Ο «Ρ» αποκαλύπτει σήμερα τον τρόπο με τον οποίο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα βοηθούμενα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, δρουν αμέσως μετά από καταστροφικές πυρκαγιές και βήμα - βήμα μετατρέπουν τις καμένες εκτάσεις σε ένα απέραντο θησαυροφυλάκιο.
Η έρευνα του «Ρ» που ξεκίνησε λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ραφήνα, έχει στόχο να αναδείξει τους ηθικούς αυτουργούς των καταστροφών. Την πολιτική δηλαδή που έχει μετατρέψει τη γη σε εμπόρευμα και κατά συνέπεια ως εμπόρευμα αξιοποιείται από το μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς υφισταμένους των επιχειρηματιών.
Νεόκτιστα συγκροτήματα και στο πίσω τους έκταση του 1995 και του 1998 που είχε καεί... |
O «Ρ» αποκαλύπτει ότι μία Ανώνυμη Εταιρία ονόματι «Κτήμα Πεντέλη ΑΕ» έχει συντάξει ενημερωτικό φυλλάδιο που μοιράζει το τελευταίο διάστημα προς κάθε ...ενδιαφερόμενο και με το οποίο γνωστοποιεί ότι: έχει στην κατοχή της «ένα κτήμα στην Πεντέλη (θέση Ντράφι Πικερμίου) έκτασης 641.600 τετραγωνικών μέτρων, 14 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Ο συνολικός αριθμός των μετοχών είναι 641.600 μετοχές».
Ταυτόχρονα, η εταιρία έχει συστήσει σύλλογο με την επωνυμία «Κτήμα Πεντέλη» και καλεί τους υποψήφιους πελάτες - αγοραστές - επενδυτές, αφενός, να αγοράσουν μετοχές της εταιρίας και, αφετέρου, να γίνουν μέλη του συλλόγου, ώστε να αγοράσουν αυτή την έκταση για να χτιστούν πολυτελείς κατοικίες.
Η λεπτομέρεια; Η έκταση είναι χαρακτηρισμένη δασική και έχει καεί στις πυρκαγιές του Ιούλη του 1995 και του Αυγούστου του 1998! Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 641,6 στρεμμάτων:
Ολόκληρη αυτή η πλαγιά στην οποία ήδη οι βίλες έχουν αρχίσει να χτίζονται, είναι μέρος της επίμαχης έκτασης που βγαίνει στο σφυρί |
Μέρη της έκτασης έχουν πουληθεί ως δασικές εκτάσεις και αφού εντάχθηκαν στο Σχέδιο Πόλης οικοδομήθηκαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που επιχειρείται τώρα να γίνει και με το «Κτήμα Πεντέλη». Μάλιστα, ο τίτλος που αφορά τα 641 στέμματα είναι ο τελευταίος που έχει απομείνει από όλη την περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι όλη η έκταση και των 3.500 στρεμμάτων ήταν δασική αλλά παρ' όλα αυτά εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλης.
Μέλη του ΔΣ της εταιρίας «ΚΤΗΜΑ ΠΕΝΤΕΛΗ ΑΕ» είναι οι εξής, όπως προκύπτει από το καταστατικό της εταιρίας (ΦΕΚ2310/14.4.2005) το οποίο έχει υπογράψει με εντολή του νομάρχη Αθηνών Γ. Σγουρού, ο διευθυντής Χ. Θεοχαρόπουλος:
Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό έντυπο της εταιρίας, σκοποί του συλλόγου είναι:
Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση την οποία επικαλείται η ανώνυμη εταιρία «Κτήμα Πεντέλη», είναι εκείνη του Στέφανου Μάνου, όταν ήταν υπουργός Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος το 1980...
Παραθέτουμε το κείμενο εκείνης της ...αλησμόνητης, όπως φαίνεται, για τους κερδοσκόπους της γης υπουργική απόφαση με θέμα: «Προώθηση μελέτης οικιστικής περιοχής στη θέση "Ντράφι" Πικερμίου Αττικής"». «Αποφασίζουμε να κινηθούν οι διαδικασίες εντάξεως στο σχέδιο πόλεως σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ.γματος της 17.7./16.8.1923 "Περί σχεδίων πόλεως" κατ' εφαρμογήν του άρθρου 62 του Ν. 947/79 "Περί οικιστικών περιοχών" για την περιοχή "Ντράφι" της Κοινότητας Πικερμίου Αττικής».
Οπως λοιπόν αναφέρει η εταιρία είτε θα χρησιμοποιήσει αυτή την απόφαση είτε θα προχωρήσει στην προσπάθεια αποχαρακτηρισμού «διά οιουδήποτε άλλου νόμιμου τρόπου»...Αύγουστος 1998: Η εικόνα της καταστροφής 7 χρόνια πριν... Σήμερα, μπορείτε να θαυμάσετε την αναδάσωση στις διπλανές φωτογραφίες |
Σύμφωνα, λοιπόν, με μαρτυρία ενδιαφερόμενου να αγοράσει μετοχές της εταιρίας για να επενδύσει στη συγκεκριμένη έκταση, μιλώντας με εκπρόσωπο της εταιρίας, έμαθε ότι: «Εχουμε κάνει τις επαφές μας με πολιτικούς παράγοντες σε πολύ υψηλά κλιμάκια και θεωρούμε πως επειδή βρίσκεται δίπλα σε Σχέδιο Πόλης (σ.σ. Ντράφι, Αγιος Σπυρίδωνας) μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιο».
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέτοχοι της εταιρίας εμφανίζονται να είναι πάνω από 200 επιχειρηματίες, οι οποίοι προσπαθούν με τις δικές τους προσβάσεις ο καθένας να επηρεάσει καταστάσεις, ώστε να γίνει η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης... Ηδη, εδώ και έξι μήνες έχουν ξαναξεκινήσει τέτοιου είδους επαφές με πολιτικούς παράγοντες...
Οπως μάθαμε από άλλον ενδιαφερόμενο, το 1980 ο Στ. Μάνος είχε δώσει εντολή να ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης, αλλά τελικά δε συντάχθηκε η σχετική πράξη εφαρμογής. Ακούγεται μάλιστα ότι με την αλλαγή της κυβέρνησης το 1981, αν και όλα ήταν έτοιμα να προχωρήσουν, οι μίζες που ζητούσαν διάφοροι για να εντάξουν την περιοχή στο Σχέδιο Πόλης «την επόμενη μέρα», ανέρχονταν σε ποσά υπέρογκα.
Διευκρινίζουμε ότι αν η έκταση αυτή ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης, αυτομάτως με μία μόνο υπογραφή θα δεκαπλασιαστεί η αξία της!!! Κτηματομεσίτες αναφέρουν στο «Ρ» πως αν υποθέσουμε ότι τα 700 τετραγωνικά μέτρα σήμερα κοστίζουν 30.000 - 45.000 ευρώ, αν αυτό ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης αυτομάτως θα κοστίζουν 300 - 450.000 ευρώ! Οταν μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι ρώτησαν αν μετά τη φωτιά που κατέκαψε τη Ραφήνα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ενταχθεί η περιοχή στο Σχέδιο Πόλης, πήραν την απάντηση ότι «πάντα μετά από κάποια φωτιά μεταβάλλονται τα πράγματα. Κάποιοι έγιναν πλούσιοι με αυτόν τον τρόπο...».
Και επειδή αυτά που μας είπαν οι ενδιαφερόμενοι δεν ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικά σχετικά με το πώς θα καταφέρουν να εντάξουν την έκταση στο Σχέδιο Πόλης, αναζητήσαμε περισσότερες λεπτομέρειες. Και βρήκαμε μπροστά μας μια γνωστή ιστορία... (Συνέχεια στη σελίδα 10).