ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Συμβιβαστικά» ανένδοτος ο Σιράκ

Ανακοίνωσε την προώθηση του «Συμβολαίου Πρώτης Απασχόλησης», παρουσιάζοντας ως «υποχωρήσεις» δύο τροποποιήσεις που είχε προτείνει η Ενωση Εργοδοτών!

Χιλιάδες νέοι συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Βαστίλλης, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος Σιράκ, που έγινε προσπάθεια να απωθηθούν από την αστυνομία

Associated Press

Χιλιάδες νέοι συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Βαστίλλης, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος Σιράκ, που έγινε προσπάθεια να απωθηθούν από την αστυνομία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Την εφαρμογή του νομοσχεδίου για την απασχόληση των νέων ανακοίνωσε, διά μέσου του πολυαναμενόμενου διαγγέλματός του, ο Γάλλος Πρόεδρος. Συμπλήρωσε ότι θα αξιοποιήσει μέρος του 10ημέρου χρονικού περιθωρίου που του δίνεται από το Σύνταγμα μέχρι να υπογράψει το νομοσχέδιο, προκειμένου να υιοθετηθούν δύο τροποποιήσεις.

Αυτές συνίστανται στη μείωση της δοκιμαστικής περιόδου κατά την οποία επιτρέπεται στον εργοδότη να απολύσει χωρίς αποζημίωση τον προσληφθέντα μέχρι 26 χρόνων από δύο σε ένα χρόνο και στην πρόσθεση της ρητής υποχρέωσης του εργοδότη να αιτιολογεί την απόλυση, κάτι που δεν προβλέπεται στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τα δύο αυτά σημεία είχαν παρουσιαστεί ως «συμβιβαστικές προτάσεις» από την ίδια την Ενωση Εργοδοτών - MEDEF -, πριν από δύο βδομάδες, σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό ντε Βιλπέν.

Ο Ζακ Σιράκ αφιέρωσε μεγάλο μέρος του διαγγέλματός του στην προσπάθειά του να πείσει ότι «συμμερίζεται πλήρως την αγωνία και την αναστάτωση της νεολαίας» και ότι κατανοεί «τη δύσκολη θέση που βρίσκεται εξαιτίας της εργασιακής ανασφάλειας». Χαρακτήρισε «τρομακτικό» το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες δεν προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους «εξαιτίας της έλλειψης ευελιξίας», επιλέγοντας ακόμη και να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε άλλες χώρες. «Ηρθε η ώρα να προχωρήσουμε, οφείλουμε να εργαστούμε όλοι μαζί για να σταματήσει αυτή η κατάσταση», κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ηλεκτρισμένο κλίμα

Το διάγγελμα Σιράκ υποδέχτηκαν με γιουχαρίσματα φοιτητές και μαθητές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Βαστίλλης από νωρίς το απόγευμα. Το πρωί, χτες, οι φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις κάλεσαν σε συγκεντρώσεις στις κεντρικές πλατείες όλων των μεγάλων πόλεων μισή ώρα πριν από την έναρξη του διαγγέλματος. Είχε προηγηθεί και η κοινή ανακοίνωση 10 κομμάτων της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το ΚΚ Γαλλίας, οι Πράσινοι, η τροτσκιστική Λίγκα κ.ά., που έθεταν ως προϋπόθεση του οποιουδήποτε νέου διαλόγου για το θέμα της ανεργίας, την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Αμέσως μετά το τέλος του διαγγέλματος, τα πνεύματα ήταν εξαιρετικά τεταμένα, ιδιαίτερα στο Παρίσι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επιπλέον νεολαία συνέρρεε στα σημεία συγκέντρωσης. Οι ηγεσίες των συνδικάτων απηύθυναν έκκληση για ηρεμία και κάλεσαν σε παλλαϊκή συμμετοχή στην απεργία και τις κινητοποιήσεις της Τρίτης.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Οξυνση της αμερικανο-σιιτικής κρίσης

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οξύνεται, υπογείως, η κόντρα μεταξύ σιιτικών θρησκευτικών οργανώσεων και των κατοχικών δυνάμεων. Ο λεγόμενος «υπερπρέσβης» των ΗΠΑ, Ζαλμάι Κχαλιζάντ, φέρεται να ζήτησε την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Τζαφάρι (πρόκειται για σιίτη). Ανάλογο αίτημα φαίνεται ότι κατέθεσε γραπτώς προς τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών Σιστανί και ο πρόεδρος Μπους.

Σύμφωνα με πηγές, που πρόσκεινται στον Σιστανί, αυτός αρνήθηκε να διαβάσει την επιστολή, γεγονός που ερμηνεύεται ως «βαθιά δυσαρέσκεια» απέναντι στις ΗΠΑ. Μάλιστα, κάποιες διαρροές τον ήθελαν να ζητά αντίστοιχα την απομάκρυνση από το Ιράκ του Κχαλιζάντ. Τίποτε δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, ούτε, όμως, έχει διαψευστεί.

Κατά τα άλλα, 3 Ιρακινές σκοτώθηκαν και άλλοι 3 πολίτες τραυματίστηκαν από πλήγμα οβίδων σε δρόμο της Βαγδάτης, χωρίς προφανή στόχο. Εξω από την πρωτεύουσα ανατινάχτηκε κομμάτι πετρελαιαγωγού, ενώ σε δύο διαφορετικά επεισόδια σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί στρατιώτες.

«Προτάσεις» Μπρεζίνσκι

Παρέμβαση για το Ιράκ έκανε και ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, που πρότεινε σχέδιο 4 σημείων αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει αίτημα αποχώρησης από την ιρακινή ηγεσία, να προσδιοριστεί από κοινού χρονοδιάγραμμα, να γίνει διάσκεψη περιφερειακή υπό την ιρακινή ηγεσία για τη σταθερότητα, και διάσκεψη υπό τις ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης. Ο Μπρεζίνσκι θεωρεί απαραίτητη μια τέτοια κίνηση «που δεν είναι ούτε νίκη ούτε ήττα».

Φρικιαστικά βασανιστήρια και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ότι «Αμερικανοί στρατιώτες έπαιζαν μπάλα με κεφάλια Ιρακινών στο Ραμάντι» κατήγγειλε, μεταξύ πολλών άλλων, ο Τζος Κι, λιποτάκτης του αμερικάνικου στρατού κατά τη διαδικασία κατάθεσης αίτησης πολιτικού ασύλου στον Καναδά. Ο Τζος Κι υπηρέτησε ως ειδικός στα εκρηκτικά στο Ιράκ και λιποτάκτησε μετά την πρώτη του άδεια, παίρνοντας από τις ΗΠΑ και την οικογένειά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εισβολή μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 400 Αμερικανοί λιποτάκτες έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Καναδά.

ΠΓΔΜ - ΣΕΡΒΙΑ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Προώθηση των νέων «συνόρων»

ΣΚΟΠΙΑ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Εκνευρισμό στο Βελιγράδι προκαλεί η χτεσινή δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλινκα Μίτρεβα, πως ο καθορισμός των συνόρων της χώρας με την Ενωση Σερβίας-Μαυροβουνίου προς την πλευρά των ορίων με το Κοσσυφοπέδιο, «πρέπει να γίνει πριν την ολοκλήρωση των συνομιλιών καθορισμού του καθεστώτος» της επαρχίας...

Η δήλωση της Μίτρεβα συνέπεσε με την ανακοίνωση του Κοσσοβάρου Αλβανού «πρωθυπουργού» Αγκίμ Τσέκου, πως θα επισκεφθεί τα Σκόπια εντός του Απρίλη προκειμένου να καθοριστεί το ζήτημα των «συνόρων» της επαρχίας με την ΠΓΔΜ... Σύμφωνα δε με σερβικά ΜΜΕ, αυτό ακριβώς το ζήτημα «συμφωνήθηκε» και σε πρόσφατη ΝΑΤΟική συνάντηση στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους της ΠΓΔΜ και του Κοσσυφοπεδίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας-Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς, σχολιάζοντας τις παραπάνω πληροφορίες, σχολίασε πως πρόκειται για ένα ακόμη απαράδεκτο δείγμα συμπεριφοράς όσων υποστηρίζουν την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, ενώ διαρκούν οι συνομιλίες του ΟΗΕ στη Βιέννη μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων.

Στο μεταξύ, χτες στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι της ΕΕ παρέτειναν το «τελεσίγραφο» της 5ης Απρίλη για διακοπή των συνομιλιών Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με το Βελιγράδι, μεταθέτοντας την ημερομηνία για τις 30 του μήνα. Η εξέλιξη προκάλεσε την ικανοποίηση του Σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, που υποστήριξε πως θα πάρει κάθε μέτρο για να ικανοποιηθεί ο όρος των Βρυξελλών για σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράτκο Μλάντιτς...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Go home» στην Κοντολίζα Ράις

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ - ΜΠΛΑΚΜΠΕΡΝ.--

Ιράκ, Παλαιστίνη, Ιράν... ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος βρέθηκε στο επίκεντρο των διαμαρτυριών των Βρετανών στη Βορειοδυτική Αγγλία, εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, στην περιοχή τους, που την επισκέπτεται μετά από προσωπική πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο...

Χτες το απόγευμα οι κάτοικοι του Λίβερπουλ εκδήλωσαν την έντονη αποδοκιμασία τους με διαδήλωση στο κέντρο της πόλης. Προηγήθηκαν οι διαμαρτυρίες στο Μπλάκμπερν. Διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί μπροστά σε σχολείο που επισκέφθηκε η Ράις και την «υποδέχτηκαν με τα συνθήματα: «Go back home» («Γύρνα στη χώρα σου»), «Ντροπή σου», «Αρκετά με τα ψέματα». Μερικοί κρατούσαν μικρές παλαιστινιακές σημαίες και η Ράις αποδοκιμάστηκε πολύ έντονα όταν μπήκε στο σχολείο... «Κατέστρεψε τη ζωή των ανθρώπων στο Ιράκ», είπε μια μουσουλμάνα διαδηλώτρια, καθώς ο πληθυσμός του Μπλάκμπερν, όπου εκλέγεται βουλευτής ο Στρο, είναι μουσουλμανικός σε ποσοστό 20%.

Στο Ιράκ αναφέρθηκε η Ράις κατά τη διάρκεια ομιλίας της, υπερασπιζόμενη φυσικά τον πόλεμο: «Μπορεί να κάναμε 100.000 λάθη, αλλά η πολιτική μας για ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν ήταν σωστή» ισχυρίστηκε, και με θράσος πρόσθεσε «ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητεί τη δέσμευση των ΗΠΑ στη δικαιοσύνη και το γράμμα του νόμου». Παράλληλα, αρνήθηκε ότι οι ΗΠΑ είναι ο παγκόσμιος δεσμοφύλακας, αναφερόμενη στο Γκουαντάναμο αλλά και τα μυστικά κολαστήρια ανά τον κόσμο...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ