ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ '99
Εσωσε τα προσχήματα

Η Εθνική κέρδισε τη Σλοβακία με 79 - 72 και αγκάλιασε την πρόκριση

Εστω και δύσκολα η Εθνική ομάδα των ανδρών επικράτησε της Σλοβακίας στη Χαλκίδα με 79 - 72 και σε συνδυασμό με την εντός έδρας ήττα της Γερμανίας από τη Σλοβενία, αλλά και τη συντριβή της Βουλγαρίας στο Βέλγιο με 75 - 93, εξασφαλίζει κατά 99% την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γαλλίας. Το αποτέλεσμα της Τετάρτης με τη Βουλγαρία στο Μπουργκάς, θα κρίνει αν η ελληνική ομάδα θα προκριθεί ως δεύτερη ή ως τρίτη από τον όμιλό της. Με νίκη στη Βουλγαρία και κάλυψη της διαφοράς των τριών πόντων στο μεθεπόμενο παιχνίδι με τη Γερμανία, εξασφαλίζει τη δεύτερη θέση του ομίλου και θα πάει στη Γαλλία με ψηλά το κεφάλι.

Ο Π. Γιαννάκης απέδωσε την όχι καλή εμφάνιση εναντίον των Σλοβάκων στο άγχος για την εξασφάλιση της πρόκρισης. "Το παιχνίδι για ορισμένους ήταν εύκολο, όμως η πίεση και το άγχος για το αποτέλεσμα δε μας έδωσαν την ευκαιρία να παίξουμε ελεύθερα και να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Εναντίον της Σλοβακίας αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχουν εύκολες και δύσκολες ομάδες στη διοργάνωση. Πάντως η νίκη της Σλοβενίας στη Γερμανία, μας κάνει να νιώθουμε πιο άνετα", υπογράμμισε.

Η Σλοβάκοι εκμεταλλευόμενοι την υπεροχή του Πέτρουσκα κοντά στο καλάθι και την ευστοχία του Λόβικ από τα 6.25 μέτρα, πέτυχαν να ανατρέψουν διαφορά 22 πόντων με την οποία προηγήθηκε η ελληνική ομάδα στο ξεκίνημα της επανάληψης και να δώσουν δραματικό χαρακτήρα στο φινάλε. Οι Παπανικολάου, Αλβέρτης με την απόδοσή τους απέτρεψαν τα χειρότερα.

Η Εθνική αναχωρεί σήμερα το πρωί για το Μπουργκάς με δύο προβλήματα. Ο Τσακαλίδης υποφέρει από ισχιαλγία και ο Γιαννούλης που τραυματίστηκε στην περόνη δεν προπονήθηκαν χτες.

  • Από τους άλλους αγώνες ξεχώρισε η νίκη της Βοσνίας στο Ζάγκρεμπ επί της Κροατίας με 67 - 64. Στο παιχνίδι αυτό έπαθε διάστρεμμα και αγωνίστηκε ελάχιστα ο Αρ. Κόμαζετς. Ο παίκτης του Ολυμπιακού θα μείνει για δέκα μέρες εκτός αγωνιστικών χώρων και πιθανότατα θα χάσει τα παιχνίδια των "ερυθρολεύκων" με Αρη για το πρωτάθλημα και Ζαντάρ για την Ευρωλίγκα. Αήττητες συνεχίζουν Ρωσία και Ισπανία, ενώ εκτός απροόπτου ο Γ όμιλος δε θα δώσει και τρίτη ομάδα στην τελική φάση. Η Αγγλία ηττήθηκε στην Ισπανία με 74 - 58 και έχασε έδαφος.

Τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής:

Α όμιλος: Γερμανία - Σλοβενία 76 - 91, Ελλάδα - Σλοβακία 79 - 72, Βέλγιο - Βουλγαρία 93 - 75.

Βαθμολογία: Σλοβενία 13, Γερμανία 12, Ελλάδα 11, Βουλγαρία 10, Βέλγιο 9, Σλοβακία 8.

Β όμιλος: Πολωνία - FYROM 50 - 61, Ρωσία - Πορτογαλία 108 - 60, Ρουμανία - Ουγγαρία 54 - 72.

Βαθμολογία: Ρωσία 14, FYROM 12, Ουγγαρία 12, Πολωνία 9, Πορτογαλία 9, Ρουμανία 7.

Γ όμιλος: Ισραήλ - Ουκρανία 77 - 70, Ισπανία - Αγγλία 74 - 58, Δανία - Λευκορωσία 58 - 69.

Βαθμολογία: Ισπανία 14, Ισραήλ 12, Αγγλία 10, Λευκορωσία 10, Ουκρανία 9, Δανία 8.

Δ όμιλος: Κροατία - Βοσνία 64 - 67, Λιθουανία - Ολλανδία 80 - 61, Ισλανδία - Εσθονία 79 - 100.

Βαθμολογία: Βοσνία 13, Κροατία 12, Λιθουανία 12, Ολλανδία 10, Εσθονία 9, Ισλανδία 7.

Ε όμιλος: Τουρκία - Λετονία 78 - 65, Τσεχία - Ιταλία 63 - 79, Γεωργία - Σουηδία 59 - 82.

Βαθμολογία: Ιταλία 13, Τουρκία 13, Τσεχία 11, Σουηδία 10, Λετονία 9, Γεωργία 7.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΛΟ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο

Θύματα εκπλήξεων Ολυμπιακός και Γλυφάδα

Από όλα είχε η 4η αγωνιστική στο πρωτάθλημα πόλο της Α1 ανδρών... Και αγώνες υπό καταρρακτώδη βροχή, και εκπλήξεις μεγατόνων και φήμες για παραιτήσεις προπονητών. Χαρακτηριστικό δείγμα δηλαδή ότι το θερμόμετρο έχει ανέβει για τα καλά στο πρωτάθλημα.

Ετσι λοιπόν, σε μια τόσο έντονη αγωνιστική φυσικό είναι να υπάρχουν... θύτες και θύματα. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ο Ηλυσιακός και η Χίος, ενώ στη δεύτερη ο Ολυμπιακός και η Γλυφάδα.

Στο Ιλίσιο κολυμβητήριο ο Ολυμπιακός έπεσε θύμα της πρώτης μεγάλης έκπληξης του φετινού πρωταθλήματος, αφού η 13η συνάντηση με τον Ηλυσιακό στην ιστορία της Α1 αποδείχτηκε γρουσούζικη. Οι γηπεδούχοι επικράτησαν με 8 - 7 δείχνοντας περίτρανα και φέτος ότι αποτελούν σκληρό καρύδι. Αντίθετα οι "ερυθρόλευκοι" μετά την πολύ καλή ευρωπαϊκή τους εμφάνιση παρουσιάστηκαν αγνώριστοι, με αδυναμία να τελειώσουν με επιτυχία τις επιθέσεις τους. Μετά τον αγώνα φήμες ήθελαν τον Σέρβο τεχνικό του Ολυμπιακού Νίκολα Στάμενιτς να δηλώνει παραίτηση, αλλά μετέπειτα διαψεύστηκαν από τον ίδιο.

Τη δεύτερη έκπληξη αλλά και τη δεύτερη αρχική παραίτηση που αργότερα ανακαλέστηκε και αυτή, είχαμε και στο Πειραιά μετά την ήττα της Γλυφάδα από τη Χίο που εκτίει την τιμωρία τους. Αν και σε ουδέτερο και με χιλιάδες προβλήματα φορτωμένοι, οι Χιώτες επικράτησαν των αντιπάλων τους με 4 - 2 παίρνοντας βαθμολογική ανάσα... Ο Κυριάκος Γιαννόπουλος μετά την ήττα υπέβαλε την παραίτησή του την οποία ανακάλεσε αργότερα.

Στα αξιοσημείωτα αυτής της αγωνιστικής και η μεγάλη νίκη των Χανίων που πλέον φιγουράρουν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας επί του Παναθηναϊκού με 12 - 7. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα: Αρης Νικαίας - Χαλκίδα 5 - 19, Βουλιαγμένη - ΟΦΘ 20 - 7, Εθνικός - Πάτρα 8 - 8.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Βουλιαγμένη 7, Χανιά 7, Χαλκίδα 6, Ολυμπιακός 5, Ηλυσιακός 5, Παναθηναϊκός 4, Πάτρα 5, Χίος 4, Γλυφάδα 2, Εθνικός 3, Αρης Νικαίας 0, ΟΦΘ 0

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΙ
Μίλησε η πείρα

Η Ιταλία παγκόσμια πρωταθλήτρια με νίκη 3 - 0 επί της Γιουγκοσλαβίας

Η πείρα και η επιστήμη μίλησαν στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος όπου η Ιταλία κέρδισε καθαρά τη Γιουγκοσλαβία με 3 - 0 (15 - 12, 15 - 5, 15 - 10). Ετσι έγινε η μοναδική ομάδα στην ιστορία του βόλεϊ που κερδίζει τρεις συνεχόμενους τίτλους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Οι "ατζούρι" που είχαν διαβάσει πολύ καλά τους "πλάβι", τους σταμάτησαν στο μπλοκ που έμοιαζε αδιαπέραστο. Οι Γιουγκοσλάβοι μπόρεσαν να κοντράρουν μόνο στο πρώτο σετ. Οι Ιταλοί όμως είχαν εξαιρετική υποδοχή, ενώ από την άλλη πλευρά το γιουγκοσλαβικό σερβίς δε δούλεψε τόσο καλά.

Ο προπονητής της Ιταλίας ο Βραζιλιάνος Μπεμπέτο εγκαταλείπει την ομάδα για να επιστρέψει στην πατρίδα. Ο Γιουγκοσλάβος Ζόραν Γκάετς αναγνώρισε μετά τον αγώνα την ανωτερότητα των αντιπάλων του. Οι Ιταλοί στον ημιτελικό του Σαββάτου είχαν κερδίσει τη Βραζιλία με 3 - 2 και οι Γιουγκοσλάβοι την Κούβα με 3 - 1. Στον μικρό τελικό η Κούβα κέρδισε τη Βραζιλία με 3 - 1 (12 - 15, 15 - 6, 15 - 11, 15 - 12). Για την 5η θέση Ρωσία - Ολλανδία 3 - 0 (15 - 7, 15 - 12, 15 - 12). Για την 7η θέση Βουλγαρία - Ισπανία 3 - 1 (15 - 12, 15 - 7, 12 - 15, 15 - 11). Για την 9η ΗΠΑ - Ουκρανία 3 - 0 (16 - 14, 15 - 12, 15 - 10). Για την 11η Αργεντινή - Καναδάς 3 - 0. Κορυφαίος παίκτης αναδείχτηκε ο Ισπανός Ραφαέλ Πασκουάλ.

  • Αγκαλιά με την πρόκριση στους ομίλους του Κυπέλλου Πρωταθλητριών βρίσκεται η γυναικεία ομάδα του ΠΑΟ που κέρδισε την ουγγρική Εγκεν με 3 - 0 (15 - 8, 15 - 2, 15 - 2) στο κλειστό της Λεωφόρου. Τα Βριλήσσια έχασαν για το Κυπελλούχων στη Γρανάδα με 1 - 3 (4 - 15, 10 - 15, 17 - 16, 9 - 15) αλλά ελπίζουν να πάρουν την πρόκριση στη ρεβάνς. Αντίθετα αποκλείστηκαν από το Κύπελλο Συνομοσπονδίας ο Φιλαθλητικός και η Νίκη Αλεξ.
  • Ο Ηρακλής κατέκτησε τον τίτλο στο ειδικό τουρνουά κερδίζοντας στον τελικό του φάιναλ φορ τον Ιωνικό Ν. με 3 - 0 (25 - 14, 16 - 24, 25 - 19). Με νίκες εκτός έδρας συνέχισαν οι πρωτοπόροι στην Α2 ανδρών. Ο Πανελλήνιος κέρδισε εκτός έδρας την Ολυμπιάδα Πατρών με 3 - 0 και η ΕΑ Πατρών τον Ιωνικό ΝΦ με το ίδιο σκορ.
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Στο ντέρμπι της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος γυναικών, ο Σπόρτιγκ επικράτησε 57 - 55 του Θριάμβου και έπιασε κορυφή στο βαθμολογικό πίνακα, μαζί με Παναθηναϊκό, ΜΕΝΤ και Θρίαμβο.

Τα αποτελέσματα: Θρίαμβος - Σπόρτιγκ 55 - 57, Καλαμαριά - Παναθηναϊκός 47 - 67, Τρίπολη - Ηρακλής 67 - 53, ΜΕΝΤ - Πτολεμαϊδα 79 - 61, Ολυμπιακός Β. - Ακαδημία 60 - 57, Εσπερίδες - Μ. Αλέξανδρος 63 - 60.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Σπόρτιγκ 11, ΜΕΝΤ 11, Παναθηναϊκός 11, Θρίαμβος 11, Καλαμαριά 9, Ακαδημία 9, Τρίπολη 9, Εσπερίδες 8, Μ. Αλέξανδρος 8, Ολυμπιακός Β. 8, Πτολεμαϊδα 7, Ηρακλής 6.

ΜΠΑΣΚΕΤ-ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΒΟΛΟΥ
Νικητής ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός αναδείχτηκε νικητής στο τουρνουά που οργάνωσε το Σαββατοκύριακο στο Βόλο η τοπική ένωση διαιτητών προς τιμήν του Β. Παρασκευόπουλου. Οι "ερυθρόλευκοι" στον τελικό επικράτησαν της ΑΕΚ με 64 - 56. Για την τρίτη θέση ο Παναθηναϊκός νίκησε τη Λάρισα με 67 - 57. Στους ημιτελικούς ο Ολυμπιακός νίκησε 72 - 56 τη Λάρισα και η ΑΕΚ 73 - 53 τον Παναθηναϊκό. Στο τουρνουά είχε δηλώσει συμμετοχή και ο ΠΑΟΚ, όμως οι φανατικοί οπαδοί της ομάδας, το Σάββατο το πρωί "απαγόρευσαν" στην αποστολή να πάει στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, για να μην παίξει με τον Ολυμπιακό. Στη θέση του ΠΑΟΚ την τελευταία στιγμή κλήθηκε η Λάρισα.

Διάκριση για Κακλαμανάκη

Μια ακόμη σημαντική διάκριση για τον χρυσό Ολυμπιονίκη της Ατλάντα Νίκο Κακλαμανάκη ήρθε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ιστιοπλοϊας που τον ανακήρυξε πρώτο Ευρωπαίο αθλητή στην κατηγορία "Μιστράλ".

Ο Ελληνας αθλητής συγκέντρωσε την προτίμηση των περισσότερων μελών της Ομοσπονδίας έναντι του Πορτογάλου Ζοάο Ροντρίγκεζ που ήταν ο δεύτερος και του Πολωνού Μίροσλαβ Μάλεκ.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Αποκλείστηκε η Εθνική

Την ήττα με 33 - 18, γνώρισε η Εθνική μας ομάδα των ανδρών, που την Κυριακή αντιμετώπισε σε εκτός έδρας αγώνα την Πολωνία, στο έκτο και τελευταίο της παιχνίδι στην προκριματική φάση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος και βρέθηκε στην τελευταία θέση του ομίλου της. Τα αρνητικά αποτελέσματα τα οποία συνόδευσαν την πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στα προκριματικά, φαίνεται πως δεν πτόησαν τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Δημήτρη Σκουφά, αφού σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η εμπειρία που αποκτήθηκε από αυτούς τους αγώνες, γρήγορα θα μετουσιωθεί, από το πολύ καλό δυναμικό της ομάδας, σε δημιουργικό έργο το οποίο θα "φανεί" στα προκριματικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που ξεκινούν το Μάη.

Αναφορικά με τη μη διεξαγωγή του αγώνα Αθηναϊκού - ΓΕ Βέροιας λόγω της απουσίας του Βεροιώτικου συλλόγου από την προγραμματισμένη εξ αναβολής αναμέτρηση της Παρασκευής (27/11/98) η οποία και θα μεταδιδόταν ζωντανά από το SUPERSPORT, οι αρμόδιοι παράγοντες της ΟΧΕ, συνεδριάζουν σήμερα, με σκοπό τη λήψη μέτρων για την αποφυγή μελλοντικών, παρόμοιων περιστατικών. Οι Βεροιώτες δεν προσήλθαν στον αγώνα διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή οδοιπορικών από την ΟΧΕ.

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Επιτυχία Ταμπάκου

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο πρωταθλητής μας στους κρίκους, Δημοσθένης Ταμπάκος, ο οποίος συμμετείχε στο διεθνές μίτινγκ Γκραν Πρι ενόργανης γυμναστικής, που φιλοξένησε η Στουτγκάρδη. Ο Ελληνας πρωταθλητής συγκεντρώνοντας 9,650 βαθμούς κατάφερε να ανεβεί στο βάθρο, στο ψηλότερο σκαλί του οποίου βρέθηκε ο Ούγγρος, Σιλβέστερ Τσόλανι με 9,750 βαθμούς ενώ το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Γερμανός Βαλερί Μπελένκι με 9,675 βαθμούς. Εξάλλου, η 17χρονη Σοφία Καργιώτη, που πήρε μέρος στην προκριματική φάση των ίδιων αγώνων, κατετάγη 10η στο έδαφος με 8,650 βαθμούς και 12η στο άλμα και τη δοκό με 8,425 β. και 7,550 β. αντίστοιχα.

@

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπεται να δικαστεί ο πρώην πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ Κ. Βουτσόπουλος, με την κατηγορία της "υπεξαίρεσης που ενέχει κατάχρηση ιδιαίτερης εμπιστοσύνης". Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ο Κ. Βουτσόπουλος είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τη μεταγραφή του Νάσου Γαλακτερού στον ΠΑΟΚ έναντι 200 εκατομμυρίων δραχμών. Ομως, η ΑΕΚ δεν εισέπραξε ποτέ ολόκληρο το ποσό αυτό, γιατί ο κατηγορούμενος παρακράτησε για τον εαυτό του τα 69 εκατ. δρχ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ