ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μάχη απέναντι στη νοθεία, στην υπονόμευση της πάλης και τον εκφυλισμό

Παρεμβάσεις των ταξικών δυνάμεων σε συνέδρια Ομοσπονδιών Εργαζομένων και σε Εργατικά Κέντρα

Τη μάχη ενάντια στον υπονομευτικό και εκφυλιστικό ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού συνεχίζουν να δίνουν με αποφασιστικότητα οι ταξικές δυνάμεις, καλώντας κάθε τίμιο συνδικαλιστή και κάθε εργαζόμενο να κάνουν δική τους υπόθεση τη μάχη για Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών.

Σε συνέδρια Ομοσπονδιών Εργαζομένων που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες, σε συνεδριάσεις Εργατικών Κέντρων και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, τα ταξικά σωματεία και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ αποκαλύπτουν τον εργατοπατερισμό, το όργιο νοθείας που επιχειρεί να επιβάλει, τις μεθοδεύσεις διαίρεσης των εργαζομένων, την προσπάθεια αυτών των δυνάμεων να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης.

«Απογειώνει» τη νοθεία σε νέα επίπεδα η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ

Την παραπέρα «απογείωση» της νοθείας από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, αποκαλύπτοντας ότι οι εργατοπατέρες έφτασαν στο σημείο να «εκλέγουν» το ίδιο πρόσωπο στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα! Συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, που ανήκει στη ΓΣΕΕ, «εκλέγεται» και στην Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, που ανήκει βέβαια στην ΑΔΕΔΥ!

Αναλυτικά, το ΠΑΜΕ σημειώνει τα εξής:

«Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ που οι εργαζόμενοι την έχουν ονομάσει συνδικαλιστική μαφία και έχει κάνει τη νοθεία επιστήμη, δεν σταματά να αξιοποιεί τα πρωτοπαλίκαρά της μόνο σε σωματεία - σφραγίδες και σε Εργατικά Κέντρα.

Τους βάζει να κάνουν τη βρώμικη δουλειά ταυτόχρονα και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου τομέα!

Συνεχίζουν, λοιπόν, και στο φετινό Συνέδριο της Ομοσπονδίας των δημόσιων υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ ΥΠΠΟ) να δέχονται ως αντιπρόσωπο τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χανίων! Και απ' ό,τι φαίνεται θα τον ξαναεκλέξουν και στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ.

Σε διπλό ρόλο νοθείας. Ταυτόχρονα, εκλεγμένος και σε Ομοσπονδία που εκπροσωπείται στην ΑΔΕΔΥ και σε Εργατικό Κέντρο που είναι στη δύναμη της ΓΣΕΕ!

Και σ' ανώτερα!».

Παρεμβάσεις ενάντια στο όργιο νοθείας στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Μετάλλου

Ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσε χτες το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής κατά του οργίου νοθείας στο οποίο έχουν επιδοθεί οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ μπροστά στο αυριανό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ).

Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί σωματεία και συνδικαλιστές να παραβρεθούν σήμερα Παρασκευή στα δικαστήρια του Πειραιά, στις 11 π.μ., στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, εκφράζοντας τη στήριξή τους στη μάχη κατά της νοθείας και του εκφυλισμού.

Στην ίδια κατεύθυνση καλεί Συνδικάτα, συνδικαλιστές και εργαζόμενους του κλάδου και άλλων κλάδων σε συγκέντρωση έξω από το χώρο του συνεδρίου της ΠΟΕΜ (ξενοδοχείο «Novus City», Καρόλου 23, Αθήνα), αύριο Σάββατο, στις 7 π.μ.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και συνδικαλιστές της ΔΑΣ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΠΟΕΜ, καταγγέλλοντας το όργιο νοθείας. Επιπλέον, σε ανακοίνωσή τους παρουσίασαν στοιχεία για νόθες διαδικασίες ανάδειξης αντιπροσώπων σε μια σειρά από σωματεία.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η ΔΑΣ αναδεικνύει την ανάγκη «να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα στην αλλαγή των συσχετισμών» στο συνέδριο της ΠΟΕΜ, «να ηττηθεί ο εργοδοτικός συνδικαλισμός και να ενισχυθεί η ΔΑΣ».

Συνέδριο ΟΜΕ ΟΤΕ: «Αλληλομαχαιριές» εργατοπατέρων και παζάρια για καρέκλες

Εκτακτο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο πραγματοποιεί σήμερα και αύριο η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ ΟΤΕ), με τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να αναδεικνύουν την ανάγκη ενιαίας οργάνωσης και πάλης απέναντι στην αντεργατική επίθεση εργοδοσίας και κυβερνήσεων του κεφαλαίου, και απέναντι στα στηρίγματά τους στα Συνδικάτα. Το συνέδριο προκηρύχθηκε εκτάκτως, καθώς το προηγούμενο διάστημα η «Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων» (ΑΚΕ - πρόσκειται στη ΝΔ) έχασε τη σχετική πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΕ, λόγω «ανεξαρτητοποίησης» τριών μελών της.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα «με όλη αυτήν τη σαπίλα που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα και στον ΟΤΕ και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, βάζοντας μπροστά τις δικές τους σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες». Καταγγέλλει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας και την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει την επίθεση από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη.

Αναδεικνύοντας τον ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Τα ψεύτικα κελεύσματα περί ενότητας και κοινού αγώνα, που έβγαζε η Ομοσπονδία το προηγούμενο διάστημα, μετατράπηκαν σε "αλληλομαχαιριές" και σε ένα τεράστιο παζάρι μεταξύ των αντιπροσώπων και των παρατάξεων για μια καρέκλα. (...) Το πιο γελοίο είναι ότι αυτοί που οδήγησαν σε έκτακτο εκλογικό συνέδριο την Ομοσπονδία δεν θέλουν να γίνουν εκλογές και για την αντιπροσώπευση στη ΓΣΕΕ, γιατί φοβούνται ότι θα αλλάξουν οι συσχετισμοί και θα στενοχωρήσουν αυτούς που αποτελούν τη συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ».

Το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στο χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου της ΟΜΕ ΟΤΕ (ξενοδοχείο «Novotel», Μιχαήλ Βόδα 4-6), σήμερα Παρασκευή στις 5 μ.μ., αναδεικνύοντας την ανάγκη για δημιουργία κλαδικής Ομοσπονδίας και για ενιαία πάλη των εργαζομένων, στο επίκεντρο της οποίας πρέπει να μπει η διεκδίκηση της υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ.

Στη σημερινή συγκέντρωση καλεί και το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote e-Value» Αττικής, προβάλλοντας μεταξύ άλλων το αίτημα εγγραφής του στη δύναμη της Ομοσπονδίας.

Νέες εκφυλιστικές μεθοδεύσεις στο Εργατικό Κέντρο Θήβας

Τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θήβας (ΕΚΘ) στη συνεδρίαση στις 25/10 καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ.

Οπως επισημαίνει, η πλειοψηφία της διοίκησης δεν είπε κουβέντα για την εξελισσόμενη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, την ίδια ώρα ωστόσο στήνει νέες νόθες και εκφυλιστικές διαδικασίες. Το μόνο θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του ΕΚΘ, με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ, είναι να εξουσιοδητηθεί δικηγόρος να εκπροσωπήσει το ΕΚΘ για την αγωγή που έχουν καταθέσει τρία σωματεία, ζητώντας να ακυρωθεί το 16ο Συνέδριό του, το οποίο έγινε τον περασμένο Μάη με τη «νομιμοποίηση» νόθων διαδικασιών και αντιπροσώπων και την επικύρωση της εργοδοτικής παρουσίας στα σωματεία. Τα σωματεία που στράφηκαν ενάντια σε αυτές τις διαδικασίες είναι τα Σωματεία Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας, Οικοδόμων Επαρχίας Θήβας και Εργαζομένων «Eurodrip».

Ακόμα, όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, η πλειοψηφία δεν είπε τίποτα για «τον αγώνα που δίνουν οι εργάτες στην επιχείρηση "ΣΑΡΑΝΤΗ" στα Οινόφυτα (...). Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Δ. Δημητρίου, αδιάντροπα δήλωσε ότι δεν ήξερε, δεν καλέστηκε από το Σωματείο. Τι άλλο θα μπορούσαν να πουν εδώ όμως; (...) Οταν πριν λίγες μέρες - όπως μας κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στον εργολάβο του "ΣΑΡΑΝΤΗ" - "συνεργάζονταν" με τον εργολάβο για να τους στείλει τους εργάτες να ψηφίσουν στις εκλογές του σωματείου "Μεταλλουργικών και Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Βοιωτίας - Εύβοιας" που γίνονταν κάπου στα κρυφά».

«Από την άλλη όμως», συνεχίζει η καταγγελία, «ο πρόεδρος του ΕΚΘ εξαπέλυε απειλές για κυρώσεις και διαγραφές ενάντια στα τρία ταξικά σωματεία που έχουν καταθέσει αγωγή (...). Εφτασε μάλιστα στο σημείο, για άλλη μια φορά, ο "ενωτικός" κ. Δημητρίου να μας εγκαλέσει, γιατί δεν αποχωρούμε από το ΕΚΘ, υποδεικνύοντάς μας να φτιάξουμε άλλο Εργατικό Κέντρο! Σιγή ιχθύος όμως για αυτά από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ)!».

«Καταλαβαίνουμε απόλυτα το μένος του προέδρου του ΕΚΘ και της ομάδας του (ΣΑΕΚΕ, πρώην ΠΑΣΚΕ)» επισημαίνει η ΔΑΣ. «Να ποιοι είναι οι διασπαστές του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, αυτοί που μιλάνε συνέχεια για "ενότητα" και στην πράξη στήνουν σωματεία "σφραγίδες" σε κλάδους όπου ήδη υπάρχουν σωματεία, όπως έκαναν στον κλάδο του Μετάλλου με το "Σιδηροβιομηχανίας" και το "Μεταλλουργικών κ.ά. Βοιωτίας - Εύβοιας" που το μόνο που κάνουν είναι εκλογές στα "κρυφά" σε συνεργασία με την εργοδοσία, για να βγάζουν αντιπροσώπους στο ΕΚΘ, την ΠΟΕΜ και τη ΓΣΕΕ και να διατηρούνται οι ίδιοι στις καρέκλες τους».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες ενάντια στην «ευελιξία»

Πρωτοβουλίες ενάντια στις «ευέλικτες» μορφές εργασίας και στο αίσχος των «δουλεμπορικών» γραφείων υλοποιούν σωματεία από κλάδους της βιομηχανίας στην Αττική.

Η σχετική δραστηριότητα θα κορυφωθεί με κινητοποίηση την Τετάρτη 13/11, με συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 μ.μ. και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, τα σωματεία προχωρούν σήμερα Παρασκευή σε μαζική εξόρμηση στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, στις εργασίες συντήρησης των οποίων δουλεύουν εργολαβικοί εργαζόμενοι. Αντίστοιχα, τα σωματεία οργάνωσαν παρέμβαση προχτές σε εταιρεία «ενοικίασης» εργαζομένων, ενώ σχεδιάζουν και νέες παρεμβάσεις σε «εταιρείες προσωρινής απασχόλησης».

«Οπως και αν εμφανίζεται κάθε φορά η εργολαβική εργασία, στοχεύει στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και στο σμπαράλιασμα του σταθερού εργάσιμου χρόνου. Ολη αυτή η πρακτική εξυπηρετεί την κερδοφορία των εταιρειών που χρησιμοποιούν "ενοικιαζόμενη εργασία" και φυσικά τους ίδιους τους "δουλεμπόρους"», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία.

«Εχουμε τη δύναμη να τους ανατρέψουμε. Με δυνατό ταξικό εργατικό κίνημα και συνεχή αγώνα που θα βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών.Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!», καταλήγουν.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων. Καλεί επίσης τους εργαζόμενους στη σύσκεψη που οργανώνει για τη συγκρότηση Επιτροπής Εργαζομένων στις Εταιρείες Δημοσκοπήσεων, την Κυριακή 10/11, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ος όροφος, γραφείο 317).

-- Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

-- Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας οργανώνει σύσκεψη μελών ΔΣ, αντιπροσώπων σωματείων, εργαζομένων την Πέμπτη 7/11, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚ (Εργ. Πρωτομαγιάς 6).

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 10/11, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

-- Το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής καλεί στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση την Κυριακή 10/11, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ