ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Γενάρη 2021 - Κυριακή 3 Γενάρη 2021
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο 87,52% η κάλυψη του πλάνου και η μάχη συνεχίζεται

Τα δυνατά τους βάζουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις λίγες μέρες που απομένουν για την ολοκλήρωση της μεγάλης μάχης της Οικονομικής Εξόρμησης, με το πανελλαδικό πλάνο να καλύπτεται κατά 87,52% μετά από εννιά «κλεισίματα».

Ηδη οι περισσότερες ΚΟ είναι μια ανάσα από την υπερκάλυψη, ενώ η προσπάθεια κλιμακώνεται με το κουπόνι στο χέρι μέχρι και την τελευταία στιγμή, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στόχος είναι να μην υπάρχει ούτε μια ΚΟΒ που δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στο στόχο της και γι' αυτό μέλη του Κόμματος, φίλοι και οπαδοί που είναι εφοδιασμένοι με κουπόνια δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Παράλληλα, στην τελική ευθεία μπαίνει και η άμιλλα ανάμεσα στις ΚΟ, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει η Γραμματεία της ΚΕ του Κόμματος με τα εξής βραβεία, που θα αποδοθούν σε ειδική εκδήλωση:

Για την 1η Οργάνωση η σημαία του Κόμματος, πίνακας ζωγραφικής απ' το Αρχείο του Κόμματος και τεχνικός εξοπλισμός. Για τη 2η Οργάνωση: Τεχνικός εξοπλισμός και πίνακας ζωγραφικής απ' το Αρχείο του Κόμματος. Για την 3η Οργάνωση: Τεχνικός εξοπλισμός και πίνακας ζωγραφικής απ' το Αρχείο του Κόμματος.

Μετά και το τελευταίο «κλείσιμο», δύο είναι οι ΚΟ που έχουν ήδη καταφέρει να υπερκαλύψουν το πλάνο τους, δίνοντας το παράδειγμα και στις υπόλοιπες: Η ΚΟ Αιγαίου παραμένει στην πρώτη θέση φτάνοντας στο 113,84% και η ΚΟ Εξωτερικού ακολουθεί με 111,11%. Η ΚΟ Κρήτης παραμένει σταθερά στην τρίτη θέση, φτάνοντας στο 95,40%.

Η ΚΟ Ηπείρου κάνοντας το καλύτερο «κλείσιμο» (+12,82%) πέρασε στην 4η θέση με 93,28%, συνεχίζοντας την καλή πορεία των τελευταίων βδομάδων, αφού ήταν στη 10η θέση στα τέλη Νοέμβρη. Ετσι, αυτήν τη βδομάδα άφησε στην 5η θέση την ΚΟ Θεσσαλίας με 92,95% και στην 6η την ΚΟ Πελοποννήσου με 92,75%. Ακολουθούν η ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας με 86,01%, η ΚΟ Αττικής με 85,37% και η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας με 80,11%. Την κατάταξη κλείνουν οι ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας με 76,2%, Δυτικής Ελλάδας με 75% και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 73,54%.

Η ΚΝΕ, δίνοντας τη μάχη στο πλάι του Κόμματος, έχει φτάσει μια ανάσα από την υπερκάλυψη, ευρισκόμενη στο 95,01%. Επίσης, η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» υπερκάλυψε το πλάνο της φτάνοντας στο 112,06%, ενώ η ΚΟΒ του «902» βρίσκεται στο 86,5%.

Παράλληλα συνεχίζονται και οι συγκινητικές προσφορές στο Κόμμα από ανθρώπους που αναγνωρίζουν την ανάγκη ενίσχυσής του και το κάνουν επώνυμα ή μέσω των Οργανώσεων, δηλώνοντας έτσι τη στήριξή τους. Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει τη δημοσίευση τέτοιων προσφορών και δηλώσεων, που ξεκίνησαν από το περασμένο καλοκαίρι με το μεγάλο κύμα οικονομικής ενίσχυσης ως απάντηση στο απαράδεκτο πρόστιμο που επέβαλε η κυβέρνηση στο ΚΚΕ, επειδή δεν δίνει στο κράτος λίστα με τα στοιχεία των εργαζομένων που το ενισχύουν.

Εστειλα στο Κόμμα...

Η σύνταξή μου, όπως και των άλλων συνταξιούχων, μπήκε στην προκρούστεια κλίνη των αντιασφαλιστικών νόμων όλων των κυβερνήσεων. Μετά από τόσες περικοπές, τώρα μας παρουσιάζουν ως «αύξηση» κάτι λίγα ευρώ, που προκύπτουν από διάφορες προσθαφαιρέσεις και μας ζητάνε να τους πούμε κι ευχαριστώ! Ε όχι! Τα 22 ευρώ της «αύξησης» τα προσφέρω συμβολικά, ως πρόσθετη ενίσχυση, στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ. Και «μη γράψουν τ' όνομά μου, μόνο τ' αρχικά μου», όπως έγραψε κι ο Φώντας Λάδης. Στο Κόμμα που στέκεται πάντα «τυφεκιοφόρος» των δικαιωμάτων εργαζομένων και συνταξιούχων. Στη μάχη για το πλάνο, νικώντας και την πανδημία. Κι όταν θα πιαστεί, να γραφτεί με κεφαλαία, όπως τραγούδησε τόσο εκφραστικά ο αξέχαστος Γιώργος Ζωγράφος.

Γ. Μ.

* * *

Σήμερα που δυναμώνει η αντιλαϊκή επέλαση στα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, που η ζωή και η υγεία του λαού διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από τις πολιτικές διαρκούς στήριξης του κεφαλαίου, είναι κρίσιμο ζήτημα για τη λαϊκή οικογένεια η ενίσχυση, με κάθε τρόπο, του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο αυτό, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση 500 ευρώ, ως τρίτη δόση, μέσω της ΤΕ Καβάλας.

Νίκος Καϊρέτης

* * *

Οι παρακάτω οπαδοί, φίλοι του Κόμματος, προσφέρουν ενίσχυση μέσω της ΚΟ Ανατολικής Μάνης για το απαράδεκτο πρόστιμο που επιβλήθηκε στο Κόμμα γιατί δεν δίνει τα στοιχεία αυτών που το ενισχύουν. Συγκεκριμένα, προσφέρουν οι εξής: Ευγ. Τσαπατσάρη, λογίστρια, 20 ευρώ. Σούλα Αβαράκη, συνταξιούχος, 15 ευρώ. Κώστας Βαβούλης, φαρμακοποιός, 20 ευρώ. Τάκης Μαριόλης, τυπογράφος, 25 ευρώ. Καθώς επίσης και ο σ. Μαριόλης Σωτήρης 140 ευρώ, έναντι του ατομικού του πλάνου στην Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη.

* * *

Εκατόν δύο ολόκληρα χρόνια με το κεφάλι ψηλά, ακλόνητο το τιμημένο ΚΚΕ. Εμείς, τα κλωνάρια, τα εγγόνια των αλύγιστων συνεχίζουμε την πορεία μας για έναν καλύτερο κόσμο, πατώντας σταθερά στην πράξη και στη θεωρία. Ως ελάχιστο φόρο τιμής προσφέρω 300 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Νεάπολης Λάρισας.

Αποστόλης Φωτιάδης

* * *

Ο σύντροφος Φιλιππίδης Γιώργος προσφέρει 200 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος μέσω ΚΟΒ Αγ. Κωνσταντίνου Λάρισας.

* * *

Προσφέρω 500 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ και για τα έξοδα των εργασιών της Μακρονήσου.

Σκορδάρη Αναστασία, Θεσσαλονίκη

***

Στο τιμημένο ΚΚΕ, μπροστάρη στους αγώνες για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος, προσφέρω 100 ευρώ ως δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης.

Franz Holzer, Κόμμα Εργασίας Αυστρίας.


Πατριδογνωμόνιο
«Στα τσακίδια»! Ποιος και τι;

Οπως και να το κάνουμε, το γύρισμα της φετινής σελίδας του ημερολογίου που θ' αλλάξει τη χρονιά και θα μας βάλει στην τρίτη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα, είναι πιο βαρύ, και σίγουρα διαφορετικό εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Τα γλυκερά συνηθισμένα αλλά και ειλικρινή και ζεστά λόγια των ευχών για καλή χρονιά κι ευτυχισμένον το νέον έτος, συχνά βγαίνουν πίσω από σφιγμένα δόντια ανακατεμένα με σάλιο φόβου και μια διατεταγμένη αισιοδοξία, υπαγορευμένη απ' το... «γαμώτο» της πανδημίας. Δεν ξέρω αν θ' άρχιζα έτσι τη στήλη μου σήμερα, αν στην οθόνη του υπολογιστή δεν έβγαινε μια διαφήμιση κάποιου, δεν έχει σημασία ποιου προϊόντος, που με μεγάλα γράμματα έλεγε «στα τσακίδια 2020» και με μικρότερα την προσφορά, χαμηλότερη των 20 ευρώ.

Δε μου κάνει καρδιά να μαυρίσω και τις συντροφικές που θα με διαβάσουν σήμερα, να θυμηθώ τις απώλειες λόγω Covid, ή και χωρίς αυτόν. Ούτε τη βαρβαρότητα σε πολιτικό επίπεδο, ούτε την παραπλάνηση σε επικοινωνιακό, ούτε και την προσωπική απογοήτευση για ανθρώπους που έβγαλαν μαζί με τα βάσανα και τους φόβους τους, κι ό,τι κακό θαμμένο, μπορεί να κουβάλαγαν μέσα τους ως απωθημένο.

Θα σταθώ στην αυταπόδεικτα καλή πλευρά της ιστορίας των παγκόσμιων συμφορών, που είναι η συντροφικότητα, η ανιδιοτέλεια, η αλληλεγγύη, ο επαγγελματισμός, το φιλότιμο βρε αδερφέ, που δε φωτίστηκε όσο έπρεπε, ευτυχώς δε διαφημίστηκε τόσο όσο να μη μοιάζει πιστευτό, αλλά και υπήρχε και υπάρχει και θα υπάρχει ως μαγιά για έναν καλύτερο κόσμο. Οπότε έψαξα να βρω κάτι για να γελάσουμε, τόσο ώστε να τιναχτεί η πολιτική ανευθυνότητα περί τη δυστοπία στον αέρα, και ν' αρχίσουμε να διεκδικούμε κυριολεκτικά τα πάντα, ξεκινώντας από το βασικό, το θεμελιώδες, που είναι η σκέψη έξω απ' τα κουτάκια, που μας εγκλώβισαν στο κενό μεταξύ πραγματικότητας και κατασκευασμένης αδυναμίας αντίδρασης.

Σαρκαστικά, και αυτοσαρκαστικά συνάμα, βρήκα τα απαραίτητα καρτούν που ξεφύτρωσαν από την πανδημία. Είναι οι δέκα νέοι δισεκατομμυριούχοι, οι επονομαζόμενοι και χρυσά παιδιά της πανδημίας. Κυριολεκτικά δεν έχουν πού να βάλουν τα λεφτά που βγάλανε. Υποθέτω ότι καθημερινά ανάβουν κερί στις νυχτερίδες και τις κορόνες, στις μολυσμένες ανάσες μας, στις μάσκες, και τους εμπνευσμένους εγκλεισμούς, όλα τα εξαπτέρυγα του άγιου καπιταλισμού. Παρουσιάζονται με όνομα, καθαρή αξία περιουσίας, ιθαγένεια και πηγή πλουτισμού. Ενδεικτικά: Σαχίν 4,2 δισ. δολάρια, Γερμανός, BIONTECH. Μπανσέλ 4,1 δισ., Γάλλος, MODERNA. Κυρία Γιουάν 4,1 δισ., Καναδέζα, φαρμακευτικά προϊόντα. Χου Κουν, 3,9 δισ., Κινέζος, ιατρικός εξοπλισμός. Για να μη σας κουράζω και σκάσετε απ' τα γέλια και τη ζήλια, θα σταθώ μόνο σ' έναν κύριο Στεβανάτο, Ιταλό, που έστησε το 1949 στα περίχωρα της Βενετίας μια βιοτεχνία παραγωγής γυάλινων φιαλιδίων. Σήμερα η εταιρεία του παράγει παγκοσμίως τα περισσότερα μπουκαλάκια, σύριγγες και άλλα προϊόντα από γυαλί στον κόσμο, αλλά είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός πενών ινσουλίνης στον κόσμο.

Ποιος να το 'λεγε πως στο ρημαδιό του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου μ' εκατομμύρια νεκρούς, σακατεμένους, άρρωστους, η βενετσιάνικη υαλουργία θα εμφιάλωνε την εμβολιαστική ανάγκη με το αζημίωτο. Και για να μην κρυβόμαστε μεταξύ μας, στους πενήντα και όχι στους δέκα αιφνιδίως πλουτίσαντες του πανδημικού 2020, είναι δυο - τρεις Αμερικάνοι, άλλοι τόσοι Ινδοί, ένας Δανός, ένας Ελβετός και πάμπολλοι Κινέζοι...

Χρυσάφι η υγεία. Εμπόρευμα παγκόσμιας προτεραιότητας. Ενας απ' αυτούς που βρήκα έστησε και μια εταιρειούλα με μεταπτυχιακούς φοιτητές του, και βρέθηκε να 'χει κατοχυρώσει και 1.400 πατέντες. Επιστημοσύνη, χιλιάδες ανώνυμα λαμπρά μυαλά, παιδιά σπουδαγμένα με δανεικά και τον ιδρώτα των οικογενειών τους, έριξαν νερό στο μύλο της ιδιωτικοποιημένης μονοπωλιακής αναπνοής μας και πιθανόν πολλοί απ' αυτούς να έχουν ήδη θρηνήσει απώλειες αγαπημένων τους από Covid. Στο τέλος της χρονιάς του ιού, ας κάτσουμε να σκεφτούμε, αν έχουμε το δικαίωμα να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αφήνει μια δράκα μονοπωλιακών καπιταλιστικών νεοδεινόσαυρων να συσσωρεύουν πλούτο, κατέχοντας τα μέσα παραγωγής, και της αρρώστιας και της υγειάς μας.

Οσο δε στέλνουμε στα τσακίδια τον καπιταλισμό, τόσο κινδυνεύουμε οι χρονιές που έρχονται να είναι copy paste αυτής που φεύγει. Με την πεποίθηση ότι δε γελάσατε, καλή εξεγερτική χρονιά.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org