Παρουσία της οικογένειάς του, συντρόφων, συναδέλφων και φίλων του έγινε χτες η πολιτική κηδεία στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών
Ο Αλέξανδρος Ρόθος |
Το «παρών» στην τελετή έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ, Νίκο Σοφιανό και Θοδωρή Χιώνη, την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, την Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ κ.ά.
Παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Νάσο Χαλκίδη, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος, καθώς και συνάδελφοι του Κώστα Ρόθου από το πρώην ΤΕΙ της Αθήνας όπου δίδασκε.
Τους παρευρισκόμενους ευχαρίστησε ο γιος του Αλέξανδρος, που αναφέρθηκε στον πατέρα του μιλώντας μεταξύ άλλων για τον ιδιόρρυθμο και κλειστό χαρακτήρα του, την αγάπη του για τους κοντινούς του ανθρώπους, ενώ θυμήθηκε τρυφερές στιγμές όπως «τότε που ήρθε να με δει όταν παίζαμε σχολικό πρωτάθλημα μπάσκετ στη Γ' Γυμνασίου και μετά κέρασε γρανίτες όλη την ομάδα, ή τα καλοκαίρια που παίζαμε πινγκ πονγκ μαζί», την εκμυστήρευσή του ότι όταν ο Αλέξανδρος ήταν μικρός τον άφηνε να κερδίζει στο σκάκι, αλλά αργότερα δεν κατάφερνε να τον κερδίσει κ.ά.
RIZOSPASTIS |
«Οταν μιλάμε για τον Κώστα Ρόθο, όσοι σύντροφοι τον έζησαν από κοντά στην οργανωμένη πάλη, μιλάμε για ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, της κομματικής ζωής μας, για μια ζωντανή, μαχητική, νεανική προσωπικότητα», σημείωσε η Εύα Μελά, εκ μέρους του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε στην ένταξη του Κώστα Ρόθου από τα φοιτητικά του χρόνια στο αντιδικτατορικό κίνημα, στη συμμετοχή του στην πρώτη γραμμή στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, τις σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο εργαστήρι του Γιάννη Παππά και στην ένταξή του το 1974 στο ΚΚΕ «από όπου συνέχισε να αγωνίζεται μέσα από την Κομματική Οργάνωση ως το τέλος της ζωής του, πάντα στην πρώτη γραμμή».
RIZOSPASTIS |
Η Εύα Μελά |
Πρόσθεσε ότι «ήταν πάντα ιδιαίτερα αγαπητός στους φοιτητές και μαθητές του στα ΤΕΙ, αλλά πρώτα από όλα στους συναδέλφους τους εικαστικούς καλλιτέχνες με τους οποίους είχε συνδέσει άρρηκτα τη ζωή του, την καθημερινότητά του, μέσα από τους αγώνες για ανεμπόδιστη καλλιτεχνική δημιουργία, για την ανάπτυξη του δικαιώματος της εργατικής τάξης στην τέχνη», γιατί όπως ο ίδιος πίστευε και έλεγε: «"Η Τέχνη είναι όπλο"... Και αυτό το όπλο είναι ορατό στο έργο του: Εργο που στοχεύει να αναδείξει τη δύναμη του αγωνιζόμενου ανθρώπου, χωρίς αισθητικά εφέ, χωρίς κόλπα και εντυπωσιασμούς, έργο τεράστιο σε όγκο και ουσία, πανανθρώπινο και σύγχρονο στην έκφρασή του, έργο μνημειακό, δυναμικό και ταυτόχρονα ανθρώπινο και απέραντα ευαίσθητο... όπως ήταν και ο ίδιος».
RIZOSPASTIS |
Ο Αντώνης Μυρωδιάς |
Αναφέρθηκε στο έργο του, που «βαθμιαία αποκτά ιδιαίτερη ένταση, μαχητικότητα και δυναμισμό. Αφαιρετικές μορφές στο μέταλλο, που σκίζουν τον χώρο ως λεπίδες, φιγούρες με ένταση, στιβαρή παρουσία και σταθερότητα, με εξοχές που υποδηλώνουν την πάλη, τη μη παραίτηση, την απαίτηση», όπως είπε. Πρόσθεσε ότι η ιδεολογική του επιλογή και στράτευση που υπηρέτησε με συνέπεια μέχρι τέλους «αποτυπώνεται εύγλωττα μέσα στο σύνολο του καλλιτεχνικού του έργου. Κι ακόμη σφραγίζει τον τρόπο που ο ίδιος αντιμετώπισε επαγγελματικά τις δημιουργίες του σε όλη την πορεία της ζωής του, αλλά και την επιλογή του για τη μελλοντική διαχείριση του έργου του».
Και κάλεσε: «Ας διατηρήσουμε στη σκέψη μας, στη στάση μας αυτό το Παράδειγμα Ζωής, όχι μόνο γιατί έτσι διαιωνίζουμε τον Κώστα μας, τον συνάδελφο, συναγωνιστή και φίλο, αλλά γιατί αυτός μπορεί να είναι και ο προσωπικός δρόμος του καθενός μας για αυτοβελτίωση, οραματισμό και ελπίδα».
RIZOSPASTIS |
Ο Κώστας Ρόθος |
Αναφέρθηκε στα επίκαιρα πολιτικά συμπεράσματα που βγαίνουν από τη μελέτη της συγκεκριμένης περιόδου, για τους κινδύνους που δημιουργούν για τους λαούς οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, οι πόλεμοι, τα παζάρια για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Μοναδική ελπίδα, σημείωσε, αποτελεί η οργανωμένη πάλη των λαών ενάντια σε αυτές τις συμμαχίες.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη και εκφράστηκε και στη συζήτηση και τις ερωτήσεις που ακολούθησαν μετά την παρουσίαση του βιβλίου.
Οι εκδηλώσεις παρουσίασης της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, συνεχίζονται και από άλλες Οργανώσεις του ΚΚΕ.
Συγκεκριμένα:
-- Η ΚΟΒ Νότιων Περιαστικών Δήμων της ΤΕ Χανίων την Τετάρτη 24 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του Κόμματος στον Κουμπέ (Λεωφ. Κ. Καραμανλή 8). Θα μιλήσει ο Γιώργος Κορναράκης, μέλος του Τομεακού Γραφείου Χανίων και της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό μικρασιάτικο κέρασμα.
-- Η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ, την Πέμπτη 25 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Συνοικισμού. Θα μιλήσει η Γεωργία Καπέτη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας.
-- Η Τομεακή Επιτροπή Ηλείας την Παρασκευή 26 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Παναγιάς. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
Επίσης, εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ιμπεριαλιστική Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή πραγματοποιεί η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 31 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου Καλαμαριάς. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ.
Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, και στο εμβληματικό του έργο «Μικρά Ασία». Συμμετέχουν: Mαρία Φραγκούλη, Λάμπρος Καφκούλας, Λεωνίδας Mουλαγιαννιός, Nίκος Ταλέας, Tριαντάφυλλος Χαλκιάς, Γιάννης Φιλιππουπολίτης, Λεωνίδας Κυρίδης, Θωμάς Κωστούλας.