ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πρόταση του ΚΚΕ απαντά στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

Από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ που πήραν το λόγο στη συζήτηση της πρότασης νόμου

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση, ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος επισήμανε: «Σήμερα η επιστημονικοτεχνική επανάσταση, η ραγδαία είσοδος των αποτελεσμάτων της επιστήμης και της τεχνικής στην παραγωγική διαδικασία έχει δώσει μεγάλες δυνατότητες. Και γεννιέται το ερώτημα: Ολες αυτές τις δυνατότητες, ποιος θα τις καρπωθεί; Και μέχρι σήμερα τις καρπώνεται το κεφάλαιο και τα κέρδη, σε βάρος πάντα των εργαζομένων. Και λένε "μα, είναι λογικό να προτείνετε να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης;". Βεβαίως, εμείς λέμε ότι είναι αναγκαίο.

Γιατί είναι ρεαλιστικό να πάει το όριο ηλικίας στα εβδομήντα και δεν είναι ρεαλιστικό σήμερα, με αυτή την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, με αυτά τα χαρακτηριστικά που λίγο πριν υπογραμμίσαμε, να επωφελείται, να κερδίζει ο εργαζόμενος; Γιατί είναι πρόοδος να μειώνεται η σύνταξη, είναι πρόοδος και ρεαλιστικό το 70% των συνταξιούχων να παίρνει σύνταξη κάτω από 500 ευρώ και είναι παραλογισμός αυτό που λέει το ΚΚΕ ότι δεν μπορεί να υπάρχει σύνταξη κάτω από 1.120;».

Αναφερόμενος στο θέμα των αποθεματικών των ταμείων, ο Γιώργος Μαυρίκος τόνισε: «Υπάρχει ένα έγκλημα διαρκείας, μια λεηλασία. Υπάρχει ένας μεγάλος μύθος που τον έχουν οικοδομήσει χρόνια και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με τα όργανά τους, τα "παπαγαλάκια" τους, τους οργανισμούς που κάθε φορά διορίζουν, μαζί με όλο αυτόν τον ορυμαγδό που αρχικά σημειώσαμε, που αποτελεί αυτή την αντεργατική συμμαχία, ότι το πρόβλημα στην κοινωνική ασφάλιση είναι οικονομικό. Μεγάλο παραμύθι, μεγάλο ψέμα, μεγάλη υποκρισία». Οπως είπε, αιτία του προβλήματος «είναι πολιτικές, είναι στρατηγικές του κεφαλαίου».

Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο Γ.Μαυρίκος σημείωσε πως «από το 1950, λοιπόν, μέχρι το 1975 με το ν. 1611/1950 τα αποθεματικά των ταμείων λεηλατούνταν κατά σειρά ετών με επιτόκια υπολειπόμενα σε μεγάλο βαθμό από τα επιτόκια της εποχής. Το αποτέλεσμα ήταν 58 δισεκατομμύρια οι απώλειες των αποθεματικών τους από το 1950 μέχρι το 1974. Λεηλατήθηκαν 3,5 δισεκατομμύρια με το μεγάλο κόλπο στο Χρηματιστήριο της περιόδου 1999-2001, με νόμους και του 1992, αλλά και το ν. 2676/1993 και λοιπά και με νόμους αργότερα, επίσης, που επέτρεπαν τον τζόγο των αποθεματικών. Σήμερα που μιλάμε 5 δισεκατομμύρια αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων είναι τζογαρισμένα στο Χρηματιστήριο. Παράλληλα, το κράτος χρωστά 2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2000 από την τριμερή χρηματοδότηση. Προσθέστε και την ακίνητη περιουσία, που ενιαία υπολογίζεται σε 31 δισεκατομμύρια».

«Οχι» στην απάτη του «διαλόγου»

Την απάτη του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου» κατήγγειλε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος τονίζοντας πως «ο κοινωνικός διάλογος, είναι δοκιμασμένος, είναι παγίδα, είναι δόκανο και αυτό έχει αποδειχθεί στη ζωή. Παράδειγμα: Οι νόμοι Σιούφα το 1990-1992, ο νόμος Ρέππα το 2002, ο νόμος της κυρίας Πετραλιά, της Νέας Δημοκρατίας, το 2008 έκαναν πολύ σοβαρές αντιλαϊκές αλλαγές. Ανέτρεψαν πολύ σημαντικά ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Το όχημα, μέσα από το οποίο διαμορφώθηκε το έδαφος για την επιβολή αυτών των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, ήταν ο στημένος κοινωνικός διάλογος, ο διάλογος της σκοπιμότητας, στον οποίο πράγματι συμμετείχε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που δεν έχει καμία σχέση με τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα. Ηταν, είναι και έτσι θα λειτουργήσει και στην πορεία, ένας "δούρειος ίππος", ο οποίος διευκολύνει τη στρατηγική του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική».

Σχολιάζοντας την κατάσταση στον κλάδο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωσταντίνου επισήμανε ότι «τα κρατικά νοσοκομεία έχουν, ήδη, αυτονομηθεί από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Λιγότερο από το 10% είναι η συμμετοχή του κράτους στον κλάδο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Λιγότερο από το 8% είναι η συμμετοχή του Κρατικού Προϋπολογισμού στα έσοδα των κρατικών νοσοκομείων. Ναι, το 75% έως και 90% των εσόδων των κρατικών νοσοκομείων είναι πληρωμές ασφαλιστικών ταμείων. Η άμεση συμμετοχή των ασφαλισμένων σε πληρωμές στα κρατικά νοσοκομεία έχει φτάσει, ήδη, 8%».


Λογιστικά τερτίπια για τον εκφοβισμό των εργαζομένων

Τα βασικά επιχειρήματα από τις τοποθετήσεις των βουλευτών της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων

Απο κινητοποίηση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων ενάντια στο διάλογο της απάτης για το Ασφαλιστικό
Απο κινητοποίηση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων ενάντια στο διάλογο της απάτης για το Ασφαλιστικό
Καθαρά οικονομικό το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων υποστήριξε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Κουτρουμάνης, παραθέτοντας στοιχεία, προκειμένου να αιτιολογήσει τα αντιασφαλιστικά μέτρα που έχει προαποφασίσει η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του, σύμφωνα με την οποία, «η περιουσία που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία είτε είναι 31 δισεκατομμύρια ευρώ, που λέει η καταγραφή, με βάση όσα είχε η προηγούμενη κυβέρνηση αποτιμήσει, είτε είναι στα 24 με 25 δισεκατομμύρια, εμείς κάνουμε πλήρη καταγραφή αυτήν την περίοδο, σίγουρα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις που έχει το ασφαλιστικό σύστημα. Δηλαδή, αν σταματήσουμε να εισπράττουμε, αν σταματήσουν να πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις τα Ταμεία, όλη αυτή η περιουσία επαρκεί για να καλύψει, μόλις, έξι, επτά μηνών τις δαπάνες, δηλαδή, τις συντάξεις και τις άλλες παροχές. Είναι μικρή η περιουσία σε σχέση με τις υποχρεώσεις των Ταμείων. Σε άλλες χώρες η περιουσία που δημιουργήθηκε συμβάλλει στη χρηματοδότηση των συστημάτων εκεί σε ποσοστό 10% και πάνω. Στη χώρα μας, αυτή η περιουσία που έχουμε, συμβάλλει στη χρηματοδότηση του συστήματος μόλις κατά 2%».

Στη λογική αυτή συμφώνησε και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γεράσιμος Γιακουμάτος, λέγοντας ενδεικτικά ότι «οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών όλης της χώρας είναι 21 δισεκατομμύρια. Οι δαπάνες της Κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση -φάρμακο, σύνταξη, υγεία- είναι 46 δισεκατομμύρια. Μεγάλη διαφορά. Και το μειονέκτημα και το πιο τραγικό είναι ότι κάθε χρόνο οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών μειώνονται λόγω της ανεργίας, ενώ οι δαπάνες αυξάνονται κατά 5 δισεκατομμύρια. Δέστε τον Προϋπολογισμό. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, το μεγάλο κενό της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό πρέπει να το δει το Κομμουνιστικό Κόμμα».

Μεγάλοι φταίχτες για τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος είναι οι οικονομικοί μετανάστες σύμφωνα με τον ΛΑ.Ο.Σ. αφού ο εισηγητής του Κ. Βελόπουλος υποστήριξε στη Βουλή πως «είναι 5.000.000.000 ευρώ ετησίως οι απώλειες των εισφορών, από τους λαθρομετανάστες. Εάν υπολογίσετε για περίπου επτακόσιες χιλιάδες λαθρομετανάστες που δουλεύουν με μαύρη εργασία 3.000.000.000 το χρόνο επί δέκα χρόνια είναι 30.000.000.000 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κριτσωτάκης επιχείρησε να καλλιεργήσει αυταπάτες για τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τα εργασιακά, χαρακτηρίζοντας το πρόσφατο νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση ως «μικρή προσπάθεια για μικροβελτιώσεις», που βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις προεκλογικές υποσχέσεις του κυβερνώντος κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ