ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούλη 2020
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών κυβέρνησης και εφοπλιστών για τους εγκλωβισμένους ναυτεργάτες

Να συγκαλύψει τις ευθύνες των ναυτιλιακών εταιρειών και των ενώσεών τους, της κυβέρνησης, της ΕΕ, των άλλων αστικών κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών που βάζουν πάνω από όλα τα κέρδη του κεφαλαίου, επιχειρεί ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, απαντώντας γραπτά στην Ερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με την οποία απαιτεί τη λήψη μέτρων για άμεσο επαναπατρισμό των χιλιάδων εγκλωβισμένων ναυτεργατών που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Το ΚΚΕ αναδεικνύει ότι την ίδια ώρα που οι ναυτεργάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα πλοία λόγω της πανδημίας, τα στελέχη και οι αντιπρόσωποι των επιχειρήσεων συνεχίζουν κανονικά τα αεροπορικά πήγαινε - έλα για τις ανάγκες των ναυτιλιακών εταιρειών. Η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η εργοδοτική Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών (ITF), το Ναυτικό Επιμελητήριο κάνουν τάχα ότι ενδιαφέρονται, ωστόσο με ευθύνη εφοπλιστών και κυβέρνησης οι ναυτεργάτες έχουν εγκλωβιστεί στα πλοία και με μηδαμινά μέσα υγειονομικής προστασίας. Επιπρόσθετα, χώρες όπως ΗΠΑ, Αυστραλία κ.ά. επιβάλλουν απαγορεύσεις στους ναυτεργάτες χωρίς λόγο, για να καλύψουν τις αδυναμίες του συστήματος Υγείας των χωρών τους.

Ο υπουργός στην απάντησή του αναγνωρίζει μεν το πρόβλημα, ενώ ισχυρίζεται πως τάχα «η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει στην προσπάθεια μετριασμού των προβλημάτων στην αντικατάσταση πληρωμάτων και επαναπατρισμού των Ελλήνων ναυτικών». Ωστόσο, όλη αυτή η «προσπάθεια» περιορίζεται: Σε κάποιες εγκυκλίους από το υπουργείο και την «Ελληνική Ναυτιλιακή Διοίκηση», όπως χαρακτηρίζει τις εφοπλιστικές ενώσεις, προς τις «εθνικές αρχές». Στην... έκκληση που απηύθυνε ο Γ. Πλακιωτάκης κατά τη Διεθνή Ναυτιλιακή Σύνοδο στις 13/7 προς τους εμπλεκόμενους (διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις, ναυτιλιακή και αεροπορική βιομηχανία) «να συσπειρώσουν τις προσπάθειές τους, για να μπορέσουν το συντομότερο δυνατό οι ναυτικοί σε όλο τον κόσμο να βρεθούν κοντά στις οικογένειές τους ή να μεταβούν στα πλοία τους». Και στη γενικόλογη «Κοινή Υπουργική Διακήρυξη» που εκδόθηκε στη συνέχεια, περί «αναγκαιότητας επίλυσης του προβλήματος» κ.ο.κ.

Ομως τα αιτήματα των ναυτεργατικών σωματείων που έχει αναδείξει το ΚΚΕ είναι ότι με ευθύνη εφοπλιστών και κυβέρνησης θα πρέπει να γίνουν εντατικές συστηματικές παρεμβάσεις σε όλες τις χώρες, αξιοποιώντας πρεσβείες και προξενικά λιμεναρχεία, για να εξασφαλιστεί ο απεγκλωβισμός των ναυτεργατών, να εξευρεθούν λιμάνια - σταθμοί όπου θα μπορούν να ξεμπαρκάρουν και οι ναυτιλιακές εταιρείες να εξασφαλίσουν αεροπλάνα τσάρτερς, κάθε μεταφορικό μέσο που απαιτείται για την επιστροφή τους στα σπίτια τους.

Αυτά βέβαια προϋποθέτουν και πόρους, δηλαδή οι εφοπλιστές να «βάλουν το χέρι στην τσέπη», κάτι που μέχρι τώρα το αρνούνται. Ενώ προειδοποιούν ότι όσο δεν λαμβάνονται μέτρα οδεύοντας προς τη χειμερινή περίοδο, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Το θέμα του άμεσου επαναπατρισμού των εγκλωβισμένων ναυτεργατών αναδεικνύει και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, επισημαίνεται ότι οι ναυτεργάτες βρίσκονται σε καραντίνα που πλησιάζει και τους 6 μήνες «με δραματικές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», ενώ «η αντικατάσταση πληρωμάτων όταν θεωρείται "εφικτή" συνοδεύεται από όγκο γραφειοκρατικών διαδικασιών που την καθιστά πρακτικά αδύνατη».

Αναδεικνύει ακόμα τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες ναυτεργάτες που περιμένουν να μπαρκάρουν και παραμένουν άνεργοι, χωρίς καμιά οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές, «ενώ οι εταιρείες εκμεταλλεύονται πολλούς προσφερόμενους μακροχρόνια ανέργους για να επιβάλουν χαμηλότερα μισθολόγια και να περικόψουν εργατικά δικαιώματα».

Το ΚΚΕ ζητά: Να επαναπατριστούν άμεσα όσοι επιθυμούν, με ευθύνη κι έξοδα των ναυτιλιακών εταιρειών, των αρμόδιων ελληνικών αρχών, καθώς και των προγραμμάτων επαναπατρισμού της ΕΕ. Να εφοδιαστούν τα πλοία με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό προφύλαξης των ναυτεργατών, απολύμανσης των κοινόχρηστων χώρων και τα απαιτούμενα φάρμακα.

ΠΑΜΕ: Να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την επικίνδυνη κατάσταση που έχουν διαμορφώσει εφοπλιστές και κυβέρνηση για χιλιάδες εγκλωβισμένους ναυτεργάτες, αλλά και τη στάση του υπουργού Ναυτιλίας, ο οποίος αρνείται συστηματικά να συναντηθεί με τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, τα οποία έχουν στείλει σχετικό γραπτό αίτημα εδώ και 15 μέρες.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους εγκλωβισμένους ναυτεργάτες και καλεί όλα τα συνδικάτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Αντίστοιχη ανακοίνωση για το θέμα, αναδεικνύοντας τις ευθύνες εφοπλιστών και κυβερνήσεων, εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε βάθος μέχρι και 5 χρόνων τα κουτσουρεμένα αναδρομικά και με «κούρεμα» στο τραπέζι!

Σε βάθος ακόμα και 5 χρόνων παραπέμπει η κυβέρνηση την καταβολή ακόμα και αυτών των περιορισμένων αναδρομικών 11 μηνών που αναγνωρίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις, ενώ στο τραπέζι βάζει και την «εναλλακτική» για εφάπαξ καταβολή τους με «κούρεμα» (!), αντί να προχωρήσει όπως οφείλει σε άμεση και πλήρη απόδοσή τους στο σύνολο των συνταξιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ, με την περιβόητη «πιλοτική δίκη» για τα αναδρομικά που προκάλεσε η κυβέρνηση, αξιοποιώντας ως «πιστοποιητικό νομιμοποίησης» των περικοπών στις συντάξεις τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), απορρίπτει οποιαδήποτε διεκδίκηση αναδρομικών από το νόμο - λαιμητόμο και μετά, ενώ αναγνωρίζει αναδρομικά για τις περικοπές μόνο για το 11μηνο μεταξύ 10/6/2015 και 11/5/2016.

Σε συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ενώ επανέλαβε ότι η απόφαση της κυβέρνησης θα ισχύσει για όλους τους συνταξιούχους και δεν χρειάζεται να γίνονται προσφυγές, έσπευσε να ισχυριστεί ότι «τα λεφτά αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν στο υπουργείο Εργασίας, στον κοινωνικό προϋπολογισμό» και ότι «θα πρέπει με τον υπουργό Οικονομικών και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να βρούμε λύση». Για τους συνταξιούχους δηλαδή «δεν υπάρχουν λεφτά»... την ίδια ώρα που διαφημίζονται τα δισεκατομμύρια των ευρωενωσιακών πακέτων και προωθούνται αλλεπάλληλες παροχές και «διευκολύνσεις» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Γ. Βρούτσης, μάλιστα, ανέφερε ότι «το ποσό υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ», αντί για τα 3,94 δισ. ευρώ που είναι το ύψος των περικοπών για το εν λόγω 11μηνο. Η μείωση κατά περίπου 1 δισ. ευρώ προκύπτει από τον υπολογισμό των κάθε είδους αντιλαϊκών χαρατσιών που θα επιβληθούν στα αναδρομικά, όπως είναι η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος και της «εισφοράς αλληλεγγύης».

Ως ένα επιπλέον πρόσχημα, μάλιστα, για την καθυστέρηση στην απόδοση αυτών των αναδρομικών, ο Γ. Βρούτσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους δημόσιους υπαλλήλους, ώστε οι δύο αποφάσεις (ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνεδρίου) να συνδυαστούν ως προς τον τρόπο υλοποίησής τους.

Μελετούν απαράδεκτο εκβιαστικό δίλημμα σε βάρος των συνταξιούχων

Αντίστοιχα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, επιβεβαίωσε ότι πέρα από την καταβολή των περιορισμένων αναδρομικών σε βάθος χρόνων, στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο για εφάπαξ καταβολή με «κούρεμα».

Με άλλα λόγια, εξετάζουν το σενάριο να μπαίνει στους συνταξιούχους το εκβιαστικό δίλημμα για απόδοση των αναδρομικών αυτών σε βάθος έως και 5 χρόνων ή για εφάπαξ καταβολή με πετσόκομμα του σχετικού ποσού.

Ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε συγκεκριμένα: «Πότε πληρώνουμε και σε πόσες δόσεις πληρώνουμε, αν πληρώσουμε σε δόσεις ή αν υπάρχει κούρεμα ή όχι... Αυτό είναι κάτι το οποίο το συζητάμε και πολύ σύντομα με το αρμόδιο υπουργείο - ουσιαστικά το επισπεύδον υπουργείο, το υπουργείο Εργασίας, θα υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «έχουμε τη δυνατότητα το επόμενο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι μήνες και χρόνια, να πληρώσουμε στους Ελληνες συνταξιούχους τα αναδρομικά αυτά»...

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες αναφέρουν ότι στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται κλιμάκωση για δόσεις 5 ετών για ποσά πάνω από 3.000 ευρώ, 3 ή 4 ετών για ποσά από 800 έως 3.000 ευρώ και 1 ή 2 ετών για ποσά μέχρι 800 ευρώ.

Επιβεβαιώνοντας εξάλλου ότι με εφόδιο την απόφαση του ΣτΕ επιδιώκεται να μπει οριστική ταφόπλακα στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για τις τεράστιες περικοπές, αναφέρεται ότι η νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή θα είναι με τέτοιο τρόπο διατυπωμένη, ώστε να διασφαλίσει ότι «η υπόθεση θα κλείσει οριστικά», χωρίς «κερκόπορτες» για μελλοντικές διεκδικήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία απαιτούν την άμεση και πλήρη καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν παραγράφουν καμία από τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις. Αντίθετα, συνεχίζουν την πάλη τους ενάντια σε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα σήμερα που στα συρτάρια της η κυβέρνηση έχει έτοιμα τα σχέδια για το νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων.

Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση σήμερα, Τρίτη, στις 9 π.μ., στην αποθήκη (Κηφισού 107) με θέμα την απόρριψη ή την έγκριση των όρων της σύμβασης όπως έχουν διαμορφωθεί μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης με την εταιρεία.

-- Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις αρχαιρεσίες του σωματείου, που θα γίνουν στις 29 και 31 Ιούλη και στις 3 και 4 Αυγούστου, απευθύνει στους εργαζόμενους του κλάδου και ιδιαίτερα της ΛΑΡΚΟ η απερχόμενη διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας. Η κάλπη στις 29 και 31 Ιούλη και στις 4 Αυγούστου θα βρίσκεται στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ενώ στις 3 Αυγούστου θα μεταφερθεί στη Λαμία, για τη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου από τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Εργαζόμενη τραυματίστηκε από ανεμιστήρα οροφής

Το εργατικό «ατύχημα» που οδήγησε στον τραυματισμό μιας εργαζόμενης στο Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο Πατρών καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου και ΝΠΙΔ Αχαΐας. Η εργαζόμενη τραυματίστηκε στο σαγόνι όταν «ένας εν λειτουργία ανεμιστήρας οροφής εκσφενδονίστηκε από το ταβάνι».

Το Σωματείο εκφράζει τη συμπαράστασή του στην εργαζόμενη και εύχεται ταχεία ανάρρωση. Παράλληλα, καλεί την Επιθεώρηση Εργασίας και τους αρμόδιους μηχανισμούς να πραγματοποιήσουν ελέγχους, για να διαπιστώσουν αν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, αλλά και των τροφίμων του γηροκομείου.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ