Διαμηνύοντας και «αφοσίωση για συνεργασία» μαζί της «ενάντια στην τρομοκρατία»
Ο στρατηγός Μουνίρ απευθύνεται σε πακιστανικά στρατεύματα, σε γυμνάσια κοντά στη μεθόριο με την Ινδία |
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ινδό ομόλογό του, Ραζναθ Σινγκχ, είχε και ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, Πιτ Χέγκσεθ, στον οποίο μετέφερε όχι μόνο την «αλληλεγγύη» των ΗΠΑ προς την Ινδία, αλλά και ότι οι ΗΠΑ «στηρίζουν το δικαίωμα της Ινδίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της», σύμφωνα με ανακοίνωση του Νέου Δελχί. Από τη μεριά του, ο Σινγκχ επέλεξε να τονίσει στον Χέγκσεθ την «ιστορία που έχει το Πακιστάν στη στήριξη, εκπαίδευση και χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων».
Με φόντο την έκρυθμη κατάσταση που συνεχίζεται στο Κασμίρ μετά την πολύνεκρη επίθεση στην ινδική πλευρά στις 22 Απρίλη, η αμερικανική πλευρά είχε επικοινωνίες και με το Ισλαμαμπάντ, όπως τη συνομιλία που είχε ο Ρούμπιο με τον Πακιστανό πρωθυπουργό, Μουχάμαντ Σεχμπάζ Σαρίφ, στον οποίο μεταξύ άλλων «μίλησε για την ανάγκη να καταδικαστεί η τρομοκρατική επίθεση στις 22 Απρίλη».
Θυμίζουμε ότι στις 22 Απρίλη ένοπλη επίθεση στην περιοχή Παλχαγκάμ, στην ινδική πλευρά του Κασμίρ όπου στον πληθυσμό πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι και το 2019 η κυβέρνηση Μόντι ανέστειλε το ειδικό καθεστώς αυτονομίας όπου ίσχυε έως τότε, κόστισε τη ζωή 26 τουριστών. Την ευθύνη ανέλαβε αυτονομιστική οργάνωση μουσουλμάνων που δρα στο Κασμίρ, με το Νέο Δελχί να επαναφέρει έντονα κατηγορίες κατά του Ισλαμαμπάντ, ότι στηρίζει τέτοιες «τρομοκρατικές δράσεις», με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ισχάκ Νταρ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το Πακιστάν «δεν θα είναι το πρώτο που θα καταφύγει σε κάποια κίνηση κλιμάκωσης (της έντασης)», προσθέτοντας ότι «ωστόσο, στην περίπτωση που η ινδική πλευρά προχωρήσει σε κίνηση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε σθεναρά».
Ο Νταρ υπογράμμισε ότι οι πακιστανικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε «συναγερμό» και «υψηλή επαγρύπνηση», επιμένοντας ότι το Πακιστάν «δεν έχει σχέση» με την πολύνεκρη επίθεση στην Παχαλγκάμ «ούτε και δυνητικά είναι αυτό που ωφελείται από αυτή», αναζωπυρώνοντας και σενάρια για πιθανή προβοκάτσια με φόντο μια μεγάλη συζήτηση για το ποια ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα πιθανώς ευνοούνται από μια ανάφλεξη στη Νότια Ασία αυτή την περίοδο. Επανέλαβε δε με έμφαση ότι το Πακιστάν θα εκλάβει ως «κήρυξη πολέμου» κάθε αναστολή της Συνθήκης Υδάτων του Ινδού, όπως έχει εξαγγείλει η ινδική κυβέρνηση, για μια διμερή συμφωνία που από την υπογραφή της (το 1960) ποτέ έως τώρα δεν είχε αμφισβητηθεί ή «παγώσει», ενώ έχει καθοριστική σημασία για την ύδρευση και άρδευση ειδικά του Πακιστάν.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ασίμ Μουνίρ, επιθεωρώντας χτες άσκηση στην επαρχία Πουντζάμπ που συνορεύει με την Ινδία, είπε ότι «ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία - οι Ενοπλες Δυνάμεις μας είναι έτοιμες να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα με κάθε κόστος, παραμένοντας αφοσιωμένες στην περιφερειακή ειρήνη, αλλά είναι απόλυτη η δέσμευσή μας στη διαφύλαξη των εθνικών μας συμφερόντων». Υπογράμμισε δε ότι κάθε «στρατιωτική ατυχία» θα αντιμετωπιστεί με «γρήγορη, αποφασιστική και ισορροπημένη απάντηση».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες έγινε γνωστό ότι τον εναέριο χώρο της σε αεροπορικές εταιρείες της άλλης πλευράς έκλεισε και η Ινδία, όπως είχε κάνει ήδη από την περασμένη βδομάδα το Πακιστάν.