ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Περισσότερο ΝΑΤΟ» και «περισσότερη Ρωσία» στην Ανατολική Ευρώπη

Για αντίστοιχα στρατιωτικά μέτρα και αναπόφευκτες εντάσεις προειδοποιεί η Ρωσία τη Σουηδία και τη Φινλανδία

Με εκατέρωθεν απειλές ότι η Ρωσία θα έχει «περισσότερο ΝΑΤΟ» στα σύνορά της και οι χώρες του ΝΑΤΟ «περισσότερη Ρωσία», οξύνεται ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός Δύσης - Ρωσίας με φόντο τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία θα απαντήσει με αντίστοιχα μέτρα «σε περίπτωση ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων και υποδομών» του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και τη Σουηδία μετά την ένταξή τους, προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ. Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία δεν έχει εδαφικές διαφορές με τις δύο χώρες, όπως έχει με την Ουκρανία και «δεν μας ανησυχεί τίποτα σχετικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ», ωστόσο θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρο ότι «ενώ πριν δεν υπήρχαν απειλές για αυτούς» η Ρωσία θα απαντήσει και «θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις ίδιες απειλές στα εδάφη από τα οποία έρχονται οι απειλές προς εμάς». «Είχαμε καλές σχέσεις και τώρα θα υπάρξουν κάποιες εντάσεις. Είναι προφανές, δεν υπάρχει καμία αποφυγή», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν είναι για εμάς το ίδιο με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, ο Πούτιν επισήμανε ότι η έκκληση η Ουκρανία να συνεχίσει να πολεμά και να διακόψει τις συνομιλίες δείχνει πως «στόχος του ΝΑΤΟ και της Δύσης δεν είναι τα συμφέροντα της Ουκρανίας και του λαού», αλλά «είναι ένα εργαλείο για την προστασία των συμφερόντων τους» για «να διεκδικήσουν οι ηγετικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ την ηγεμονία τους στον κόσμο». Επανέλαβε δε το «αφήγημα» ενός «πολυπολικού συστήματος διεθνών σχέσεων» που «εξελίσσεται ενεργά» και είναι «μη αναστρέψιμο».

Ο Ρώσος Πρόεδρος επέμεινε ότι οι δυνάμεις της χώρας του προχωρούν στην Ουκρανία και πετυχαίνουν τους σκοπούς τους, με απώτατο στόχο «να απελευθερωθεί» το Ντονμπάς και να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας. Πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα νόημα να ορίσει μια ημερομηνία λήξης του πολέμου.

Να σημειωθεί ότι προχτές η Συρία αναγνώρισε επίσημα τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, ενώ αντιδρώντας ο Ουκρανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι τερματίζονται οι διπλωματικές σχέσεις του Κιέβου με τη Δαμασκό.

«Ζοφερή» η εξέλιξη του πολέμου

Η Ρωσία εξακολουθεί να θέλει να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας και η εικόνα αυτού του πολέμου παραμένει «ζοφερή», εκτίμησε η επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) των ΗΠΑ, Αβρίλ Χέινς, την ώρα που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ εμφανίζονται εξίσου αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με την Χέινς, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών βλέπουν τρία πιθανά σενάρια βραχυπρόθεσμα: Το πιθανότερο είναι μια μακροχρόνια σύγκρουση, όπου οι ρωσικές δυνάμεις θα σημειώνουν μικρά κέρδη, όχι όμως αυτά που επιθυμεί ο Πούτιν. Τα άλλα δύο σενάρια περιλαμβάνουν σημαντική ρωσική προέλαση και σταθεροποίηση του μετώπου με μικρά κέρδη για την Ουκρανία κοντά στη Χερσώνα και σε άλλες περιοχές στα νότια.

Η Βρετανία, που έχει δηλώσει επανειλημμένα πως δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε προχτές στη Σύνοδο Κορυφής του NATO ότι αποδεσμεύει άλλο 1 δισ. λίρες για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ιδίως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), πρωτοποριακό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κ.ά.

Το ποσό θα αυξήσει την αξία της βρετανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο στα 2,3 δισ. λίρες, είπε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας την αύξηση αυτή σημαντική για τη «νέα φάση» της δυτικής υποστήριξης, που, όπως λέγεται, θα επιτρέψει στον ουκρανικό στρατό να περάσει από την «άμυνα» σε «επιθετικές επιχειρήσεις» για ανάκτηση εδαφών.

«Τα όπλα, ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση» που προσφέρει η Βρετανία «θα μεταμορφώσουν την άμυνα της Ουκρανίας», υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τον ουκρανικό λαό, ώστε ο Πούτιν να αποτύχει» στον πόλεμο.

Ο Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της Βρετανίας θα αυξηθούν στο 2,5% του ΑΕΠ έως τα τέλη αυτής της δεκαετίας.

«Πολωνικά σενάρια» διαμελισμού της Ουκρανίας αναφέρει η Μόσχα

Παράλληλα, στο έδαφος και κινήσεων «ολοκλήρωσης» που προωθούν Βαρσοβία και Κίεβο, η Ρωσία συνεχίζει να συντηρεί τη συζήτηση περί σχεδίων της Πολωνίας να ενσωματώσει μέρη της δυτικής Ουκρανίας. Σε κάθε περίπτωση, στη Δύση εντείνονται οι συζητήσεις και τα παζάρια για το τι θεωρείται «νίκη» της Ουκρανίας, ποια θα είναι η εξέλιξη του πολέμου και η «επόμενη μέρα».

Χτες, ο διευθυντής της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), Σ. Ναρίσκιν, αναφέρθηκε σε πηγές της υπηρεσίας, σύμφωνα με τις οποίες η πολωνική ηγεσία έχει αρχίσει να εργάζεται πάνω σε σενάρια διαμελισμού της Ουκρανίας.

«Η Βαρσοβία ανέλυσε την κατάσταση για να καταλήξει στο οδυνηρό συμπέρασμα ότι θα είναι αδύνατο, παρά τις δηλώσεις των δυτικών πολιτικών και στρατιωτικών, να αποτρέψουν τη νίκη της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Πολωνοί θεωρούν τις προοπτικές για πολιτική επιβίωση του καθεστώτος Zελένσκι "απογοητευτικές". Στις αναδυόμενες "κρίσιμες" συνθήκες η Βαρσοβία τείνει να υπερβεί την προηγουμένως προγραμματισμένη ανάπτυξη πολωνικής "ειρηνευτικής ομάδας" στη δυτική Ουκρανία», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου της SVR.

«Μία από τις επιλογές είναι η δημιουργία στο Kresy Wschodnie (ανατολικά σύνορα) ενός κράτους - πληρεξουσίου που ελέγχεται από την Πολωνία "υπό την προστασία" των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, εξετάζεται ένα σχέδιο για τη μετατροπή των κεντρικών περιοχών της Ουκρανίας σε ουδέτερη ζώνη, κάτι που - όπως ελπίζει η Πολωνία - θα την βοηθήσει να αποφύγει μια εξαιρετικά ανεπιθύμητη άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία», συνέχισε ο Ναρίσκιν.

Σύμφωνα με τη ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών, οι πολωνικές αρχές είναι βέβαιες ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα αναγκαστούν να υποστηρίξουν αυτό το σχέδιο.

«Η Βαρσοβία πιστεύει ότι καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν βαθιά στο ουκρανικό έδαφος, Ουάσιγκτον και Λονδίνο δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να επιδείξουν "άνευ όρων αλληλεγγύη" σε έναν σύμμαχο ο οποίος είναι έτοιμος "να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα συμφέροντα της Δύσης στην Ουκρανία"», καταλήγει ο επικεφαλής της SVR.

Στο μεταξύ, στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα επαρχία της Μολδαβίας που στηρίζεται από τη Ρωσία, οι φιλορωσικές αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση κοντά στα νότια και δυτικά σύνορά της και καταγράφουν «ορισμένες στρατιωτικές κινήσεις, συγκέντρωση ορισμένων μονάδων». Ο ΥΠΕΞ της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας υπενθύμισε ότι τον Απρίλη σαμποτέρ είχαν επιχειρήσει να ανατινάξουν κεραίες του ραδιοτηλεοπτικού κέντρου με τη χρήση drone, και ισχυρίστηκε πως τα ίχνη του «οδηγούν στο πεδίο εκπαίδευσης Γιαβόροβο στη δυτική Ουκρανία».

Η Ρωσία αποσύρθηκε από το Φιδονήσι

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε χτες ότι αποσύρθηκε η ρωσική φρουρά από το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα «βήμα καλής θέλησης», με το οποίο «αποδεικνύεται στην παγκόσμια κοινότητα ότι η Ρωσία δεν εμποδίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ να οργανώσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από το έδαφος της Ουκρανίας».

Το Φιδονήσι, στα δυτικά της Μαύρης Θάλασσας, έχει χαρακτηριστεί στρατηγικής σημασίας και υπήρξαν συχνές απόπειρες ανακατάληψής του από τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις με τη συμβολή πληροφοριών και δορυφορικών εικόνων από τη Δύση.

Η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από το Φιδονήσι είναι ένδειξη της «εκπληκτικής ικανότητας των Ουκρανών να αντεπιτίθενται», υποστήριξε ο Μπ. Τζόνσον. «Στο τέλος θα αποδειχθεί αδύνατον για τον Πούτιν να κρατήσει μία χώρα που δεν θα δεχθεί την εξουσία του», δήλωσε ο ίδιος.

Πάντως, η εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης του ουκρανικού στρατού είπε χτες ότι μπορεί να είναι «πολύ νωρίς» για την Ουκρανία να δημιουργήσει φυλάκιο εκεί, καθώς το νησί είναι τυλιγμένο σε καπνούς και συνεχίζονται εκρήξεις, ενώ δεν έχει διαπιστωθεί αν όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν φύγει.

Στο πεδίο οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας ανακοίνωσαν πως κατάφεραν «νέες βαριές απώλειες» στον ουκρανικό στρατό και σφίγγουν τον κλοιό στη Λισιτσάνσκ, τη δίδυμη πόλη του Σεβερεντονέτσκ, η κατάληψη των οποίων σημαίνει ουσιαστικά ότι οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις ελέγχουν όλη την περιφέρεια Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με τη Μόσχα, μόλις 30 από τα μέλη ουκρανικής μονάδας με 350 στρατιωτικούς επέζησαν έπειτα από μάχη για μεγάλο διυλιστήριο πετρελαίου στη Λισιτσάνσκ.

Τα 7 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα («Panzerhaubitze 2000») από τη Γερμανία έφτασαν στην Ουκρανία την περασμένη βδομάδα και χρησιμοποιούνται στις μάχες στη Λισιτσάνσκ, μετέδωσε το «Spiegel», επικαλούμενο τον λογαριασμό στο Twitter «Ukraine Weapons Tracker», ο οποίος επαληθεύει τακτικά πληροφορίες σχετικά με τη χρήση στρατιωτικού εξοπλισμού χρησιμοποιώντας γεωεντοπισμό.

Εκτός από τις μάχες στο Ντονμπάς, απανωτά ρωσικά χτυπήματα σημειώνονται και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις ανέφεραν πως κατέστρεψαν «κέντρο εκπαίδευσης για ξένους μισθοφόρους» κοντά στο Μικολάιφ, καθώς και τέσσερα κέντρα διοίκησης. Προχτές, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στην πόλη αυτή, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Ακόμη, η Μόσχα ανέφερε πως 100 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού καταστράφηκε σε μάχες κοντά στην Πιτόμνικ, στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Εξάλλου, συνεχίζεται η αντιπαράθεση σχετικά με το χτύπημα σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ, με 20 αμάχους να χάνουν τη ζωή τους και τη Δύση να καταδικάζει την επίθεση αυτή. Η Ρωσία ανέφερε πως πύραυλος χτύπησε στρατιωτική εγκατάσταση όπου αποθηκεύονταν δυτικά όπλα και πυρομαχικά και προκλήθηκε πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε πως είναι πιθανό ο ρωσικός στρατός να μην είχε στόχο πολιτική εγκατάσταση, σχολιάζοντας ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν είναι τόσο ακριβείς.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλληλοκατηγορίες για χτυπήματα εναντίον αμάχων εντείνονται και θα αξιοποιηθούν ιδιαίτερα από το Κίεβο και τη Δύση στην εξέλιξη του πολέμου, για νέες προμήθειες όπλων, κυρώσεις κ.λπ. Κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έχουν συστήσει και χρηματοδοτούν επιτροπές διερεύνησης εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας.

Η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι συμπέρανε «έπειτα από εκτενή έρευνα» πως ο βομβαρδισμός θεάτρου στη Μαριούπολη στις 16/3 αποτελεί έγκλημα πολέμου από τη Ρωσία. Στα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται δηλώσεις 52 αυτοπτών μαρτύρων, 28 από τους οποίους βρίσκονταν μέσα στο θέατρο ή στη συνοικία όταν έγινε ο βομβαρδισμός, και ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Η ΜΚΟ θεωρεί σχεδόν απόλυτα σίγουρο πως ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη έριξαν δύο βόμβες 500 κιλών στο κτίριο, που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο άμαχοι. Αναφέρει ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν βαριά, ενώ οι ουκρανικές αρχές μιλούσαν τότε για τουλάχιστον 300 νεκρούς. Η οργάνωση εξηγεί πως μεγάλος αριθμός αμάχων έφυγε από το θέατρο τις μέρες πριν από την επίθεση και οι περισσότεροι από όσους έμειναν είχαν καταφύγει σε προστατευμένα τμήματα του κτιρίου.

Στο μεταξύ, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας προχώρησαν σε ακόμη μια ανταλλαγή αιχμαλώτων, συγκεκριμένα 144 αιχμαλώτων από κάθε πλευρά, ανάμεσά τους και 95 μαχητές που βρίσκονταν στη χαλυβουργία «Αζοφστάλ» στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το Κίεβο. Σύμφωνα με τη Μόσχα, ανταλλάχθηκαν μόνο σοβαρά τραυματίες αιχμάλωτοι από το «Αζοφστάλ».

Η Ρωσία ισχυρίζεται πως ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν αιχμαλωτιστεί ή παραδοθεί ξεπερνά τις 6.000.


ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΙΤΗΡΩΝ
Συνεχίζονται τα παζάρια και οι ρωσικές εξαγωγές μέσω ουκρανικών λιμανιών

Συνεχίζονται διαπραγματεύσεις και αλληλοκατηγορίες για την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια.

Το πρώτο πλοίο φορτωμένο με 7.000 τόνους ουκρανικών δημητριακών και προστατευόμενο από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό απέπλευσε από το ουκρανικό λιμάνι του Μπερντιάνσκ, που ελέγχεται από τη Ρωσία, «προς φίλες χώρες», ανακοίνωσαν σήμερα οι φιλορωσικές αρχές της πόλης.

Η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν εδώ και βδομάδες τη Ρωσία ότι κλέβει τις ουκρανικές συγκομιδές σιταριού στις περιφέρειες, τις οποίες έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός στη νότια Ουκρανία για να τις πουλήσει παρανόμως στη διεθνή αγορά. Η Μόσχα ισχυρίζεται πως «δεν κλέβει» ουκρανικά σιτηρά, καθώς θεωρεί τις εν λόγω περιοχές «απελευθερωμένες».

Το Μπερντιάνσκ, λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, βρίσκεται στην περιφέρεια Ζαπορίζια, η οποία έχει καταληφθεί στο μεγαλύτερο μέρος της από τη Ρωσία, όπως και η γειτονική περιφέρεια της Χερσώνας.

Παράλληλα, σε προχτεσινή συνομιλία του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, με τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, η Ρωσία δήλωσε πρόθυμη να εργαστεί περαιτέρω για τη μείωση της απειλής της επισιτιστικής κρίσης, μεταξύ άλλων σε συντονισμό με τον ΟΗΕ. Εδώ και βδομάδες διεξάγονται διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας με διαμεσολάβηση ΟΗΕ και Τουρκίας, για την «ασφαλή έξοδο» των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Οδησσού. Η Ρωσία παρουσίασε χτες την αποχώρησή της από το Φιδονήσι ως μια τέτοια κίνηση «καλής θέλησης».

Στη συνομιλία «υπογραμμίστηκε ότι η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών παρεμποδίζεται από τη ναρκοθέτηση της Μαύρης Θάλασσας από το Κίεβο», ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, ενώ «επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις για την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων, παρότι η εφαρμογή τους περιπλέκεται σημαντικά από τις παράνομες μονομερείς δυτικές κυρώσεις», κυρίως στη ναυτιλία και στα ρωσικά λιμάνια.

Η Ρωσία παζαρεύει άρση ορισμένων κυρώσεων προκειμένου να συμφωνήσει για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ενώ ο ΟΗΕ έχει δηλώσει πως τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα θα πρέπει να επιστρέψουν στις διεθνείς αγορές. Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ωστόσο, δεν αναφέρονται κάποια νέα συγκεκριμένα βήματα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε χτες πως θα συνεχιστούν οι τηλεφωνικές συνομιλίες με το Κίεβο και τη Μόσχα σχετικά με τον «οδικό χάρτη για την ειρηνευτική διαδικασία που έχει ξεκινήσει» και με τις προσπάθειες «να διασφαλίσουμε ότι ο διάδρομος σιτηρών θα αρχίσει να λειτουργεί το συντομότερο δυνατό».

Η ΕΕ πρέπει να βρει περισσότερες εναλλακτικές οδούς για να εξαγάγει από την Ουκρανία σιτηρά, υποστήριξε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν. Ουκρανία και ΕΕ εξετάζουν τη δημιουργία σιλό στα δυτικά ουκρανικά σύνορα, όπου θα αποθηκευτούν τα σιτηρά και θα εξάγονται μέσω σιδηροδρόμων και ποταμών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ