ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Στάση ευθύνης» στο τσάκισμα του λαού

Με αφορμή και τις εξαγγελίες για δημοψήφισμα, ξεσπαθώνει υπέρ της σταθερότητας του αστικού συστήματος

Η ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, είναι κόμματα της πλουτοκρατίας. Για να σωθεί ο λαός και να ευημερήσει, πρέπει να ηττηθεί η πολιτική τους

*

Η ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, είναι κόμματα της πλουτοκρατίας. Για να σωθεί ο λαός και να ευημερήσει, πρέπει να ηττηθεί η πολιτική τους
Εκλογές με στόχο την ταχύτερη εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων, αλλά και τη διάσωση και σταθεροποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος ζητά η ηγεσία της ΝΔ, απορρίπτοντας ως «έσχατο εκβιασμό» και «έμμεσο εθνικό διχασμό» το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Οτιδήποτε άλλο εκτός από εκλογές «αποτελεί εκτροπή για τη δημοκρατία και καταστροφή για τη χώρα», τόνισε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης, κατηγορώντας έμμεσα την κυβέρνηση για τυχοδιωκτισμό επειδή βάζει σε κίνδυνο την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ.

«Ο κ. Παπανδρέου είναι αδίστακτος και επικίνδυνος. Σαν κέρμα στον αέρα πέταξε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, που υπήρξε πάντα κορυφαία στρατηγική επιλογή του ελληνικού λαού... Λέει στον ελληνικό λαό, ότι αν δεν ψηφίσετε τις επιλογές μου, σας βγάζω από την Ευρώπη», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου. Το αίτημα για εκλογές αναμένεται να θέσει σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Α. Σαμαράς, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο οι βουλευτές της ΝΔ να μη συμμετέχουν στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Με δεδομένη την επί της ουσίας σύμπλευση με τους στόχους και τα βάρβαρα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση - τρόικα, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της ως «η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική λύση» προκειμένου να διασωθεί το αστικό πολιτικό σύστημα αλλά και να εφαρμοστούν πιο αποτελεσματικά και ταχύτερα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου, ο οποίος μιλώντας χτες στο «Σκάι», τόνισε ότι «οι εκλογές αποτελούν τη μόνη λύση όχι μόνο για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και για τη σταθερότητα της χώρας».

Σε αυτό το πνεύμα ήταν το άρθρο του Α. Σαμαρά (στην κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία»), όπου κάτω από τον χαρακτηριστικό τίτλο «Εκτός από τη οικονομία υπάρχει και η δημοκρατία», αναδείκνυε «τη στάση της ευθύνης» που έχει κρατήσει μέχρι τώρα η ΝΔ, βάζοντας πλάτες στην εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων, προκειμένου να δείξει ότι είναι άξιος διαχειριστής των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Στην κατεύθυνση αυτή ουσιαστικά επικρότησε τα πρωτόγνωρης βαρβαρότητας μέτρα που φέρνει για το λαό η συμφωνία της ευρωζώνης για το «κούρεμα» του χρέους, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η υλοποίηση του νέου μνημονίου αποτελεί δέσμευση της ΝΔ.

«Η συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει ακόμα πολλά σκοτεινά σημεία. Πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινιστούν και πολλές δοκιμασίες που πρέπει να ξεπεράσει για να υλοποιηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά, ζητώντας απλώς από την κυβέρνηση να μη πανηγυρίζει γιατί το κούρεμα είναι «κάτι που όλοι απεύχονταν και εξόρκιζαν».

Υπέρ μιας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ αλλά και άλλων μικρότερων κομμάτων, «που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της χώρας με τρόπο αποφασιστικό», τάχθηκε ο Κ. Μητσοτάκης, θεωρώντας ταυτόχρονα ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για να κάνουμε εκλογές». Ο πρώην πρωθυπουργός επικρότησε τη συμφωνία για το κούρεμα του χρέους υποστηρίζοντας ότι η εναλλακτική λύση θα ήταν «η άναρχη χρεοκοπία», υποστηρίζοντας με κυνισμό ότι «αυτό που σήμερα πρέπει να γίνει, είναι να κατεβεί το βιοτικό επίπεδο του λαού, στα επίπεδα τα λογικά».

Τα άλλα κόμματα

«Το επισφράγισμα μιας τυχοδιωκτικής πολιτικής, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται πως θέλει να την σφραγίσει με ένα εξίσου τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα», τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Για «τρικ προκειμένου να κερδίσει χρόνο στην εξουσία η κυβέρνηση», έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας εκ μέρους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ο Φ. Κουβέλης ισχυρίζεται ότι «το δημοψήφισμα είναι μια αρνητική πρωτοβουλία της κυβέρνησης διότι δεν παρατίθενται όλα τα ερωτήματα», ενώ τη διαφωνία της εξέφρασε και η Ντ. Μπακογιάννη και μιλώντας στο «Μέγκα» κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ρίξουν την κυβέρνηση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ρίχνει όλα τα όπλα στον πόλεμο για να σωθεί το κεφάλαιο

Κορύφωση της τρομοκρατίας και των εκβιασμών προμηνύει η ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση

Με το δημοψήφισμα η κυβέρνηση επιχειρεί ελιγμό απέναντι στην λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική της, που μπορεί και πρέπει να ανατραπεί, με ακόμα πιο μαζικούς και οργανωμένους ταξικούς αγώνες
Με το δημοψήφισμα η κυβέρνηση επιχειρεί ελιγμό απέναντι στην λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική της, που μπορεί και πρέπει να ανατραπεί, με ακόμα πιο μαζικούς και οργανωμένους ταξικούς αγώνες
Σε ωμό και απροκάλυπτο εκβιασμό των λαϊκών στρωμάτων, που από την πλευρά της αστικής διαχείρισης φανερώνει τις δυσκολίες που συναντά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει τα βάρβαρα μέτρα, κάτω από την έντονη λαϊκή πίεση, προχώρησε χτες ο Γ. Παπανδρέου, ανακοινώνοντας τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση (νέο μνημόνιο), που οδηγεί σε ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας. Ο ίδιος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, θέλοντας να εξασφαλίσει ότι κυβέρνηση και κόμμα θα κλιμακώσουν ενιαία και συντονισμένα την επέλασή τους ενάντια στο λαό.

Η ανακοίνωση για το δημοψήφισμα έγινε ενώ είχε προηγηθεί ένα μπαράζ από απειλές και εκβιασμούς ενάντια σε όποιον αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική. Στο αποκορύφωμα, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε «να πουν οι πολίτες το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι στη νέα δανειακή σύμβαση» και στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου της ΕΕ, δίνοντας το σύνθημα για να αρχίσουν τα στελέχη της κυβέρνησης τους εκβιασμούς και την προπαγάνδα για τις συνέπειες από ένα ενδεχόμενο «όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση που δένει χειροπόδαρα το λαό.

Στόχος της κυβέρνησης είναι:

α) Να επιδιώξει μέσω του δημοψηφίσματος και κάτω από καθεστώς τρομοκρατίας να υφαρπάξει το «ναι» του λαού - για λογαριασμό του συνόλου της άρχουσας τάξης - και να το χρησιμοποιήσει σαν «νωπή εντολή» για την παραπέρα εξόντωση των λαϊκών στρωμάτων.

β) Να εκτονώσει τη διογκωμένη λαϊκή δυσαρέσκεια, να βάλει με κάθε τρόπο εμπόδια στην οργανωμένη πάλη, προκειμένου να κερδίσει πολιτικό χρόνο για να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα. Συγχρόνως, να προωθήσει τη νέα δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο που θα τη συνοδεύει και περιέχει σφαγιαστικά μέτρα.

γ) Να διαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό και να ενισχύσει τα σενάρια συγκυβέρνησης, ενόψει των γενικότερων διεργασιών που γίνονται ανάμεσα στα αστικά πολιτικά κόμματα. Ο πρωθυπουργός πρότεινε χτες να υπάρξει ένα ελάχιστο πλαίσιο «εθνικής» και προγραμματικής «συνεννόησης» ανάμεσα στα κόμματα για την επόμενη μέρα των εκλογών, όποτε και αν γίνουν.

Καλεί το λαό να γονατίσει

Ο πρωθυπουργός, αφού επιχείρησε πρώτα να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, ισχυριζόμενος ότι η νέα δανειακή συνθήκη «δεν θα φέρει νέα λιτότητα», επιδίωξε να διαμορφώσει το προπαγανδιστικό πλαίσιο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για τη διενέργεια του εκβιαστικού δημοψηφίσματος και υποστήριξε: «Η απάντηση του λαού δεν αφορά την εκλογή προσώπων και κομμάτων. Εξίσου κορυφαία δημοκρατική λειτουργία είναι η κατάθεση της θέσης κάθε πολίτη. Την ώρα που το πολιτικό σύστημα βάλλεται έχουμε χρέος να προτάξουμε το ρόλο και την ευθύνη του πολίτη. Αυτό είναι το δημοψήφισμα».

Στη συνέχεια κάλεσε το λαό να γονατίσει μπροστά στα νέα μέτρα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να «υπάρξουν αυξήσεις μισθών (...) ούτε χαλάρωση της πολιτικής». Υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για το «κούρεμα» του χρέους κατά 50% και της χρεοκοπίας του ελληνικού λαού και επιτέθηκε σε «όσους αμφισβητούν τα οφέλη της».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ο πόλεμος εναντίον του λαού θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς, αφού, όπως σημείωσε, η νέα δανειακή συνθήκη προσφέρει το χρόνο «για την προώθηση των αναγκαίων ανατροπών», δηλαδή την εξόντωση του λαού. Περιέγραψε ακόμα το ερώτημα του δημοψηφίσματος (αν και άφησε εσκεμμένα θολό τον πραγματικό στόχο της διενέργειάς του) αναφέροντας: «Για τη νέα δανειακή σύμβαση εμείς πρέπει να αποφανθούμε, να πάρουμε συγκεκριμένη θέση. `Η αποδεχόμαστε ή όχι αυτή τη δανειακή σύμβαση».

Πιο κυνικός ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, τόσο στην διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ όσο αργότερα σε παρέμβασή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 είπε μεταξύ άλλων: «Ο Ελληνας πολίτης μπορεί να πει όχι άνετα στη νέα δανειακή σύμβασηαλλά θα ξέρει τις συνέπειες των πράξεών του». Ο ίδιος έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι «τυχόν απόρριψη της συμφωνίας από το δημοψήφισμα θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες»! «Θα συνάψουμε τη συμφωνία και θα την υπογράψουμε και έχοντας την ευθύνη των πράξεών μας θα τη φέρουμε προς έγκριση από τον ελληνικό λαό», υποστήριξε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Πιστεύετε ότι αν χάσουμε το δημοψήφισμα θα μείνουμε στην κυβέρνηση;».

Σενάρια συγκυβέρνησης

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, και ειδικότερα την αναφορά του Γ. Παπανδρέου ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, φούντωσαν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε «πηγαδάκια» μέσα στη Βουλή υποστήριζαν ότι ο πρωθυπουργός «επέλεξε αξιοπρεπή έξοδο», αλλά την ίδια ώρα στενοί συνεργάτες του ισχυρίζονταν ότι «το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό και όχι υποχρεωτικό χαρακτήρα».

Ανάμεσα στα σενάρια που διοχετεύονταν χτες, ήταν να μην πάρει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης και να ακολουθήσουν εκλογές. Αλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διέρρεαν το ενδεχόμενο να ψηφιστεί πρώτα με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών η νέα δανειακή σύμβαση, να γίνει νόμος του κράτους και στη συνέχεια, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο Καστανίδη, να χρειαστεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για να διενεργηθεί το δημοψήφισμα. Σε αυτή την περίπτωση, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι αν η ΝΔ δεν ψηφίσει υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος, θα χρεώσουν σε αυτήν την ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η νέα δανειακή σύμβαση, όπως σημείωναν χτες κυβερνητικά στελέχη, θα ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου και αν γίνει πρώτα νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις αρχές Γενάρη. Σε κάθε περίπτωση, όλο αυτό το διάστημα, όπως σημείωναν υπουργοί της κυβέρνησης, δεν «αναιρείται τίποτα» από τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης και την προώθηση του κυβερνητικού προγράμματος. Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα σκληρά μετρά του 2011 (μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ένταση της φοροεπιδρομής κ.ά.) και θα ψηφίσει και τον προϋπολογισμό του 2012 με τα νέα αντιδραστικά μέτρα.

Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα ενδεχόμενα συγκυβέρνησης, ή «συγκατοίκησης» που σημείωσε ότι μένουν στο τραπέζι. Ο ίδιος πρότεινε όμως να υπάρξει μία προεκλογική συμφωνία σε «έναν κοινό τόπο» μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος, «του εξορθολογισμού του κράτους», έως την καταπολέμηση της ανομίας και τις αλλαγές στην Παιδεία, το οποίο θα δεσμευτεί να «εφαρμόσει μετά τις κάλπες όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί, με τη στήριξη της αντιπολίτευσης».

Επίθεση στα γραφεία του ΚΚΕ στη Γλυφάδα

Η ΚΟΒ Γλυφάδας του ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό τη συνεχιζόμενη τρομοκρατική επίθεση από οργανωμένες ομάδες προβοκατόρων - δολοφόνων που υπηρετούν τους μηχανισμούς του συστήματος με εφόδους στα γραφεία του ΚΚΕ, δείχνοντας τους ενόχους του διπλού χτυπήματος που έγινε τις τελευταίες μέρες στα γραφεία της: «Παράδειγμα του άνανδρου και ύπουλου σχεδίου που εκτελούν είναι οι επιθέσεις που εξαπέλυσαν στα γραφείου του ΚΚΕ στην Ανω Γλυφάδα δύο φορές μέσα στον Οκτώβρη. Μια στις 21/10/2011 από "αναρχικούς" και μια στις 28/10/2011 από "χρυσαυγίτες". Στην ουσία ο στόχος και οι πρακτικές των δύο αυτών ομάδων ταυτίζονται και δείχνουν ποιος πραγματικά είναι ο ρόλος τους και ποιον πραγματικά εξυπηρετούν. Και οι μεν και οι δε, χτυπώντας το οργανωμένο λαϊκό κίνημα και την πρωτοπορία του, το ΚΚΕ, υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο την άρχουσα τάξη και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας».

Προκλητικό παραλήρημα για να τρομάξει ο λαός

Ανήσυχη η κυβέρνηση για τα εμπόδια που με κάθε τρόπο βάζει ο λαϊκός παράγοντας στην πολιτική της

Τον εκβιασμό υποταγή στα φιλομονοπωλιακά μέτρα ή «αστάθεια και αναρχία» έθεσε ωμά χτες ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του, δείχνοντας πως το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό είναι αδίστακτο στον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να αποσπάσει τη λαϊκή συναίνεση στη βάρβαρη πολιτική του. Στο ίδιο σημείο της ομιλίας του, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι κάθε διαφωνία με την πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της ισοδυναμεί με «εθνικό διχασμό», ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο «δε θα είναι λύση για τα προβλήματά μας».

Κρύβοντας ότι η βία εκφράζεται πρώτα και κύρια στις αποφάσεις που οδηγούν το λαό βαθύτερα στη φτώχεια, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «η βία και ο διχασμός δεν υπηρετεί την πατρίδα», επαναφέροντας τους εκβιασμούς περί εκτροπής, σε περίπτωση που δεν υπάρξει γενική συμφωνία και συναίνεση με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική.

Δείχνοντας εξάλλου ότι η κυβέρνηση δέχεται ήδη πίεση από την άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, που αποκτά ολοένα και πιο οργανωμένα χαρακτηριστικά, είπε χτες ότι «θεωρώ πως το κίνημα "δεν πληρώνω το κράτος, τις υποχρεώσεις μου απέναντι στην Πολιτεία", βλάπτει την πατρίδα», θέλοντας να προσδώσει αντιπατριωτική στάση σε όσους αρνούνται να πληρώσουν από το υστέρημά τους για να σωθεί η πλουτοκρατία. Στο ίδιο πνεύμα, ισχυρίστηκε ότι όσοι αντιδρούν στη νέα δανειακή σύμβαση θέλουν «να γλιτώσουν οι τράπεζες και να ξαναφορτωθεί ο Ελληνας πολίτης 100 δισ. ευρώ στις πλάτες του».

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι αν δεν ακολουθούνταν η πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, «αντί να αλλάξουμε την Ελλάδα, θα την πηγαίναμε σε ένα νέο και ίσως αιματηρό διχασμό», ισχυριζόμενος με θράσος ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, στόχο έχουν να κάνουν την Ελλάδα «πράγματι ανεξάρτητη, αυτόνομη, να στέκεται στα δικά της πόδια, στις δικές της δυνάμεις, όχι σε "δάνειες" δυνάμεις». «Αυτός είναι πατριωτισμός» συμπλήρωσε ο Γ. Παπανδρέου, ταυτίζοντας τη χρεοκοπία του λαού με τη σωτηρία της πλουτοκρατίας.

Εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου, αύριο Τετάρτη 2 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (καλλιτεχνικό καφενείο), Αγιος Φανούριος Ιλιον, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο - Αιγαίο - Κύπρο - Μ. Ανατολή - Ελληνοτουρκικές σχέσεις». Θα μιλήσουν ο Ν. Παπαναστάσης, μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και ο Κ. Ζηλάκος, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

-- H Eπιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, την Παρασκευή 5 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Καπιταλιστική οικονομική κρίση 1929-33 και Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Σημερινή κρίση και εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο». Ομιλητής θα είναι ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Η Μάχη του Αλγερίου», του Τζίλο Ποντεκόρβο.

Οι πρώτες αντιδράσεις σε ΕΕ - Ευρωζώνη

Για «αιφνιδιαστική» κίνηση της κυβέρνησης έκαναν λόγο χτες δημοσιεύματα στα ξένα ειδησιογραφικά πρακτορεία, που σχολίαζαν την απόφαση του πρωθυπουργού να θέσει τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας σε δημοψήφισμα και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Καρολίνας Κότοβα απέφυγε να σχολιάσει τις ανακοινώσει του Γ. Παπανδρέου. «Ουδέν σχόλιο και για τα δύο ζητήματα. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν «αιφνιδιασμένοι», ενώ τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Γ. Παπανδρέου «ανατρέπει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής».

Το γερμανικό περιοδικό «DER SPIEGEL», σημείωνε ότι «ο Παπανδρέου θέλει να αφήσει στους πολίτες την απόφαση για το πακέτο διάσωσης», και ανέφερε ότι «το δημοψήφισμα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το πακέτο διάσωσης», αφού «ηχηρές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι εναντίον των σχεδιαζόμενων μέτρων». Στο ίδιο μήκος κύματος και το πρακτορείο «Ρόιτερς», το οποίο μάλιστα προτάσσει και την πρόσφατη δημοσκόπηση της «KΑΠΑ Research» για το «Βήμα», σύμφωνα με την οποία περίπου το 60% του λαού δηλώνει αντίθετο στην τελευταία συμφωνία, προσθέτοντας ότι το δημοψήφισμα μπορεί «να θέσει σε αμφισβήτηση» τη νέα δανειακή συνθήκη.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press» ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «τζογάρει» και λαμβάνει «τεράστιο πολιτικό ρίσκο». Οι «Financial Times» υποστήριζαν ότι «βαίνει εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ελλάδα» και εκτιμούν ότι «ο Παπανδρέου προχωρά σε αυτήν την κίνηση γιατί πιστεύει ότι είναι ο μόνος τρόπος για να περάσει τη δανειακή σύμβαση». Την ίδια ώρα η Βρετανική «Telegraph» καλεί τον κόσμο να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα για να στείλει μήνυμα στην Ευρώπη.

Την Παρασκευή η ψήφος εμπιστοσύνης

Οπως ανακοινώθηκε χτες, η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης θα αρχίσει στη Βουλή αύριο Τετάρτη με ομιλία του πρωθυπουργού και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία. Η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, αναβλήθηκε.

Τι προβλέπεται για τα δημοψηφίσματα

Σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, προβλέπονται δυο τύποι δημοψηφισμάτων:

α) Για ψηφισμένο νόμο. Σε αυτή την περίπτωση, για να γίνει δημοψήφισμα, χρειάζεται την έγκριση των 3/5 της Βουλής (180 ψήφους) και το αποτέλεσμα θεωρείται δεσμευτικό αν στην εκλογική διαδικασία συμμετέχει πάνω από 50% του σώματος.

β) Για κρίσιμο «εθνικό ζήτημα». Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (151 βουλευτών), ύστερα από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου. Το αποτέλεσμα είναι δεσμευτικό, αν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάτω η κυβέρνηση - εκλογές τώρα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Κάτω η κυβέρνηση. Εκλογές τώρα. Οχι στον ωμό εκβιασμό και την ιδεολογική τρομοκρατία σε βάρος του λαού. Ο εκβιασμός δεν θα περάσει. Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα σημαίνει ότι στήνεται ένας πελώριος μηχανισμός καταναγκασμού του λαού, όπου η κυβέρνηση και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, τις απειλές, την προβοκάτσια για να γονατίσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για να υφαρπάξουν το ναι στη νέα σύμβαση.

Το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί με έναν αντιδραστικό νόμο και βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τη θέση του ΚΚΕ με εκείνη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, παρότι αυτή είναι διαμετρικά αντίθετη, ενώ η στρατηγική της κυβέρνησης ταυτίζεται με της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και των παρατρεχάμενών τους. Εκλογές τώρα. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να τις επιβάλουν και να τις υποδεχθούν με μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Με τη δράση και την ψήφο τους να καταφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα, να ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, της εξουσίας των μονοπωλίων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ