ΣΟΦΙΑ. -
Τουλάχιστον 45 ασθενείς μολύνθηκαν με τον ιό που προκαλεί ΕΪΤΖ κατά τη διάρκεια μεταγγίσεων που τους έγιναν σε κρατικά νοσοκομεία σε ολόκληρη τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε χτες αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της χώρας.
Ο αριθμός των μολυσθέντων παραμένει ανεξακρίβωτος, ενώ η έρευνα, η οποία πραγματοποιείται από την προηγούμενη βδομάδα, συνεχίζεται.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας της Βουλγαρίας, Ράντκα Αργίροβα, σε έναν από τους άτυχους ασθενείς μεταγγίστηκε αίμα μολυσμένο με τον ιό HIV ενώ στους υπόλοιπους 44 δόθηκαν πρωτε ϊνες - παράγωγα αίματοςπου προήλθαν από μολυσμένο με τον ιό αίμα.
Η βουλγαρική αντιπολίτευση κατήγγειλε την περασμένη βδομάδα τη μόλυνση δεκάδων ανθρώπων από τον ιό, το 1994 και το 1995, και ζήτησε απομάκρυνση της υπουργού Υγείας της χώρας, Μίμι Βίτκοβα.
Η πρώτη προσβολή από τον ιό ανακαλύφθηκε τον Απρίλη του 1995, αλλά το τοπικό νοσοκομείο καθυστέρησε πέντε μήνες έως ότου πραγματοποιήσει μια δεύτερη μικροβιολογική εξέταση.
Εννέα ασθενείς - από τους οποίους επτά χειρουργήθηκαν και δύο ήταν αιμοφιλικοί - πέθαναν, στο μεσοδιάστημα. Πάντως, παραμένει αμφισβητούμενο αν πέθαναν λόγω της μόλυνσής τους από τον ιό ή λόγω άλλων αιτίων.
Οι αρχές ερευνούν τις περιπτώσεις 64 δοτών αίματος, οι οποίοι είναι πιθανό να έχουν προσβληθεί από τη θανατηφόρο ασθένεια.
Οι νεκροί στη Βουλγαρία από τον ιό υπολογίζονται σε 30, αλλά ο αριθμός δεν αποκλείεται να αυξηθεί.
Η υπουργός Υγείας δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι έχει απαγορευτεί η χρήση βουλγαρικών παραγώγων αίματος στα νοσοκομεία, ενώ ομάδα βουλευτών της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για "ολοσχερή έλλειψη πληροφόρησης, που οδήγησε σε ένα δεύτερο Τσερνομπίλ".
Ο εφιάλτης των μολυσμένων παραγώγων αίματος, που συγκλόνισε στις αρχές της δεκαετίας τη Γαλλία, μετακόμισε για τα καλά, κατά τα φαινόμενα, στα Βαλκάνια...
ΑΓΚΥΡΑ.-
Το Κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ ενέκρινε χτες τη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ, η οποία αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα, μετά τον καθορισμό και των τελευταίων λεπτομερειών, τις αμέσως επόμενες μέρες.
Οπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή", η συμφωνία εγκρίθηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση των στελεχών του κόμματος της Τσιλέρ.
"Η κυβέρνηση, είπε χτες η Τσιλέρ, πρέπει να εργαστεί ως ενιαίο κόμμα".
Παρά την ανακούφιση που εκφράζεται ανεπισήμως από διπλωματικούς κύκλους στη Γερμανία, για την αποτροπή της συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα των ισλαμιστών του Ερμπακάν, η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη τοποθέτηση. Την ίδια ώρα, στη γερμανική πολιτική ηγεσία προκαλεί αμηχανία η πρόταση, την οποία κατέθεσε κλιμάκιο του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS), για ανάληψη πρωτοβουλίας στο κουρδικό ζήτημα. Η πρόταση περιλαμβάνει αφ' ενός ένα στοιχείο που προκαλεί τη δυσφορία της Αγκυρας: τη θεώρηση του ΡΚΚ ως αναγκαίου συμβαλλόμενου στις διαπραγματεύσεις. Με αφορμή τις επαφές Γερμανών αξιωματούχων με τον ηγέτη του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, η πρόταση αναφέρει πως "καταδεικνύεται ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την αναγκαιότητα του διαλόγου και ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΡΚΚ, τέτοιος δεν μπορεί να υπάρξει στον πόλεμοτου Κουρδιστάν".
Αφ' ετέρου, ενοχλεί η σύνδεση, που καταγράφεται στην πρόταση ψηφίσματος, της οικονομικής συνεργασίας της Γερμανίας (στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ενωσης) "με την προθυμία της Τουρκίας για ειρηνική πολιτική λύση"...
Στο μεταξύ, στην Αγκυρα βρίσκεται ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Αμέρ Ρασίντ, όπου χτες είχε συνομιλίες με Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους για την επαναλειτουργία του τουρκο-ιρακινού αγωγού πετρελαίου, ο οποίος παραμένει ανενεργός από την εφαρμογή των κυρώσεων κατά του Ιράκ λόγω της εισβολής του στο έδαφος του Κουβέιτ, το 1990.
Οι συνομιλίες των δύο πλευρών αφορούν σε τεχνικές και οικονομικές διευθετήσεις και συνεχίζονται σήμερα.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Σινάσι Αλτινέρ, δήλωσε ότι "θελήσαμε να ξεκινήσουμε με τις τεχνικές εργασίες πριν από την οριστική απόφαση, που θα ληφθεί από τον ΟΗΕ και το Ιράκ".
Πριν από μια βδομάδα, τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι η Βαγδάτη αποδέχτηκε επί της αρχής την απόφαση 986 του Οργανισμού, η οποία προβλέπει την περιορισμένη πώληση ιρακινού πετρελαίου, για την αγορά τροφίμων και φαρμάκων. Το μεγαλύτερο μέρος του ιρακινού πετρελαίου εξάγεται μέσω του αγωγού Κιρκούκ - Γιουμουρταλίκ.
Ενας δεύτερος γύρος συνομιλιών για τον καθορισμό των λεπτομερειών, όσον αφορά στην απόφαση, αναμένεται να ακολουθήσει τις προσεχείς μέρες μεταξύ του ΟΗΕ και αντιπροσωπείας του Ιράκ.
Ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού για το δράμα των προσφύγων
ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-
Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε χτες η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού το ατέρμονο δράμα των δεκάδων χιλιάδων Σερβοβόσνιων προσφύγων που εγκαταλείπουν κατά κύματα τις πατρογονικές εστίες τους, ενόψει της παράδοσης της διοίκησης προαστίων του Σαράγεβο στα χέρια της κροατο - μουσουλμανικής Ομοσπονδίας με καταληκτική ημερομηνία την 19η Μάρτη.
"Οι πρόσφυγες ζουν μέσα σε σχολεία ή σε κέντρα υποδοχής, μερικές φορές ακόμη και 20 άτομα ζουν σε ένα δωμάτιο και κοιμούνται στο πάτωμα επιχειρώντας να ζεσταθούν με κουβέρτες" υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού, όπου η νέα μαζική έξοδος των Σέρβων προσφύγων χαρακτηρίζεται ως "κύμα ανθρώπινης αθλιότητας"! Ο ίδιος οργανισμός, αναφερόμενος στην τύχη περίπου 40.000 Σέρβων προσφύγων, επισημαίνει ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι η ανεύρεση κατάλληλων κατοικιών και η υποστήριξη ενός πληθυσμού που δε θα έχει εισοδήματα στο άμεσο μέλλον. "Το μέλλον των προσφύγων φαίνεται πολύ σκοτεινό. Ηδη οι συνέπειες για τους πρόσφυγες είναι τεράστιες... υποφέρουν συχνά από εξάντληση και έχουν ψυχολογικά τραύματα από την απώλεια των σπιτιών τους και όλων των υπαρχόντων τους" αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση της διεθνούς επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
Χτες, ένα 24ωρο πριν την ανάληψη του ελέγχου του σερβικού προαστίου "Χατζίτζι" του Σαράγεβο από την κροατο - μουσουλμανική ομοσπονδία, οργισμένοι Σερβοβόσνιοι προσπαθούσαν εναγωνίως να εξασφαλίσουν με κάθε τρόπο οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πολλοί από τους πρόσφυγες, κυρίως οι ηλικιωμένοι, απέφευγαν εκνευρισμένοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Κάποιοι άλλοι, περισσότερο ψύχραιμοι, ομολογούσαν ότι "τυχεροί" είναι εκείνοι που μπορούν να διαφύγουν είτε με δικό τους όχημα, είτε επιβιβαζόμενοι σε φορτηγό κάνοντας χρήση "γνωριμιών", είτε ενοικιάζοντας ένα όχημα πληρώνοντας τουλάχιστον 500 μάρκα! Χαρακτηριστική η δήλωση της 47χρονης Ντεσάνκα Μάτιτς: "Η πόλη μας τώρα ελέγχεται από κλέφτες και κερδοσκόπους"...
Στο μεταξύ, μετά τις διήμερες συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν χτες στη Βιέννη με σκοπό την υλοποίηση της συνθήκης του Ντέιτον στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοινώθηκε η ίδρυση ενός "Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" που θα έχει έδρα το Σαράγεβο και θα υπάγεται στον ειδικό διεθνή μεσολαβητή, Καρλ Μπιλντ. Στις συνομιλίες της Βιέννης συμφωνήθηκε να υπάρξει εναρμόνιση και ενιαία κριτήρια στη σύνταξη των εκθέσεων που θα αναφέρονται στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βοσνία. Οι εκθέσεις αυτές θα δημοσιεύονται μελλοντικά κάθε δύο βδομάδες.
ΡΙΓΑ.-
Διένεξη, σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα, φαίνεται να αναπτύσσεται μεταξύ της Εσθονίας και της γειτονικής Λετονίας, βάζοντας σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις των δυο αυτών χωρών της Βαλτικής.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας διαμαρτυρήθηκε επίσημα στην εσθονική κυβέρνηση, μετά την παρεμπόδιση του λετονικού αλιευτικού πλοίου "Βιρσιάτις", μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ιντερφάξ".
Η Λετονία θέλει να συνεχίσει το ψάρεμα κοντά στις ακτές της Εσθονίας, δικαίωμα που είχε όταν και οι δύο χώρες ήταν Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης. Ωστόσο, τώρα, που είναι και οι δύο ανεξάρτητες, η Εσθονία ζητά τήρηση των διεθνών νόμων, δηλαδή την καθιέρωση ζώνης 12 μιλίων (19 χιλιομέτρων) από τις ακτές της, όπου θα μπορούν να αλιεύουν μόνο οι Εσθονοί ψαράδες.
Η διένεξη αυτή για τα αλιευτικά δικαιώματα πολύ πιθανό να εμποδίσει τις στενότερες οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας.
Και στο παρελθόν, η είσοδος αρκετών αλιευτικών σκαφών της Λετονίας έχει εμποδιστεί από την εσθονική Ακτοφυλακή, η οποία στη συνέχεια τα συνόδευσε έξω από τα ύδατα της Εσθονίας.
Ο λεγόμενος "πόλεμος των ψαριών" ξέσπασε το 1993, όταν η κυβέρνηση της Εσθονίας ψήφισε καινούριο νόμο, επαναφέροντας τα ναυτικά σύνορα του 1940, πριν ενωθούν στη Σοβιετική Ενωση. Η Λετονία δεν αναγνωρίζει αυτά τα σύνορα.
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-
Η ισπανική Εθνοφρουρά, μια παραστρατιωτική αστυνομική μονάδα, έχει βασανίσει κρατούμενους που έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για τρομοκρατική δράση, κυρίως μέλη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης, της ΕΤΑ, τα τελευταία χρόνια. Την καταγγελία έδωσε χτες στη δημοσιότητα αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά από επιτόπια έρευνα που πραγματοποίησε τον Απρίλη του 1994 σε αστυνομικά τμήματα και σωφρονιστικά ιδρύματα της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης καθώς και του Μπιλμπάο και του Σαν Σεμπάστιαν στη χώρα των Βάσκων.
Οι καταγγελίες, που καταγράφονται στην πολύ επικριτική έκθεση της επιτροπής, προέρχονται κυρίως από κρατούμενους που συνελήφθησαν στη διάρκεια του πολυετούς αγώνα της ισπανικής κυβέρνησης κατά των Βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κρατούμενοι που συνελήφθησαν ως μέλη της ΕΤΑ, υποβάλλονταν συστηματικά σε κακομεταχείριση και βασανιστήρια. Η Εθνοφρουρά χτυπούσε βάναυσα τους κρατούμενους, χρησιμοποιούσε ηλεκτροσόκ και σχεδόν τους έπνιγε ασφυκτικά, ενώ και άλλες μη ανθρωπιστικές μέθοδες χρησιμοποιήθηκαν εναντίον μελών της ΕΤΑ.
Η έκθεση απαιτεί τη "λεπτομερή και ανεξάρτητη" έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες της ισπανικής Εθνοφρουράς.
Η ισπανική κυβέρνηση καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης μέχρι να διεξαχθούν οι γενικές εκλογές στη χώρα την περασμένη Κυριακή.
Την έκθεση καταγγελία του Συμβουλίου της Ευρώπης χαιρέτισε η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ, "Χέρι Μπατασούνα".
"Τα βασανιστήρια από την Εθνοφρουρά υποβάλλονται για δεκαετίες", δήλωσε ο Κάρλος Ροντρίγκεθ, εκπρόσωπος του κόμματος σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι "η αναφορά αυτή δε με εκπλήσσει καθόλου".
Ωστόσο, εκπρόσωπος της Εθνοφρουράς στη Μαδρίτη αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες.
"Δεν έχει υποβληθεί καμιά μορφή βασανιστηρίου από την Εθνοφρουρά", τόνισε ο Χοσέ Μανουέλ Βίγια σε τηλεφωνική συνέντευξη.
Ευτυχώς για τους αθώους πολίτες που ζουν δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές, όπου εκτροχιάστηκε το -γεμάτο προπάνιο- τρένο-τάνκερ, στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, οι φλόγες από τις εκρήξεις δεν έφτασαν σε σπίτια. Η περιοχή εκκενώθηκε αμέσως