Με αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση |
Μετά το τέλος της συνάντησης, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Αναμφισβήτητα, για άλλη μια φορά, δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τον αγώνα των εργαζομένων στα νοσοκομεία, και των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Θεωρούμε, όμως, ότι σήμερα έχει υπερωριμάσει η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα παλλαϊκό κίνημα - και εδώ πρέπει να παίξει ρόλο το κίνημα των εργαζομένων στα νοσοκομεία - για μια ουσιαστικά και πραγματικά δημόσια Υγεία χωρίς τη συνύπαρξή της με κάθε μορφή ιδιωτικής δραστηριότητας. Χτυπάνε πάρα πολλές καμπάνες, όπως η εξαγγελία ότι θα ιδρυθεί ιδιωτική ιατρική σχολή από τον "Ιατρικό Ομιλο Αθηνών" του κ. Αποστολόπουλου. Είναι η αρχή μιας διαδρομής που θα δείξει ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας τείνει να μετατραπεί σε ένα υποκατάστημα των ασφαλιστικών εταιρειών, των επιχειρηματιών. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη και στις δικές μας δυνάμεις, αλλά πάνω απ' όλα έχουμε εμπιστοσύνη στο ότι ο λαός θα βάλει φραγμό σ' αυτή την εξέλιξη. Τουλάχιστον, αν δεν μπορούμε άμεσα να την ανατρέψουμε, να τους δυσκολέψουμε».
Από την πλευρά του, ο Στάθης Τσούκαλος δήλωσε: «Κεντρικό αίτημα της ΕΙΝΑΠ, εδώ και χρόνια, είναι ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο θα παρέχει σε όλους τους πολίτες της χώρας δωρεάν περίθαλψη, ισότιμη και ποιοτική. Θα 'λεγα ότι το κοινοβουλευτικό τουλάχιστον κόμμα, που κατ' εξοχήν υποστηρίζει με μεγαλύτερη έμφαση αυτόν τον κεντρικό στόχο μας, είναι το ΚΚΕ. Ετσι, ήρθαμε να ζητήσουμε τη στήριξη απ' την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος κ. Παπαρήγα στην προσπάθεια που κάνουμε να ευαισθητοποιήσουμε την Πολιτεία να αναγάγει τα θέματα του δημόσιου συστήματος Υγείας σε κεντρική πολιτική προτεραιότητα, ώστε να τα χρηματοδοτήσει περισσότερο και σωστά, ώστε να εξυπηρετηθεί ο στόχος τον οποίο έχουμε. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και ορισμένα ζητήματα της στιγμής, όπως να δοθούν οι αξιοπρεπείς αμοιβές στους νοσοκομειακούς γιατρούς, να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά κενά και ανάγκες ακόμα μεγαλύτερες απ' τα κενά, να εξασφαλιστεί ένα ανθρώπινο ωράριο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και μια προβλεπόμενη απαρχής οργανωμένη εξέλιξη των γιατρών στο σύστημα, ώστε να μπορέσουμε να ανατρέψουμε έναν εργασιακό μεσαίωνα, που βιώνουμε - όσο κι αν ακούγεται από κάποιους τραβηγμένος αυτός ο όρος».
Πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στις 13 και 14 του Δεκέμβρη
Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και η οργάνωση των κινητοποιήσεων μπορούν και πρέπει να παραμερίσουν τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και διάφορα εμπόδια, ώστε να έχουν επιτυχία οι απεργίες των γιατρών και των εργαζομένων, που θα γίνουν την επόμενη βδομάδα στα δημόσια νοσοκομεία.
Τα παραπάνω τονίζουν στελέχη του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας μετά τη χτεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία για νέα 48ωρη απεργία στις 13-14 του Δεκέμβρη. Ηδη υπάρχει απόφαση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) για 48ωρη απεργία στις 12 και 13 του Δεκέμβρη και στάση εργασίας στις 14 του Δεκέμβρη, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Ο αναβρασμός στο χώρο της Υγείας συμπληρώνεται και με την απεργία που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) στις 13 του Δεκέμβρη, ενώ ο Σύλλογος των Συμβασιούχων Γιατρών του ΙΚΑ Αττικής αποφάσισε 48ωρη απεργία στις 12 και 13 του Δεκέμβρη.
Στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» υπογράμμισε την ανάγκη να έχουν επιτυχία οι κινητοποιήσεις για να αποτελέσουν απάντηση στην οξεία κυβερνητική επίθεση, με περιεχόμενο που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων στις υπηρεσίες Υγείας. Επίσης, καταλόγισε ευθύνες στις πλειοψηφίες, οι οποίες, ενώ προκηρύσσουν κινητοποιήσεις, δεν παίρνουν και τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχία τους. Στα πλαίσια αυτά οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ πρότειναν να γίνει 24ωρη απεργία στις 13 του Δεκέμβρη και συμβολικές κινήσεις ενάντια στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας. Δηλαδή, οι ασθενείς εκείνη τη μέρα να μην πληρώνουν καμιά συμμετοχή για τις εξετάσεις. Επίσης, προτάθηκε να γίνει ουσιαστικός διάλογος μέσα από μαζικές διαδικασίες και να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία στο τέλος του Γενάρη 2007 με κλιμάκωση στη συνέχεια.
Σε νέα παράταση - μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα - για τη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων του υπουργείου Υγείας για τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών παρέπεμψε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη. Η συνάντηση είχε ως κύρια θέματα τα κονδύλια για τις προσλήψεις και τις εφημερίες των γιατρών μετά την 1/1/2007 που αναμένεται να εφαρμοστεί το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 76/2005, με το οποίο υλοποιείται η αντιδραστική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και οδηγεί στην κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση αλλά σύμφωνα με πληροφορίες άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε επαναβεβαίωση του πλαισίου που είχε τεθεί στην προηγούμενη συνάντηση με τον Γ. Αλογοσκούφη, στις 17 του Ιούλη 2006, για την πρόσληψη 250 συμβασιούχων οχταμηνιτών.
Μηδενική καταγραφή των επαγγελματικών κινδύνων, ασθενειών και ατυχημάτων, αλλά και πλήρης απουσία υπηρεσιών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας είναι η εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, την ώρα που οι εργαζόμενοι σε αυτά δουλεύουν σε συνθήκες βαριάς βιομηχανίας. Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν σε χτεσινή ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων στα νοσοκομεία.
Στα νοσοκομεία και τον τομέα Υγείας, οι πολιτικές σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας παραμένουν σε εμβρυικό επίπεδο. Υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας πρακτικά δεν παρέχονται και όπου παρέχονται εστιάζουν στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, τονίστηκε στην ημερίδα. Και αυτά όταν, από μελέτη του ΕΛΙΝΥΑΕ προκύπτει ότι τα νοσοκομεία είναι από τους πλέον ανθυγιεινούς χώρους εργασίας, αφού οι εργαζόμενοι σε αυτά αντιμετωπίζουν μια σειρά από βιολογικούς κινδύνους (ιούς, ηπατίτιδα, AIDS), κινδύνους από ατυχήματα και χημικές ουσίες, ακτινοβολία, έντονο άγχος, αλλά και σε πολύ μεγάλη συχνότητα μυοσκελετικά προβλήματα.
Οπως επισήμανε ο ειδικός γιατρός Εργασίας Ε. Αλεξόπουλος, οι δείκτες επίπτωσης των επαγγελματικών παθήσεων στα ελληνικά νοσοκομεία είναι μηδενικοί, γιατί δεν υπάρχει καταγραφή ενώ σε χώρες της ΕΕ, στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ, οι δείκτες ήταν οι υψηλότεροι του τομέα των υπηρεσιών, συγκρίσιμοι με τομείς της βαριάς βιομηχανίας. Οι μυοσκελετικές παθήσεις, οι παθήσεις του δέρματος και του αναπνευστικού αποτελούν το 70%.
Στην απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και εκπαίδευσης του προσωπικού για τα αναγκαία μέτρα προστασίας του, τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού, τα ελαστικά ωράρια και την εντατικοποίηση της δουλιάς, αναφέρθηκε ο τεχνικός Ασφαλείας του ΤΕΕ Μάκης Παπαδόπουλος. «Το σημερινό νοσοκομείο αποτελεί "βασίλειο" υπερωρίας και εντατικοποίησης», επισήμανε και τόνισε ότι εμπόδια στην προώθηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων αποτελούν η λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ο ψευδεπίγραφος ρόλος του Τεχνικού Ασφαλείας, η ανυπαρξία ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου. Για να καταλήξει υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίος ο αγώνας για να δημιουργηθούν υπηρεσίες προστασίας και πρόληψης στα νοσοκομεία, να εφαρμοστεί Κανονισμός Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας στα νοσοκομεία, αλλά και για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας.