ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Τα γνωστά πλήγματα

ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ.-

Τα "γνωστά" πλήγματα σε ιρακινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κατάφεραν, χθες, για άλλη μια φορά, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, που εκτελούσαν περιπολία ρουτίνας στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Β. Ιράκ. Σύμφωνα με το λακωνικό ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων, που εδρεύει στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, επαναλήφθηκε το πασίγνωστο, πλέον, σενάριο της πρόκλησης εκ μέρους της ιρακινής αεράμυνας και της "αναγκαίας" αμυντικής απάντησης από τα αμερικανικά F-15 και F-16. Στόχος, χθες, ήταν ένα κτίριο εγκαταστάσεων επικοινωνίας του ιρακινού στρατού, νοτιοανατολικά της Μοσούλης. Οπως αναμενόταν, όλα τα αμερικανικά αεροσκάφη επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Η χθεσινή ήταν η 58η επιδρομή κατά ιρακινών στόχων που πραγματοποιούν αμερικανικά αεροσκάφη από την 28η Δεκεμβρίου, δηλαδή λίγα 24ωρα μετά την επίσημη "λήξη" της επιχείρησης "Αλεπού της Ερήμου".

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Παρά τις "συμφωνίες", η σύγκρουση συνεχίζεται

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΛΑΧΩΡΗ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Με αμφίβολης αξίας αποτελέσματα από τα ταξίδια του σε Ουάσιγκτον και Λονδίνο και τις συναντήσεις κορυφής με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, επέστρεψε χτες στη χώρα του ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Ναουάζ Σαρίφ.

Οχι μόνο η περιοδεία του, που αποσκοπούσε στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στο Κασμίρ, δεν έφερε άμεσο αποτέλεσμα - καθώς η σύγκρουση συνεχιζόταν στα υψίπεδα με σφοδρότητα -, αλλά απέφερε και έντονη κριτική από δεξιές θρησκευτικές και παραστρατιωτικές ομάδες, οι οποίες παρομοίασαν την έκκλησή του προς τους φανατικούς ισλαμιστές αντάρτες να αποχωρήσουν με "ξεπούλημα".

Τα μέτρα ασφαλείας κατά την άφιξη του Σαρίφ στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν, ήταν δρακόντεια. Εκατοντάδες αστυνομικοί οπλισμένοι ως τα δόντια έλεγχαν οποιονδήποτε πλησίαζε σε απόσταση μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων στο αεροδρόμιο της στρατιωτικής βάσης, όπου το αεροπλάνο του προσγειώθηκε.

Το δεξιό, ισλαμιστικό κόμμα Τζαμαάτ-ι-Ισλαμί είχε προειδοποιήσει ότι θα διαδήλωνε με μαύρες σημαίες την άφιξη του Πακιστανού πρωθυπουργού, αλλά τελικά δεν υπήρξαν διαδηλώσεις.

Αν και η συμφωνία του Σαρίφ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ώστε να υπάρξει "πρόοδος" καταδικάστηκε από τα περισσότερα κόμματα της χώρας, χτες ήρθε μια πρώτη φωνή υποστήριξης από το Συνασπισμό για την Ειρήνη.

Εν τω μεταξύ οι αντάρτες που εξακολουθούν να πολεμούν τους Ινδούς στρατιώτες στο Κασμίρ επέμεναν ότι προτιμούν να πεθάνουν από το να υποχωρήσουν.

Χτες πακιστανικές εφημερίδες έφεραν τον υπουργό Εξωτερικών Σαρτάι Αζίζ να δηλώνει ότι η απόσυρση των ανταρτών θα αρχίσει αφ' ότου η διεθνής κοινότητα δείξει σημεία "ανάμειξης" για την επίλυση του ζητήματος του Κασμίρ.

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι η απόσυρση θα συνδεθεί με το αίτημα, η Ινδία να επιστρέψει εδάφη στο Πακιστάν, που το Ισλαμαμπάντ ισχυρίζεται ότι η Ινδία κατέλαβε μετά την εκεχειρία του 1972.

Χτες οι Ινδοί στρατιώτες που κινούνταν στην ορεινή περιοχή, κυριολεκτικά πατούσαν επί πτωμάτων, αφού η μάχη την προχτεσινή νύχτα κόστισε τουλάχιστον 70 ζωές ανταρτών στην κοιλάδα Μούσκο, που κατά Ινδούς αξιωματούχους αποτελεί μια κρίσιμη οδό ανεφοδιασμού των "εισβολέων". Οι Ινδοί μίλησαν για 18 δικές τους "απώλειες", χωρίς όμως να διευκρινίσουν πόσοι ήταν οι νεκροί και πόσοι οι τραυματίες. Τις τελευταίες δύο ημέρες 92 Πακιστανοί στρατιώτες και 38 Ινδοί έχουν σκοτωθεί, είπε εκπρόσωπος των ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων. Συνολικά, στους δύο μήνες συγκρούσεων, η Ινδία έχει χάσει 321 άνδρες, πρόσθεσε. Ο ταγματάρχης Μπακράμ Σινχ είπε ακόμη ότι συνολικά 634 Πακιστανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από το Μάη, όταν η Ινδία ξεκίνησε την επιχείρησή της για την εκδίωξη των Πακιστανών που έχουν διεισδύσει στο Κασμίρ. "Μιλώ για τον Πακιστανικό Στρατό... Υπάρχει σκληρή αντίσταση από τον εχθρό. Δεν είναι παιγνίδι, όπως πίστευαν μερικοί από εσάς".

Στο Λόφο της Τίγρης, που οι Ινδοί ανακατέλαβαν, αναφέρονταν σφοδροί βομβαρδισμοί από την πλευρά των Πακιστανών.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Συμφωνία ειρήνης, έστω και με επιφυλάξεις

ΛΟΥΖΑΚΑ.-

Τέλος στον εντεκάμηνο πόλεμο που μαίνεται στη ΛΔ του Κονγκό και στον οποίο έχουν εμπλακεί έξι αφρικανικές χώρες αναμένεται να τεθεί με την υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, το Σάββατο. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των εμπλεκομένων μερών συναντήθηκαν, την Τετάρτη, στην πρωτεύουσα της Ζάμπια, Λουζάκα, και συμφώνησαν στα βασικά σημεία της ειρηνευτικής συμφωνίας, την οποία αναμένεται να υπογράψουν και οι ηγέτες των χωρών - μελών της 14μελούς Νοτιοαφρικανικής Κοινότητας Ανάπτυξης.

Χωρίς να κρύβει την ικανοποίησή του, ο Πρόεδρος της Ζάμπια Φρεντερίκ Τσιλούμπα ενημέρωσε, χτες, τους δημοσιογράφους για την επιτυχή κατάληξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, που διεξήχθησαν στη Λουζάκα. Οπως δήλωσε ο Τσιλούμπα, το Σάββατο, αναμένεται να υπογραφεί επισήμως η ειρηνευτική συμφωνία από τους ηγέτες των εμπλεκομένων χωρών, τη ΛΔ του Κονγκό, τη Ρουάντα, την Ουγκάντα, τη Ζιμπάμπουε, την Αγκόλα και τη Ναμίμπια, αλλά και την ηγεσία των στασιαστών του στρατού που ηγήθηκε των μαχών στα νότια της Λ Δ του Κονγκό.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα βασικά σημεία της συμφωνίας προβλέπουν τον τερματισμό των μαχών μέσα σε 24 ώρες από την υπογραφή της, τη σύσταση κοινής στρατιωτικής επιτροπής που θα επιβλέψει την εφαρμογή της συμφωνίας, τη δημιουργία, εκ νέου, ενωτικού στρατού στη ΛΔ του Κονγκό μετά από 90ήμερο διάλογο ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τους στασιαστές και την ανάπτυξη ειρηνευτικών στρατευμάτων από τον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας ή τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Εντούτοις, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία δεν εμπεριέχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων που έχουν εισέλθει στο έδαφος της ΛΔ του Κονγκό, ούτε ορίζει σαφώς τον τρόπο και το χρόνο του αφοπλισμού των στασιαστών, στους οποίους, μάλιστα, επιτρέπει να κρατήσουν τα εδάφη που έχουν, μέχρι σήμερα, υπό τον έλεγχό τους, ως εγγύηση για τη συμμετοχή τους στις συνομιλίες για την περαιτέρω πορεία της χώρας.

Την ικανοποίηση και την αισιοδοξία του Προέδρου της Ζάμπιας δε φαίνεται να μοιράζονται οι ηγεσίες της ΛΔ του Κονγκό και της Ρουάντα, που ήταν και οι άμεσα αντιτιθέμενες δυνάμεις. Εκατέρωθεν εκφράστηκαν επιφυλάξεις ως προς την επιτυχή εφαρμογή των συμφωνημένων και δεν έλειψαν οι αλληλοκατηγορίες. Υπενθυμίζεται ότι οι συγκρούσεις στη ΛΔ του Κονγκό ξέσπασαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν, μέρος της στρατιωτικής ηγεσίας, στασίασε κατηγορώντας τον Πρόεδρο της χώρας Λορέν Καμπίλα για διαφθορά και ανικανότητα χάραξης πολιτικής ευημερίας. Στο πλευρό των στασιαστών στάθηκαν, από την πρώτη στιγμή, στρατεύματα από τη Ρουάντα και την Ουγκάντα ενώ σε βοήθεια του Καμπίλα έσπευσαν τα στρατεύματα της Ζιμπάμπουε, της Ναμίμπια και της Αγκόλα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Καταδίκες και "φιλοφρονήσεις"...

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΑΓΚΥΡΑ - ΕΣΕΝ - ΜΟΣΧΑ.-

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε χθες καταδικαστικές αποφάσεις κατά της Τουρκίας σε 15 περιπτώσεις που αναφέρονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης.

Τις προσφυγές είχαν καταθέσει δεκατρείς δημοσιογράφοι, δικηγόροι, συνδικαλιστές, συγγραφείς και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είχαν φυλακιστεί ή καταδικαστεί σε χρηματικά πρόστιμα με την κατηγορία της "αποσχιστικής προπαγάνδας".

Σε δύο άλλες περιπτώσεις, που αφορούν την εξαφάνιση, το θάνατο ή το βασανισμό Κούρδων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, επιβάλλοντας ανάλογα ποσά για ηθική και υλική βλάβη.

"Κοντά στην ΕΕ"

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Γκίντερ Φερχόιγκεν, είπε χθες ότι η Τουρκία έχει πολλές πιθανότητες να αναγνωριστεί επισήμως ως υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρα ως το τέλος της χρονιάς.

"Προϋπόθεση" για την αναγνώριση της υποψηφιότητας της Τουρκίας είναι ωστόσο να μην εκτελεστεί η θανατική ποινή που επιβλήθηκε στον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, πρόσθεσε.

Οι "15" θα ασχοληθούν με το ζήτημα στη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ υπό την προεδρία της Φινλανδίας, διευκρίνισε ο Φερχόιγκεν σε συζήτηση με δημοσιογράφους με θέμα "το μέλλον της Τουρκίας μετά τον Οτσαλάν".

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν θα σωθεί, καθώς "δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να αποκτήσει έναν μάρτυρα".

Η Ρωσία

Η Ρωσία απαιτεί τη διακοπή των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Ραχμάνιν.

"Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής εισβολής" της Τουρκίας στο Ιράκ, τόνισε ο Ραχμάνιν, καταγγέλλοντας τη "νέα παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ".

Τουρκικά στρατεύματα και αεροπλάνα συνέχιζαν χθες να βομβαρδίζουν θέσεις Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ.

Ο Ραχμάνιν τόνισε ότι "πολλοί είναι αυτοί που κλείνουν τα μάτια σ' αυτά που συμβαίνουν. Οι δυτικοί κύκλοι εφαρμόζουν πάντα την πρακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών όσον αφορά τα διεθνή προβλήματα...".

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Τρομερές βροχοπτώσεις

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 50 αγνοούνται από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στις βόρειες και ανατολικές περιοχές του Τατζικιστάν, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της χώρας. Οι σφοδρές βροχοπτώσεις στις ορεινές περιοχές Αστ και Τζιργκατάιλ προκάλεσαν κατολισθήσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην περιοχή Αστ από τα νερά και τη λάσπη καταστράφηκαν ολοσχερώς 150 σπίτια, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε άλλα 200 νοικοκυριά, κυρίως στο χωριό Ντούλονα. Η πληγείσα ορεινή περιοχή έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο και έχει αποκοπεί οδικώς από την υπόλοιπη χώρα. Μονάδες του στρατού έχουν σπεύσει στις πληγείσες περιοχές. Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις είναι συχνές στο Τατζικιστάν που έχει πληθυσμό 5.700.000 κατοίκους. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, 354 άνθρωποι έχασαν πέρυσι τη ζωή τους από φυσικές καταστροφές σ' αυτή τη χώρα.

Ινδός στρατιώτης στην περιοχή του "λόφου της τίγρης"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ