ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Φλεβάρη 2004
Σελ. /48
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ανθυγιεινή υποκρισία με υπόκλιση στο κεφάλαιο

Οι θέσεις για την Υγεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούν διαγκωνισμό με τις θέσεις της ΝΔ

«Τα ράντζα δεν οφείλονται σε έλλειψη κλινών ή ανεπάρκεια υποδομής, αφού την ίδια στιγμή που γεμίζουν τους διαδρόμους των νοσοκομείων, σε άλλα νοσοκομεία γειτονικά υπάρχουν άδειες κλίνες σε ετοιμότητα για την καλύτερη δυνατή περίθαλψη», είπε χτες ο Γ. Παπανδρέου
«Τα ράντζα δεν οφείλονται σε έλλειψη κλινών ή ανεπάρκεια υποδομής, αφού την ίδια στιγμή που γεμίζουν τους διαδρόμους των νοσοκομείων, σε άλλα νοσοκομεία γειτονικά υπάρχουν άδειες κλίνες σε ετοιμότητα για την καλύτερη δυνατή περίθαλψη», είπε χτες ο Γ. Παπανδρέου
Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου να υποκλιθεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας, μετά την ανακοίνωση του προγράμματος της ΝΔ (14/1/2004). Η μόνη διαφορά στις διατυπώσεις ήταν ότι ο Γ. Παπανδρέου προσπαθούσε να καλύψει τις υποκλίσεις του στην πολιτική της αγοράς με αναφορές στο «κυβερνητικό ΕΣΥ» και στο περίφημο συμβόλαιο με το λαό, που είχε διακηρύξει -χωρίς να εφαρμόσει ποτέ - ο Α. Παπανδρέου.

Ομως και αυτές οι προεκλογικές κορόνες δεν μπόρεσαν να θερμάνουν την αίθουσα στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», που παρέμεινε απελπιστικά κρύα, καθώς το μόνο σύνθημα που ακούστηκε ήταν «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός»... Η ανακοίνωση του προγράμματος για την Υγεία ήταν μια ομιλία του Γ. Παπανδρέου - χωρίς άλλα υλικά - που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους όταν άρχισε να μιλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που είχε ως ακροατήριο αποκλειστικά στελέχη και τεχνοκράτες του χώρου και λίγους συνδικαλιστές.

Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε μια ανασκόπηση του λεγόμενου κράτους Πρόνοιας, για να καταλήξει στην... εκσυγχρονιστική μετονομασία του σε κοινωνικό κράτος, το οποίο - όπως είπε - «συγκροτείται πάνω σε πολύ συγκεκριμένες αρχές και με βάση αυτές τις αρχές μας, που για μας είναι αδιαπραγμάτευτες για το κοινωνικό κράτος, καταπολεμά την ανεργία, τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα και δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης». «Μειώνει, πρόσθεσε υποκριτικά, τις ανισότητες στη διανομή του εισοδήματος και την κατανομή του πλούτου. Υιοθετεί ένα βιώσιμο και ισχυρό σύστημα πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας. Εξασφαλίζει ίσες δυνατότητες πρόσβασης και υψηλής ποιότητας στις υπηρεσίες της Παιδείας, της Απασχόλησης, της Υγείας, της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης».

«Ο εθελοντισμός στην Υγεία θα υποστηριχτεί με προγραμματικές συμβάσεις, με εθελοντικές και μη κυβερνητικές Οργανώσεις και εκεί θεσπίζονται ειδικά κίνητρα», υποσχέθηκε ο Γ. Παπανδρέου

Eurokinissi

«Ο εθελοντισμός στην Υγεία θα υποστηριχτεί με προγραμματικές συμβάσεις, με εθελοντικές και μη κυβερνητικές Οργανώσεις και εκεί θεσπίζονται ειδικά κίνητρα», υποσχέθηκε ο Γ. Παπανδρέου
Αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική, επανέλαβε το τρικ ότι οι κοινωνικές δαπάνες έχουν φτάσει στο 27% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ετησίως...

Επί της ουσίας

Αν και αναφέρθηκε σε χαμηλούς τόνους εκείνο που χαρακτήριζε την ομιλία του Γ. Παπανδρέου ήταν η υπόσχεση για τη θέσπιση «σύγχρονων κανόνων λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα, για να υπάρχει συμπληρωματική λειτουργία και όφελος για το κοινωνικό σύνολο και το δημόσιο συμφέρον». Πρόκειται για μια θέση πανομοιότυπη με της ΝΔ που μιλά για ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Κατά τ' άλλα, υποστήριξε ότι ενισχύθηκε το ανθρώπινο δυναμικό στο ΕΣΥ με 16.000 προσλήψεις από τις οποίες πάνω από το 50% είναι σε νοσηλευτικό προσωπικό. Αποσιώπησε, βέβαια, ότι οι ετήσιες προσλήψεις απλώς ισοφαρίζουν τις αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδοτήσεων και έτσι τα κενά με βάση τους παλιούς οργανισμούς των νοσοκομείων παραμένουν σταθερά στις 25.000 θέσεις. Υποσχέθηκε ότι μέχρι το «τέλος του 2006, όλες οι Μονάδες συμπληρώνουν το ανθρώπινο δυναμικό τους σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ξεκινώντας από το 2004 με 10.000 προσλήψεις που γίνονται μέσω ειδικών ρυθμίσεων υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ». Πρόκειται για μια περίτεχνη διατύπωση της υπόσχεσης του Κ. Σημίτη για πρόσληψη 10.000 ατόμων την επόμενη τετραετία, όταν για να καλυφθούν οι ανάγκες σε μια πενταετία πρέπει να γίνουν 5.000 προσλήψεις το χρόνο.

Αντιμετώπιση ράντζων με «συμμετοχική δημοκρατία»

Στη συμμετοχική δημοκρατία εναπέθεσε ο Γ. Παπανδρέου την εξάλειψη των ράντζων. Είπε λοιπόν: «Το ΕΣΥ έχει ακόμα προβλήματα. Εμείς τα γνωρίζουμε, αλλά εμείς, θέλουμε να βελτιώσουμε το ΕΣΥ, όχι να το ανατρέψουμε. Εμείς που εμπνευστήκαμε και δημιουργήσαμε το ΕΣΥ μπορούμε και ξέρουμε να το βελτιώσουμε. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ράντζων στους διαδρόμους των νοσοκομείων που εφημερεύουν. Τα ράντζα δεν οφείλονται σε έλλειψη κλινών ή ανεπάρκεια υποδομής, αφού την ίδια στιγμή που γεμίζουν τους διαδρόμους των νοσοκομείων, σε άλλα νοσοκομεία γειτονικά υπάρχουν άδειες κλίνες σε ετοιμότητα για την καλύτερη δυνατή περίθαλψη. Είναι, λοιπόν, ζήτημα καλής οργάνωσης, όχι μέσων και ανθρώπων που λείπουν». Και ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε: «Η συμμετοχική δημοκρατία, ο καθημερινός διάλογος με τον πολίτη δεν κερδίζονται στα λόγια αλλά στην ουσιαστική συμβολή μας στην επίλυση των μεγάλων και μικρών προβλημάτων της δημόσιας ζωής και της καθημερινότητας...».

Μίλησε, επίσης, για τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου - όπως μετονομάστηκαν τα πολυιατρεία του ΙΚΑ και επίσης ανέφερε:

  • Αναπτύσσεται ο εθελοντισμός. Δίνουμε βάρος στον εθελοντισμό, που θα υποστηριχτεί με προγραμματικές συμβάσεις, με εθελοντικές και μη κυβερνητικές Οργανώσεις και εκεί θεσπίζονται ειδικά κίνητρα.
  • Υπό την εποπτεία και το συντονισμό του ΠΕΣΥΠ, οργανώνονται τα Περιφερειακά Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Οι Δήμοι αποκτούν τη δυνατότητα να δημιουργούν και αυτοί Αστικά Κέντρα Υγείας και άλλες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας...
  • Διαχωρίζεται ο Κλάδος Υγείας από τον κλάδο Κοινωνικής Ασφάλισης, για να υπαχθεί στις υπηρεσίες Υγείας. Διαμορφώνεται ελάχιστη ενιαία δέσμη δωρεάν ιατροασφαλιστικών παροχών στους δικαιούχους όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων.
  • Εντάσσονται μετά από πολλά χρόνια και συζήτηση, τα Νοσοκομεία του ΙΚΑ στο ΕΣΥ και διασυνδέονται λειτουργικά με τα ΠΕΣΥΠ των μη κερδοσκοπικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Ολοκληρώνεται ο εκσυγχρονισμός των νοσοκομειακών υποδομών και ο εξοπλισμός μέχρι το 2007. Αναπτύσσονται νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αυξημένης φροντίδας. Ολοκληρώνονται τα προγράμματα υποδομών και λειτουργίας των ΤΕΠ.
  • Ολοκληρώνεται η μηχανοργάνωση με διασύνδεση των νοσοκομείων και η επιτάχυνση των προγραμμάτων «Κοινωνίας της Πληροφορίας».
  • Ενοποιείται και γίνεται πιο ορθολογική η τιμολόγηση των προσφερόμενων υπηρεσιών και εισάγεται σταδιακά η διαδικασία του σφαιρικού προϋπολογισμού στα νοσοκομεία και στις αυτοδύναμες διαχειριστικές Μονάδες.
  • Επιλέγονται νέες ευέλικτες μορφές χρηματοδότησης για τη γρήγορη προμήθεια μηχανημάτων και νοσοκομειακού εξοπλισμού. Προωθείται η συνεργασία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικούς φορείς.
  • Προωθείται η Συνεταιριστική Οργάνωση Καταναλωτών Υγείας, γιατί θέλουμε να υπάρχει και από τον ίδιο τον καταναλωτή, τον ίδιο τον πολίτη, ο έλεγχος και του κόστους, αλλά και η εφαρμογή των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που έχουμε εμείς και το Σύστημα Υγείας απέναντι στον πολίτη.
ΚΚΕ
Ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και περικοπή παροχών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Οι εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου οδηγούν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με την ταυτόχρονη περικοπή των κοινωνικών δαπανών, επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι σημερινές εξαγγελίες διά στόματος Γ. Παπανδρέου είναι συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής με παραπέρα μέτρα ενίσχυσης της ιδιωτικοποίησης της Υγείας με ταυτόχρονη περικοπή κοινωνικών παροχών. Καταργεί το Ενιαίο Δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος, με τα όσα αρνητικά το ακολουθούσαν και στη θέση του εφαρμόζονται προγράμματα Υγείας - Πρόνοιας από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους "επαγγελματίες" εθελοντές με αδρή αμοιβή, είτε από τα ασφαλιστικά ταμεία είτε απευθείας από τους εργαζόμενους.

Τα στοιχεία καταμαρτυρούν ότι κάθε νοικοκυριό πληρώνει 94 ευρώ το μήνα για δαπάνες Υγείας και ένας στους δύο ασθενείς αναγκάζεται να πληρώσει όταν χρειαστεί να αναζητήσει υπηρεσίες Υγείας. Οι ιατρικές επισκέψεις το απόγευμα στα δημόσια νοσοκομεία στοιχίζουν από 25 - 90 ευρώ που τις πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους.

Τα καινούρια νοσοκομεία που προπαγανδίζει ότι έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ υπολειτουργούν με μειωμένο προσωπικό που είχαν τα παλιά, παρά τη σημερινή αύξηση των κλινών αλλά και αυτών η λειτουργία τους γίνεται με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.

Οι "σφαιρικοί προϋπολογισμοί" στα νοσοκομεία και η "ελάχιστη ενιαία δέσμη δωρεάν ιατρικοασφαλιστικών παροχών" στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είναι η σαφής αναφορά για περικοπή των υγειονομικών παροχών και για αύξηση των ιδιωτικών πληρωμών.

Οι εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου είχαν και ένα μποναμά για τους νοσηλευτές. Οτι από δω και πέρα ο μισθός τους θα εξαρτάται από την ποιότητα και αποδοτικότητά τους και οι νέες προσλήψεις νοσηλευτών που θα γίνουν δεν ξεκαθαρίζεται αν θα 'ναι ιδιωτικοί ή δημόσιοι υπάλληλοι μιας και το επάγγελμά τους έγινε και αυτών ιδιωτικό!

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη από ένα ενιαίο αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης. Και για να γίνει αυτό πράξη, να κάνουν τώρα το πρώτο βήμα. Να ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ».

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
Υποκρισία και τσιμουδιά για το χαράτσι

Την παροιμία «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένον αχυρώνα» θυμίζει η κριτική του Γ. Παπανδρέου προς τη ΝΔ, η οποία στο πρόγραμμά της προβλέπει το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικής ιατρικής εκτός δημόσιου νοσοκομείου και εκτός ωραρίου στους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

«Η ΝΔ, είπε ο Γ. Παπανδρέου, επιτρέπει στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται το απόγευμα ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Και οι πλέον αδαείς αντιλαμβάνονται πού οδηγεί η αποτυχημένη αυτή πρόταση που επιχειρήθηκε πάλι να εφαρμοστεί την τριετία 1990 - 1993».

Εν πρώτοις οι νεοπροσλαμβανόμενοι γιατροί πια στα δημόσια νοσοκομεία προσλαμβάνονται με πενταετείς θητείες. Η ΝΔ το καθιέρωσε με μια πενταετία και το ΠΑΣΟΚ έκανε διεύρυνση για μονιμοποίηση μετά από τρεις πενταετίες για να τις μειώσει σε δύο.

Η ΝΔ είχε επιτρέψει τη λεγόμενη «παρτ-τάιμ» απασχόληση των γιατρών του δημόσιων νοσοκομείων με τη λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων τα απογεύματα, εκτός νοσοκομείου. Την επιλογή αυτή έκαναν τότε περίπου 600 γιατροί σε όλη την Ελλάδα. Αργότερα, επί υπουργίας του Δ. Κρεμαστινού, η κατηγορία των «παρτ-τάιμ» γιατρών καταργήθηκε.

Ηρθε, όμως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό τον Αλ. Παπαδόπουλο και καθιέρωσε το απογευματινό χαράτσι με τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων από την 1.1.2004. Οι επισκέψεις κυμαίνονται από 25-130 ευρώ και οι μικροεπεμβάσεις φτάνουν στα 150 ευρώ και πληρώνονται απ' την τσέπη των ασθενών.

  • Το 2002 επισκέφτηκαν τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία των νοσοκομείων 210.448 ασθενείς. «Απ' τις επισκέψεις εισπράχτηκαν 13.804.637 ευρώ (4,7 δισ. δραχμές) απ' τα οποία τα 4.000.000 ευρώ αποτελούν κέρδος των νοσοκομείων, τα οποία επενδύονται σε έργα υποδομής και εξοπλισμό» (Εκθεση του υπουργείου Υγείας 13.2.2003).
  • Βουλευτές του ΚΚΕ -όπως και άλλων κομμάτων- έχουν καταθέσει επανειλημμένα αιτήσεις για αναλυτικά στοιχεία όσον αφορά τη λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων μέσα στο 2003, αλλά η μόνιμη απάντηση του υπουργείου Υγείας είναι ότι μελετώνται.
  • Εγκαινιάζοντας το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (4.3.2003) ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης καμάρωνε: «Τα απογευματινά ιατρεία, μια νέα υπηρεσία του ΕΣΥ, προχωρούν με επιτυχία. Μέσα στον πρώτο χρόνο περίπου 200.000 πολίτες επισκέφτηκαν τα απογευματινά ιατρεία - επισκέφτηκαν το γιατρό της επιλογής τους ή υποβλήθηκαν σε εργαστηριακές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία κατά τις απογευματινές ώρες».
  • Στις 24.2.2004 ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής δήλωσε ότι πρέπει να ενισχυθούν τα απογευματινά ιατρεία!

Η ΝΔ προτείνει την κατάργηση των απογευματινών ιατρείων και την αντικαθιστά με τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων εκτός νοσοκομείων από γιατρούς του λεγόμενου ΕΣΥ.

Ο λαλίστατος Γ. Παπανδρέου δεν έβγαλε τσιμουδιά για το απογευματινό χαράτσι.

Το πρόβλημά τους δηλαδή είναι πού θα γίνεται η πληρωμή: Εντός ή εκτός του νοσοκομείου. Για την «αιμορραγία» του ασθενή γιατί να τους νοιάξει...

ΝΕΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Σερί» στις κορδέλες με μισές λειτουργίες

Ως εκσυγχρονιστική κοσμογονία επιχείρησε να παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, τα εγκαίνια νέων νοσοκομείων και περηφανεύτηκε ότι επί ΠΑΣΟΚ τέθηκαν «σε λειτουργία 15 νέα Περιφερειακά Νοσοκομεία, εκ των οποίων 4 νέα υπερσύγχρονα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, το "Αττικόν", το "Παπαγεωργίου", της Λάρισας και της Αλεξανδρούπολης».

Και πράγματι, ειδικά κατά την προεκλογική περίοδο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής πήραν τους δρόμους και «πετσόκοψαν» μέτρα κορδέλες, σε ανολοκλήρωτα νοσοκομεία, σε ημιτελή και ατελή έργα και εργολαβίες.

Η κάθε κορδέλα εγκαινίων, βέβαια, ήταν και μια κοροϊδία. Αφού κανένα από τα νέα... υπερσύγχρονα νοσοκομεία δεν είχε τον εξοπλισμό, το προσωπικό και τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει προς όφελος του λαού της περιοχής του.

Στις 17 Φλεβάρη 2004 ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης - 18 μέρες πριν τις εκλογές - επισκέφτηκε το «Αττικόν» νοσοκομείο που έχει γίνει «γεφύρι της Αρτας» για τους κατοίκους των Δυτικών Συνοικιών της Αθήνας, όπως ακριβώς είχε κάνει και πριν τις εκλογές της 9/4/2000. Και μίλησε για ένα πρότυπο νοσοκομείο. Στην πραγματικότητα, το νοσοκομείο θεμελιώθηκε στις 21/6/1995, μπήκε σε λειτουργία ως «διαγνωστικό κέντρο» στις 15/7/2002 και - αφού άδειασε κάμποσα άλλα νοσοκομεία της Αθήνας - λειτουργεί με το μισό προσωπικό (κάπου 700 άτομα από τα 1.500 που χρειάζεται).

Στις 4 Μάρτη 2003 ο Κ. Σημίτης ακολουθούμενος από κουστωδία κυβερνητικών στελεχών εγκαινίασε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, με τις μισές σχεδόν κλίνες να είναι αναξιοποίητες, ενώ άλλες καίριες κλινικές να παραμένουν κλειστές. Με ανοιχτές μόλις τις 400 από τις 673 κλίνες που προβλέπονταν στον οργανισμό του. Χωρίς να έχει ανοίξει καμία καινούρια κλινική και με κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού, τη Μονάδα Εγκαυμάτων, το ακτινοθεραπευτικό, το τμήμα πυρηνικής ιατρικής και τον αξονικό τομογράφο.

Μια ακόμη προσπάθεια ωραιοποίησης της θλιβερής κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της υγείας επιχείρησε η κυβέρνηση στις 7 Νοέμβρη 2003 με τα εγκαίνια του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σερρών. Δεν προβλέφτηκε καμία αύξηση σε κλίνες ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΜΤΝ, η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και αντίθετα προωθείται η πρόσληψη «επικουρικού προσωπικού».

Και ακολούθησαν τα εγκαίνια, για δεύτερη φορά, του νοσοκομείου Θηβών στις 29 Νοέμβρη 2003 και πρόσφατα (3 Φλεβάρη 2004) του νέου νοσοκομείου Πύργου, όπου ένας όροφος έχει μείνει τελείως αναξιοποίητος, λόγω έλλειψης προσωπικού και τεχνολογικού εξοπλισμού...

Ευμενής αποδοχή από ΝΔ

Η σύμπλευση των εξαγγελιών του Γ. Παπανδρέου με βασικές αρχές της ΝΔ έγινε ασμένως αποδεκτή απ' το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ετσι ο βουλευτής και Συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης, στην κριτική περιορίστηκε στο «μοναδικό "έργο ΠΑΣΟΚ" που πραγματικά ξεχωρίζει λόγω του θεόρατου μεγέθους του» και είναι τα τεράστια χρέη που έχουν συσσωρευτεί «από την κακοδιαχείριση του ΕΣΥ» και ο Ν. Κακλαμάνης τα ανεβάζει σε 600 δισ. δραχμές, παρά τη ρύθμιση του 2001 για 340 δισ. δραχμές.

Ετσι ο Ν. Κακλαμάνης υπόσχεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα στοχεύει στην «εξυγίανση των οικονομικών της Υγείας» και στην «αποκάλυψη και καταγραφή όλων των χρεών των Νοσοκομείων (ιδιαίτερα των κρυφών ή άγνωστων) μετά από άμεσο οικονομικό έλεγχο και καταλογισμό ευθυνών όπου υπάρχουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ