Σήμερα η Γενική Συνέλευση του Σωματείου της Λάρυμνας
Καθημερινά βρίσκονται δίπλα από τις κλειστές πύλες του εργοστασίου, προστατεύοντας την περιουσία της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειές τους από τον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος.
Κάθε μέρα συγκεντρώνονται επίσης μαζικά στο «σπίτι» τους, στα γραφεία του Σωματείου στη Λάρυμνα, ώστε να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, να συμβάλουν στην επίλυση ζητημάτων και να οργανώσουν τα επόμενα αγωνιστικά του βήματα. Δίνουν το «παρών» στα καφενεία του οικισμού και στα στέκια όπου ως εργαζόμενοι συνήθιζαν να μαζεύονται πριν και μετά τη βάρδιά τους, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να ερημώσει ο τόπος, ότι η ζωή και ο αγώνας συνεχίζονται.
Και εκεί, μπροστά στην πύλη του άδειου εργοστασίου, σήμερα Τετάρτη στις 8.30 μ.μ. οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και το Σωματείο τους θα πραγματοποιήσουν τη Γενική τους Συνέλευση, προκειμένου να εκτιμήσουν συλλογικά τις εξελίξεις και τα δεδομένα που έχουν προκύψει, και από κοινού να πάρουν τις αποφάσεις για τις επόμενες ενέργειες και τα αγωνιστικά τους βήματα.
Παράλληλα, χθες το απόγευμα έγινε συνάντηση στην Αταλάντη ανάμεσα σε αντιπροσωπεία των Σωματείων και εκπροσώπους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και δήμων της περιοχής, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και το επικίνδυνο μπάχαλο που έχουν διαμορφώσει οι αποφάσεις της κυβέρνησης και η απόλυση των εργαζομένων.
Από τους εκπροσώπους των Σωματείων έγινε ενημέρωση για το γεγονός ότι 8 μέρες μετά την απόλυση όλων των εργαζομένων το εργοστάσιο και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις παραμένουν αφύλακτα, με τον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος να καραδοκεί, καθώς και για μια σειρά ζητημάτων που έχουν προκύψει, όπως η λειτουργία του ιατρείου στον οικισμό ή η ποιότητα του πόσιμου νερού, αφού οι δεξαμενές ανήκουν στη ΛΑΡΚΟ και δεν υπάρχει πλέον εργαζόμενος ούτε για τη χλωρίωση του, κ.λπ.
Περαιτέρω, ενημέρωσαν για τις διεκδικήσεις των Σωματείων και των εργαζομένων σχετικά με τη διασφάλιση του εισοδήματος και της επιβίωσης των οικογενειών τους, αναφέροντας μεταξύ άλλων και το αίτημα για επέκταση του προγράμματος εργασίας στα 7 χρόνια και για τους απολυμένους κάτω των 55 ετών, και ζητώντας από τους εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, που είναι φορείς υποδοχής των απολυμένων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, να στηρίξουν τα αιτήματά τους.
Να σημειωθεί ότι τα Σωματεία και εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ βρίσκονται σε αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου για το αν θα κάνει δεκτό το αίτημα προσωρινής διαταγής που έχουν καταθέσει μαζί με τα νέα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στις απολύσεις τους.
Να σταματήσουν ο εκφοβισμός και οι πιέσεις της εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους για υπερωριακή απασχόληση απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων της HQF - ΜΙΜΙΚΟΣ, στην Εύβοια, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητα των εργαζομένων για συνέχιση της διεκδίκησης για αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, μετά την αναστολή των πολυήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων και την επιστροφή των εργαζομένων στα πόστα τους, η εργοδοσία έφερε όγκο παραγωγής μεγαλύτερο από αυτόν που και η ίδια γνωρίζει ότι μπορεί να βγει στο 8ωρο, «εκβιάζοντας επί της ουσίας την εργασία μας πέραν του 8ωρου, σχεδιασμένα και χωρίς να έχει προκύψει κάτι έκτακτο».
Τονίζει μάλιστα ότι «δεν πρόκειται για πρόσκαιρη και έκτακτη συνθήκη η οποία απαιτούσε την εργασία μας, αλλά για προσπάθεια μόνιμης - σταθερής, παράνομης παραβίασης του συμβατικού ωραρίου μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων δεν ήμασταν ούτε διατεθειμένοι, στο πλαίσιο της καλής πίστης, ούτε και υποχρεωμένοι για κάτι τέτοιο».
Και σημειώνει ότι επειδή αυτό δεν άρεσε στην εργοδοσία ξεκίνησε τις απειλές, «δίνοντας την εντολή όποιος δεν θέλει να κάτσει μετά το 8ωρο, να καλείται στο γραφείο του προϊσταμένου!».
Υπογραμμίζει μάλιστα ότι έγιναν συστάσεις στους εργαζόμενους ότι αν δεν καθίσουν πέραν του 8ωρου δεν ενδιαφέρονται για το καλό της επιχείρησης και τονίζει:
«Δηλαδή μας λέτε ότι δεν ενδιαφέρονται για την επιχείρηση αυτοί που έχουν αποκτήσει μυοσκελετικά προβλήματα από την εργασία τους, που μετράνε μία, δύο ή και περισσότερες εγχειρήσεις για τενοντίτιδες, σπασμένους τένοντες, νόσους καρπιαίου σωλήνα, κοίλες κ.τ.λ.; Δεν ενδιαφέρονται αυτοί που στο παρελθόν δούλευαν απλήρωτοι για ολόκληρους μήνες, που τους έκοψαν το επίδομα γάμου, που για χρόνια δούλευαν παράνομα 4ήμερα, που για μία ακόμα χρονιά παρανόμως δεν τους καταβάλλεται το επίδομα αδείας όταν παίρνουν την άδειά τους, που δεν τους παρέχεται ούτε πόσιμο νερό; Αυτοί δεν ενδιαφέρονται; Και τότε ποιοι ενδιαφέρονται; Μήπως αυτοί που επιλέγουν να χάσουν περισσότερα κέρδη από όσο κοστίζει η ικανοποίηση των αιτημάτων μας; Μήπως αυτοί που έρχονται στη μεταξύ μας συνάντηση να μας χλευάσουν;».
Καταλήγοντας το Σωματείο εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και απαιτεί να σταματήσει «άμεσα κάθε πίεση κατά της ελεύθερης βούλησης κάθε συναδέλφου», ζητώντας παράλληλα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας «να προβούν σε κάθε προβλεπόμενη ενέργεια σχετικά με την πίεση που ασκήθηκε σε συναδέλφους να κάτσουν πέραν του 8ωρου για μη έκτακτες ανάγκες - συνθήκες, για τη μη καταβολή του επιδόματος αδείας μαζί με τη χορήγηση κανονικής άδειας για μία ακόμα χρονιά και σχετικά με τις συνθήκες εργασίας που έχουν κυριολεκτικά τσακίσει την υγεία μας μέσα στον χώρο δουλειάς».
Μαζική παρέμβαση χθες στη δημοτική αρχή Λυκόβρυσης - Πεύκης
Μαζική παρέμβαση στη δημοτική αρχή Λυκόβρυσης - Πεύκης πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, με αίτημα την ανάκληση της απόφασής της να μην επαναπροσλάβει το σύνολο των σχολικών καθαριστριών που εδώ και πολλά χρόνια δουλεύουν στα σχολικά κτίρια της πόλης. Η κινητοποίηση έγινε μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων στον δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης και του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, με τη συμμετοχή εργαζομένων, γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών. Το αίτημα των εργαζομένων έχει στηρίξει και η ΔΑΣ Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Αθήνας.
Η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να επαναπροσλάβει μόνο τις 14 από τις 29 εργαζόμενες τη νέα σχολική χρονιά, οδηγώντας τις υπόλοιπες 15 συναδέλφους τους στην ανεργία. Το κομμάτι των εργαζομένων που δεν θα υπογράψει συμβάσεις τον προσεχή Σεπτέμβρη πρόκειται να αντικατασταθεί από εργαζόμενες που θα προσληφθούν μέσα από το προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, που απευθύνεται σε ανέργους ηλικίας 55 ετών και άνω. Με τον τρόπο αυτό ο δήμος εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας, πετώντας εκτός δουλειάς ένα μέρος του προσωπικού και αντικαθιστώντας το με ανθρώπους που ήδη βρίσκονται στην ανεργία. Το Σωματείο καταγγέλλει μάλιστα ότι ο δήμος παρουσιάζει την απόφαση αυτή ως προσπάθεια «να κάνει οικονομία» και «κοινωνική πολιτική με τα χρήματα που θα εξοικονομήσει». Οπως καταγγέλλουν οι φορείς, έξω από τον χώρο του δημαρχείου την ώρα της κινητοποίησης υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ο δήμαρχος αρνήθηκε να αναθεωρήσει την απόφασή του.
«Οι σχολικές καθαρίστριες είναι σταθερά πρόσωπα αναφοράς στα σχολεία, σημαντικό κομμάτι της εύρυθμης λειτουργίας τους», τονίζει το Σωματείο. Καλεί τη δημοτική αρχή να ανακαλέσει την απόφασή της και να επαναπροσλάβει τις 29 εργαζόμενες με πλήρη απασχόληση, αξιοποιώντας παράλληλα τις εργαζόμενες με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ προκειμένου «να υπάρχουν σωστές αναλογίες στα σχολεία», δηλαδή δύο εργαζόμενες σε κάθε σχολείο.
Τη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης καταγγέλλει η Ομοσπονδία Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). Παράλληλα καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση του 5ήμερου - 8ωρου.
Στην τελευταία συνάντηση με την Ομοσπονδία, που έγινε τη Δευτέρα 8 Ιούλη, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων (ΣΦΕΕ - ΠΕΦ) παρουσίασαν ως ...βελτιώσεις στην πρότασή τους τα εξής: Την αύξηση του βασικού μισθού στα 860 ευρώ, από τα 842 ευρώ που πρότειναν αρχικά, εξακολουθώντας να προτείνουν κλαδικό μισθό λίγα ευρώ πάνω από τον κατώτατο μισθό. Την επιπλέον αύξηση 1% στο προβλεπόμενο από τον νόμο ποσοστό των τριετιών για υπαλλήλους και εργάτες. Οσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα του ωραρίου, παρέμειναν αμετακίνητοι στην αρχική τους πρόταση για «εβδομαδιαία εργασία 40 ωρών», αρνούμενοι το 5ήμερο - 8ωρο.
Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, «οι φαρμακοβιομήχανοι ωμά παραδέχτηκαν ότι δεν μπορούν να δεσμεύουν τις επιχειρήσεις τους με υποχρεώσεις που ο νόμος δεν προβλέπει, όπως η τήρηση σταθερού ωραρίου και η πληρωμή υπερωριών σε περίπτωση που αυτό επεκτείνεται! Στην ουσία, αυτό που ομολογούν είναι ότι δεν θέλουν μια ΣΣΕ που να τους δεσμεύει και να κατοχυρώνει τους εργαζόμενους».
«Η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, για 5ήμερο - 8ωρο. Γι' αυτή τη μάχη καλούμε σε ετοιμότητα όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου! Οι προκλήσεις των φαρμακοβιομηχάνων πρέπει να πάρουν την απάντηση που αρμόζει!», τονίζει η ΟΕΦΣΕΕ.
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τετάρτη, στις 12.30 μ.μ., στο δημαρχείο Ιωαννίνων καλεί τους δημοτικούς υπαλλήλους, τα εργατικά σωματεία, τους φορείς και τον λαό της πόλης ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στο εργοτάξιο του δήμου.