ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση ελέγχου των «ανταρτών»

Επιχείρηση απομόνωσης και εξουδετέρωσης του Π. Τατούλη εφαρμόζει η κυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και να προλάβει «δυσάρεστες εκπλήξεις».

Πίσω από τη φαινομενική αδιαφορία που επιδεικνύει το Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη δράση του «αντάρτη» βουλευτή, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην «εικόνα» της κυβέρνησης, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα το κλίμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Αρνητικό αντίκτυπο επίσης προκαλούν και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του υπουργού Ναυτιλίας, Γ. Βουλγαράκη, που όμως, προς τον παρόν, καλύπτεται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Επίσημα η κυβέρνηση επιμένει στη θέση ότι δε σχολιάζει τα όσα λέει ο Π. Τατούλης, αλλά την ίδια στιγμή έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα για την πολιτική «εξόντωσή» του. Ο στόχος αυτός όμως δε φαίνεται να είναι εύκολος, γιατί ήδη υπήρξαν χτες γαλάζιοι βουλευτές (Στ. Δαϊλάκης) που τάχθηκαν ανοιχτά στο πλευρό του Αρκάδα βουλευτή, μεγαλώνοντας τον πονοκέφαλο για την ηγεσία της ΝΔ.

Η τελευταία θεωρεί ότι ο Π. Τατούλης με την προχτεσινή παρέμβασή του «έχει διαβεί το Ρουβίκωνα» και ουσιαστικά έχει κόψει τις γέφυρες με τη ΝΔ. Ωστόσο δεν μπορούν να τον διαγράψουν επειδή ασκεί κριτική στη συμπεριφορά ορισμένων κυβερνητικών στελεχών. Στη φάση αυτή ακολουθείται τακτική απομόνωσης προκειμένου να ακυρωθεί ταυτόχρονα η προσπάθεια του Π. Τατούλη να εμφανιστεί ως συνείδηση των «υγιών δυνάμεων» του κόμματος. Παράλληλα μια σειρά βουλευτές ζητούν με δημόσιες τοποθετήσεις τους από τον «αντάρτη» βουλευτή να παραιτηθεί.

Ο Θ. Ρουσόπουλος, που βρέθηκε στο στόχαστρο της τελευταίας παρέμβασης του Π. Τατούλη λόγω του «ηθικού ασυμβίβαστου» του υπουργικού αξιώματός του με τις επαγγελματικές δραστηριότητες της συζύγου του, απέφυγε να εμφανιστεί χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων και να απαντήσει. Ο αναπληρωτής του, όπως αναμενόταν, δεν έκανε κανένα σχόλιο, ενώ όταν ρωτήθηκε αν ο Θ. Ρουσόπουλος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού απάντησε ότι «ο υπουργός Επικρατείας είναι και παραμένει υπουργός της κυβέρνησης». Παράλληλα αρνήθηκε ότι το βαρύ κλίμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Ευθυγραμμισμένος με το Μέγαρο Μαξίμου ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε (στον «Αλφα 9,89») ότι «ο κ. Τατούλης έχει τις δικές του απόψεις και εμείς τις δικές μας», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κανένα νομοσχέδιο δεν καταψηφίστηκε και από εκεί και πέρα όποιος έχει την άποψή του, έχει δικαίωμα να την εκφράζει...».

Περισσότερο επιθετικός ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλ. Κοντός, μιλώντας στο «Σκάι» χαρακτήρισε «ακατανόητη» τη συμπεριφορά του Π. Τατούλη.

Αίσθηση όμως προκάλεσε η υποστήριξη που πρόσφερε ο βουλευτής Στ. Δαϊλάκης στον γαλάζιο «αντάρτη» λέγοντας (στον «9,84») ότι «ο κύριος Τατούλης σε πολλά πράγματα έχει δίκιο και πέρα από τις προσωπικές του αγωνίες εκφράζει και τις συλλογικές αγωνίες της παράταξης».

Δυσαρέσκεια για Βουλγαράκη

Διαστάσεις έχει πάρει την ίδια στιγμή το θέμα που προκλήθηκε με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Γ. Βουλγαράκη, που, εκτός των άλλων, έχουν προκαλέσει την έντονη ενόχληση και δυσαρέσκεια βουλευτών της ΝΔ. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε χτες να απαντήσει στα ερωτήματα για τη συμμετοχή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας σε εταιρείες εκμετάλλευσης ακινήτων και παρέπεμψε στον ίδιο τον Γ. Βουλγαράκη. Αναπάντητο άφησε και το ερώτημα για το κατά πόσο «νομιμοποιείται» υπουργός να δημιουργεί εξωχώρια εταιρεία με στόχο να αποφύγει την καταβολή φόρων. Ο ίδιος ο Γ. Βουλγαράκης, που ανέλαβε να απαντήσει μέσω συνεντεύξεων στα βραδινά δελτία των καναλιών, οχυρώθηκε πίσω από το ότι «είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα, τους νόμους και το πόθεν έσχες», ενώ έκανε λόγο για πόλεμο λάσπης.

ΠΑΣΟΚ
Μονόδρομος η συναίνεση των εργαζομένων στην απώλεια κατακτήσεων

Με το αποπροσανατολιστικό σύνθημα «όλοι μαζί θα πετύχουμε μια ανθρώπινη κοινωνία» θα επιδιώξει το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα να χειραγωγήσει τα λαϊκά στρώματα, προβάλλοντας σαν κοινούς «στόχους» μεγάλου κεφαλαίου και εργαζομένων την ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» και της «παραγωγικότητας» των επιχειρήσεων που δήθεν θα δημιουργήσει ...«ρεαλιστικές» δυνατότητες για «δίκαια αναδιανομή του πλούτου».

Αυτό τον στρατηγικό πολιτικό στόχο εξέφρασε ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας προχτές στο Θησείο, στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την 34η επέτειο από την την ίδρυσή του, αυτό επανέλαβε και χτες κατά τη διάρκεια συναντήσεών του με εκπροσώπους «παραγωγικών φορέων» ενόψει της επίσκεψής του στη ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τις αντιπροσωπείες του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Στις τοποθετήσεις του ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, πρόβαλε την ανάγκη ενίσχυσης «του ανταγωνισμού στις αγορές».

Παράλληλα, βασική επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ είναι να προβάλει σαν μονόδρομο την απαίτηση συναίνεσης των εργαζομένων στην απώλεια κατακτήσεών τους. «Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών» επαγγελμάτων» δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας με έμφαση ότι οι «αλλαγές που αλλάζουν ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν να σταθούν, πρέπει να έχουν τη στήριξη της κοινωνίας, πρέπει να προέρχονται μέσα από κοινωνικές συναινέσεις και διαβουλεύσεις»...

Αυτή τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής το ΠΑΣΟΚ την παρουσιάζει σαν «μια νέα πρόταση διακυβέρνησης» και στην προσπάθεια του να δημιουργήσει ...«διαχωριστικές γραμμές» από την κυβέρνηση, ανεβάζει τους τόνους της φραστικής αντιπαράθεσης σε θέματα «διαφάνειας» και «διαχείρισης» επιδιώκοντας να παραπλανήσει το λαό στην προσπάθεια ανακατάληψης της εξουσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου, πολώνοντας το κλίμα ανάμεσα στους εταίρους του δικομματισμού, χαρακτήρισε «δημοψήφισμα για την κυβέρνηση και την πολιτική της» τις ευρωεκλογές.

Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, μετά την ομιλία του στο Θησείο και αφού έμμεσα προηγούμενος είχε ζητήσει πρόωρες εκλογές, ανέφερε ότι «η χώρα χαντακώνεται και πρέπει να το καταλάβουμε και εμείς και εσείς και όλοι». Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα ζητήματα «διαφθοράς» και αναφερόμενος στην καταγγελία του ΠΑΣΟΚ για νοθεία στην ψηφοφορία στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, επιδίωξε να εντάξει το σύνολο της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής στη λογική «αδιαφάνειας» που διαπνέει την κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «το θέμα αυτό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί μαζί με όλη την κυβερνητική πολιτική». Μίλησε για «σύστημα φίλων και κουμπάρων» και υποστήριξε ότι δε θα ξανασχοληθεί με τον Κ. Καραμανλή «γιατί αυτός τελείωσε»...

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε στον Γ. Βουλγαράκη για τις «επιχειρηματικές του δραστηριότητες», ρωτόντας «πώς είναι δυνατόν να ανέχεται η κυβέρνηση, να ανέχεται ο πρωθυπουργός, την περίπτωση υπουργού, (...) να λέει χωρίς απολύτως κανένα ενδοιασμό ότι, πράγματι, έκανε κάποιες πράξεις, όπως ίδρυση εταιρειών, δημιουργία "off shore" εταιρειών, για ν' αποφύγει τη φορολόγηση». Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έστρεψε τα πυρά του και στον Θ. Ρουσόπουλο, αναφέροντας ότι «ένας υπουργός ο οποίος εποπτεύει ΜΜΕ, ένας υπουργός ο οποίος είναι υπεύθυνος για το θεσμικό τους πλαίσιο, ο οποίος μοιράζει κρατική διαφήμιση, αυτός ο υπουργός δεν μπορεί ταυτοχρόνως να έχει μία σύζυγο η οποία παρουσιάζει τα νέα σε κεντρικό δελτίο».

Την ίδια στιγμή λοιπόν που το ΠΑΣΟΚ σηκώνει τη σημαία της ...«κάθαρσης» εμφανίζει και μια σειρά δήθεν φιλολαϊκών προτάσεων. Χτες η Χαριλάου Τρικούπη παρουσίασε αποτελέσματα δικής της έρευνας, βάσει της οποίας οι μέσες οικογενειακές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 813 ευρώ το μήνα το 2008 σε σχέση με το Μάρτιο του 2004. Βέβαια, πίσω από τη λεπτομεράστατη καταγραφή της «ακρίβειας» οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την... αντιμετώπισή της κινούνται στην ίδια υποκριτική λογική μ' αυτή της κυβέρνησης. Χρειάζεται, υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, «εφαρμογή των ισχυόντων νόμων και νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε μια κατεύθυνση ελέγχου»...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Επαναβεβαίωση των «τάσεων»

«Παγωμένο» εμφανίζεται το πολιτικό σκηνικό και ο συσχετισμός μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, παρά τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Είναι αξιοσημείωτο ωστόσο ότι η οικονομική «κρίση» γεννά αισθήματα απογοήτευσης και παραίτησης σε τμήματα των λαϊκών στρωμάτων.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της «Μέτρον Ανάλυσις» για λογαριασμό της βδομαδιάτικης εφημερίδας «Ποντίκι», έξι στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 58,5%) θεωρούν ότι η χώρα περνά από κρίση και το ίδιο ποσοστό εκτιμά ότι η οικονομία τον επόμενο χρόνο «θα πάει χειρότερα». Δεν προσδοκά τίποτα καλύτερο από την κυβερνητική πολιτική και είναι χαρακτηριστικό ότι το 58,3% των ερωτηθέντων δηλώνει «αδιαφορία» για τα όσα θα πει ο Κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ και μόνο το 15,5% διατηρεί κάποιες «προσδοκίες». Παρ' όλα αυτά στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 28,3% (από 27,6% τον περασμένο Απρίλη), το ΠΑΣΟΚ 25,9% (23,5%), το ΚΚΕ 7% (5,5%), ο ΣΥΡΙΖΑ 10,8% (16,6%), ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,2% (3,7%), ενώ η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 22,4%. Οσον αφορά στις ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει 25,8%, το ΠΑΣΟΚ 22%, το ΚΚΕ 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,9%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,6% και οι Οικολόγοι 2,5%. Το 55% εκφράζει την προτίμησή του σε κυβερνήσεις συνεργασίας έναντι 39,6% που υποστηρίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ 70% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει ή ανέχεται τα σκάνδαλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ