Καμία σχέση με την πραγματικότητα, που ζουν οι λαοί της Ευρώπης, η εικόνα που περιέγραψε ο πρωθυπουργός
Μια εικονική πραγματικότητα, που καμία σχέση δεν έχει με όσα καθημερινά ζουν οι λαοί της Ευρώπης, περιέγραψε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης.Μία πραγματικότητα στην οποία δε βλέπει κανένα πρόβλημα, κανέναν κίνδυνο για τα συμφέροντα της χώρας, κανένα χτύπημα σε βασικά δημοκρατικά δικαιώματα. Μάλιστα, κόντρα στην περιθωριοποίηση της χώρας μας, η οποία σύρεται από τις επιταγές των ισχυρών της ΕΕ, ο Κ. Σημίτης ισχυρίστηκε ότι η "ελληνική κυβέρνηση αποτελεί μία σημαντική συνιστώσα και διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση επιλογών, πολιτικών και αποφάσεων"!
Ο Κ. Σημίτης χαρακτήρισε τη δημιουργία του ΕΥΡΩ τη "σημαντικότερη ιστορική εξέλιξη για την Ευρώπη, που θα αλλάξει την πολιτική, οικονομική και διεθνή φυσιογνωμία της Ευρώπης", ενώ εξέλιξη που αναπόφευκτα θα μεταμορφώσει την Ευρώπη χαρακτήρισε και τη διεύρυνση της ΕΕ, η οποία θα οδηγήσει σε μία ένωση έως και 30 κρατών.
Κατά τον πρωθυπουργό το γεγονός ότι 13 από τις 15 κυβερνήσεις των χωρών -μελών είναι "σοσιαλιστικές ή μετέχουν σοσιαλιστές" δείχνει ότι αυτές "στοχεύουν στην αναζωογόνηση και τον εμπλουτισμό του "ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου με πολιτικές που θα απαντούν στα άμεσα και πιεστικά προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών" και πρώτα από όλα στο πρόβλημα της ανεργίας και κοινωνικής περιθωριοποίησης". Ο ίδιος, μακράν της πραγματικότητας, βλέπει ότι η χώρα μας αποτελεί σημαντική συνιστώσα σε αυτόν το "συνασπισμό δυνάμεων" και διαδραματίζει ενεργό ρόλο.
Για μία ακόμα φορά ο Κ. Σημίτης είπε ότι η ένταξη στο ΕΥΡΩ δεν αποτελεί αυτοσκοπό ή ιδεολογική επιλογή, αλλά "ύψιστη εθνική επιταγή για μία ισχυρή, ευημερούσα και σύγχρονη Ελλάδα", την οποία μπορεί να διασφαλίσει μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Η Συνθήκη του Αμστερνταμ, είπε ο πρωθυπουργός, είναι ένα "σημαντικό βήμα στη διαμόρφωση της δημοκρατικής και κοινωνικής ΕΕ", που διορθώνει τα "ελλείμματα της Συνθήκης του Μάαστριχτ στη δημοκρατία, την κοινωνική ευαισθησία και την κοινωνική πολιτική". Η κυβέρνηση, είπε, διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση της Συνθήκης και οι στόχοι της ήταν η προώθηση της "κοινωνικής Ευρώπης", κάτι που επιτεύχθηκε με τη δέσμευση για την "ανάπτυξη συντονισμένης στρατηγικής για την απασχόληση", που θα ελέγχεται με "μηχανισμό παρακολούθησης".
Επίσης, ισχυρίστηκε ότι ενισχύθηκε σημαντικά η "προώθηση της δημοκρατίας στην ΕΕ" και αυτό έγινε με αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων, ενώ στη Συνθήκη είδε και "διαφύλαξη της θεσμικής μας θέσης στο πολιτική σύστημα της ΕΕ". Είδε επίσης και "ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων", ενώ περηφανεύτηκε ότι η κυβέρνησή του συνέβαλε να αποκτηθεί "αξιόπιστη αμυντική διάσταση" με τις λεγόμενες αποστολές "ΠΕΤΕΡΣΜΠΕΡΓΚ", που θα πραγματοποιεί η ΔΕΕ ενάντια στα συμφέροντα λαών που δε συμμορφώνονται με τη "νέα τάξη πραγμάτων". Είπε χαρακτηριστικά ότι η πολιτική ασφάλειας θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, αλλά συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα πρέπει να "διαχειρίζεται και να επιλύει κρίσεις και συγκρούσεις".
Αναφερόμενος στις μελλοντικές εξελίξεις είπε ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη σε προτάσεις για "σταθεροποίηση του προϋπολογισμού της Ενωσης", σκοπεύει στην "επαρκή προικοδότηση πόρων των διαρθρωτικών ταμείων" και του "πακέτου Σαντέρ". Ισχυρίστηκε δε ότι εναντιώνεται σε "ιδέες για επανεθνικοποίηση πτυχών της κοινής αγροτικής πολιτικής", ενώ είπε πως σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ πρώτη προτεραιότητα παραμένει η διασφάλιση της ένταξης της Κύπρου, που, όπως είπε, θα είναι "επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Νήσου".
Ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την υπό συζήτηση Συνθήκη
Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ ζήτησε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, σημειώνοντας πως "μόνος αρμόδιος είναι ο λαός για να αποφασίσει, ο ιδίως μετά από πλήρη ενημέρωση αν η Συνθήκη του Αμστερνταμ θα ισχύσει, ακόμα κι αν αντίκειται σε διατάξεις του Συντάγματος", προσθέτοντας πως "είναι χαρακτηριστικό ότι με αυτή τη λογική προκηρύχτηκε δημοψήφισμα σε διάφορα κράτη - μέλη της Ενωμένης Ευρώπης για την κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ".
Παράλληλα, αναφερόμενος στην ίδια τη Συνθήκη και την πορεία που οδήγησε σε αυτήν χρησιμοποίησε έντονους χαρακτηρισμούς, λέγοντας πως "το μόνο που ισχύει είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η νίκη των τραπεζιτών και το Αμστερνταμ είναι μια φενάκη, μια δήλωση αποτυχίας, που ούτε καν σοβαρός ευρωλάγνος μπορεί να την υπερψηφίσει". Πρόσθεσε, επίσης, ότι "η Συνθήκη του Αμστερνταμ ανήκει στο πρωτογενές κοινοτικό δίκαιο, το οποίο σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υπερισχύει των εθνικών Συνταγμάτων, σε περίπτωση σύγκρουσης με αυτά".
Ο Δ. Τσοβόλας αναφέρθηκε εκτενώς στη σχέση της Συνθήκη του Αμστερνταμ με τα εθνικά ζητήματα λέγοντας ότι δεν είναι "παρά μόνο ευχολόγια και μετάθεση όλων των πολιτικών ευθυνών στο άδηλο μέλλον", ενώ "είναι η περίτρανη απόδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν απαντά σε αυτό που για μας, αλλά και για όλους τους Ελληνες, πρέπει να είναι ο ύψιστος εθνικός στόχος. Η εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα. Η διαφύλαξη των συνόρων είναι "εθνικοποιημένη υπόθεση". Πρέπει, λοιπόν, να μεριμνήσουμε εμείς". Επίσης, έβαλε κατά του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ότι "αν ο κ. Σημίτης θεωρεί την ΟΝΕ ύψιστο εθνικό στόχο, κάτω από τις σημερινές συνθήκες τον θεωρούμε μετριοπαθώς αιθεροβάμονα".
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση εφ' όλης της ύλης σημειώνοντας ότι η παρέμβαση του Κώστα Σημίτη είναι "εμπαιγμός", καθώς και ότι κοινωνικά στρώματα οδηγούνται στην περιθωριοποίηση, ενώ ταυτόχρονα γίνονται κινήσεις που οδηγούν στην εθνική ταπείνωση. Επίσης, χαρακτήρισε ψευδή τον ισχυρισμό ότι η είσοδος της Ελλάδας στη ζώνη του ΕΥΡΩ θα σημάνει άνοδο του βιοτικού επιπέδου και λύση των προβλημάτων που δημιούργησε σε όλη την Ευρώπη η πορεία ένταξης.
Ο γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας "ανακάλυψε" πολλά βήματα προς τα μπρος
Εναν ακόμα "ύμνο" στους πολλούς που ακούστηκαν από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προσέθεσε χτες, στη Βουλή, η τοποθέτηση του γραμματέα της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρου Δήμα,που σημείωσε ότι με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ γίνονται σοβαρά βήματα προς τα εμπρός.
Ο Στ. Δήμας υποστήριξε ότι με τη Συνθήκη ενισχύεται ο δημοκρατικός χαρακτήρας και το κοινωνικό περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική τόνισε πως οι ρυθμίσεις αποβλέπουν "στην ανάδειξη της κοινής εξωτερικής πολιτικής σε συντελεστή "διαχείρισης κρίσεων"".
Εστιάζοντας στο θέμα της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλιών, ο Στ. Δήμας ζήτησε από την κυβέρνηση να διαμορφώσει τους κατάλληλους όρους για την άνοδο των ρυθμών απορρόφησης των κονδυλίων, σημειώνοντας ότι "κινδυνεύουν να χαθούν για τη χώρα μας, αν δεν εγκριθούν από την Κοινότητα μέχρι το τέλος του 1999 όλα τα σχετικά προγράμματα και προπαντός αν δε δεσμευτούν τα αντίστοιχα ποσά και αν η υλοποίησή τους και η προοδευτική απορρόφηση των κονδυλίων δεν ολοκληρωθεί μέσα στο 2001". Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο "μειώνει τη διαπραγματευτική μας ικανότητα για το νέο πακέτο Σαντέρ ενόψει και της διεύρυνσης αλλά και των συζητήσεων και αντιρρήσεων που διατυπώνουν οι ανεπτυγμένες χώρες". Ασκησε δε συνολικά κριτική στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως "η Ελλάδα στα 18 χρόνια της συμμετοχής της στην ΕΕ δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για να πετύχει τις απαραίτητες διορθωτικές αλλαγές".
Στην παρέμβασή του ο Στ. Δήμας συμφώνησε επί της ουσίας με τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις από δω και πέρα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής και στην "ενίσχυση του κοινωνικού περιεχομένου της Ενωσης". Πάντως, αναγνώρισε ότι "η ενίσχυση του πολιτικού λεξιλογίου της Ενωσης με κοινωνικούς όρους είναι οπωσδήποτε θετική εξέλιξη, όχι όμως και το ζητούμενο, αφού δεν υπάρχουν σημαντικές πρακτικές δέσμευσης". Ξεκαθάρισε όμως ότι "οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν τη δέσμευση της προσαρμογής του εργατικού δυναμικού και των εργασιακών σχέσεων στις σύγχρονες συνθήκες, ενώ η κατάσταση στην απασχόληση θα εξετάζεται από τους αρχηγούς των κρατών".