ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εντείνονται παζάρια και αντιθέσεις στην ΕΕ για το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Στο επίκεντρο η πρόταση της Κομισιόν για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Τη χτεσινή παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν από την πρόεδρό της ακολούθησαν οι δημόσιες αντιδράσεις από Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία

Copyright 2022 The Associated

Τη χτεσινή παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν από την πρόεδρό της ακολούθησαν οι δημόσιες αντιδράσεις από Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία
Με αντιδράσεις από μια σειρά χώρες - μέλη της ΕΕ και έντονη ανάδειξη των καπιταλιστικών αντιθέσεων στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας συνοδεύτηκε η χτεσινή παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων και των σχετικών παζαριών που αναμένεται να ενταθούν βρίσκεται η πρόταση για επιβολή σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς μια τέτοια κίνηση έχει διαφορετικές επιπτώσεις για τα μονοπώλια κάθε χώρας, ανάλογα με τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία, ενώ στο κάδρο μπαίνουν και οι ανησυχίες για την ένταση της λαϊκής δυσαρέσκειας λόγω της αύξησης των τιμών στα καύσιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Ηδη, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Βουλγαρία εξέφρασαν δημόσια «ανησυχίες» και αντιρρήσεις, παζαρεύοντας «εξαιρέσεις» και διάφορα «ανταλλάγματα».

Ποια μέτρα προτείνει η Κομισιόν

Η πρόταση για το 6ο πακέτο κυρώσεων που παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

-- Σταδιακή κατάργηση της προμήθειας ρωσικού αργού πετρελαίου μέσα σε έξι μήνες και διυλισμένων προϊόντων έως το τέλος του 2022.

-- Αποκλεισμό άλλων τριών ρωσικών τραπεζών από το σύστημα Swift, μεταξύ των οποίων και της SberBank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας.

-- Απαγόρευση μετάδοσης εκπομπών στην ΕΕ σε άλλα 3 ρωσικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα.

-- Επιπλέον κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, μεταξύ άλλων σε όσους κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στην Μπούκα κ.ά. Ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι στην πρόταση ενδέχεται να περιλαμβάνεται και ο Πατριάρχης Ρωσίας, Κύριλλος.

Τέλος, η πρόεδρος της Κομισιόν ανήγγειλε ότι υπάρχει στα σκαριά ένα φιλόδοξο πακέτο ανοικοδόμησης της Ουκρανίας που «θα φέρει μαζικές επενδύσεις», καθώς ευρωπαϊκά μονοπώλια ετοιμάζονται για χρυσοφόρες μπίζνες πάνω στα αποκαΐδια.

Αντιδράσεις και παζάρια για εξαιρέσεις και «ανταλλάγματα»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει προσωρινή εξαίρεση για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, έως το τέλος του 2023. Η εν λόγω εξαίρεση ωστόσο δεν φαίνεται να καλύπτει τις αξιώσεις των δύο χωρών, ενώ ταυτόχρονα «ανοίγει την όρεξη» για προβολή αντίστοιχων αξιώσεων από άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία και η Τσεχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Σλοβακία επιθυμεί μια μεταβατική περίοδο διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών για να εφαρμόσει σταδιακά το εμπάργκο που προτείνει η ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ρ. Σούλικ. Η Σλοβακία προμηθεύεται σχεδόν όλο το αργό της πετρέλαιο από τη Ρωσία, κυρίως μέσω του αγωγού Ντρουζμπά. «Αυτό που συζητείται σήμερα είναι η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου», δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός, αναφέροντας ότι μια μεγαλύτερη χρονική μετάβαση θα δώσει χρόνο στη χώρα να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες.

Η Ουγγαρία θα ασκήσει βέτο στην πρόταση της Κομισιόν, δήλωσε στο BBC ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων της χώρας, Ζ. Κόβατς, τονίζοντας ότι η πρόταση είναι «απαράδεκτη και θα καταστρέψει την ουγγρική οικονομία». Νωρίτερα, ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέδρασε στην πρόταση της Κομισιόν δηλώνοντας ότι δεν βλέπει εγγυήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας.

Χαρακτηριστική των διεξαγόμενων παζαριών ήταν και η τοποθέτηση, από την πλευρά της Βουλγαρίας, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Α. Βασίλεφ, ο οποίος δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα «Capital» ότι η χώρα «μπορεί να τα καταφέρει χωρίς ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά αυτό θα ανέβαζε σημαντικά τις τιμές των καυσίμων. Επομένως, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάσει εξαιρέσεις, θα θέλαμε να επωφεληθούμε από τέτοιες εξαιρέσεις».

Από την πλευρά της Τσεχίας, ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γ. Σικέλα, ανέφερε ότι «η πρόταση δεν περιλαμβάνει (...) τον τρόπο με τον οποίο θα επιμερισθεί το βάρος, που σημαίνει με ποιον τρόπο θα μοιρασθεί δίκαια, και μια πρόταση για κοινές προμήθειες και κοινή διανομή». Αντίστοιχα, ο Τσέχος πρωθυπουργός, Π. Φιάλα, ανέφερε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στηρίξει τις νέες κυρώσεις «αν η Τσεχία θα έχει κάποια αναβολή έως ότου αυξηθεί η χωρητικότητα σε αγωγούς πετρελαίου που μπορούν να παραδώσουν πετρέλαιο στην Τσεχική Δημοκρατία», προσθέτοντας πως «προσπαθούμε να πάρουμε αυτήν την αναβολή για δύο, ίσως και τρία χρόνια».

ΗΠΑ: «Σε διαρκή επαφή με τους εταίρους μας» για νέες κυρώσεις

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ερωτηθείς χτες με αφορμή τις προτάσεις της ΕΕ για νέες κυρώσεις, απάντησε ότι και οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ότι ήδη αυτές τις μέρες είναι σε επαφή με τους εταίρους του G7 για επόμενα μέτρα.

Λίγο μετά, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομίας, Τζάνετ Γέλεν, επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ «είναι σε διαρκείς συνομιλίες με τους εταίρους τους» για την επιβολή νέων κυρώσεων και για να λάβουν «πρόσθετα μέτρα» κατά της Μόσχας, χωρίς πάντως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Σε ό,τι αφορά την αμερικανική οικονομία, η Γέλεν είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα πρέπει να είναι «επιδέξια» αλλά «και τυχερή» προκειμένου να την οδηγήσει σε μια... ομαλή προσγείωση, καθώς η Fed προσπαθεί να «τιθασεύσει» τον πληθωρισμό «που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 δεκαετιών».

Το ίδιο 24ωρο, εξάλλου, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στις υπηρεσίες συμβούλων διοίκησης της χώρας της, στις λογιστικές εταιρείες, όπως και στις εταιρείες δημοσίων σχέσεων. Οι βρετανικές υπηρεσίες συνιστούν το 10% των εισαγωγών της Ρωσίας σε αυτούς τους τομείς, σύμφωνα με το Foreign Office.

Σημειώνεται πάντως ότι ο γγ του ΟΠΕΚ τόνισε χτες ότι το ρωσικό πετρέλαιο είναι αναντικατάστατο, αναφέροντας: «Η εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων, που είναι πάνω από 7 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάπου αλλού».

Γερμανία: Επιταχύνει κινήσεις για πλατφόρμες LNG

Στο μεταξύ, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής, Ρ. Χάμπεκ, δήλωσε ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα τεθούν σε λειτουργία οι δύο από τους τέσσερις τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που ετοιμάζει η χώρα για τον περιορισμό της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι δύο πρώτοι σταθμοί θα είναι στο Μπρουνσμπούτελ στο Σλέσβιγκ Χολστάιν και στο Βιλχελμσχάφεν της Κάτω Σαξονίας. Οι άλλοι δύο σταθμοί θα είναι έτοιμοι τον Μάη του 2023, πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, σε συνεργασία με τον Χάμπεκ, ανακοίνωσε χτες άμεσα μέτρα για την κατασκευή υποδομών LNG και τον περιορισμό των επιπτώσεων του πολέμου στη Γερμανία. Ο Σολτς δεσμεύτηκε να περάσει τον νόμο που θα διασφαλίζει ταχείες διαδικασίες για την κατασκευή σταθμών LNG πριν από τη θερινή παύση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, ενώ η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στο υπουργικό συμβούλιο μέχρι τη Δευτέρα. Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως θα προωθηθεί νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων, που θα προβλέπει και το υποχρεωτικό άνοιγμα «ύποπτων» λογαριασμών στη Γερμανία.

Νέα ρωσικά αντίποινα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος 63 Ιαπώνων αξιωματούχων, δημοσιογράφων και καθηγητών για «απαράδεκτη ρητορική» εναντίον της Μόσχας, όπως την χαρακτήρισε.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ονόματα του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Φ. Κισίντα, του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Χαγιάσι, και του υπουργού Αμυνας, Ν. Κίσι. Οι κυρώσεις προβλέπουν την επ' αόριστον απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία των συγκεκριμένων προσώπων, ανέφερε το υπουργείο.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε δήλωση του Βλ. Τζαμπάροφ, Α' αντιπροέδρου της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Ανω Βουλής, ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο μέσω τρίτων χωρών όταν θα εφαρμόσει το εμπάργκο.

Αναζήτηση χρηματοδότησης για αγωγό Μαρόκου - Νιγηρίας

Ο Νιγηριανός υπουργός Πετρελαίου, Τιμίπρε Σίλβα, δήλωσε ότι η Νιγηρία και Μαρόκο αναζητούν χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός μεγάλου υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει νιγηριανό φυσικό αέριο σε Βόρεια Αφρική και Ευρώπη.

Η σχετική συμφωνία ανάμεσα στον Μαροκινό βασιλιά, Μοχάμεντ ΙΣΤ', και τον Νιγηριανό Πρόεδρο, Μ. Μπουχάρι, έχει υπογραφεί από το 2016 χωρίς έως τώρα να μπει σε εφαρμογή. Ομως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για την κατασκευή του αγωγού.

«Καμπανάκι» για ακόμα μαζικότερη αύξηση της «επισιτιστικής ανασφάλειας»

Οι συγκρούσεις, οι οικονομικές κρίσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν επισιτιστικές κρίσεις κατά ένα πέμπτο φθάνοντας τον περασμένο χρόνο τα 193 εκατομμύρια - δηλαδή σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι σε σχέση με το 2020 ή αύξηση 20%. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί χωρίς την επείγουσα ανάληψη δράσης «σε μαζική κλίμακα», ανακοίνωσε χτες το Παγκόσμιο Δίκτυο Κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων, που έχει ιδρυθεί από τον ΟΗΕ και την ΕΕ.

Στην ετήσια έκθεσή του ανέφερε ότι η επισιτιστική ανασφάλεια έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε έξι χρόνια, από το 2016 που ξεκίνησε να καταγράφει στοιχεία.

Οι συγκρούσεις σε ΛΔ Κονγκό, Αφγανιστάν, Αιθιοπία, Σουδάν, Συρία και Νιγηρία συγκαταλέγονται στους λόγους που ο αριθμός των ανθρώπων που απειλούνται από την πείνα αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία του κορονοϊού και η σύρραξη στην Ουκρανία επιδείνωσαν την κατάσταση, επισημαίνει η έκθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ