ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Διεύρυνση του οικονομικού πολέμου μετά τους νέους δασμούς

Εργοστάσιο της γερμανικής «Τίσεν Γκρουπ», που πλήττεται από τους αμερικανικούς δασμούς

Copyright 2018 The Associated

Εργοστάσιο της γερμανικής «Τίσεν Γκρουπ», που πλήττεται από τους αμερικανικούς δασμούς
ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι λυσσαλέοι ανταγωνισμοί μεταξύ μονοπωλίων από ΗΠΑ, ΕΕ και ισχυρές ή αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας δείχνουν πως στρώνουν το «χαλί» για διεύρυνση του εξελισσόμενου οικονομικού πολέμου μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν από σήμερα δασμούς ύψους 25% στον εισαγόμενο χάλυβα (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και 10% στο αλουμίνιο. Η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφαση αυτή, επικαλούμενη «λόγους εθνικής ασφάλειας». Παράλληλα, επιχείρησε με την υιοθέτηση «σκληρής» γραμμής να προωθήσει περαιτέρω σκληρή διαπραγμάτευση προς όφελος των αμερικανικών μονοπωλίων.

Ετσι, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, από το Παρίσι που βρέθηκε χτες, εξέφρασε την επιθυμία της Ουάσιγκτον για... «συνέχιση των διαπραγματεύσεων», παρά την επιβολή των δασμών σε χώρες της ΕΕ και άλλους εταίρους των ΗΠΑ, όπως Καναδάς, Μεξικό, Κίνα, Ιαπωνία κ.ά. Είπε πως κατά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - ΕΕ υπήρξε «αρκετή πρόοδος», που ωστόσο δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει την επιβολή δασμών. Πρόσθεσε ακόμη πως θα μεταβεί σήμερα Παρασκευή στο Πεκίνο για συνέχιση των εμπορικών διαπραγματεύσεων με κινεζική υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία το Σαββατοκύριακο. Για τις διαπραγματεύσεις με στόχο την «επαναδιαπραγμάτευση» της συμφωνίας «Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής» (NAFTA) με Μεξικό και Καναδά είπε πως κράτησαν «πολύ περισσότερο από όσο υπολογίζαμε». Ως εκ τούτου, εξέφρασε άγνοια για το πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγμάτευσης με Μεξικό και Καναδά.

Προειδοποιούν με αντίποινα...

Στο Βερολίνο, όπου βρέθηκε χτες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, τόνισε ότι η Κίνα «συνεχίζει να θέλει ανοικτές τις αγορές της σε εμπορικούς εταίρους». Ο Γουάνγκ είχε συναντήσει νωρίτερα τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, ο οποίος τόνισε πως «δεν θα πρέπει να πάρουν το πάνω χέρι στο παγκόσμιο εμπόριο ο προστατευτισμός και η απομόνωση». Από την Πορτογαλία, όπου πραγματοποίησε χτες επίσημη επίσκεψη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ με την επιβολή αντιποίνων «με έξυπνο, αποφασιστικό τρόπο, από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ, εκτιμώντας ότι οι αμερικανικοί δασμοί «δεν είναι συμβατοί με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)». Σε κάθε περίπτωση, οι αναταράξεις από τους δασμούς των ΗΠΑ καταγράφηκαν χτες στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου υπήρξε σημαντική πτώση του δείκτη συναλλαγών καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τις επιπτώσεις της εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΕΕ.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε πως «πρόκειται, απλά και καθαρά, για εμπορικό προστατευτισμό». Η ΕΕ, είπε, δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσφύγει στον ΠΟΕ και να επιβάλει δασμούς σε σειρά αμερικανικών προϊόντων.

Αντίστοιχα, η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ, τόνισε πως οι Βρυξέλλες έκαναν «ό,τι μπορούσαν για να αποφύγουν αυτό το αποτέλεσμα». Την Τρίτη, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα μονοπωλίων της χώρας του, προειδοποίησε πως οι δασμοί των ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσουν «συμβολικά ικανοποίηση βραχυπρόθεσμα», όμως «όποιοι προκαλέσουν εμπορικό πόλεμο» θα δουν αύξηση σε τιμές προϊόντων και στην ανεργία...

Πέρα από την ΕΕ, έντονες αντιδράσεις επιφύλαξαν στους δασμούς των ΗΠΑ αξιωματούχοι σε Μεξικό και Καναδά. Στο Μεξικό κυβερνητικοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν πως θα επιβάλουν περιορισμούς σε εισαγόμενα κτηνοτροφικά και αγροτικά προϊόντα και χάλυβα από τις ΗΠΑ. Στον Καναδά η υπουργός Εξωτερικών, Κρίστια Φρίλαντ, εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να υπερασπιστεί «την καναδική βιομηχανία και τις καναδικές θέσεις εργασίας» και δήλωσε απορία για το πώς η χώρα της μπορεί να θέτει κίνδυνο για την «εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Νωρίτερα, στο Πεκίνο, Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν δυσφορία και προειδοποίησαν με αντίποινα τις ΗΠΑ σε περίπτωση που προωθήσουν μέτρα για τον περιορισμό των κινεζικών επενδύσεων επειδή συνιστούν παραβίαση κανονισμών του ΠΟΕ.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Αναγκαίες οι «μεταρρυθμίσεις» σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Την ετοιμότητά της να συμβάλει εξέφρασε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Αντ. Κόστα κατά τη συνάντησή τους στη Λισαβόνα

Copyright 2018 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Αντ. Κόστα κατά τη συνάντησή τους στη Λισαβόνα
ΛΙΣΑΒΟΝΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τις στενές σχέσεις των δύο κρατών όσον αφορά τα ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα υπογράμμισαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, κατά τη χτεσινή συνάντησή τους στη Λισαβόνα. Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός δήλωσε υπέρ της υπεράσπισης της ΕΕ, αλλά και ετοιμότητα για συμβιβασμούς σε μελλοντικά ζητήματα και αποφάσεις σε σχέση με τα δημοσιονομικά, την ασφάλεια, την αύξηση της οικονομικής ικανότητας στην Ευρώπη.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της καπιταλιστικής οικονομίας στη χώρα του υπό τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση: Σταθερή μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη από την ένταξη της χώρας στο ευρώ. «Φυσικά, πρέπει να μειώσουμε ακόμη τα διαρθρωτικά ελλείμματα της χώρας» και «να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σύγκλιση της ΕΕ», συμπλήρωσε.

Η Αγκ. Μέρκελ μίλησε για τη συμφωνία των δύο χωρών στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ και της Ευρωζώνης, αλλά και για την «ανάπτυξη της Αφρικής», τη «μεγαλύτερη πρόκληση για μας, ως γειτονική ήπειρος».

Με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ στην Πορτογαλία, για ακόμη μια φορά, δημοσιεύματα αναφέρθηκαν στη «χώρα - πρότυπο για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της ευρωκρίσης». Ενα από τα μεγαλύτερα «επιτεύγματα» της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Αντ. Κόστα, που στηρίζεται από το ΚΚ Πορτογαλίας και το «Μπλοκ της Αριστεράς», είναι η συγκατάθεση των Πορτογάλων στην πολιτική λιτότητας «με μικρά "δωράκια"», σημειώνει το ρεπορτάζ της «Ντόιτσε Βέλε»: Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 23 ευρώ φτάνοντας στα 580 ευρώ και οι συνταξιούχοι λαμβάνουν μικρές, συμβολικές αυξήσεις από 6 έως 10 ευρώ!

Ο σοσιαλιστής βουλευτής Ζοάιο Γκαλάμπα δηλώνει στην «Ντόιτσε Βέλε» πως «η Πορτογαλία έδειξε στην Ευρώπη ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος...». Βέβαια, αυτός ο δρόμος δεν είναι «στρωμένος με ροδοπέταλα» για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, αλλά υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη της χώρας και τη δημοσιονομική της σταθερότητα. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Ζοάιο Ντούκε, μία από τις επιτυχίες της κυβερνητικής πολιτικής είναι ότι «οι όποιες αυξήσεις αποδοχών πηγαίνουν στο κράτος μέσω των έμμεσων φόρων. Το κόστος για καύσιμα και ρεύμα αυξήθηκε, ενώ ο ΦΠΑ βρίσκεται, εκτός εξαιρέσεων, στο 23%. Την ίδια στιγμή πολλοί Πορτογάλοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με "μπλοκάκι", διότι η νέα εργατική νομοθεσία ευνοεί περισσότερο τις επιχειρήσεις παρά τους εργαζομένους».


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση σχετικά με τον «εμπορικό πόλεμο» συμφερόντων και το ρόλο της ΕΕ

Ο Κανονισμός για την «άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και επιδοτήσεων εκ μέρους χωρών μη μελών της ΕΕ» συζητήθηκε και ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, καταγράφοντας τις ανησυχίες των αστικών τάξεων των χωρών της ΕΕ για τον εντεινόμενο ανταγωνισμό τόσο μεταξύ τους όσο κι ανάμεσα στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (βλ. ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία) και την έκβαση που θα έχει αυτός στα δικά τους συμφέροντα. Ως πρακτικές «ντάμπινγκ» χαρακτηρίζονται οι εξαγωγές και πωλήσεις εμπορευμάτων σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που επικρατούν ή ακόμη και κάτω από το κόστος, με στόχο την απόσπαση καλύτερης θέσης στο διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τονίζοντας τα παρακάτω:

«Τα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού της ΕΕ είναι εργαλεία εξασφάλισης πλεονεκτημάτων στους μονοπωλιακούς ομίλους που εκπροσωπεί στην αντιπαράθεσή τους με τους ανταγωνιστές τους, ιδίως των ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας. Απελευθέρωση του εμπορίου και προστατευτισμός συνυπάρχουν. Χρησιμοποιούνται εναλλάξ, πότε σαν όπλο κατά των ανταγωνιστών, πότε σαν όχημα διείσδυσης σε αγορές, πλουτοπαραγωγικές πηγές, δρόμους μεταφοράς τους.

Πρόσφατα επεισόδια αυτού του ανταγωνισμού οι δασμοί από ΗΠΑ σε Κίνα και αντίστροφα, οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι δασμοί στο χάλυβα από τις ΗΠΑ, το Brexit, η συμφωνία με το Ιράν και τα αντίμετρα της ΕΕ. Οσο οξύνεται ο οικονομικός πόλεμος μεγαλώνει και ο κίνδυνος συνέχισής του σε πεδία στρατιωτικών μαχών.

Μεγάλοι χαμένοι οι λαοί που πληρώνουν με σκληρή εκμετάλλευση και αιματοκύλισμα τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τα κέρδη. Το συμφέρον τους δεν είναι να διαλέξουν ιμπεριαλιστή, είναι η ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας για να πάρουν την οικονομία και την εξουσία στα χέρια τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ