ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "βουλκανιζατέρ" ευρωπαϊκής προέλευσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων στις χώρες - μέλη, που εμποδίζουν την "ελεύθερη διακίνηση" προσώπων και αγαθών. Αφορμή στάθηκε η διαμαρτυρία της ισπανικής κυβέρνησης, γιατί εξαιτίας των "μπλόκων" των Γάλλων φορτηγατζήδων πριν από λίγους μήνες καταστράφηκαν πολλοί τόνοι αγροτικών προϊόντων που μεταφέρονταν από τα ισπανογαλλικά σύνορα. Οι ποινές για τα κράτη - μέλη θα είναι οικονομικές, αλλά και αυστηρές συστάσεις για την άμεση αντιμετώπιση παρόμοιων κινητοποιήσεων για την "απελευθέρωση" των δρόμων.
ΔΩΣΤΕ κέρδη στις πολυεθνικές για να κάνουν επενδύσεις και να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Αυτή ήταν και εξακολουθεί να είναι η συνταγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για την υλοποίηση αυτής της συνταγής ζητήθηκε και ζητείται από τους εργαζόμενους να υποστούν τις θυσίες που υφίστανται τόσα χρόνια. Τα στοιχεία όμως δείχνουν άλλα. Τα κέρδη αυξήθηκαν και αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, όμως με ανάλογους ρυθμούς αυξάνεται και η ανεργία.
ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ το 1997 σημειώθηκε νέο ρεκόρ εξαγωγών. Η αύξηση των εξαγωγών το Νοέμβρη του 1997 σε σύγκριση με το Νοέμβρη του '96 ήταν 12,4%, ενώ το σύνολο των γερμανικών εξαγωγών στο εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1997 ανήλθε σε 809,3 δισ. μάρκα, σημειώνοντας αύξηση 12,7% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 1996. Το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας για ολόκληρο το 1997 υπολογίζεται σε 128 δισ. μάρκα (από 98 δισ. το 1996), γεγονός που συνιστά ρεκόρ - σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία - μετά τη γερμανική ενοποίηση και το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία της χώρας.
ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ κανείς ότι με τέτοιες επιδόσεις της γερμανικής βιομηχανίας και σύμφωνα με τη συνταγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ανεργία θα έπεφτε. Λάθος. Το ρεκόρ στις εξαγωγές και τα κέρδη των πολυεθνικών συνοδεύεται από ρεκόρ ανόδου της ανεργίας που ξεπέρασε ήδη το 12% και οι άνεργοι υπολογίζονται πάνω από 5 εκατομμύρια. Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ υποχρεώθηκε πριν από δέκα περίπου μέρες να ανακαλέσει, ως "μη εφικτό", το στόχο που είχε θέσει για μείωση της ανεργίας κατά το ήμισυ μέχρι το έτος 2000.
ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ και η ανεργία για τις ιθύνουσες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι μόνο πρόβλημα, αλλά και μέσο για την επιβολή των αντεργατικών τους αποφάσεων. Είναι το φόβητρο που χρησιμοποιούν για τους εργαζόμενους, για να προωθήσουν την κατάργηση του οκτάωρου, των εργασιακών δικαιωμάτων, των κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων. Και δε φτάνει μόνο αυτό. Ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής εταιρίας "Νεστλέ" Χέλμουτ Μάουχερ χαρακτήρισε τους ανέργους και τους ανίκανους προς εργασία "σκουπίδια της ευημερίας"...
ΔΥΟ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ Γάλλους πιστεύουν ότι η κοινωνική αναταραχή στη χώρα μπορεί να γενικευτεί φέτος σε μια "κοινωνική έκρηξη", σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που διεξήχθη μετά τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των ανέργων και τα αποτελέσματά της δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Η έρευνα της εταιρίας σφυγμομετρήσεων IFOP, η οποία δε διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί με τον όρο "κοινωνική έκρηξη", έδειξε ότι το 64% από τους 986 Γάλλους που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι είναι δυνατό να συμβεί μια τέτοια έκρηξη.
ΝΕΑ "ΝΙΚΗ" της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πρόταση του Επιτρόπου Γεωργίας κ. Φρ. Φίσλερ, ενέκρινε κανονισμό με νέο κατάλογο από ιδιαίτερα εθνικά αγροτικά προϊόντα, που προστατεύεται η αποκλειστική χρήση της ονομασίας και της γεωγραφικής προέλευσής τους. Πρόκειται για 17 συνολικά προϊόντα της Γερμανίας, Ιταλίας, Βρετανίας και Ελλάδας. Τα ελληνικά προϊόντα, που περιλαμβάνονται στη νέα κοινοτική λίστα προστασίας, είναι: Τα ελαιόλαδα Σητείας Λασιθίου Κρήτης και Αποκορώνα Χανίων Κρήτης. Τα ροδάκινα Νάουσας. Τα φασόλια γίγαντες ελέφαντες και φασόλια κοινά μεσόσπερμα Κάτω Νευροκοπίου. Αλλο θέμα βέβαια το για πόσο ακόμα θα παράγονται λάδι στην Κρήτη, ροδάκινα στη Νάουσα και φασόλια στο Νευροκόπι.
Η υποστήριξη του Χ. Κολ στο αίτημα του Κ. Πρόντι έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ. Αυτός είναι το "αφεντικό"