ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-
Μετά τη σφαγή των 14 Κοσσοβάρων Σέρβων αγροτών στο χωριό Γκράτσκο, η διοίκηση της "KFOR" αποφάσισε χτες πως πρέπει να ενταθούν οι περιπολίες στρατιωτών της δύναμης... Ενέργεια, μάλλον, δίχως ουσιαστικό αντίκρισμα, τόσο για τα θύματα της αποτρόπαιας σφαγής, όσο και για τους συγγενείς των εκλιπόντων, που συνειδητοποιούν για μία ακόμη φορά πόσο απροστάτευτη είναι η παρουσία τους στις πατρογονικές εστίες.
Ωστόσο, το φονικό των 14 Σέρβων, που δεν είναι παρά το πιο πρόσφατο επεισόδιο κορύφωσης της βίας και της αναρχίας που μαστίζει το Κόσσοβο, αποτέλεσε την αφορμή εκτόξευσης κατηγοριών από τις ομοσπονδιακές αρχές της ΟΔΓ και τη Ρωσία προς τη διοίκηση των πολυεθνικών στρατευμάτων.
Με αφορμή το οικτρό έγκλημα, το Βελιγράδι ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας την επανεμφάνιση σερβικών δυνάμεων στο Κόσσοβο. Μάλιστα, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς καταδίκασε τις δολοφονίες των 14 Σέρβων αγροτών στο Κόσσοβο, τονίζοντας ότι ο στρατός και η αστυνομία πρέπει να επιστρέψουν στη σερβική επαρχία, επειδή η ειρηνευτική δύναμη "KFOR" "ανέχεται σκόπιμα τις συμμορίες δολοφόνων στο Κόσσοβο".
Επιπλέον, η Μόσχα, διά του υπουργού Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να εκδώσουν ψήφισμα, με το οποίο θα ζητείται ο άμεσος αφοπλισμός του "UCK"!
"Η διεθνής κοινότητα, που επωμίστηκε την ευθύνη να διευθετήσει την κατάσταση στο Κόσσοβο πρέπει να δράσει με αποφασιστικό και αμερόληπτο τρόπο", τόνισε προχτές ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών από το Νέο Δελχί, με τελικό προορισμό τη Σιγκαπούρη για να συμμετάσχει στις εργασίες του περιφερειακού φόρουμ των χωρών της Ενωσης Νοτιοανατολικής Ασίας (ΑΣΕΑΝ). "Οι υπεύθυνοι της σφαγής πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν", υπογράμμισε ο Ιβάνοφ, προσθέτοντας πως η Μόσχα προέβλεψε "περισσότερες από μία φορές πως η πολιτική του παζαρέματος με τους εξτρεμιστές, αυτονομιστές Αλβανούς, που συνεχίζει ακόμη το ΝΑΤΟ, ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες"!
Και ο Ιβάνοφ υπενθύμισε πως η σφαγή των 14 Σέρβων αγροτών το βράδυ της περασμένης Παρασκευής δείχνει ότι "η βία σε βάρος των μη Αλβανών κατοίκων του Κοσσόβου αυξάνεται", συμπληρώνοντας πως έως τώρα πάνω από 140.000 Σέρβοι, Τσιγγάνοι και άλλες εθνικές μειονότητες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην περιοχή.
Πάντως, χτες, στον τόπο του εγκλήματος (χωριό Γκράτσκο), αναβλήθηκε η κηδεία των θυμάτων, καθώς επιστήμονες οργάνωσης του ΟΗΕ στην Πρίστινα έκριναν πως χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για τη διενέργεια νεκροψίας. Οπως ανακοινώθηκε, οι κηδείες των θυμάτων δε θα γίνουν παρά στο τέλος της βδομάδας.
Ο Μπερνάρ Κουσνέρ, διορισμένος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης, που επιθυμεί να στήσουν οι μεγάλες δυνάμεις στο Κόσσοβο, έφθασε στο Κόσσοβο ερμηνεύοντας τη σφαγή των 14 αγροτών ως "προσπάθεια που στόχο είχε την αποσταθεροποίηση της κατάστασης και την ανατροπή των προσπαθειών και των σχεδίων της διεθνούς κοινότητας". Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, "οι φονιάδες αποσκοπούσαν στο να σταματήσουμε το έργο μας. Εμείς, θα συνεχίσουμε την αποστολή μας"... Ωστόσο, ο Κουσνέρ, δεν έκανε κάποιο σχόλιο στην πληροφορία που έδωσε Βρετανός αξιωματούχος των "KFOR" πως οι 14 και άλλοι αγρότες του χωριού Γκράτσκο είχαν ζητήσει από τις αρχές της περασμένης βδομάδα την προστασία των πολυεθνικών στρατευμάτων, διότι αισθάνονταν φόβο για τη ζωή τους...
Ο διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, αντιστράτηγος Σερ Μάικ Τζάκσον, απέρριψε από την πλευρά του τις κατηγορίες ότι η σφαγή των 14 Σέρβων αγροτών, που αποκαλύφθηκε την Παρασκευή, αποδεικνύει πως οι άνδρες του έχουν αποτύχει στην αποστολή τους. Οπως ισχυρίστηκε, "οφείλουμε να έχουμε υπόψη μας πώς ήταν το Κόσσοβο πριν από τις 12 Ιούνη, πριν καταλήγουμε σε ακραία συμπεράσματα για το πώς κάνει τη δουλιά της η KFOR... Δε θέλω να υποβαθμίσω με κανένα τρόπο τον αποτροπιασμό για ό,τι συνέβη το βράδυ της Παρασκευής, αυτό επικαλύπτει τα πάντα... αλλά οφείλω να αντιμετωπίσω το θέμα σφαιρικά και στο γενικότερο πλαίσιο επιτυγχάνουμε πρόοδο".
Τη δολοφονία των 14 Σέρβων καταδίκασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα.
Ομως, παρά τις υποσχέσεις της "KFOR" και των αξιωματούχων του ΟΗΕ πως θα αναζητήσουν και θα συλλάβουν τους δράστες, το αποτρόπαιο έγκλημα της Παρασκευής έχει αυξήσει την ανασφάλεια και των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και άλλων μειονοτήτων της επαρχίας. Περισσότεροι από 20 Σέρβοι ζήτησαν χτες προστασία και συνοδεία στρατιωτών της "KFOR", όχι για να παραμείνουν στις εστίες τους, αλλά για να τις εγκαταλείψουν.
Από την 12η Ιούνη, πρώτη μέρα άφιξης των πολυεθνικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο, στο Κοσσυφοπέδιο έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 198 φονικά. Σύμφωνα με τον Βρετανό ταγματάρχη, Ιαν Γουότερς, σ' αυτές τις υποθέσεις, τα 73 θύματα ήταν Σέρβοι, τα 72 Αλβανοί και τα υπόλοιπα Τσιγγάνοι.
Ο Κοσσοβάρος Σέρβος, Μομτσίλο Τράζκοβιτς, γνωστή πολιτική φυσιογνωμία στην περιοχή, σχολίασε χτες πως μετά και από τη σφαγή των αγροτών "ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην "KFOR" και θα καταστεί πάρα πολύ δύσκολο να την ανακτήσει"! Ωστόσο, λίγο χρόνο μετά το σχόλιο που έκανε στο Ασσοσιέιτεντ Πρες, ο Τράζκοβιτς έπεσε και αυτός θύμα βίας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΠΕΤΑ, ομάδα Κοσσοβάρων Αλβανών επιτέθηκε το απόγευμα στον Τράζκοβιτς, την ώρα που αυτός επιχειρούσε να τους αποτρέψει από το να κάνουν έξωση Σέρβων, από τα διαμερίσματά τους στην Πρίστινα. Ο ίδιος σχολίασε και αυτή την περίπτωση βίας ως αποτέλεσμα "ενέργειας μίας ομάδας ληστών"... Ο ίδιος έκανε γνωστό πως μετά από έκκλησή του έφθασαν οι δυνάμεις της "KFOR" και επενέβησαν, με αποτέλεσμα να απωθηθούν οι δράστες. Δε μάθαμε, ωστόσο, εάν οι δράστες συνελήφθησαν...
Τέτοια και μεγαλύτερης βιαιότητας περιστατικά συνέβησαν καθόλη τη διάρκεια του περασμένου 48ωρου. Οι αρχές της "KFOR" ανακοίνωσαν πως σε ανταλλαγή πυρών το βράδυ της Κυριακής ανάμεσα σε περιπολία των πολυεθνικών στρατευμάτων και επιβατών ενός ΙΧ αυτοκινήτου στο Πετς τραυματίστηκε ένας άνδρας αγνώστων λοιπών στοιχείων, ενώ άλλοι δύο οδηγήθηκαν για ανακρίσεις.
Την ίδια μέρα, δυνάμεις της "KFOR" σε χωριό κοντά στο Ουρόσεβατς άκουσαν από μακριά έκρηξη βόμβας, που, όπως διαπίστωσαν αργότερα, είχε τοποθετηθεί σε χριστιανικό ναό... Ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς, όπως και ένας άλλος νωρίτερα στην Γκραμπάνιτσα...
Των ευθυνών του "UCK", σε σχέση με το άγριο φονικό στο Γκράτσκο, αποποιήθηκε χτες ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασίμ Χάτσι.
Καταδικάζοντας το φόνο των 14 χωρικών, ο αρχηγός του "UCK" υποστήριξε, σε συνέντευξη Τύπου στην Πρίστινα, πως η οργάνωσή του δεν είχε καμιά ανάμειξη στο περιστατικό αυτό κοντά στο χωριό Γκράτσκο.
Στη συνέχεια, ο Χάτσι είπε ότι δεν έχει καμιά πληροφόρηση σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την επίθεση αυτή. Εντούτοις, επιχείρησε να "χρησιμοποιήσει" το αποτρόπαιο έγκλημα ως αιχμή δόρατος, στρέφοντάς το κατά του... Γιουγκοσλάβου ηγέτη Μιλόσεβιτς! Οπως είπε χαρακτηριστικά: "Δε γνωρίζουμε λεπτομέρειες για τους πιθανούς δράστες. Αλλά γνωρίζω ένα πράγμα. Ο,τι συνέβη, βοηθάει τον Μιλόσεβιτς και κανέναν άλλο"!
Υποσχέθηκε, δε, γενικώς και αορίστως πως η οργάνωσή του θα βοηθήσει την "ειρηνευτική" δύναμη στις έρευνες για τις δολοφονίες και έκανε έκκληση στους Σέρβους να παραμείνουν στο Κόσσοβο. Ωστόσο, αυτό το τελευταίο μήνυμα δε φάνηκε ιδιαίτερα πειστικό, τουλάχιστον για τους αποδέκτες αυτής της "έκκλησης"...
Μεσούσης της κλιμακούμενης βίας στο Κόσσοβο, ο Αλβανός Πρόεδρος, Ρετζέπ Μεϊντάνι, πρωτοτύπησε χτες, όταν στη διάρκεια δηλώσεών του στην εφημερίδα "ΚΟΧΑ ΓΙΟΝΕ" τάχθηκε κατά της προοπτικής ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου!
Οπως υποστήριξε ο ίδιος, το μέλλον της σερβικής επαρχίας ενδέχεται να είναι "η αυτονομία ή μια δημοκρατία στους κόλπους της Γιουγκοσλαβίας".
Ο Μεϊντάνι, που κατ' επανάληψη είχε ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, σημείωσε, σ' αυτές τις δηλώσεις του, πως η επιστροφή των προσφύγων, η αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και η δημιουργία δημοκρατικών θεσμών"αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες".
Αναφερόμενος, δε, στον "UCK", είπε ότι τα Τίρανα έδωσαν "υλική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, επειδή η οργάνωση είναι σύμμαχος των δημοκρατικών χωρών του ΝΑΤΟ". Στις ίδιες δηλώσεις, ο Αλβανός Πρόεδρος φάνηκε πλήρως εναρμονισμένος με την πολιτική της Νέας Τάξης Πραγμάτων, που συνιστά το λεγόμενο "Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη", προτείνοντας... τη δημιουργία μιας νέας περιοχής εμπορικών συναλλαγών και τη δημιουργία μιας κοινής αγοράς μεταξύ βαλκανικών χωρών.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-
Ομάδα Γιουγκοσλάβων επιφανών οικονομολόγων εκτίμησε χτες σε 29,6 δισ. δολάρια τις ζημιές που προκάλεσε στην ΟΔΓ η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ και προέβλεψε πως θα χρειαστούν το λιγότερο 40 (!) χρόνια για την επαναφορά της παραγωγικότητας στα επίπεδα προ των φονικών αεροπορικών επιδρομών.
Η "ομάδα 17", που αποτελείται από επιφανείς Γιουγκοσλάβους οικονομολόγους, σημειώνει σε μελέτη της πως ο συνδυασμός των ΝΑΤΟικών επιδρομών και η οικονομική κρίση της τρέχουσας δεκαετίας έχουν αποδυναμώσει την οικονομία της χώρας, γυρίζοντάς την πίσω τουλάχιστον σαράντα χρόνια.
"Το χειρότερο σενάριο για το μελανό μέλλον μπορεί να αποτραπεί μόνο με τη συνδυασμένη ριζική πραγματοποίηση εσωτερικών κοινωνικο-οικονομικών μεταρρυθμίσεων και διεθνούς οικονομικής υποστήριξης", σημειώνεται στην αναφορά των οικονομολόγων, όπου, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται πως η ανεργία το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 32,6%, οι εξαγωγές της χώρας έχουν μειωθεί κατά 55%, ενώ και οι εισαγωγές ακολουθούν πτωτικές τάσεις του επιπέδου του 58%...
Επιπλέον, χτες, η "Επιτροπή του Δούναβη" (που συγκροτείται από εμπειρογνώμονες 11 χωρών, μεταξύ των οποίων η Ρουμανία, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ρωσία και η Γερμανία) ανακοίνωσε πως θα χρειαστούν περίπου 90 εκατομμύρια ΕΥΡΩ για να καθαριστεί ο Δούναβης και να ανοικοδομηθούν οι γέφυρες που επλήγησαν στις ένδεκα βδομάδες διάρκειας των ΝΑΤΟικών αεροπορικών επιθέσεων.
Τρία 24ωρα μετά το μακελειό της σφαγής των 14 αγροτών, ο Βρετανός στρατιώτης της "KFOR" κλήθηκε να φυλάσσει αγροικία στο μαρτυρικό χωριό Γκράτσκο...