ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απροκάλυπτη ενίσχυση των επιχειρηματιών Υγείας

Νομιμοποιούνται οι «αλυσίδες» και το φασόν στις εργαστηριακές εξετάσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την εκποίηση των εργαστηρίων των δημόσιων νοσοκομείων και του ΙΚΑ

Νέους δρόμους για την εκχώρηση των εργαστηρίων των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες, ανοίγει η κυβέρνηση
Νέους δρόμους για την εκχώρηση των εργαστηρίων των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες, ανοίγει η κυβέρνηση
Κάθε εμπόδιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας παραμερίζει η κυβέρνηση με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τους ιδιωτικούς φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που έχει στείλει το υπουργείο Υγείας για έλεγχο νομιμότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Πρόκειται για διευκολύνσεις που υπαγορεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και πέραν των άλλων στοχεύουν στην αναδιάταξη, υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, των επιχειρήσεων στο χώρο της Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας προώθησε εν κρυπτώ το σχέδιο του ΠΔ στο ΣτΕ και η σχετική συζήτηση θα γίνει στις 5.8.2008. Δεν προβλέπει κανένα περιορισμό στην ίδρυση εταιρειών στο χώρο της ΠΦΥ. Καταργείται, δηλαδή, ο περιορισμός που ίσχυε μέχρι τώρα να κατέχουν γιατροί το 51% με τους οποίους και υπέγραφαν συμβάσεις τα ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα οι συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία θα υπογράφονται με τις εταιρείες. Επιπλέον επιτρέπει τη δημιουργία αλυσίδων εταιρειών Υγείας από τον ίδιο επιχειρηματία με την ίδια επωνυμία, αρκεί να υπάρχει διαφορετική άδεια για κάθε υποκατάστημα που εκδίδεται από την οικεία νομαρχία.

Μ' αυτό το πλέγμα των μέτρων διευρύνονται οι υποδοχείς της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Μια άλλη επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία διάταξη είναι αυτή που επιτρέπει στα μικροβιολογικά και διαγνωστικά εργαστήρια να μπορούν να κάνουν εξετάσεις για λογαριασμό άλλων φορέων. Αυτό ενισχύει τις εργασίες «φασόν», ενώ θα αποτελέσει την Κερκόπορτα για την εκποίηση των εργαστηρίων των δημόσιων μονάδων υγείας (δηλαδή των νοσοκομείων και του ΙΚΑ). Μάλιστα, η κυβέρνηση ενισχύει απροκάλυπτα την ασυδοσία των επιχειρηματιών της Υγείας, καθώς αφαιρεί από τους ιατρικούς συλλόγους - όπως ίσχυε μέχρι τώρα - τον έλεγχο των επιχειρήσεων Υγείας, τον οποίο παραδίδει στις οικείες νομαρχίες.

Η απροκάλυπτη πριμοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας ανάγκασε ακόμα και τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά - στους οποίους πλειοψηφεί απόλυτα η φιλοκυβερνητική παράταξη - να στείλουν κοινό υπόμνημα στον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, με το οποίο επισημαίνουν ότι το ΠΔ «αβαντάρει σκανδαλωδώς τα εξωιατρικά επιχειρηματικά συμφέροντα, με το υπουργείο Υγείας να αναδεικνύεται σε υπέρτατο "προστάτη" τους και σε εξολοθρευτή χιλιάδων μαχόμενων ελευθέρων επαγγελματιών γιατρών». Επίσης καταγγέλλουν ότι «με το συγκεκριμένο ΠΔ ανοίγει πεδίο δόξης λαμπρό για τα SUPER MARKET της Υγείας, με συνακόλουθα την επιβάρυνση της τσέπης του Ελληνα πολίτη και τον επαγγελματικό αφανισμό του Ελληνα γιατρού» και γι' αυτό ζητούν την απόσυρσή του.

ΒΙΟΚΕΡΑΛ
«Να μην κουνιέται φύλλο» επιδιώκει η εργοδοσία

Σε συνδικαλιστές που περιφρουρούσαν την προχτεσινή απεργία στην κεραμοποιία επιτέθηκε ο βιομήχανος Σαπουνάς

Νέα τρομοκρατική επίθεση από την εργοδοσία σημειώθηκε στο εργοστάσιο κεραμοποιίας ΒΙΟΚΕΡΑΛ, στη Λάρισα. Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, κατά τη διάρκεια της περιφρούρησης της προχτεσινής απεργίας στον κλάδο της κεραμοποιίας (που προκηρύχτηκε με αφορμή το «λουκέτο» που σχεδιάζει να βάλει η ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ στο εργοστάσιο της Χαλκίδας) ο βιομήχανος Φίλιππος Σαπουνάς επιτέθηκε σε συνδικαλιστές με προπηλακισμούς και απειλές.

«Ο κ. Σαπουνάς, γνωστός για την τραμπούκικη δράση του, τις προηγούμενες ημέρες οργάνωσε απεργοσπαστικό μηχανισμό, ενώ το πρωί της απεργίας πρωτοστατούσε ο ίδιος απειλώντας τους συνδικαλιστές του ΕΚΛ, για να εκφοβίσει έτσι τους εργαζόμενους για να μην απεργήσει κανείς», σημειώνει το ΕΚΛ. Επισημαίνει μάλιστα πως ο βιομήχανος έφτασε στο σημείο «να ορμήσει με το αυτοκίνητό του εναντίον των συνδικαλιστών θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την ακεραιότητά τους».

«Αυτή η φασιστική συμπεριφορά απέναντι στους εκλεγμένους αντιπροσώπους των εργαζομένων στο νομό μας, είναι συνέχεια της "χούντας" που έχει επιβάλει ο δικτάτορας-βιομήχανος στο εργοστάσιό του. Τρομοκρατώντας ακόμη και με ξυλοδαρμούς τους εργαζόμενους έχει επιβάλει καθεστώς "γαλέρας" στη φάμπρικα», υπογραμμίζει το ΕΚΛ. Η καταδίκη, αλλά και η απάντηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία προϋποθέτει τη μαζικοποίηση του σωματείου, τονίζει το ΕΚΛ, καλώντας κάθε σωματείο της περιοχής να απαντήσει αποφασιστικά στην εργοδοτική τρομοκρατία, εντείνοντας τη δράση τους.

«Τέτοιου είδους τρομοκρατία απέναντι στην εργατική τάξη δεν πέρασε και δε θα περάσει. Αυτό είναι που φοβίζει τον κ. Σαπουνά και ομοίους του καθώς γνωρίζουν πως η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί τους έχουν "κοντά ποδάρια"» σημειώνει το ΕΚΛ.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Ανασφάλιστοι δεκάδες εργάτες

Ανακοίνωση - καταγγελία της Γραμματείας Καβάλας του ΠΑΜΕ

Ανασφάλιστοι είναι οι, περίπου, 35 εργαζόμενοι που δουλεύουν στο νέο Νοσοκομείο της Καβάλας στον υπεργολάβο οικοδομικών εργασιών Αυγερινό Θωμά, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ. Τεράστιες είναι οι συνέπειες από την καταλήστευση των ενσήμων για το ΙΚΑ και τους εργαζόμενους, σημειώνει η Γραμματεία.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι η εισφοροδιαφυγή του εργολάβου για το χρονικό διάστημα των εννέα περίπου μηνών στο εργοτάξιο του νέου νοσοκομείου ξεπερνά τα 7.000 ένσημα, περίπου 25.000 ευρώ. Η καταλήστευση των ενσήμων έχει ως συνέπεια για τους εργαζόμενους, να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε προϋποθέσεις για σύνταξη, αλλά ούτε και προϋποθέσεις για άδεια παραμονής τους οι οικονομικοί μετανάστες.

Η ληστεία της Κοινωνικής Ασφάλισης των εργαζομένων είναι αποτέλεσμα της αντεργατικής πολιτικής ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, εξηγεί το ΠΑΜΕ. Ταυτόχρονα καταγγέλλει και την αποψίλωση των ελεγκτικών υπηρεσιών του ΙΚΑ (4 ελεγκτές στο ΙΚΑ Καβάλας).

Υπογραμμίζει, ακόμα, τις ευθύνες της πράσινης διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας (ΠΑΣΚ) για την αδιαφορία της μπροστά στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί σε όλους τους χώρους εργασίας. «Αντί να διαγράφει σωματεία και να αποκλείει συνδικαλιστές έχει υποχρέωση να οργανώνει και να πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης του νομού για να φρενάρει αυτό το αίσχος της ταξικής υπερεκμετάλλευσης. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι στις προτεραιότητές του», σημειώνει.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν στο περιθώριο τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να δυναμώσουν το ταξικό μέτωπο και τις ταξικές δυνάμεις.

Αντικαταστάθηκε ο πρόεδρος του ΟΕΚ

Για «μεγάλα ερωτήματα για τους λόγους της εμμονής» της υπουργού Απασχόλησης για την αντικατάστασή του, έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας Αντώνης Σελλιανάκης, ο οποίος χτες - μια μέρα μετά την αλλαγή του - έδωσε συνέντευξη Τύπου.

Η αντικατάσταση του προέδρου ενός Οργανισμού πρέπει να αιτιολογείται με σπουδαίο λόγο, κάτι που δεν έγινε, είπε ο Αντ. Σελλιανάκης. Υπενθύμισε ότι, μιλώντας στη Βουλή για την αλλαγή στον Οργανισμό, η υπουργός Απασχόλησης είπε ότι χρειάζεται καλύτερη συνεργασία και εμπιστοσύνη, αλλά - όπως είπε ο ίδιος - πέρα από τη δεκάλεπτη συνάντηση γνωριμίας που η Φάνη - Πάλλη Πετραλιά είχε με όλους τους διοικητές των Οργανισμών όταν ανέλαβε χρέη υπουργού, η μοναδική φορά που συναντήθηκαν ήταν για να επιμείνει «στο αναιτιολόγητο αίτημά της» για την παραίτησή του. Συμπλήρωσε πως «πληθώρα εγγράφων, τα οποία απέστελλε ο ΟΕΚ έμεναν αναπάντητα, όπως και οι συνεχείς προσπάθειές μου για συνάντηση με την υπουργό, με σκοπό την επίλυση των φλεγόντων θεμάτων του Οργανισμού» και εξήγησε ότι «μετά την άρνησή μου να παραιτηθώ, η κ. Πετραλιά προχώρησε στην αντικατάστασή μου».

Νέος πρόεδρος του ΟΕΚ είναι ο Θωμάς Στάμου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ