ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Διπλό παιγνίδι

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ - ΙΡΜΠΙΛ - ΚΑΛΑΚ.--

Ο Κόλιν Πάουελ πραγματοποιεί ταξίδι - αστραπή σήμερα στην Αγκυρα, επισήμως για να «συζητήσει την πορεία του πολέμου και την ανοικοδόμηση», αλλά περισσότερο για να «συγκρατήσει» την τουρκική πλευρά που απειλεί να επέμβει σε περίπτωση κουρδικής κατάληψης του Κιρκούκ και της Μοσούλης.

Χτες η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε στους Αμερικανούς να περνούν οι πύραυλοι «Τόμαχοκ» που εκτοξεύουν από τον εναέριο χώρο της. Πρόκειται για άλλο ένα πλήγμα στα σχέδια των Αμερικανών, μετά την άρνηση διέλευσης χερσαίων δυνάμεων προς το βόρειο μέτωπο.

Σε τουρκικούς πολιτικούς κύκλους εκφραζόταν η άποψη ότι ο τουρκικός στρατός «πρέπει» να επέμβει. Πάντως, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ επανέλαβε χτες ότι έλαβε διαβεβαίωση πως «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δε θα προχωρήσουν στο βόρειο Ιράκ αν δεν υπάρχουν σοβαροί και συγκεκριμένοι λόγοι». Είπε, επίσης, ότι «θα συσταθεί επιτροπή που θα εξετάζει όλα τα θέματα που θα παρουσιαστούν».

Ο Χαλιλζάντ βεβαίωνε ότι «οι κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ έχουν τεθεί υπό αμερικανική διοίκηση και δε δρουν αυτόνομα». Ωστόσο, δημοσίευμα της «Μιλιέτ» έφερε τον απεσταλμένο του Μπους να παίζει διπλό παιγνίδι, υποσχόμενος σε Ταλαμπανί και Μπαρζανί ότι «οι Τουρκομάνοι δε θα αποτελέσουν βασικό συστατικό στοιχείο του ιρακινού έθνους», που προφανώς οι Αμερικανοί θα «επανιδρύσουν»...

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προφανώς ανησυχεί για τις αμερικανικές προθέσεις, αλλά σε άρθρο που έγραψε στην «Wall Street Journal» επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις: «Κατανοούμε ότι στις δύσκολες αυτές ημέρες οι δύο σύμμαχοι πρέπει να δρουν σε συνεργασία», τόνισε, προσθέτοντας πως «η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ (θα υπάρξει) σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό με τις αμερικανικές δυνάμεις και με τις κουρδικές οργανώσεις».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεΐν Ντιριόζ, δήλωνε πως η Τουρκία δε θα «αναθέσει» την αντιμετώπιση του PKK/KADEK «σε κανέναν άλλο». Ο Ντιριόζ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τουρκικής επέμβασης.

Εκπρόσωπος των κούρδων δήλωνε χτες ότι «δε θα ανοίξει επισήμως» το βόρειο μέτωπο, ωστόσο (και) χτες αναφέρονταν βομβαρδισμοί κατά ιρακινών θέσεων στην περιοχή του Καλάκ. Στην ίδια περιοχή, ιρακινές δυνάμεις υποχώρησαν «τρία ή τέσσερα χιλιόμετρα» νότια του Ντοχούκ, σύμφωνα με αξιωματούχο του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν. Ο ίδιος υποστήριζε ότι 58 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε μάχες ανάμεσα στη Μοσούλη και Ντοχούκ και 48 στο Ντομπαρντάν, βόρεια της Μοσούλης.

«Κυνήγι μαγισσών» κατά δημοσιογράφων

ΒΙΕΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μια συνέντευξη στην ιρακινή κρατική τηλεόραση, που αναμεταδόθηκε από το «Associated Press», του βετεράνου πολεμικού ανταποκριτή Πίτερ Αρνέτ, άναψε φωτιές στις ΗΠΑ.

Στη συνέντευξη αυτή, που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο δημοσιογράφος είπε μεταξύ άλλων πως «το πρώτο πολεμικό σχέδιο απέτυχε εξαιτίας της ιρακινής αντίστασης. Προφανώς η αμερικανική στρατηγική εκτίμησε λανθασμένα την αποφασιστικότητα των ιρακινών στρατευμάτων και τώρα προετοιμάζουν νέο σχέδιο», ενώ πρόσθεσε «ότι οι ανταποκρίσεις με τους θανάτους των αθώων αμάχων, για την αντίσταση των Ιρακινών φτάνουν στις ΗΠΑ και αυτό βοηθά τις δυνάμεις που αντιτίθενται στον πόλεμο και υπάρχει αντίσταση που μεγαλώνει στην πολιτική Μπους».

Αρχικά το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC στο οποίο εργαζόταν, όχι ως δημοσιογράφος αλλά ως σύμβουλος του σόου «National Geographic Explorer» τον στήριξε, αλλά μετά τη συνομιλία του Πίτερ Αρνέτ με τον πρόεδρο του δικτύου Νιλ Σαπίρο, υπήρξε αφενός η συγνώμη του Αρνέτ προς τον αμερικανικό λαό για τη «λάθος κρίση του», ενώ αμέσως μετά ανακοινώθηκε και η απόλυσή του!

«Ο κ. Αρνέτ έκανε ένα λάθος δίνοντας συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση του Ιράκ, ειδικά σε καιρό πολέμου. Για το λόγο αυτό δεν εργάζεται πια για το NBC News και το MSNBC», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του σταθμού για την απόλυση του νεοζηλανδικής καταγωγής, 68χρονου Πίτερ Αρνέτ, βραβευμένου με το βραβείο Πούλιτζερ για τις μεταδόσεις του από το Βιετνάμ, ως ανταποκριτής του «Associated Press», ενώ κατά τον πόλεμο του Κόλπου το 1991, ήταν το κύριο πρόσωπο του CNN, και τότε τον είχαν κατηγορήσει ως άνθρωπο του Σαντάμ Χουσεΐν. Εφυγε από το CNN μετά από μία πολύ «περίεργη υπόθεση». Πολλοί τότε, είπαν ότι ήταν στημένο...

Η περίπτωση του Αρνέτ, δεν είναι μοναδική. Πληροφορίες εδώ και μέρες κάνουν λόγο για κυνήγι μαγισσών κατά των δημοσιογράφων εντός και εκτός των ΗΠΑ, ειδικά εάν κάποιος τολμήσει και ασκήσει οποιαδήποτε κριτική.

Ενα ακόμη περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Συγκεκριμένα Αμερικανοί στρατιωτικοί υπεύθυνοι χαρακτήρισαν χτες «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στην επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ το δημοσιογράφο Χεράλντο Ριβέρα, ένα από τα «αστέρια» του αμερικανικού καναλιού πληροφόρησης «Fox News», κατηγορώντας τον ότι αποκάλυψε στη διάρκεια ζωντανής αναμετάδοσης τη θέση αμερικανικών μονάδων στο έδαφος του Ιράκ. Μάλιστα ο διοικητής Τσαρλς Οουενς από την Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση στο Κατάρ, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, δήλωσε ότι «του ζήτησαν να εγκαταλείψει τη μονάδα που συνόδευε»...

Ανάλογες τάσεις όμως εμφανίζονται και στο εσωτερικό του ετέρου σύμμαχου. Χτες με ανακοίνωσή του, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) καταδίκασε τις πιέσεις που ασκούν Βρετανοί υπουργοί στο BBC για να επηρεάσουν την κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ από το βρετανικό δίκτυο... «Η βρετανική κυβέρνηση οφείλει να δεχτεί το γεγονός ότι αυτοί που είναι σε καλύτερη θέση να αποφασίζουν για την πληροφόρηση δεν είναι οι πολιτικοί, αλλά αυτοί που μεταδίδουν τις πληροφορίες», σημειώνει ο Γιόχαν Φριτς, διευθυντής του IPI, στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «το BBC δεν έχει μόνο δικαίωμα, αλλά και απόλυτο καθήκον να πληροφορεί τον κόσμο γι' αυτόν τον πόλεμο. Εχει ζωτική σημασία για τον κόσμο να είναι δέκτης πολλών απόψεων για να κατανοεί αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ».

«Πόλεμος» στο Πεντάγωνο;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η επιτυχία σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, έχει πολλούς πατεράδες. Η ήττα είναι πάντα ορφανή...

Εάν όλα έβαιναν καλώς στον πόλεμο κατά του Ιράκ, τότε ο ιδιότυπος «εμφύλιος» μεταξύ των πολιτικών προσώπων και της ηγεσίας του Πενταγώνου δε θα είχε υπάρξει ποτέ.

Τα πάντα ξεκίνησαν με πλείστα δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων και κυρίως το μακροσκελές άρθρο του «New Yorker», όπου φωτογραφιζόταν ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ και ο «κύκλος του» ως κύριος αυτουργός του πολέμου και όχι μόνο αυτό, αλλά και για το λόγο ότι αυτή η ομάδα «πολιτών» έχει παραγκωνίσει τη στρατιωτική ηγεσία στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς αναλαμβάνοντας ακόμη και τον καθημερινό σχεδιασμό της επιμελητείας. Παράλληλα, ορισμένοι απόστρατοι αξιωματικοί μιλούν πλέον δημόσια γι' αυτό που λέγεται κατ' ιδίαν μεταξύ των εν ενεργεία στρατιωτικών, ότι το παράτολμο όραμα του Ράμσφελντ για ένα ευέλικτο, υψηλής τεχνολογίας στράτευμα, τον ώθησε να αναλάβει περιττό ρίσκο σε ό,τι αφορά το μέγεθος και τη φύση της στρατιωτικής δύναμης που θα καλούνταν να ρίξει τον Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία.

Οπως αναφέρει το «Reuters», ο Ράμσφελντ έχει ήδη έρθει σε ρήξη με ορισμένους ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ιδιαίτερα του Πεζικού, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Αμυνας, καθώς θεωρείται ότι επιχειρούσε να θέσει ξανά το υπουργείο υπό ισχυρό πολιτικό έλεγχο, καθώς ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ θεωρούσαν ότι την εποχή του Κλίντον οι στρατιωτικοί είχαν τον πρώτο λόγο και φυσικά ανθίστανται...

Κεντρικό σημείο της όλης του προσπάθειας ήταν αυτό που αποκαλούσε «μεταμόρφωση του στρατού». Ο ίδιος είχε το όραμα ενός στρατεύματος απελευθερωμένου από το ψυχροπολεμικό παρελθόν του, με μικρότερες, πιο ευέλικτες δυνάμεις, με υψηλής τεχνολογίας οπλισμό, σε συνδυασμό με δύναμη από αέρος και επιχειρήσεις ειδικών μονάδων.

Οσο για το Ιράκ, καθώς εκπονούνταν το στρατηγικό σχέδιο, ο Ράμσφελντ απέρριψε τις προτάσεις πολλών ανώτατων αξιωματικών για μια δύναμη 500.000 στρατιωτών, κατά τα πρότυπα του Πολέμου του Κόλπου ενώ αναλυτές επισημαίνουν ότι ο ίδιος και ο στρατηγός Τομ Φρανκς ώθησαν προς μια μέση λύση: μια δύναμη στο ήμισυ εκείνης του 1991.

Πάντως, ο Ράμσφελντ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι το σχέδιο πολέμου είναι «άριστο», ότι βρισκόμαστε σε πρώιμη φάση του και πως οι επικριτές του δεν το γνωρίζουν επακριβώς. Επίσης, τόνισε ότι ο στρατηγός Φρανκς κάνει «μια καταπληκτική δουλιά» και χαρακτήρισε τέλος «μύθο» τις θεωρίες ότι περιέκοψε τη δύναμη που είχαν ζητήσει οι στρατηγοί του να σταλεί στην επιχείρηση «Σοκ και δέος».

ΙΡΑΝ
Ατύχημα ή επίθεση στη βρετανική πρεσβεία;

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Κοντά στην πύλη της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη εξερράγη αργά χτες βράδυ ΙΧ αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα το θάνατο του οδηγού. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για «ισχυρότατη έκρηξη», ενώ οι ιρανικές αρχές απέδωσαν το συμβάν σε ατύχημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ