Το ΝΑΤΟ δηλώνει ετοιμότητα για στρατιωτική επέμβαση
ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ. - Ενώ οι σερβικές δυνάμεις καταλάμβαναν μετά από "σκληρές μάχες" το χωριό Γκλότζανι, όπου είχαν οχυρωθεί χιλιάδες μαχητές του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK), στις Βρυξέλλες το ΝΑΤΟ δήλωνε οριστικά "έτοιμο να αναλάβει δράση", όποτε του ζητηθεί από τη διεθνή κοινότητα. Παράλληλα, στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας άφηνε να διαφανεί ενδεχόμενο "στροφής" της χώρας του όσον αφορά στρατιωτική επέμβαση στο Κόσσοβο.
Σύμφωνα με χτεσινοβραδινή ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου, που επικαλέστηκε το σερβικό "Κέντρο Πληροφόρησης" στην Πρίστινα, η αστυνομία κατέλαβε το χωριό Γκλότζανι, στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο, κάμπτοντας τη "μεγάλη αντίσταση" από τους αντάρτες του "Απελευθερωτικού Στρατού" που είχαν οχυρωθεί εκεί και υπολογίζονταν σε 3.000 - 4.000.
Κατά το γιουγκοσλαβικό ραδιόφωνο Β - 92, οι συγκρούσεις διήρκεσαν από τη νύχτα της Τρίτης ως το μεσημέρι χτες, όντας μάλιστα "οι σφοδρότερες των τελευταίων βδομάδων". Επικαλούμενο πηγές της αστυνομίας, το ραδιόφωνο έκανε λόγο για "μεγάλες απώλειες" και από τις δύο πλευρές, χωρίς να δώσει όμως περισσότερα στοιχεία.
Το Γκλότζανι θεωρείται "στρατηγικής σημασίας" αφού βρίσκεται πάνω στην οδική αρτηρία που συνδέει Ντζακοβίτσα και Ντετσάνι, στα Δυτικά της σερβικής επαρχίας - κοντά στη σερβοαλβανική μεθόριο.
Νωρίτερα χτες αναφορές από την περιοχή μιλούσαν για δέκα τραυματίες Σέρβους αστυνομικούς, οκτώ ένοπλους Αλβανούς νεκρούς, 45 τραυματίες και 17 αγνοούμενους.
Ο γιουγκοσλαβικός στρατός συγκρούστηκε και με ομάδες ενόπλων που "προσπάθησαν να επιστρέψουν στην Αλβανία". Σε αυτό το επεισόδιο δυο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.
Από πλευράς "διεθνούς κοινότητας", το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε χτες ότι θα ενεργήσει "γρήγορα και αξιόπιστα" εάν του ζητηθεί να βοηθήσει στην "αποκατάσταση της ειρήνης" στο Κοσσυφοπέδιο. Το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο εξουσιοδότησε τις στρατιωτικές αρχές του να αποφασίσουν πώς θα πρέπει να είναι έτοιμα να συμβάλλουν τα κράτη - μέλη προκειμένου να καταστούν δυνατές οι αεροπορικές επιχειρήσεις στη σερβική αυτή επαρχία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε ότι οι πρεσβευτές από τις 16 χώρες - μέλη εξέτασαν το στρατιωτικό σχεδιασμό των επιλογών για χρήση στρατιωτικής ισχύος προκειμένου να τερματιστεί η βία στο Κοσσυφοπέδιο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διαπραγματεύσεις.
"Στις επιλογές περιλαμβάνεται η χρησιμοποίηση χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων, ιδιαίτερα το πλήρες φάσμα των επιλογών για χρησιμοποίηση αεροπορικής ισχύος", είπε.
Από τη Μόσχα, υπήρξε μια "ένδειξη" μεταστροφής της ρωσικής διπλωματίας. Ο υπουργός Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγιεφ δήλωσε, ότι "εξετάζεται" η συμμετοχή ρωσικών δυνάμεων στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις σε Αλβανία και ΠΓΔΜ. Ο Σεργκέγιεφ βέβαια επέμεινε ότι η εξέλιξη δε σηματοδοτεί αλλαγή της ρητορικής εναντίον της στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ και υπέρ "πολιτικής λύσης" από πλευράς Ρωσίας, χωρίς πάντως να επεκταθεί.
Στο μεταξύ το "Διεθνές Κέντρο Κρίσεων" (ICG) επανέλαβε το σενάριο του "μακροπρόθεσμου" (;) κινδύνου για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να αποδειχθεί μεγάλος χαμένος της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και "η ίδια η ύπαρξή της" να τεθεί εν αμφιβόλω από πιθανή επέκταση συγκρούσεων και έξοδο προσφύγων.
"Οι σχέσεις ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες στο νεαρό κράτος - ιδιαίτερα ανάμεσα στους Αλβανούς που αποτελούν το 23% του πληθυσμού και τους Μακεδόνες - είναι άσχημες", ανέφερε.
" (... ) Επιδεινώνονται σε ανησυχητικό βαθμό οι σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων στην ΠΓΔΜ", σημειώνει το Κέντρο. Καταλήγει προτείνοντας, σε περίπτωση επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, η επιχείρηση να μην πραγματοποιηθεί από την ΠΓΔΜ γιατί "θα πυροδοτηθούν εθνικιστικές εντάσεις".
ΓΚΟΜΑ - ΚΙΝΣΑΣΑ.-
Ρευστή και ιδιόμορφη παραμένει η κατάσταση στη χώρα, λίγο πριν τη συμπλήρωση δύο βδομάδων της εξεγερσιακής κατάστασης, με τις πληροφορίες να εξακολουθούν να είναι συγκεχυμένες.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των "στασιαστών", οι ίδιοι έχουν καταφέρει να πλησιάσουν πολύ κοντά στην κατάληψη της πρωτεύουσας Κινσάσα, ενώ υποστηρίζουν ότι η δύναμή τους έχει ανέλθει σε 60.000 "μαχόμενους". Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αντίδρασή της ήταν επιτυχής και κατάφερε να ανακαταλάβει πόλεις που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι "στασιαστές", τόσο στα ανατολικά, όσο και στο νότο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που γεννάται είναι οι "πολεμικές σχέσεις" που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στη ΛΔ του Κογκό και τις δύο όμορές της, τη Ρουάντα και την Ουγκάντα, που από τη μια ο Πρόεδρος Λοράν Καμπιλά τις κατηγορεί ότι είναι οι υποκινήτριες της εξέγερσης και εφοδιάζουν τους Τούτσι με τανκ, βαρύ οπλισμό, αλλά και παντός είδους εφόδια, ενώ οιηγέτες και των δύο χωρών δηλώνουν ότι καμία σχέση δεν έχουν, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη δράση των ομάδων που δρουν κατά μήκος των συνόρων τους, αφού δεν μπορεί πλέον να τους ελέγξει ο Καμπιλά, απειλώντας όλη σχεδόν την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών με μια γενικευμένη αναταραχή με απρόβλεπτες συνέπειες.
Η έκρυθμη κατάσταση ξεκίνησε στις 2 Αυγούστου, όταν ο Καμπιλά αποφάσισε να εκδιώξει Ρουαντέζους στρατιώτες από τη χώρα και επέφερε τη "στάση" μέσα στην καρδιά του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού από τους Τούτσι και κυρίως από τους αντάρτες Τούτσι Μπανιαμουλένγκε.
Αποφάσεις της συνεδρίασης του προεδρείου του ΚΚΡΟ
ΜΟΣΧΑ (του ανταποκριτή μας ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-
Πολιτική επίθεση και πανρωσική κινητοποίηση ενάντια στις κυβερνητικές αποφάσεις, που οδηγούν ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού στην εξαθλίωση και τη σταδιακή αφαίρεση ακόμα και των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, προγραμματίζει για τον προσεχή Οκτώβρη, σε όλη τη ρωσική επικράτεια, με τη συμμετοχή όσων περισσοτέρων αγωνιζόμενων πολιτών,το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ).
Αυτό ήταν το κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης του προεδρείου του ΚΚΡΟ, που συνήλθε για να εξετάσει και να αποφασίσει την οριστική ημερομηνία των κινητοποιήσεων, αλλά και τις προετοιμασίες για την πανρωσική απεργία για τις 7 του Οκτώβρη, όπως δήλωσε προς το "Ρ" ο οργανωτικός γραμματέας της περιοχής της Μόσχας, Αλεξάντερ Κουβάεφ.Ενα ακόμα θέμα που τέθηκε προς συζήτηση ήταν η στάση του μέλους της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γιούρι Μασλιούκοφ,ο οποίος, παρά τις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος που του απαγόρευσαν τη συμμετοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό, εκείνος έδρασε αντίθετα, θέτοντας εαυτόν ουσιαστικά εκτός κόμματος. Ετσι υπήρξε το επόμενο βήμα, για τα οργανωτικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, που επέφερε αυτή η συμπεριφορά του Μασλιούκοφ, θέμα που θα τεθεί προς απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΡΟ, στις 19 Σεπτέμβρη και θα αποτελεί το πρώτο θέμα της ατζέντας προς συζήτηση. Εχει αποφασιστεί μόνο αυτά τα δύο θέματα να απασχολήσουν τις εργασίες της Ολομέλειας της ΚΕ.
Επίσης, ο ηγέτης του ΚΚΡΟ, Γενάντι Ζιουγκάνοφ,δήλωσε ότι θα υπάρξει ακόμα μία Ολομέλεια της ΚΕ τον Οκτώβρη, αποκλειστικά για την απαρχή της οργανωτικής προετοιμασίας του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες να γίνουν μέσα στο επόμενο έτος, που θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο για την πορεία της χώρας. Ο Ζιουγκάνοφ χαρακτήρισε τα μέλη της κυβέρνησης "πολιτικούς τυχοδιώκτες" και δήλωσε ότι το ΚΚΡΟ θα πρωτοπορήσει στον αγώνα κατά των κυβερνητικών μέτρων, αλλά "και δηλώνοντας ότι δε θα επιτρέψουμε το χάος, την αναρχία και την εξέλιξη αυτής της διαμάχης σε εμφύλιο πόλεμο της χώρας". Τέλος έκανε έκκληση σε όλα τα μέλη του Ρωσικού Κοινοβουλίου, των Εργατικών Συνδικάτων, των απεργιακών επιτροπών, των πολιτικών κομμάτων και όλων των μαζικών οργανώσεων, να συντονίσουν τον αγώνα τους για το μελλοντικό σχηματισμό μιας κυβέρνησης, όπου οι προτεραιότητές της θα είναι συγκεκριμένες και καθορισμένες όπως: Η εξασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών στη Ρωσική Ομοσπονδία, έγκυρη και πραγματική κοινωνική ασφάλιση για κάθε πολίτη, εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της χώρας, αποκατάσταση της πληγείσας και παρακμάζουσας βιομηχανίας.
ΚΑΜΠΟΥΛ.- Οι Ταλιμπάν διατείνονταν χτες πως κατάφεραν, μετά την κατάληψη του Μαζάρ ε Σαρίφ, να ελέγξουν και το Χαϊρατάν και, συνολικά, την "κομβική" επαρχία Κανταχάρ, αποκόπτοντας την αντιπολίτευση από τις βασικές γραμμές ανεφοδιασμού της στην Κεντρική Ασία.
Αν η πληροφορία που μετέδιδαν χτες τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ισχύει, αυτό σημαίνει πλήρωση σε σημαντικό ποσοστό του στόχου των "Φοιτητών" να ελέγξουν απ' άκρο σ' άκρο τη χώρα και να δημιουργήσουν μια οδό διαμετακομιδής του Κεντρασιατικού Πετρελαίου.
Στο "μεγάλο παιχνίδι" (κατά Κίπλινγκ) για το πετρέλαιο, εμπλέκονται διάφορες χώρες. Χτες η Ρωσία κατηγόρησε, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της, το Πακιστάν ότι "στηρίζει τους Ταλιμπάν", κάτι που διέψευσε ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ (αν και το πακιστανικό κόμμα JUI θεωρείται "δημιουργός" του κινήματος).
Στην κρίση εμπλέκεται εσχάτως και το Ιράν, που εξακολουθούσε χτες να ζητά "απελευθέρωση των διπλωματών του", που κρατούν οι Ταλιμπάν (που τους χαρακτηρίζουν "εμπόρους όπλων", που βοηθούσαν την αντιπολίτευση του Μπουρχανουντίν Ραμπανί).
Τα βαριά στρατιωτικά αυτοκίνητα είναι πλέον μια "συνηθισμένη" εικόνα...