ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Κυβερνητικά παιχνίδια και δυτικά συμφέροντα
  • Το Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσης μειώνει τον αριθμό των νεκρών
  • Αμβλύνονται οι εκτιμήσεις για το κόστος των ζημιών
  • Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταβαίνουν στην Τουρκία, ενώ συζητείται "σχέδιο ανοικοδόμησης"
  • Τραγική η κατάσταση των πληγέντων...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Προκαλώντας μάλλον έκπληξη σε αρκετούς, το Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσης, που υπάγεται στο γραφείο του Μπουλέντ Ετσεβίτ, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν χτες 12.514, δηλαδή σημαντικά μικρότερος από την εκτίμηση περί 17.997 που είχε (το ίδιο) δώσει προχτές βράδυ.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στην τουρκική πρωτεύουσα, στην ανακοίνωση υποστηρίζεται πως ο αριθμός των νεκρών στη Νικομήδεια είχε αναφερθεί ως 10.868, ενώ είναι 6.195. Ωστόσο, από τον κατάλογο στον οποίο εμφανίζεται ο αριθμός των θυμάτων κατά νομό, προκύπτει ότι ο αριθμός των νεκρών έχει μειωθεί σε όλα τα κέντρα όπου αναφέρονται θύματα. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των τραυματιών, ο οποίος από 42.442 που ήταν μέχρι χτες, μειώθηκε στους 27.176.

Οσο για τους αγνοούμενους, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Ο τουρκικός Τύπο εκτιμά πως αριθμούν 30.000-35.000, ενώ η Υπηρεσία Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στη Γενεύη είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα 45.000 σάκους πτωμάτων για τα θύματα του σεισμού.

Ταυτόχρονα σχεδόν οι εκτιμήσεις περί του "οικονομικού κόστους" συνεπεία του σεισμού αμβλύνθηκαν αισθητά: Η TUSIAD, δηλαδή ο σύνδεσμος βιομηχανιών της Τουρκίας, το εκτίμησε σε "20 δισ. δολάρια", 50% πιο κάτω από την εκτίμηση που πρόβαλε την προηγούμενη βδομάδα...

Πιθανολογείται, από αναλυτές, η πιθανότητα η κυβέρνηση να προσπαθεί να απαλύνει την εικόνα της καταστροφής για δύο λόγους: α) Για να μειώσει τα πυρά σε βάρος της από τον Τύπο και β) για να μπορέσει να εκμαιεύσει πιο εύκολα οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό.

Ισως να μην είναι άσχετη με αυτό το "σενάριο" η είδηση που το χτεσινό φύλλο της "Χουριέτ" πρόβαλε αρκούντως: Οι ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ έχουν αρχίσει πρωτοβουλίες για ένα "πακέτο ανοικοδόμησης" της περιοχής και μάλιστα "παρόμοιο με αυτό του Κοσσυφοπεδίου". Ο υποδιευθυντής του Τμήματος Αστικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, Στέφαν Ορος, ανέφερε ότι "χώρες της συμμαχίας θα συνεχίσουν να στέλνουν βοήθεια στην Τουρκία". Στο "πακέτο" αναμένεται να συμμετάσχουν η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς και χώρες όπως η Ιαπωνία κι οι ΗΠΑ, κατά το "παράδειγμα" της Βοσνίας. Αντιπροσωπεία της ΕΕ, στην οποία συμμετέχει ο απερχόμενος Ευρωπαίος επίτροπος Χανς βαν ντεν Μπρουκ, αναμένεται σήμερα (Πέμπτη) να επισκεφτεί πληγείσες περιοχές και κατόπιν να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ και με τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ. Τι θα συζητήσουν; "Τη διεθνή βοήθεια και την ανοικοδόμηση".

Η "οικονομική διάσταση" της καταστροφής από το σεισμό κυριαρχεί στις σελίδες του δυτικού (κι εν μέρει του τουρκικού) Τύπου τις τελευταίες μέρες. Στο προσκήνιο περνούν οι "πρωτοβουλίες οικονομικής ανασυγκρότησης". Το Ισραήλ, για παράδειγμα, καλοβλέπει την... "τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας" μετά το σεισμό (!), στην οποία ελπίζει να πρωταγωνιστήσουν οι κατασκευαστικές εταιρίες της χώρας. Μερικές από τις οποίες "προσφέρθηκαν" να "ανοικοδομήσουν" το Γκολτσούκ, πόλη από εκείνες που επλήγησαν περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά τη "βιωσιμότητα" της κυβέρνησης, πάντως, παρατηρητές επισημαίνουν ότι δεν επιχειρείται η "κεφαλαιοποίηση" της λαϊκής δυσαρέσκειας εναντίον της από την αντιπολίτευση. "Προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες κινήσεις", λέει ο Ιλτέρ Τουράν, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί. "Η απογοήτευση δεν έχει μετουσιωθεί σε πολιτικές κινήσεις, δεν έχει γίνει αντικείμενο πολιτικού κινήματος. Ο κόσμος ασχολείται με την κατάσταση που επικρατεί".

Για τους πληγέντες...

... όλα αυτά είναι αδιάφορα. Οι μπουλντόζες συνεχίζουν το έργο του "ξεκαθαρίσματος". Η βροχή συνεχίζει να πέφτει. Οι μετασεισμοί τούς τρομοκρατούν. Η λάσπη τούς ταλαιπωρεί. Η οσμή του θανάτου τούς ζώνει. Οι ασθένειες τους απειλούν. Τα τρόφιμα και το νερό είναι η ανησυχία τους. Και μια στέγη. Μόλις 27.000 σκηνές έχουν σταλεί στις πληγείσες περιοχές, όταν ο πιο επίσημος (και μάλλον εξόχως συντηρητικός) υπολογισμός κάνει λόγο για 200.000 αστέγους.

Χτες η "Χουριέτ" ανέφερε ότι το Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσης διέταξε να σταματήσουν οι σωστικές προσπάθειες. Εκπρόσωπός του αρνήθηκε, μιλώντας προς το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ότι υπήρξε τέτοια διαταγή, αλλά παραδέχτηκε ότι το κέντρο της προσοχής έχει μετακινηθεί: Το "ξεκαθάρισμα" προέχει.

Για τους επιζώντες, το τι λένε οι αρχές απέχει πολύ από την πραγματικότητα. "Η κυβέρνηση λέει "θα κάνουμε αυτό, θα κάνουμε το άλλο"", έλεγε ένας τους χτες. "Πότε; Πώς; Πού είναι;".

Η Νιλουφέρ Γκόλε, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, έχει μια παρατήρηση. Οι προσπάθειες διάσωσης εγκλωβισμένων και ανακούφισης πληγέντων, είπε χτες, είτε προήλθε από το κράτος, είτε από κόμματα, είτε από ξένα συνεργεία, ήταν πολύ σποραδικές για να γίνουν αισθητές. "Αυτός ο σεισμός τέσταρε το κράτος - τις δημόσιες αρχές, τα πολιτικά κόμματα, κοινωνικά ιδρύματα όπως η "Ερυθρά Ημισέληνος" - και απέτυχε". Τη "διαφορά", προσθέτει η ίδια, "την έκαναν οι άνθρωποι που βοήθησαν τους συνανθρώπους τους, από τις χαμηλότερες και μεσαίες τάξεις".

Στο μεταξύ ορισμένα ξένα σωστικά συνεργεία, που παραμένουν στην Τουρκία, προσπαθούσαν χθες να ανασύρουν ζωντανούς από ένα κατεστραμμένο κτίριο στο Τσιναρτσίκ, προάστιο της Γιάλοβα. Ο αντισυνταγματάρχης Νουμάν Αρσλανγέρ, επικεφαλής του Κέντρου Αντιμετώπισης Κρίσης στην Αγκυρα, είπε ότι πρόκειται για τέσσερα αδέρφια που πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί, και Βούλγαροι, Γερμανοί και Τούρκοι ειδικοί προσπαθούσαν να τα απεγκλωβίσουν.

Ωστόσο ένα μέλος των σωστικών συνεργείων εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση της οποίας έτυχε ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από στρατιωτικούς, που τους πίεζαν "να τελειώνουν" για να πιάσουν δουλιά οι μπουλντόζες...

Την Τρίτη αργά το βράδυ σημειώθηκαν δύο σεισμικές δονήσεις, στις 20.33 και 20.37, μεγέθους 4,7 και 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο περιοχή μεταξύ των θέσεων Χάιμανα και Γιόλμπασι της Αγκυρας. Το αποτέλεσμα ήταν να βγουν τη νύχτα πολλοί κάτοικοι της τουρκικής πρωτεύουσας στους δρόμους. Οι αρχές ανέφεραν μόνο υλικές ζημιές, κυρίως ρωγμές σε κτίρια.

ΧΙΟΣ
Καραβάκι αλληλεγγύης στο λαό της Τουρκίας

Με καραβάκι φορτωμένο με υλική βοήθεια για το σεισμοπαθή λαό της Τουρκίας θα δείξει την αλληλεγγύη του και τη συμπαράστασή του ο λαός της Χίου. Το καραβάκι θα σταλθεί την Παρασκευή στον Τσεσμέ (απέναντι από τη Χίο) και θα παραδώσει το ανθρωπιστικό του φορτίο στις εκεί τοπικές αρχές. Φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα κι άλλα είδη συγκεντρώνονται από κατοίκους του νησιού μετά από έκκληση όλων των μαζικών φορέων του νησιού.

Παράλληλα σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ τονίζει ότι αυτοί που επλήγησαν από τους σεισμούς στην Τουρκία ήταν εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και γι' αυτό καλεί όλους τους Ελληνες συναδέλφους τους να τους βοηθήσουν τώρα και με τον πιο θερμό τρόπο, τονίζοντας ότι ο σεισμός εκτός από φυσικό φαινόμενο αποδείχτηκε και ταξικό...

"Η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης του νησιού μας, στο δοκιμαζόμενο γειτονικό λαό της Τουρκίας είναι πράξη ανθρωπιάς και ζωής. Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν και να χωρίσουν. Οι λαοί δεν έχουν σχέση με την υποκρισία, τη λυκοφιλία και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, όπου συμμετέχουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας" τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ.

Ακόμη στην ανακοίνωση η ΝΕ καταδικάζει φαινόμενα εθνικισμού που όπως τονίζει εμφανίστηκαν σε μερίδα του τοπικού Τύπου και που στοχεύουν στο να υψωθούν τείχη ανάμεσα στους δύο λαούς.

Τέλος η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στο γειτονικό λαό της Τουρκίας και καλεί όλα τα μέλη και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ καθώς και τους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς του νησιού να ενισχύσουν ηθικά και υλικά με όλα τα μέσα για την ανακούφιση κι απάλειψη των δεινών του καταστροφικού σεισμού.

"ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ"
Φόβοι για επιδημίες στην Τουρκία

Στην τραγική κατάσταση που συνάντησαν στη Νικομήδεια, το Γκιουλτσούκ και τη Γιάλοβα, στις τρεις αυτές πόλεις της Τουρκίας που καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά απ' τον πρόσφατο σεισμό, αλλά και στον κίνδυνο εξάπλωσης επιδημιών στο άμεσο μέλλον, αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου η ελληνική αποστολή των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα".

Ο επικεφαλής της αποστολής Οδυσσέας Βουδούρης τόνισε πως η δράση της ομάδας επικεντρώθηκε στη Γιάλοβα και το Γκιουλτσούκ, όπου υπάρχει ήδη σοβαρό υδροδοτικό πρόβλημα, μιας και το κεντρικό σύστημα ύδρευσης έχει καταστραφεί και οι προμήθειες της πόλης και των γύρω περιοχών σε νερό γίνονται με βυτιοφόρα. "Η ποιότητα του νερού είναι αμφίβολη καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να το ελέγξει. Την ίδια στιγμή, με τόσα γκρεμισμένα κτίρια, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν λειτουργεί το αποχετευτικό σύστημα. Ολοι αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνουν τον κίνδυνο να ξεσπάσουν πιθανές επιδημίες", είπε χαρακτηριστικά.Σε περίπτωση που συμβεί αυτό - τόνισαν όλα τα μέλη της αποστολής - τότε ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί και θα φτάσει σε ακόμα πιο απίστευτα νούμερα. Ηδη από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις στη Γιάλοβα το ποσοστό των κατεστραμμένων σπιτιών φτάνει το 30%, οι νεκροί έχουν αγγίξει τους 2.000, το νοσοκομείο της πόλης έχει αδειάσει, με αποτέλεσμα όλες οι ιατρικές πράξεις να γίνονται σε 10 σκηνές που έχουν στηθεί πρόχειρα και σε στρατιωτικά φορτηγά.

Στη Νικομήδεια 10.000 κατοικίες έχουν καταρρεύσει, ωστόσο τα δύο νοσοκομεία (400 και 500 κλινών) εξακολουθούν να λειτουργούν παρά τις αντιξοότητες. Οσον αφορά το Γκιουλτσούκ το ποσοστό των κατεστραμμένων σπιτιών έχει φτάσει το 90%, ενώ οι νεκροί υπολογίζονται πάνω από 3.000!

ΓΣΕΕ - ΕΚΑ
Συμπαράσταση και αλληλεγγύη

Την αλληλεγγύη της και τα συλλυπητήριά της για την απώλεια χιλιάδων ανθρωπίνων ζωών εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού, εξέφρασε η ΓΣΕΕ σε επικοινωνία της με τα τουρκικά συνδικάτα, ενώ αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας θα επισκεφθεί την Τουρκία στις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη. Για τη συγκέντρωση χρημάτων, η ΓΣΕΕ άνοιξε λογαριασμό στην Τράπεζα Αττικής με αριθμό 47380111 και με αρχική κατάθεση ύψους 1.000.000.

Εξάλλου, αντιπροσωπεία του ΕΚΑ επισκέφθηκε χτες τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήρια για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού, καθώς και τη συμπαράστασή του στο σκληρά δοκιμαζόμενο λαό. Το ΕΚΑ άνοιξε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό στην Εμπορική Τράπεζα με αριθμό 84121240.

|Τουρκία|Λεζάντα 1|

Γκολτσούκ: Μια σκηνή στέκει μπροστά σ' ένα κατεστραμμένο κτίριο. Η οργή εναντίον των εργολάβων αυξάνεται, καθώς νέες αποκαλύψεις για δωροδοκίες αξιωματούχων έρχονται στο φως

|Τουρκία|Λεζάντα 3|

Ιζμίτ: η πλημμύρα ολοκλήρωσε την καταστροφή από το σεισμό...

|Τουρκία|Λεζάντα 2|

Ενα ζευγάρι Τούρκων βαδίζει ανάμεσα στα συντρίμμια. Η βροχή που πέφτει τις τελευταίες τρεις μέρες βασανίζει τους χιλιάδες άστεγους από το σεισμό

|Τουρκία|Λεζάντα 5|

Γιάλοβα: Οι γονείς της εικονιζόμενης στο κέντρο νεαρής γυναίκας την απομακρύνουν από τα συντρίμμια του σπιτιού της, ό,τι απέμεινε από αυτόισοπεδώνουν τα μηχανήματα...

"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" - "902"
Αλληλεγγύη στον τούρκικο λαό

Ο "Ριζοσπάστης" και ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός "902", μπροστά στο δράμα του τούρκικου λαού από τον καταστροφικό σεισμό, πήραν την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν χρήματα, ανοίγοντας στην Εθνική Τράπεζα το λογαριασμό 150/470425 - 83.

Ο λογαριασμός εμφανίζεται στη "Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ",που είναι η εταιρική επωνυμία του "902". Τούτη τη δύσκολη ώρα για το γειτονικό λαό, η με κάθε μορφή εκδήλωση αλληλεγγύης όλων μας είναι υπόθεση ζωής. Πιστεύουμε ότι σ' αυτή την πρωτοβουλία, όλοι οι αναγνώστες του "Ρ" και οι ακροατές και τηλεθεατές του "902", όπως άλλωστε και σε άλλες περιπτώσεις, θα ανταποκριθούν. Τους καλούμε όλους, όπως και κάθε απλό άνθρωπο του μόχθου, να συνεισφέρουν, εκδηλώνοντας έτσι έμπρακτα τη συμπαράσταση του λαού μας, προς το δοκιμαζόμενο γειτονικό τουρκικό λαό.

Γιάλοβα: Ενας στρατιώτης κοιτά εκεί όπου πριν λίγες μέρες υπήρχε ένα σπίτι και πλέον τίποτε άλλο εκτός από συντρίμμια. Πίσω του, τα μηχανήματα αναλαμβάνουν δουλιά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ