ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ
Στο ρυθμό του μαζικού κινήματος

Πολύμορφες και μαζικές όλες τις μέρες οι κινητοποιήσεις
Πολύμορφες και μαζικές όλες τις μέρες οι κινητοποιήσεις
Τρεις μέρες συνεχών διαδηλώσεων, τρεις μέρες μαζικής παρουσίας δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, θα σφραγίουν για αρκετό καιρό την ιστορία του μαζικού κινήματος στην καρδιά της σοσιαλδημοκρατίας, τη Σουηδία.

Ηδη την Τετάρτη το βράδυ στις 13 Ιούνη, στην πόλη του Γκέτεμποργκ, είχαν καταφθάσει τουλάχιστον δέκα χιλιάδες διαδηλωτές με αεροπλάνα, πλοία, λεωφορεία και αυτοκίνητα. Το πρωί της Πέμπτης 14 Ιούνη ξεκίνησαν οι διαλέξεις και οι συζητήσεις στο «Ελεύθερο Φόρουμ» - μια περιοχή που οι οργανωτές των διαδηλώσεων ενημέρωναν τον κόσμο, υπήρχαν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις κλπ.

Στις 6.00 το απόγευμα άρχιζε η διαδήλωση ενάντια στον Μπους και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και υπήρχε οργασμός δουλιάς σ' όλη την πόλη, με αφισοκολλήσεις, ενημερωτικές συγκεντρώσεις και μοίρασμα προκηρύξεων για τη συμμετοχή στη διαδήλωση.

Στο σχολείο «Βιτφέλσκα» πολλοί ακτιβιστές σχεδίαζαν τις διαδηλώσεις του πρωινού της Παρασκευής.

Μέχρι τότε υπήρχε η αυταπάτη - συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ αστυνομίας και οργανωτών των διαδηλώσεων για την αποχή της αστυνομίας από βίαιες πράξεις, τη μη χρησιμοποίηση ιππικού, αστυνομικών σκύλων και άλλα πολλά.

Το πρωί της Πέμπτης όμως όλα τα συμφωνηθέντα τινάχτηκαν στον αέρα από την πλευρά της αστυνομίας, προφανώς με άνωθεν εντολές.


Associated Press

Μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις - γύρω στους 400 κρανιοφόρους με σκυλιά και άλογα - περικύκλωσαν το σχολείο «Βιτφέλσκα» με τη δικαιολογία ότι οι διαδηλωτές μαζεύουν όπλα για να τα χρησιμοποιήσουν την επόμενη μέρα. Ως σήμερα βέβαια 22/6/01 η σουηδική αστυνομία δεν έχει παρουσιάσει κανένα τέτοιο όπλο. Η αλήθεια είναι ότι η αστυνομία μετά από εντολές ήθελε να προβοκάρει και ταυτόχρονα να κλείσει το σχολείο μιας και ήταν το κέντρο και η καρδιά της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Οπως ήταν φυσικό οι διαμένοντες μέσα στο σχολείο, αλλά και χιλιάδες άλλοι απ' έξω εκφράσανε την αγανάκτησή τους γι' αυτό το γεγονός. Η πίεση χιλιάδων διαδηλωτών απ' έξω κατάφερε να απελευθερώσει γύρω στους 50 έγκλειστους. Οι συλλήψεις που ακολούθησαν αφορούσαν γύρω στους 400 διαδηλωτές. Το απόγευμα έγινε στο κέντρο του Γκέτεμποργκ η μεγαλύτερη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στη Σουηδία, εδώ και πολλά χρόνια, με 12.000 αντιιμπεριαλιστές διαδηλωτές.

Μετά τη διαδήλωση συνεχίστηκε η συμπαράσταση στους έγκλειστους διαδηλωτές στο σχολείο μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, που έληξε με την απελευθέρωση και των τελευταίων 50 ακτιβιστών.

Την Παρασκευή 15 του Ιούνη στις 9.00 το πρωί ξανάρχισαν οι διαδηλώσεις με συμμετοχή χιλιάδων ατόμων. Οι μισοί απ' αυτούς αποφασίζουν να κάνουν μια ειρηνική διαδήλωση μέχρι τα οδοφράγματα που έχει στήσει η αστυνομία προς το συνεδριακό κέντρο. Οι διαδηλωτές επί μια ώρα φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, τον καπιταλισμό και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι κρανιοφόροι με αφορμή μια πέτρα που πετάχτηκε από την ουρά της διαδήλωσης επιτίθενται άγρια με κλομπ, σκυλιά και το ιππικό. Μια ομάδα διαδηλωτών ξυλοκοπείται άγρια, ενώ μια ομάδα αναρχοαυτόνομων υποχωρεί προς τον κεντρικό δρόμο του Γκέτεμποργκ, Avenyn. Εκεί διεξάγονται οδομαχίες μεταξύ των δυνάμεων καταστολής και αναρχοαυτόνομων και ξυλοκοπούνται και ειρηνικοί διαδηλωτές. Δυο προβοκάτορες της αστυνομίας, ντυμένοι αναρχοαυτόνομοι αρχίζουν τις καταστροφές στα καταστήματα της Avenyn και κατόπιν κρύβονται πίσω από τις γραμμές των κρανιοφόρων. Σε λίγα λεπτά η λεωφόρος έχει γίνει αγνώριστη...


Associated Press

Χιλιάδες κόσμου αρχίζουν να υποχωρούν προς το «Ελεύθερο φόρουμ», ενώ οι δυνάμεις καταστολής με αφορμή κάποιους προβοκάτορες επιτίθενται σε ειρηνικούς διαδηλωτές και περαστικούς και συλλαμβάνουν τουλάχιστον 150 άτομα. Η πόλη αστυνομοκρατείται και πολλοί κάτοικοι διαμαρτύρονται για το ότι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι στην πόλη τους.

Απ' αυτή τη στιγμή και μετά αρχίζει μια μαζική εκστρατεία από την αστυνομία, τη σουηδική κυβέρνηση, τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να συκοφαντήσουν τον αγώνα των διαδηλωτών.

Την άλλη μέρα το πρωί όλα τα αστικά ΜΜΕ μιλάνε για αλήτες, τρομοκράτες και ξένους μετακινούμενους επαγγελματίες (!) διαδηλωτές που ήρθαν στο Γκέτεμποργκ να καταστρέψουν. Τι και αν η συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών ήταν Σουηδοί;

Το απόγευμα της Παρασκευής 20.000 - 25.000 διαδηλωτές κατακλύζουν το κέντρο της πόλης, στη μεγαλύτερη διαδήλωση στη Σουηδία ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα κύρια συνθήματα είναι: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΝΕ, ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πορεία είναι ειρηνική και όλα εξελίσσονται ήρεμα, αλλά σε λίγο ξεσπάει το κακό...

Μια ομάδα διαδηλωτών γύρω στα 800 μέτρα πιο πέρα, μπροστά από το πανεπιστήμιο της πόλης έχει αρχίσει ένα ξεφάντωμα με χορό και τραγούδια ενάντια στον καπιταλισμό. Γύρω στα χίλια άτομα συμμετέχουν στο αντικαπιταλιστικό πάρτι, αλλά οι δυνάμεις καταστολής είχαν διαφορετική γνώμη. Ξαφνικά, ενώ το πάρτι διαρκεί, μια ομάδα νεοναζί επιτίθεται, οι συγκεντρωμένοι αμύνονται και διώχνουν τους νεοναζί που κρύβονται πίσω από τις αστυνομικές αλυσίδες. Μετά απ' αυτό το «τυχαίο» γεγονός οι κρανιοφόροι κυκλώνουν το χώρο και αρχίζουν άγρια επίθεση ενάντια σε όποιον βλέπουν γύρω. Μερικοί διαδηλωτές αντιστέκονται με μπουκάλια και πέτρες, ενώ 2-3 αστυνομικοί ρίχνουν γύρω στους 15 πυροβολισμούς με αποτέλεσμα το σοβαρότατο τραυματισμό ενός 19χρονου Σουηδού που ακόμα χαροπαλεύει στο νοσοκομείο (όπως τουλάχιστον λένε επίσημα οι αρχές) και τον τραυματισμό στα πόδια άλλων δυο διαδηλωτών (ένας από τη Σουηδία και ένας από τη Γερμανία).


Associated Press

Το Σάββατο συνεχίζονται οι ειρηνικές διαδηλώσεις, στον απόηχο των ενόπλων επιθέσεων της αστυνομίας, με τη συμμετοχή 20.000 διαδηλωτών ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το απόγευμα της ίδιας μέρας 1.000 άτομα συγκεντρώνονται για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική και κρατική βία, αλλά οι κρανιοφόροι τους περικυκλώνουν και εκεί εκτυλίσσονται εικόνες «γερμανικής κατοχής». Μια μεγάλη ολόκληρη κεντρική πλατεία της πόλης γεμάτη με κόσμο και περαστικούς περικυκλωμένη από 800 κρανιοφόρους, σκυλιά και άλογα και να μην αφήνουν κανένα να φύγει, ούτε καν δημοσιογράφους, παιδιά κλπ. Με διαταγές, του τύπου «μη μιλάτε, τώρα θα δείτε τι θα γίνει» κλπ. προσπαθούν να κάμψουν το ηθικό των διαδηλωτών. Στο τέλος αφήνουν τους διαδηλωτές ελεύθερους, αφού όμως περάσουν μπροστά από πέντε κουκουλοφόρους (χαφιέδες) που αποφασίζουν ποιοι θα συλληφθούν και ποιοι θα αφεθούν ελεύθεροι. Κανείς βέβαια δεν ξέρει γιατί συλλαμβάνεται. Το βράδυ της ίδιας μέρας γίνεται η επίθεση στο σχολείο «Σίλερσκα» με τη συμμετοχή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με την αστυνομία για τον εντοπισμό ενός Γερμανού τρομοκράτη με όπλα. Βέβαια, δε βρέθηκε τίποτα, άλλα πολλοί νέοι κακοποιήθηκαν άγρια από τις δυνάμεις καταστολής.

Τις επόμενες μέρες στα ΜΜΕ οι «Γερμανοί τρομοκράτες» γίνανε τρεις - αλλά ως τώρα ούτε όπλα, ούτε τρομοκράτες έχουν ανακαλυφθεί.


Associated Press

Τις μέρες αυτές ο σουηδικός λαός με την αλληλεγγύη και άλλων εργαζομένων, νέων, γυναικών και απ' άλλες χώρες της Ευρώπης αντιστάθηκαν στην κρατική βία απαιτώντας την έξοδο της Σουηδίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και επιβεβαίωσαν ότι η πάλη ενάντια στον καπιταλισμό και ιμπεριαλισμό θα συνεχιστεί.

Η δράση μερικών προβοκατόρων δεν μπορεί να σκεπάσει το γεγονός ότι γύρω στους 50 -60 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν αυτές τις μέρες κάτω από καθεστώς αστυνομοκρατίας, αψηφώντας ξυλοδαρμούς, συλλήψεις, απελάσεις ακόμα και με το να πληρώσουν με τη ζωή τους.

Τα ΜΜΕ υπηρετώντας τους αφέντες τους επικέντρωσαν την προσοχή τους κύρια στα επεισόδια της Παρασκευής, «ξεχνώντας» να αναφέρουν τις μεγάλες ειρηνικές διαδηλώσεις, αλλά και την ένοπλη επίθεση της αστυνομίας, καθώς είναι πρώτη φορά μετά το 1931 που η σουηδική αστυνομία χρησιμοποιεί όπλα σε διαδηλώσεις.

Η πάλη ενάντια στον καπιταλισμό και ιμπεριαλισμό συνεχίζεται και ο σουηδικός λαός σίγουρα πλούτισε τις εμπειρίες του στην πορεία για μια άλλη κοινωνία.


Γιάννης ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ


Με αφορμή την παρασημοφόρηση του Γιέλτσιν

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την εκλογή του Μπορίς Γιέλτσιν στο αξίωμα του Προέδρου της «νέας Ρωσίας», ο διάδοχός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, του απένειμε το παράσημο «Για υπηρεσίες απέναντι στην Πατρίδα» 1ου βαθμού. «Αυτή η μέρα», είπε ο Πούτιν, «συνδέεται πλέον ιστορικά με το όνομα του πρώτου Προέδρου της Ρωσίας Μπορίς Νικολάγεβιτς Γιέλτσιν». Το παράσημο «Για υπηρεσίες απέναντι στην Πατρίδα» είναι το ανώτατο παράσημο στο σύστημα των κρατικών βραβείων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που θεσπίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα στις 2 του Μάρτη 1994 και έχει τέσσερις βαθμούς. Για το εν λόγω παράσημο αναφέρεται: «Το παράσημο "Για υπηρεσίες απέναντι στην Πατρίδα" απονέμεται σε πολίτες για ιδιαίτερα εξαιρετικές υπηρεσίες απέναντι στο λαό, που συνδέονται με την ανάπτυξη της κρατικής οργάνωσης της Ρωσίας, με τα επιτεύγματα στη δουλιά, την ενίσχυση της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς, με τη σημαντική συμβολή στην υπόθεση υπεράσπισης της Πατρίδας... Ανώτατος βαθμός του παράσημου είναι ο 1ος βαθμός». Από τη μέρα της καθιέρωσης αυτού του παρασήμου ο Γιέλτσιν είναι ο πρώτος που παίρνει το παράσημο «Για υπηρεσίες απέναντι στην Πατρίδα» 1ου βαθμού. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι «ιδιαίτερα εξαιρετικές υπηρεσίες» του Μπορίς Γιέλτσιν απέναντι στο λαό;

Αν μιλήσουμε για την «ανάπτυξη της κρατικής οργάνωσης της Ρωσίας», τότε «οι εξαιρετικές υπηρεσίες» του στην καταστροφή της Σοβιετικής Ενωσης είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο, όπως και το γεγονός ότι στη διάρκεια των δυο προεδρικών θητειών του οδήγησε τη ρωσική κρατική οργάνωση, γενικά τη Ρωσία, σχεδόν μέχρι την πλήρη χρεοκοπία. Να, για παράδειγμα, τι έγραφε για τα επιτεύγματα της γιελτσινικής διακυβέρνησης η ριζοσπαστική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Ζάβτρα» (αρ. 37 του 2000): «Η Δύση, στη διάρκεια των 10 ετών, συνεργαζόμενη με το καθεστώς του Κρεμλίνου, έσπρωχνε επιδέξια τη χώρα στην καταστροφή. Ψευδόμενη ελαφρώς, κορόιδευε τον Γιέλτσιν, όλους εμάς. Αλλά τέτοια επίθεση κατά της Ρωσίας, όπως τώρα, η Δύση δεν το επέτρεπε στον εαυτό της ποτέ. Τώρα μετατρέπουν τη Ρωσία σε παγκόσμιο πτυελοδοχείο και όλες οι σιχαμερές ύβρεις που κουβαλούσαν μέσα τους ως αντιρώσοι, τώρα βγήκαν στην επιφάνεια». Θα πει κανείς ότι πρόκειται για γνώμη της αντιπολίτευσης, δουλιά της είναι να ασκεί κριτική. Να, όμως, που μια τέτοια εκτίμηση μπορεί να την επιβεβαιώσει και ο «καλύτερος φίλος του Μπορίς Γιέλτσιν», ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Στην κλειστή σύσκεψη της Μεικτής Επιτροπής των αρχηγών επιτελείων στις 25 του Οκτώβρη 1995 ο Κλίντον είπε (αντιγράφουμε από το βιβλίο των γνωστών Ρώσων επιστημόνων ακαδημαϊκού Β. Α. Λισίτσκιν και καθηγητή Λ. Α. Σελέπιν «Η παγκόσμια αυτοκρατορία του κακού», Μόσχα, 2001, σελ. 221-223): «Τα τελευταία δέκα χρόνια η πολιτική της ΕΣΣΔ και των συμμάχων της απέδειξε πειστικά την ορθότητα της ακολουθούμενης από μας πολιτικής απομάκρυνσης μιας από τις ισχυρότερες δυνάμεις του κόσμου, καθώς και του στρατιωτικού συνασπισμού... Πετύχαμε αυτό που ετοιμαζόταν να κάνει ο Πρόεδρος Τρούμαν με τη Σοβιετική Ενωση με τη βοήθεια της ατομικής βόμβας. Είναι αλήθεια πως, με μια ουσιαστική διαφορά, πήραμε ένα συμπλήρωμα πρώτων υλών και όχι ένα καταστραμμένο από ατομική βόμβα κράτος, το οποίο θα ήταν δύσκολο να δημιουργηθεί. Ναι, ξοδέψαμε γι' αυτό πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά αυτά μοιάζουν με κείνο που οι Ρώσοι αποκαλούν "ιδιοσυντηρησία". Μέσα σε τέσσερα χρόνια εμείς και οι σύμμαχοί μας πήραμε στρατηγικές πρώτες ύλες ύψους 15 δισ. δολαρίων, εκατοντάδες τόνους χρυσού, πολύτιμων λίθων κλπ. Με ανύπαρκτα σχέδια μάς παρέδωσαν για μηδαμινά ποσά πάνω από 20 χιλιάδες τόνους χαλκού, σχεδόν 50 χιλιάδες τόνους αλουμινίου, 2 χιλιάδες τόνους κεσίου, βέρυλλου, στροντίου κλπ... Στην επόμενη δεκαετία θα πρέπει να λύσουμε τα εξής προβλήματα: Το κομμάτιασμα της Ρωσίας σε μικρά κράτη μέσω των περιφερειακών πολέμων, όπως εκείνων που οργανώσαμε στη Γιουγκοσλαβία, η οριστική διάλυση του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος της Ρωσίας και του στρατού, η εγκαθίδρυση χρήσιμων σε μας καθεστώτων στις αποσπασμένες από τη Ρωσία Δημοκρατίες. Ναι, επιτρέψαμε στη Ρωσία να είναι δύναμη, αλλά αυτοκρατορία θα είναι μόνο μία, οι ΗΠΑ». Σημειώνω ότι το απόσπασμα αυτό, όπου ο Κλίντον χαρακτηρίζει το πρώτο στάδιο της Προεδρίας του Γιέλτσιν, είναι παρμένο από το κεφάλαιο με τον εύγλωττο τίτλο «Η Ρωσία γίνεται προτεκτοράτο των ΗΠΑ».

Ποια όμως «εξαιρετικά επιτεύγματα στη δουλιά» είχε ο Γιέλτσιν που όλη τη δεύτερη προεδρική θητεία σχεδόν την πέρασε στο νοσοκομείο του Κρεμλίνου;! Και, να, πώς «ενίσχυε την ειρήνη και τη φιλία»: Τον Οκτώβρη 1993 διοργάνωσε τη σφαγή στο κέντρο της Μόσχας, βομβαρδίζοντας με τα τανκς το Ανώτατο Σοβιέτ της Ρωσίας και στέλνοντας στον άλλο κόσμο εκατοντάδες ειρηνικούς πολίτες που δεν έφταιγαν σε τίποτα. Το 1994 ο «ειρηνοποιός» Γιέλτσιν εξαπέλυσε τον πόλεμο στην Τσετσενία, ο οποίος, στην ουσία, συνεχίζει μέχρι σήμερα. «Ενίσχυε» τη φιλία επίσης κατά ιδιόμορφο τρόπο: Χώρισε το λαό σε «δικούς» του και σε «κοκκινοφαιούς», στρέφοντας τον Τύπο και την κοινωνία ενάντια στους κομμουνιστές και στους πατριώτες. Η διάλυση του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος και ο εκφυλισμός του στρατού, αυτή είναι η συμβολή του Γιέλτσιν ως ανώτατου διοικητή στην «υπόθεση υπεράσπισης της Πατρίδας». Ενδιαφέρον είναι ότι στην πίσω πλευρά του παράσημου είναι χαραγμένο το σύνθημα: «Οφελος, τιμή και δόξα». Ε, για το «όφελος» που έφερε ο Γιέλτσιν στο λαό, αναφερθήκαμε ήδη. Σε ό,τι αφορά στην τιμή, αρκεί να θυμηθούμε μια σειρά από επεισόδια για να καταλάβουμε ότι η τιμή και αυτός ο κύριος είναι, όπως είπε ένας ποιητής, «δυο πράγματα ασυμβίβαστα». Ολη η χώρα, αλλά και όλος ο κόσμος έσπαζε πλάκα, όταν τον Γιέλτσιν μ' ένα τσουβάλι στο κεφάλι τον έσπρωξαν από γέφυρα, όταν πήγαινε στο πάθος τους. Η περίπτωση αυτή συζητήθηκε μάλιστα στο Συνέδριο των Λαϊκών Βουλευτών της ΕΣΣΔ και σχολιάστηκε ευρύτατα στον Τύπο. `Η, όταν πήγε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, βγήκε από το αεροπλάνο και μπροστά στα μάτια του έκπληκτου κόσμου, που είχε έρθει να τον προϋπαντήσει, κατούρησε στη ρόδα του αεροπλάνου, όπως κάνουν τα σκυλιά, όταν κάνουν την ανάγκη τους. Μα μπορεί να ξεχάσει κανείς πώς ο Γιέλτσιν σκνίπα στο μεθύσι διηύθυνε στη Γερμανία την ορχήστρα κατά την αναχώρηση από το έδαφός της των ρωσικών στρατευμάτων; `Η όταν πάλι είχε πιει μέχρι αναισθησίας, κοιμήθηκε στο αεροπλάνο και δεν έγινε η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας; Με αυτές και πολλές άλλες περιπτώσεις διασκέδαζε ο παγκόσμιος Τύπος. Η δόξα του Γιέλτσιν βρωμούσε πάντα. Κάνοντας τον εαυτό του περίγελο, ο Γιέλτσιν ταπείνωνε και ρεζίλευε τη Ρωσία. Και, να, γι' αυτό στέφθηκε με τον ανώτατο βαθμό του παράσημου «Για υπηρεσίες υπέρ της Πατρίδας»!


Ν. Γκ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ