ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ - ΛΑΡΥΜΝΑ
Δεν θα περάσει ο εφησυχασμός, όλοι στον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα

Νέα Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 3/11 για τη συνέχιση του αγώνα

Από την πρόσφατη συγκέντρωση στην Αθήνα
Από την πρόσφατη συγκέντρωση στην Αθήνα
Σε Γενική Συνέλευση, ώστε να μην περάσει η προσπάθεια εφησυχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση και να προγραμματιστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα, καλεί το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, την Παρασκευή 3 Νοέμβρη στις 10 π.μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού της ΛΑΡΚΟ.

Μετά και τη δυναμική και μαζική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο υπουργείο Οικονομικών, στις αρχές του Οκτώβρη, και ενόψει της λήξης των συμβάσεων εργασίας στο τέλος του έτους, με την κυβέρνηση να μην έχει δώσει ακόμα απαντήσεις για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων, το Σωματείο παίρνει νέες πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των εργαζομένων και την οργάνωση της συνέχειας του αγώνα τους.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει την κατάσταση που επικρατεί στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ μετά από τέσσερα χρόνια εκκαθάρισης, τονίζοντας την παύση της λειτουργίας του εδώ και 14 μήνες, την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων, την απώλεια άνω των 300 θέσεων εργασίας και περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ από μισθούς και άλλες οικονομικές δραστηριότητες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η απώλεια θέσεων εργασίας και η συνολική κατάσταση έχουν οδηγήσει και σε οικονομικό μαρασμό, κάτι που φαίνεται ήδη στα σχολεία που αδειάζουν, στις γειτονιές που ερημώνουν».

Παράλληλα τονίζει ότι οι εργαζόμενοι, «έχοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη εκατοντάδων σωματείων και χιλιάδων εργαζομένων της χώρας μας, 4 χρόνια μείναμε όρθιοι και αντιστεκόμαστε απέναντι στις κυβερνήσεις, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στους επιχειρηματικούς ομίλους και τους μηχανισμούς τους.

Αντιστεκόμαστε για να μη χάσουμε τις δουλειές μας και να μη μαραζώσει ο τόπος μας. Διεκδικούμε να επαναλειτουργήσει και να αναπτυχθεί η ΛΑΡΚΟ, να μας καταβληθεί ο κλεμμένος μόχθος μας, να έχουμε δουλειά, ψωμί και προκοπή στον τόπο όπου επενδύσαμε τα νιάτα μας, τη ζωή μας και τις στερήσεις των οικογενειών μας».

Και σχολιάζει ότι «κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι λογικό να δημιουργείται κούραση, απογοήτευση, απελπισία, παραίτηση, να μας ταλανίζουν ερωτήματα όπως "πόσο θα τραβήξει ακόμα;", αν "η ΛΑΡΚΟ θα κλείσει οριστικά", "να βρούμε αλλού δουλειά και να φύγουμε;", "ό,τι είναι να γίνει, να γίνει, να τελειώνουμε"».

Κερδοφορία για τους επενδυτές, εξαθλίωση για τους εργαζόμενους

«Αυτό είναι που θέλουν να επικρατήσει στους εργαζόμενους κυβέρνηση και επενδυτές, προκειμένου να παραιτηθούμε από τον αγώνα μας και να υποχωρήσουμε άνευ όρων στις μεθοδεύσεις τους και στα σχέδιά τους», συνεχίζει το Σωματείο.

Και αναδεικνύει μια σειρά δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή, όπως «εγκαταστάσεις ΑΠΕ, νέες αδειοδοτήσεις για ΑΠΕ, δημιουργία υποσταθμών και αδειοδότηση για νέα κατασκευή, νέα κατασκευή δικτύου στη ΛΑΡΚΟ», υπογραμμίζοντας πως το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι «οι επενδύσεις για τη "νέα μέρα της ΛΑΡΚΟ" έχουν ήδη ξεκινήσει, δημιουργώντας τις υποδομές που θα προσφέρουν κερδοφορία δισεκατομμυρίων ευρώ από την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου και την αξιοποίηση του εργοστασίου, προσαρμοσμένη στις νέες τεχνολογικές και ενεργειακές απαιτήσεις και κατευθύνσεις. Οτι όλες αυτές οι δραστηριότητες στον ευρύτερο χώρο της ΛΑΡΚΟ, πέραν των άλλων, έρχονται να εξυπηρετήσουν τον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα στη ΛΑΡΚΟ».

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να επικρατήσει κλίμα απογοήτευσης στους εργαζόμενους, αποδοχής των προγραμμάτων ανεργίας.

«Διακαής στόχος τους είναι να εξαθλιωθεί όλη η περιοχή, να περιμένουμε τους "σωτήρες", που θα διαλέξουν "όσους θέλουν και με τους όρους που θέλουν". Αυτό άλλωστε το έχουν πει από την πρώτη στιγμή, το έχουν επιδιώξει πάρα πολλές φορές μέχρι σήμερα και δεν το έχουν καταφέρει.

Αυτά έχουν συμβεί και σε άλλους χώρους δουλειάς και όπου οι εργαζόμενοι "έσπασαν", "τσίμπησαν" στις αυταπάτες ή μπήκαν στη λογική του "μικρότερου κακού", το πλήρωσαν ακριβά. Εχασαν τις δουλειές τους, χάθηκαν και τα υποτυπώδη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά τους δικαιώματα.

Οπου οι εργαζόμενοι συνέχισαν τον αγώνα τους μέχρι το τέλος, σήμερα είναι εργαζόμενοι με δικαιώματα, καρπώνονται τα αποτελέσματα των θυσιών του αγώνα τους», σημειώνει χαρακτηριστικά το Σωματείο και καταλήγει:

«Ο εφησυχασμός που καλλιεργείται, ότι λόγω της παράτασης της ειδικής διαχείρισης είναι σίγουρη και η ανανέωση των συμβάσεών μας, είναι παγίδα. Πολυτέλεια χρόνου δεν έχουμε, ήδη ξεκίνησαν να "ξηλώσουν το πουλόβερ" από τους εργαζόμενους στις εργολαβίες και με βάση τον νόμο που ισχύει μέχρι σήμερα, στις 31 Δεκεμβρίου 2023 επιδιώκουν να είναι η τελευταία μας μέρα ως εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ. Δεν θα τους περάσει».

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Διαδηλώνουν αύριο ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» και την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων

Ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων - επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων μονάδων Υγείας διαδηλώνουν αύριο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στο πλαίσιο στάσης εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) στην Αττική και 24ωρης απεργίας στην περιφέρεια.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 8.30 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας. Με στάση εργασίας (8 π.μ. - 1 μ.μ.) συμμετέχει και η ΕΙΝΑΠ. Στη Λευκάδα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 το πρωί στο νοσοκομείο του νησιού.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ (όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση της ΝΔ) ή σε παραρτήματα Ανωνύμων Εταιρειών (όπως μετέτρεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το Νοσοκομείο της Σαντορίνης).

Δεν ανεχόμαστε τα δημόσια νοσοκομεία να οδηγούνται σε συνθήκες "κατάρρευσης" λόγω των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού και να σταματούν οι χειρουργικές επεμβάσεις όπως στο "Βενιζέλειο" και στο "Παπανικολάου". Δεν ανεχόμαστε τα δημόσια νοσοκομεία στην περιφέρεια να αποψιλώνονται και να μετατρέπονται ουσιαστικά σε Κέντρα Υγείας, όπως π.χ. στην Ανατολική Κρήτη», υπογραμμίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών».

Οι υγειονομικοί απαιτούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ενώ δηλώνουν αντίθετοι στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μετατροπή σε ΝΠΙΔ ή Ανώνυμες Εταιρείες, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση. Επίσης, αυξήσεις 20% στους μισθούς, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ετών 2016 - 2017, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και το ΕΚΑΒ κ.ά.

Σχεδιασμός για μετατροπή των νοσοκομείων σε εφημερατζίδικα

Στο μεταξύ, και ενώ οι υγειονομικοί ετοιμάζονται για την απεργία τους, διέρρευσαν χτες σχέδια του υπουργείου Υγείας για αλλαγή στο εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων της Αττικής. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ταυτόχρονη καθημερινή 24ωρη εφημέρευση όλων των νοσοκομείων, η οποία παρουσιάζεται ως δήθεν λύση στις πολύωρες αναμονές που οδηγούν σε τεράστια ταλαιπωρία αλλά και επικίνδυνες συνθήκες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων.

Απέναντι στη νέα αυτή επίθεση, κάλεσμα στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων να συμμετάσχουν στην αυριανή πανυγειονομική κινητοποίηση, αλλά και να γίνουν συνελεύσεις σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, όπως και παρεμβάσεις στις διοικήσεις των νοσοκομείων, με προοπτική κλιμάκωσης με απεργιακές κινητοποιήσεις, απευθύνουν τα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με τη ΔΗΠΑΚ, Μαίρη Αγρογιάννη, Γιώργος Φερεντίνος, Γιάννης Παπαζαχαρίας, Γεωργία Φίλιππα. Και σε δήλωσή τους αναφέρουν:

«Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε εξόντωση και υπερεργασία το ήδη λεηλατημένο υγειονομικό προσωπικό και δεν θα δώσει καμία λύση στα προβλήματα των ασθενών. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Με μαθηματική ακρίβεια το συγκεκριμένο σχέδιο θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας των κλινικών και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, δηλαδή θα μετατρέψει τα νοσοκομεία σε εφημερατζίδικα, οι λιγοστές χειρουργικές αίθουσες θα κατανέμονται μόνο για τα επείγοντα περιστατικά, άρα θα αυξηθεί η λίστα αναμονής των τακτικών χειρουργείων, ενώ τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα όπως τα εργαστήρια και κυρίως τα τμήματα ακτινοδιάγνωσης θα επωμιστούν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς στον οποίον δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Η καθημερινή εφημέρευση με τις ίδιες δομές, το ίδιο προσωπικό, τους ίδιους ή μειωμένους προϋπολογισμούς δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Για να ανακουφιστεί το πρόβλημα των πολύωρων αναμονών στα ΤΕΠ και για να προσφέρονται ποιοτικές και σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσουν οι δομές Υγείας που έκλεισαν στο λεκανοπέδιο τα τελευταία χρόνια και μάλιστα ενισχυμένες σε προσωπικό και χρηματοδότηση, να γίνουν μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών και κυρίως να δημιουργηθεί δίκτυο δημόσιας δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα καλύπτει επαρκώς τον πληθυσμό».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Δεκάδες εθελοντές έδωσαν αίμα για τους πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εθελοντική αιμοδοσία που έγινε χτες με πρωτοβουλία του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ και της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στο κτίριο της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ.

Δεκάδες εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, δίνοντας μια ανάσα στους εκατοντάδες πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες υπομεταγγίζονται λόγω των τεράστιων και διαχρονικών ελλείψεων σε αίμα και προσωπικό στα Τμήματα Μεσογειακής Αναιμίας. Οι φιάλες αίματος που συγκεντρώθηκαν θα μεταφερθούν άμεσα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» για τις ανάγκες των μεταγγιζόμενων.

Παράλληλα εκφράζουν τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων των νοσοκομείων, των πασχόντων και των συγγενών τους, ώστε να ενισχυθεί το σύστημα αιμοδοσίας με ευθύνη του κράτους και με συγκεκριμένα μέτρα για να μην κινδυνεύουν οι μεταγγιζόμενοι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ