή αγοράς της παραγόμενης ενέργειας θα μειώνεται με μηνιαία αποκλιμάκωση. Οι μεγάλες εταιρείες που μπορούν άμεσα να ολοκληρώσουν τις μεγάλες επενδύσεις τους θα επωφεληθούν με την πλήρη τιμή. Πρόκειται για μέτρο που αναμένεται να αποθαρρύνει τους μικρούς παραγωγούς, για τους οποίους θα μειωθεί το οικονομικό πλεονέκτημα. Προβλέπεται, επίσης, να αξιολογηθούν όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν. Στην ίδια ρύθμιση, συμπεριλαμβάνονται οι διατάξεις για τα οικιακά φωτοβολταϊκά.

ΑΓΩΓΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Γρηγορότεροι ρυθμοί από την κυβέρνηση

Επισπεύδει η κυβέρνηση, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων, τα έργα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και του αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ». Ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας ενημέρωσε χτες τον πρωθυπουργό για τις συναντήσεις του στη Μόσχα, ιδιαίτερα με τον νέο υπουργό Ενέργειας Σ. Σμάτκο, που είχαν ακριβώς αυτό το αντικείμενο. Και τα δύο έργα εντάσσονται στους γενικότερους σχεδιασμούς του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου για ενίσχυση της θέσης του στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και αποτελούν σημεία αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με συνέπεια η Ελλάδα να εμπλέκεται όλο και περισσότερο στον αδυσώπητο ανταγωνισμό τους.

Αν και το παρασκήνιο είναι έντονο, κυρίως για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, περί αντιθέσεων και σημείων που μπλοκάρουν τη διαδικασία, ακόμη και για απαιτήσεις μείωσης των μεριδίων Ελλάδας και Βουλγαρίας προς όφελος εταιρειών άλλων χωρών, ο Χ. Φώλιας εμφανίστηκε απροβλημάτιστος.

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ανέφερε ότι «κάναμε ένα ταμείο», ότι «οι ρυθμοί χρειάζεται να είναι γρήγοροι» και ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης, δεν υπάρχει καμία εμπλοκή, κανένα πρόβλημα. Προχωρούμε σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα στην υλοποίηση και των δύο μεγάλων έργων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ