ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ «ΙΔΕΑ»
Οι ... απασχολήσιμοι θα σώσουν το περιβάλλον!

Σανίδα σωτηρίας ακόμη και στο νέο μοντέλο των «απασχολήσιμων», δηλαδή στους υπό... προθεσμία εργαζόμενους, αναζητεί τώρα η κυβέρνηση, προκειμένου να ξεγελάσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους και να βγει αλώβητη από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ετσι, λοιπόν, δύο πρωτοκλασάτοι υπουργοί, ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου και Εργασίας Δ. Ρέππας, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ως άλλοι «Μαυρογιαλούροι» αναλώθηκαν σε μια ακατάσχετη παροχολογία, εξαγγέλλοντας τη δημιουργία 14.800 νέων θέσεων εργασίας, την περίοδο 2002 - 2008, μέσω της υλοποίησης τεσσάρων προγραμμάτων, που αφορούν στο περιβάλλον. Μόνο που πρόκειται για άλλη μια ακόμη ...έκρηξη κυβερνητικής κοροϊδίας, με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας, αφού:

* Δεν πρόκειται για σταθερές θέσεις εργασίας, αλλά για προγράμματα, είτε κατάρτισης, είτε πρόσκαιρα απασχολήσιμων για διάστημα από 9 μέχρι 12 μήνες.

* Οπως φαίνεται από τις ίδιες τις εξαγγελίες των υπουργών, δύο από τα προγράμματα αυτά δεν αφορούν παρά την επιδότηση των εργοδοτών από τον πακτωλό των κοινοτικών Ταμείων.

Αν σ' αυτά προσθέσουμε ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, μόνο το 10% όσων περνούν από τέτοια προγράμματα κατάρτισης βρίσκουν στο τέλος μόνιμη δουλιά, ή ότι την τελευταία δεκαετία εκατοντάδες παρόμοια προγράμματα έχουν εφαρμοστεί και δεκάδες δισ. δρχ. έχουν διασκορπιστεί και οι θέσεις απασχόλησης μειώθηκαν αντί να αυξηθούν, καταλαβαίνει εύκολα κανείς το μέγεθος του κυβερνητικού προεκλογικού εμπαιγμού προς τους ανέργους.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να τονιστεί ότι με παρόμοιους πειραματισμούς ούτε το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος αντιμετωπίζεται, όταν οι υπηρεσίες ακόμη και του αρμόδιου ΥΠΕΧΩΔΕ πάσχουν από μόνιμους εξειδικευμένους επιστήμονες, που φυσικά δεν πρόκειται να προσληφθούν ούτε με την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων. Επίσης, πρέπει να προσθέσουμε ότι τα προγράμματα αυτά μοιάζουν ακόμη περισσότερο ως κατάρτιση του «αέρα», όταν οι διάφορες δράσεις για το περιβάλλον καρκινοβατούν (π.χ. προγράμματα ανακύκλωσης, φορείς για την προστασία των υδροβιοτόπων - οικοτόπων) και άλλα δεν άρχισαν καν να εφαρμόζονται (π.χ. διαχείριση των υδάτων, σχέδια Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης κ.λπ). Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής: Πώς, λοιπόν, η κυβέρνηση γνωρίζει ποιες ανάγκες απασχόλησης υπάρχουν για όλες αυτές τις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος που δεν προχωρούν;

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δύο υπουργών, τα τέσσερα προγράμματα είναι τα εξής:

* 150 προγράμματα κατάρτισης, συνολικού προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια των οποίων 5.300 άνεργοι θα καταρτιστούν σε επαγγέλματα εργαστηριακών αναλύσεων και μετρήσεων, λειτουργίας βιολογικών καθαρισμών, ανακύκλωσης, συντήρησης ΧΥΤΑ, εφαρμογών φυσικού αερίου, εξοικονόμησης ενέργειας, οικοτουρισμού κ.λπ.

* Προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ, στα οποία υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν 3.500 άνεργοι που θα απασχοληθούν για...9 μήνες!

* Πρόγραμμα προώθησης νέων θέσεων εργασίας, με την επιδότηση των εργοδοτών από 5.000 έως 7.000 δρχ. ανά θέση, συνολικού προϋπολογισμού 22.000.000 ευρώ, στο οποίο θα απασχοληθούν 4.000 άτομα για 12 μήνες.

* Πρόγραμμα αυτοαπασχόλησης σε περιβαλλοντικά επαγγέλματα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 14.500.000 ευρώ που θα μοιραστούν σε 2.000 άτομα ή μικρές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, οικοτουριστικές μονάδες κ.λπ.

Η προκήρυξη των προγραμμάτων αυτών, όπως δήλωσαν οι δύο υπουργοί, θα αρχίσει εντός του Οκτώβρη. Οι ίδιοι δεν παρέλειψαν, βέβαια, να διανθίσουν τις δηλώσεις τους με διάφορα ηχηρά και κενά περιεχομένου σοφίσματα, όπως ότι «η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη μπορούν να συνεισφέρουν τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στην αύξηση της απασχόλησης». Μόνο που μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι το μόνο που βλέπουν είναι και το περιβάλλον να φθίνει και να υποβαθμίζεται συνεχώς και την ανεργία να φουντώνει... Ενώ την ίδια ώρα οι μόνοι που κερδίζουν απ' αυτή τη φάμπρικα είναι οι διάφοροι παρατρεχάμενοι που διαχειρίζονται το χρήμα.

«Σάλπαρε» για μακριά ο μπάρμπα Νικόλας

Ο μπάρμπα - Νικόλας, δάσκαλος στα πρώτα βήματα για αρκετούς κι απ' το σινάφι του «Ριζοσπάστη»
Ο μπάρμπα - Νικόλας, δάσκαλος στα πρώτα βήματα για αρκετούς κι απ' το σινάφι του «Ριζοσπάστη»
Μία από τις ξεχωριστές ιστορικές φυσιογνωμίες του, έχασε προχτές το βράδυ το ταξικό ναυτεργατικό κίνημα, η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ. Ο μπάρμπα Νικόλας - όπως τον αποκαλούσαν οι σύντροφοί του - Ορφανός, αυτός ο παλαίμαχος αγωνιστής ναυτεργάτης, ο κομμουνιστής, έσβησε στα 91 του χρόνια «προδομένος» από τη μεγάλη του καρδιά. Ο Νίκος Ορφανός οργανώθηκε στην ΚΟΝ το 1944 και αποτέλεσε έναν από τους ιδρυτές της θρυλικής ΟΕΝΟ, μαζί με τον πρώτο του ξάδερφο και συναγωνιστή του Αντώνη Αμπατιέλο.

Το 1948 συλλαμβάνεται και μαζί με άλλους 10 συντρόφους του ναυτεργάτες κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου στην ιστορική δίκη της ΟΕΝΟ. Τη γυναίκα του Γιασεμή και το παιδί του Γεράσιμο τούς ξαναβλέπει μετά από 12 χρόνια και συγκεκριμένα το 1960, οπότε και αποφυλακίστηκε. Ομως, πολύ γρήγορα ακολουθεί ξανά το δρόμο των φυλακών και της εξορίας, αυτή τη φορά από την αμερικανόπνευστη χούντα.

Αποφυλακίζεται με τη μεταπολίτευση και πρωτοστατεί στην οικοδόμηση, τόσο της ΚΟΝ, όσο και στην ίδρυση της «Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης». Μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του, δεν έπαψε στιγμή να βρίσκεται με όσες δυνάμεις διέθετε στην πρώτη γραμμή αυτού του όμορφου αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο για το σοσιαλισμό.

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, οι σύντροφοί του στο νεκροταφείο του Σχιστού τον συνόδευσαν στο τελευταίο του ταξίδι. Εκ μέρους της ΚΟΝ και της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιώργος Τούσσας, αποχαιρετώντας τον Ν. Ορφανό, επισήμανε ότι όλη του η ζωή αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για όλους τους κομμουνιστές, για όλους τους ναυτεργάτες, συνολικά για την εργατική τάξη και τα παιδιά της. «Την ανάγκη της οργανωμένης πάλης, το σκίρτημα της ταξικής συνείδησης, ο μπάρμπα Νικόλας το πρωτοένιωσε το 1930, όταν πρωτομπάρκαρε, όταν έζησε αυτή την άγρια και απάνθρωπη εκμετάλλευση των ναυτεργατών από το εφοπλιστικό κεφάλαιο». «Ηταν από αυτούς - συνέχισε - που μαζί με τους άλλους πρωτοπόρους κομμουνιστές ναυτεργάτες έδωσε το σύνθημα μέσα από την ΟΕΝΟ "κρατήστε τα πλοία εν κινήσει", συμβάλλοντας καθοριστικά στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της πατρίδας από το φασισμό». «Δίνουμε υπόσχεση τιμής - υπογράμμισε - ότι θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα τον αγώνα του για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, για τα ιδανικά που ο ίδιος μας ενέπνευσε. Η σεμνότητά του, το ζεστό του γέλιο, η αγάπη του για τους νέους ανθρώπους, η αποφασιστικότητά του θα μείνουν για πάντα μέσα στις καρδιές μας».

Εν πλω με τσακισμένα δάχτυλα

Νέο εργατικό ατύχημα, έγινε το Σάββατο 28 του μήνα, με τραυματισμό του αριστερού χεριού (θραύση παράμεσου δακτύλου και αποκόλληση τελευταίου σπονδύλου μικρού δακτύλου), του Β` μηχανικού Γ. Γεροντίνη, 26 χρόνων, στο πλοίο «ASTRO LYNX» ΝΠ 10786. Ο ναυτικός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών και ενώ το πλοίο βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σομαλίας, σε απόσταση 100 ν.μ. από τις ακτές. Το ΥΕΝ ανακοίνωσε ότι προσπάθησε να βρεθούν πολεμικά πλοία στην περιοχή με δυνατότητα χειρουργείου, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, οπότε ο τραυματίας παραμένει στο πλοίο μέχρι αυτό να φτάσει στη Μομπάσα της Κένυας.

Φταίνε που σκοτώνονται!

Νέα πρόκληση από τον Δ. Ρέππα

«Πολλές φορές φταίνε και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που δεν παίρνουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας»! Την προκλητική αυτή απάντηση, προς τους εργαζόμενους που μετρούν καθημερινά τα θύματα της εντατικοποίησης και της ασυδοσίας των μεγαλοκατασκευαστών στα εργοτάξια, έδωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ο υπουργός Εργασίας - ή μάλλον Εργοδοσίας - Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε από το «Ρ», αν η συνεργασία του με το ΥΠΕΧΩΔΕ θα επεκταθεί και στο θέμα της πρόληψης των θανατηφόρων ατυχημάτων στα μεγάλα δημόσια και ολυμπιακά έργα.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την Υγιεινή και Ασφάλεια, ενώ δήλωσε περήφανος, επειδή, όπως είπε, οι έλεγχοι που καθιερώθηκαν στους εργασιακούς χώρους αποτελούν κυβερνητικά επιτεύγματα!

Ας τα πει όμως αυτά και στις οικογένειες των αδικοχαμένων εργατών που έδωσαν το αίμα τους για το μεροκάματο, να δούμε τι απάντηση θα εισπράξει...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΘ
Ζητάνε δουλιά, εισπράττουν κοροϊδία

Χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση απέναντι στο αίτημά τους για άμεση μονιμοποίηση, επέστρεψαν χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων σε εργολήπτες και σε εκτελέσεις έργων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που χθες το μεσημέρι συναντήθηκαν με τον γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών.

Η λύση (;) που τους προτάθηκε προβλέπει το ΑΠΘ να ζητήσει θέσεις μόνιμου προσωπικού από το ΥΠΕΠΘ, το οποίο, αν τις εγκρίνει, θα τις υποβάλει στη συνέχεια για έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με τη σειρά του, αν τις εγκρίνει, θα τις παραπέμψει για έγκριση στο υπουργείο Εσωτερικών. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα γίνουν «μπαλάκι» στα υπουργεία, ενώ είναι αποδεδειγμένη η ανάγκη της εργασίας τους στο ΑΠΘ, εδώ και 15 χρόνια, όσα δηλαδή απασχολούνται στο Ιδρυμα μέσω των εργολαβιών.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, δήλωνε αισιόδοξος για τη διευθέτηση του αιτήματός τους, όταν, προσερχόμενος στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, βρέθηκε μπροστά στους εργαζόμενους που τον «υποδέχτηκαν», διαδηλώνοντας: «Θέλουμε λεφτά για την Παιδεία και όχι για την εργολαβία».

Ο Π. Ευθυμίου επισήμανε ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι εκείνο που έχει την αρμοδιότητα για τις συμβάσεις εκείνων που εργάζονται στο ΑΠΘ με σχέση εργολαβίας. Και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει υποβάλει πρόταση σχετική με την υπόθεσή τους στο υπουργείο Εσωτερικών και την εξετάζει θετικά.

Μετά και τη νέα πρακτική εμπαιγμού, χθες βράδυ θα συνεδρίαζε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου και σήμερα στις 8 το πρωί είχε προγραμματιστεί η πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης, προκειμένου να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ