ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
ΝΑΤΟική σύλληψη μέλους του Κοινοβουλίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. -

Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, που σταθμεύουν στη Βοσνία, συνέλαβαν χτες τον βουλευτή του Σερβοβοσνιακού Κοινοβουλίου και διατελέσαντα στο παρελθόν για βραχύ χρονικό διάστημα πρωθυπουργό, Ράντοσλαβ Μπερντγιάνιν,ο οποίος κατηγορείται ότι "οργάνωσε μαζικές εθνικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις", από το Πριγιεντόρ έως το Σάνσκι Μοστ, περιοχές της Βορειοδυτικής Βοσνίας, κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου του πολέμου το 1992". Μετά την ανακοίνωση της σύλληψής του η Γενική Εισαγγελέας του ΔΠΔ Λουίζ Αρμπούρ ευχαρίστησε τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα της SFOR για τη "συνεισφορά τους", τονίζοντας με σημασία ότι η σύλληψη των καταζητούμενων είναι ευθύνη των τοπικών αρχών, οι οποίες όμως κωλυσιεργούν...

Αρχικά το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA είχε μεταδώσει την είδηση της σύλληψης του Μπερντγιάνιν, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Μπάνια Λούκα της Βορειοδυτικής Βοσνίας, ενώ μερικές ώρες αργότερα ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα από την έδρα του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε τη σύλληψη, που έγινε από άνδρες της "Δύναμης Σταθεροποίησης της Βοσνίας" (SFOR). Συγκεκριμένα ο Ράντοσλαβ Μπερντγιάνιν, που το όνομά του δεν περιλαμβάνεται στο δημοσιοποιημένο κατάλογο των ατόμων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης συνελήφθη στην είσοδο του διαμερίσματός του στις 8 το πρωί, και μετά τη σύλληψή του μεταφέρθηκε στην αμερικανική στρατιωτική βάση της Τούζλα στη βορειοανατολική Βοσνία, ώστε να αναχωρήσει αεροπορικώς για τη Χάγη.

Ο Μπερντγιάνιν, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, αποτελεί τον πιο υψηλόβαθμο Σερβοβόσνιο αξιωματούχο που έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής, ενώ το κατηγορητήριο, που του έχει απαγγελθεί, είχε κρατηθεί απόρρητο μέχρι χθες το πρωί, που έπεσε στα χέρια των ΝΑΤΟικών στρατιωτών, χωρίς και πάλι να δοθεί ολόκληρο στη δημοσιότητα. Αντίθετα, ανακοινώθηκε ότι σε περίπτωση που καταδικαστεί θα αντιμετωπίσει την ποινή των ισόβιων δεσμών. Ο Μπερντγιάνιν είχε παραιτηθεί το 1994 από το "Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα", που είχε ιδρύσει ο Ράντοβαν Κάρατζιτς και τώρα ηγείται του "Μικρού Λαϊκού Κόμματος" και είναι μέλος του Σερβοβοσνιακού Κοινοβουλίου.

Νέα "παιχνίδια" στην πολιτική σκακιέρα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Πολλή κινητικότητα παρουσιάζουν οι εξελίξεις, όσον αφορά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας. Το βράδυ της Δευτέρας ακόμα μια αντικυβερνητική διαδήλωση έγινε στο κέντρο του Λέσκοβατς (250 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου). Οι διαδηλωτές είχαν αρχικά συγκεντρωθεί, για να στρέψουν τα βέλη της αντίθεσής τους κατά του νομάρχη Ζιβοζίν Στεφάνοβιτς,μέλους του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, με αφορμή την απόλυση ενός τεχνικού από την τοπική τηλεόραση, όπως μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο BETA. Τελικά κατέληξαν, κραυγάζοντας συνθήματα κατά του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ζητώντας την παραίτησή του.

Ακόμα μια συγκέντρωση έγινε και στην πρωτεύουσα από ανεξάρτητα συνδικάτα και 40 μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπου μάλιστα, θέλοντας να προσδώσουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στη συγκέντρωσή τους αυτή, την τιτλοφόρησαν: "Εφτασε η ώρα να χωρίσουμε", υπονοώντας την απομάκρυνση του Μιλόσεβιτς. Οι οργανωτές της εκδήλωσης τοποθέτησαν στην πλατεία Τεραζίγιε στο κέντρο του Βελιγραδίου μια κάλπη, στην οποία κάλεσαν τους κατοίκους της πρωτεύουσας να ρίξουν την ψήφο τους, ζητώντας την "άμεση" παραίτηση του Μιλόσεβιτς.

Οσον αφορά καθαρά τις πολιτικές κινήσεις, χτες ο ηγέτης του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης", Βουκ Ντράσκοβιτς,ζήτησε εκ νέου τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, σε συμφωνία, όμως, με τις αρχές του ΟΑΣΕ. Σύμφωνα με το BETA, ο Ντράσκοβιτς, ωστόσο, το ριζοσπαστικότερο αίτημα άλλων ηγετών της αντιπολίτευσης, να απομακρυνθεί από την εξουσία αμέσως, άνευ εκλογών, ο Μιλόσεβιτς. Ζήτησε, όμως, να παραιτηθεί ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός Μομίρ Μπουλάτοβιτς και να αντικατασταθεί από πολιτικό του "Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος" του Μαυροβούνιου Προέδρου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.Αλλος αντιπολιτευόμενος πολιτικός, ο Ζόραν Τζίντζιτς,προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί "πολύ μεγάλο κύμα διαμαρτυριών" πριν να απομακρυνθεί από την εξουσία ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Το αδίστακτο πρόσωπο της μεταπολεμικής πραγματικότητας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Αν το καλοκαίρι με τον εκτυφλωτικό ήλιο, κάνει τους τεράστιους μαύρους κρατήρες από τις 21.700 τόνους βομβών που ξέρασαν τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη στη σερβική γη, να φαντάζουν αδηφάγα στόματα έτοιμα να καταπιούν τους πολίτες, η ζωή μπορεί να κυλήσει σχετικά ομαλά. Η μέρα είναι μεγαλύτερη, η θέρμανση μη αναγκαία και τα λαβωμένα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος έχουν πολύ λιγότερη δουλιά.

Ωστόσο ο χειμώνας σε λίγο θα έρθει και αν οι προηγούμενοι χειμώνες υπό το εμπάργκο μπορεί να ήταν σχετικά ήπιοι, τούτος ο χειμώνας - που οι κάτοικοι της Σερβίας ελπίζουν να μην είναι σκληρός - θα είναι δύσκολος αφού η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη. Το εμπάργκο πετρελαίου που έχει επιβάλλει η ΕΕ είναι σε ισχύ και οι βόμβες του ΝΑΤΟ έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος του δικτύου παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Γιουγκοσλάβοι επιστήμονες και μηχανικοί που κλήθηκαν από την κυβέρνηση πριν λίγες μέρες σε μια ειδική διάσκεψη για την ανασυγκρότηση της χώρας, προειδοποίησαν ότι είναι αδύνατον να έχει αποκατασταθεί πλήρως το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας πριν την έλευση του χειμώνα. Ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η Γιουγκοσλαβία μπορεί μόνο να ελπίζει από τη βοήθεια που μπορεί να λάβει από χώρες φιλικά προσκείμενες, όπως η Ρωσία, η Ελλάδα, η Ουκρανία, ακόμα και στην περίπτωση που η κρατική εταιρία ηλεκτρισμού της Σερβίας καταφέρει να τηρήσει την υπόσχεσή της ότι το χειμώνα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια κιλοβάτ την ώρα. Ομως, οι ανάγκες της χώρας φτάνουν τα 150 εκατομμύρια κιλοβάτ, γεγονός που σημαίνει ότι δε θα υπάρχει αρκετή ενέργεια για τη θέρμανση των κατοικιών και για καλό και για κακό... εκπρόσωπος της κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού κάλεσε τους κατοίκους του Βελιγραδίου να αρχίσουν να μαζεύουν ξύλα και κάρβουνο για το χειμώνα. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Δασών είναι έτοιμο να προσφέρει 1,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσόξυλα. Θα χρειαστούν όμως άλλα 1,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, που θα πρέπει να κοπούν από τα δάση...

Και αυτή είναι μόνο μία παράμετρος, ίσως και από τις πιο ακίνδυνες, από την αδίστακτη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της "μεταπολεμικής" Σερβίας. Δεν είναι λοιπόν, να απορεί κανείς από την απόγνωση που έχει κυριεύσει μέρος των Σέρβων και πολλοί από αυτούς δεν αντέχουν... κάνοντας το Βελιγράδι να κατέχει θλιβερό ρεκόρ στις αυτοκτονίες, καθώς τους τρεις τελευταίους μήνες σημειώθηκαν στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα 96 κρούσματα αυτοκτονιών και 19 αποτυχούσες απόπειρες, αποκάλυψε χθες δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτικα", στηριζόμενο σε έρευνα που έγινε κατά την περίοδο από τις 23 Μαρτίου, παραμονή της έναρξης των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, μέχρι την 1η Ιουλίου.

ΟΗΕ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Προκλητική" επίσκεψη της Ογκάτα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

"Με βάση την απόφαση του ΟΗΕ, το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να παραμένει αναπόσπαστο τμήμα της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας". Αυτή την απόφαση ένιωσε την ανάγκη να υπενθυμίσει η υπουργός για τους Πρόσφυγες Μπρατισλάβα Μορίνα, προς την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Αιτία αυτής της δυσάρεστης έκπληξης της Μορίνα, η επίσκεψη στο Κόσσοβο της επικεφαλής της Υπάτου Αρμοστείας, Σαγκάκο Ογκάτα,δίχως να έχει προηγουμένως ειδοποιήσει το Βελιγράδι, ισχυρίστηκε χθες υπουργός της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης. Στο μήνυμά της που απέστειλε στην Ογκάτα, η Γιουγκοσλάβα υπουργός, τονίζει πως στο Βελιγράδι φιλοξενείται γραφείο της Υπάτου Αρμοστείας και πως η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση "έχει κάθε δικαίωμα να περιμένει ειδοποίηση από το εκεί αρμόδιο γραφείο της Αρμοστείας για την επίσκεψή σας στο Κόσσοβο", ενώ σημειώνει επίσης την έλλειψη συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των υπευθύνων του ΟΗΕ που έχει οδηγήσει στην προσφυγιά περισσότερους από 100.000 Σέρβους, Μαυροβούνιους και Τσιγγάνους από το Κόσσοβο σε άλλες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, στις οποίες η παροχή βοήθειας και η στέγασή τους καθίσταται υπέρ το δέον δυσχερής, εξαιτίας των καταστροφών και των ελλείψεων που έχουν δημιουργήσει οι βομβαρδισμοί τους για 77 συναπτές μέρες από την αεροπορία του ΝΑΤΟ.

ΡΩΣΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στο Οράχοβατς οι Ρώσοι στρατιώτες

ΜΟΣΧΑ - ΠΡΙΖΡΕΝ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Τα πρώτα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν χθες στην πρωτεύουσα της σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, ενώ λύθηκε τελικά και το μυστήριο για τον τόπο που θα αναπτυχθούν οι Ρώσοι στρατιώτες μετά την υποχώρησή τους για την ανάπτυξη στην περιοχή όπου ήδη βρίσκεται η ιταλική δύναμη, στην περιοχή του Πετς. Η περιοχή του Οράχοβατς, όπου διαμένουν αρκετοί Σέρβοι, θα βρίσκεται κάτω από τη ρωσική δύναμη που οι πρώτοι έφτασαν χθες αεροπορικώς - συνολικά 200 αλεξιπτωτιστές, 20 ομάδες τεχνικής υποστήριξης και περίπου 20 τόνοι υλικοτεχνικής υποδομής - στην Πρίστινα, όπως επιβεβαίωσε και ο διοικητής της γερμανικής ειρηνευτικής δύναμης, στρατηγός Φριτς φον Κορφ και διευκρίνισε ότι με βάση τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ, οι Ρώσοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν σ ολόκληρο τον γερμανικό τομέα της KFOR. Στο Οράχοβατς κατοικούν δύο χιλιάδες Σέρβοι, αλλά και αρκετές χιλιάδες Αλβανοί, με αποτέλεσμα η ένταση ανάμεσα στις δύο κοινότητες να είναι μεγάλη. Στη ζώνη ανάμεσα στις συνοικίες Αλβανών και Σέρβων έχουν αναπτυχθεί προς το παρόν Ολλανδοί στρατιώτες, ενώ περίπου 1.000 Σέρβοι ζουν και στη γειτονική πόλη Βέλικα Χότσα, που βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το Οράχοβατς. Η συνολική ρωσική δύναμη θα ανέλθει στους 3.600, ενώ ήδη αναχώρησαν σιδηροδρομικώς και ακτοπλοϊκώς οι υπόλοιποι στρατιώτες και αναμένονται να φτάσουν μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Το ρωσικό αεροσκάφος που έφερε τους αλεξιπτωτιστές στο αεροδρόμιο της Πρίστινας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ