ΣΑΡΑΓΕΒΟ. -
"Διπλωματική" θέση στην κρίση που πλήττει τη σερβοβοσνιακή ηγεσία φαίνεται πως πήρε χτες ο Πρόεδρος της Νέας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ηγέτη ο πολιτικός διευθυντής του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Ισινγκερ.
Ετσι, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γερμανός αξιωματούχος, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα δεχόταν την ταυτόχρονη διεξαγωγή προεδρικών και γενικών εκλογών στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας! Σ' αυτές τις δηλώσεις, που έγιναν μετά την 90λεπτη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, ο Γερμανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι το Βελιγράδι τού κατέστησε σαφές ότι "ενδέχεται να αποδεχτεί την πραγματοποίηση βουλευτικών εκλογών, συνδυάζοντάς τες, όμως, παράλληλα και με το στήσιμο καλπών για την εκλογή νέου προέδρου". Με τη μάλλον σιβυλλική αυτή θέση ο Μιλόσεβιτς φαίνεται πως αφ' ενός υποστηρίζει το αίτημα της Πλάβσιτς για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον προσεχή Οκτώβρη, ενώ ταυτόχρονα παίρνει αποστάσεις από τη Σερβοβόσνια πρόεδρο τασσόμενος υπέρ της εκλογής νέου ηγέτη στο τιμόνι της ηγεσίας στο Πάλε.
Εξηγείται, έτσι, γιατί ο Γερμανός αξιωματούχος δεν πρόλαβε να δηλώσει ικανοποιημένος από τα όσα του είπε χτες ο Σέρβος ηγέτης, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίσει "πολύ σημαντική", αλλά και "δύσκολα αντιληπτή", τη θέση που πήρε ο Μιλόσεβιτς...
Σημειώνεται ότι η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, ζητεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο.
Σε νέα λεκτική επίθεση κατά του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς προέβη και χτες ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βοσνία, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, υποστηρίζοντας ότι επιχειρεί να καταστρέψει τη διαδικασία εκδημοκρατισμού στις υπό σερβικό έλεγχο περιοχές της Βοσνίας. Την ίδια στιγμή, επαναλάμβανε την υποστήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον στην Πρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς...
Οπως ισχυρίστηκε ο Γκέλμπαρντ "η συνεχής άρνηση αυτών που βρίσκονται στην εξουσία, στο Πάλε, κυρίως του Κάρατζιτς και του Κράισνικ, να συνεχίσουν τη διαδικασία εκδημοκρατισμού έχει οδηγήσει σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση".
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών δυνάμεων "SFOR", ανακοίνωνε ότι μια ακόμη θεωρούμενη ως "έμπιστη του Κάρατζιτς αστυνομική δύναμη" αφοπλίστηκε στην Μπάνια Λούκα, αφού έγινε έλεγχος σε αρκετά αστυνομικά κτίρια και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες όπλων. Τώρα, πλέον, οι πιστές στην Πλάβσιτς αστυνομικές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη την περιοχή γύρω από την Μπάνια Λούκα και η κατάσταση είναι ήρεμη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Επανέρχεται η απειλή διεθνών κυρώσεων κατά της Βοσνίας αν η τριμελής προεδρία δε συμφωνήσει ως σήμερα (22 Αυγούστου) στα θέματα των διαβατηρίων, της υπηκοότητας και μιας κοινής πολιτικής αεροπορίας με την κροατο - μουσουλμανική ομοσπονδία, έγινε γνωστό από το γραφείο του διεθνούς μεσολαβητή Κάρλος Βέστεντορπ.
Ο Βέστεντορπ έστειλε στις 19 Αυγούστου επιστολή προς τον Σέρβο εκπρόσωπο στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας, Μομτσίλο Κράισνικ, απειλώντας τον με διεθνείς κυρώσεις, αν οι τρεις αυτοί φάκελοι δεν κλείσουν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του διεθνούς μεσολαβητή Ντούνκαν Μπούλιβαντ.
Οι κυρώσεις ενδέχεται να ληφθούν κατά των Σερβοβοσνίων αλλά και κατά ολόκληρης της Βοσνίας, δήλωσε διπλωματική πηγή.
Η αρχική ημερομηνία για τη διευθέτηση των τριών θεμάτων ήταν η 1η Αυγούστου, αλλά δεν τηρήθηκε καθώς Κροάτες και Μουσουλμάνοι από τη μια πλευρά και Σέρβοι από την άλλη διαφωνούν για τη δομή της νέας Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και τον προσδιορισμό της υπηκοότητας. Οι δύο πλευρές έχουν επίσης δεσμευτεί να υπογράψουν συμφωνία για την ίδρυση μιας κοινής πολιτικής αεροπορίας.
ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -
Απειλητικές δηλώσεις κατά της Λευκορωσίας εξαπέλυσε χτες ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστζέμσκι. "Η υπομονή της Μόσχας έχει όρια", δήλωσε και απαίτησε από τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους συλληφθέντες δημοσιογράφους του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου ΟΡΤ. Αν δεν αφεθούν ελεύθεροι εντός 24 ωρών, τόνισε ο Γιαστζέμπσκι, "η Ενωση Ρωσίας και Λευκορωσίας μπορεί να έχει ζοφερές προοπτικές".
Στις δηλώσεις αυτές αντέδρασε δριμύτατα ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο. "Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να μιλάει με τη Λευκορωσία από θέση ισχύος", είπε και ζήτησε εξηγήσεις από τη Μόσχα, επισημαίνοντας ότι, αν οι μέθοδοι της σκληρής πίεσης αποτελούν την επίσημη πολιτική της Ρωσίας, τότε θα ακυρώσει την απόφαση για την απελευθέρωση μιας ομάδας δημοσιογράφων. Η ρωσική ηγεσία δεν πήρε θέση πάνω στις δηλώσεις του Γιαστζέμσκι.
Οπως είναι γνωστό, μια ομάδα δημοσιογράφων και καμεραμάν, μ' επικεφαλής το Λευκορώσο πολίτη Πάβελ Σερεμέτ, πέρασε παράνομα τα σύνορα από τη Λιθουανία στη Λευκορωσία και οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν. Κατηγορήθηκαν για τη διάπραξη εγκλήματος και την παραβίαση των κανόνων δουλιάς των ξένων δημοσιογράφων στη Δημοκρατία, χωρίς τη διαπίστευση του υπουργείου Εξωτερικών. Η διεύθυνση της τηλεοπτικής εταιρίας ΟΡΤ (το 51% των μετοχών ανήκει στο κράτος, αλλά στην πραγματικότητα ελέγχεται από τον τραπεζίτη Μπορίς Μπερεζόφσκι, που κατέχει τη δημόσια θέση του αναπληρωτή γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας), όχι απλώς ενέτεινε την αντιλευκορωσική εκστρατεία στον αιθέρα, αλλά επιδεικτικά έστειλε στη Λευκορωσία μια δεύτερη ομάδα με αποστολή να ακολουθήσει το δρομολόγιο του Σερεμέτ, η οποία επίσης συλλήφθηκε στη μεθοριακή ζώνη από την Επιτροπή Κρατικής Ασφαλείας της Λευκορωσίας. Ο επικεφαλής της δεύτερης ομάδας, Ανατόλι Ανταμτσούκ, απηύθυνε επιστολή στον Λουκασένκο, στην οποία αναφέρει ότι η αποστολή οργανώθηκε από τη διεύθυνση της ΟΡΤ, παραδέχεται ότι διέπραξε έγκλημα, μετανιώνει και ζητάει συγνώμη που χωρίς τη θέλησή του προκάλεσε ζημιά. Η "Πράβντα - 5", επικαλούμενη τον πρεσβευτή της Ρωσίας στο Μινσκ, Βαλέρι Λοστσίνιν, αναφέρει ότι στην αποστολή έπρεπε να μετάσχει μεγάλη ομάδα δημοσιογράφων, αλλά ορισμένοι απ' αυτούς αρνήθηκαν. Ο Λουκασένκο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο ανταποκριτής της ΟΡΤ Σερεμέτ (στέλεχος του εθνικιστικού Λαϊκού Μετώπου Λευκορωσίας) θα δικαστεί και μετά ο πρόεδρος μπορεί να αποφασίσει την αμνήστευσή του, ενώ οι Ρώσοι πολίτες μπορούν απλώς να απελαθούν από τη χώρα.
Τα ρωσικά ΜΜΕ, ιδίως εκείνα που ανήκουν στις χρηματιστικές ομάδες και υποστηρίζουν τους "νεαρούς μεταρρυθμιστές" Ανατόλι Τσουμπάις και Μπορίς Νεμτσόφ, από καιρό διεξάγουν σε συγχορδία με ξένες υπηρεσίες έναν ευρείας κλίμακας πληροφοριακό πόλεμο διαστρέβλωσης της κατάστασης στη Λευκορωσία, κατά του Προέδρου Λουκασένκο και της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας. Αυτές οι ομάδες επιχείρησαν για άλλη μια φορά να προκαλέσουν πολιτική κρίση και να βάλουν σφήνα στις σχέσεις των δύο χωρών. Δεν τους βολεύει η πολιτική του Λουκασένκο ενάντια στις "ιδιωτικοποιήσεις αλά Τσουμπάις", το γεγονός ότι οι Λευκορώσοι δε σκοπεύουν να επιτρέψουν την ατομική ιδιοκτησία στη γη, ότι εκεί, σε διάκριση με τη Ρωσία, πληρώνονται εγκαίρως οι μισθοί και οι συντάξεις και ότι ο Λουκασένκο τασσόταν και τάσσεται υπέρ της ανασύστασης της ΕΣΣΔ. Γι' αυτό και στη Ρωσία πρακτικά δεν υπάρχει θετική πληροφόρηση για τη Λευκορωσία.
ΓΕΝΕΥΗ. -
Σε ασυνήθιστη ενέργεια προέβησαν οι ειδικοί που απαρτίζουν την επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, και προχώρησαν στην "εκδήλωση" του αποτροπιασμού τους για τη βάναυση και απάνθρωπη συμπεριφορά που επιδεικνύουν τα όργανα της τάξης σε αρκετές περιπτώσεις. Ειδικότερα σε κρατουμένους ή υπόπτους υπό 48ωρη κράτηση και ανάκριση.
Οι αποκαλύψεις που ήρθαν από ένα βίντεο που προβλήθηκε στις ΗΠΑ, και καταδεικνύει την εν λόγω συμπεριφορά από αστυνομικούς σε φυλακές του Τέξας και αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη, "σόκαρε" τους ειδικούς που το κατήγγειλαν χτες κατά τη διάρκεια τηςσυνάντησής τους με την αρμόδια Επιτροπή του Οργανισμού, στη Γενεύη, όπου επανεξετάζονται όλες οι περιπτώσεις και οι καταγγελίες για διακρίσεις και προστασία των μειονοτήτων.
Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ που έκανε το γύρο του κόσμου δείχνει τους φρουρούς να ξυλοκοπούν, να κλοτσούν ακόμα και να χρησιμοποιούν ηλεκτροφόρα γκλομπς για την αντιμετώπιση των κρατουμένων, ενώ ανάλογες καταγγελίες έγιναν και για τους αστυνομικούς που συνέλαβαν τον Αϊτινό πρόσφυγα Αμπνέρ Λουίμα, στην εφημερίδα "Νιου Γιορκ Ποστ", όπου ο ίδιος καταγγέλλει για βάναυση και ειδεχθή συμπεριφορά, ακόμα και σοδομισμό.
Τα μέλη της Επιτροπής που προέρχονται από χώρες που θεωρούνται τριτοκοσμικές, εξεπλάγησαν από αυτές τις καταγγελίες που δεν μπορούσαν να κρύψουν, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ κυρίως των μειονοτήτων. "Ενώ, οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στην καταδίκη όλων των χωρών, κυρίως των ασθενέστερων, οι ίδιες και άλλες που ανήκουν στο γκρουπ των λεγόμενων ανεπτυγμένων σπανίως βρίσκονται στο "μάτι του κυκλώνα"", δήλωσε Χαλίμα Βαρζαζί από το Μαρόκο. Ταυτόχρονα κάλεσαν τον Οργανισμό για μια δικαιότερη και προσεκτικότερη αντιμετώπιση στα λεπτά ζητήματα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων για όλες τις χώρες.
Ο Σ. Μιλόσεβιτς κράτησε αποστάσεις και από τη Σερβοβόσνια Πρόεδρο Μ. Πλάβσιτς
ΚΑΜΠΟΥΛ. -
Νέες άγριες μάχες ξέσπασαν χτες βόρεια της Καμπούλ, καθώς οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην αποπεμφθείσα κυβέρνηση του Μπουρχανουντίν Ραμπανί προσπάθησαν να κερδίσουν έδαφος, βομβαρδίζοντας μάλιστα το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, που ελέγχουν οι Ισλαμιστές Ταλιμπάν.
Χτες στα δημοσιογραφικά γραφεία έφθασαν πληροφορίες για οδομαχίες στην πόλη Μαζάρ - ε - Σαρίφ, 400 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ -όχι όμως μεταξύ της αντιπολίτευσης και των Ταλιμπάν, αλλά μεταξύ ομάδων που διαγκωνίζονται για την αρχηγεσία της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με αυτόπτες, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που εργάζονται στη χώρα, οι δυνάμεις του Ουζμπέκου πολέμαρχου Παλαουάν επιχείρησαν ν' αφοπλίσουν δυνάμεις της Χεζμπ - ε - Ουαχαντάτ, μιας από τις πολυάριθμες ένοπλες ομάδες του Αφγανιστάν, της μειονότητας των Σιιτών Μουσουλμάνων. Δεν έγινε γνωστό αν υπήρξαν απώλειες.
Στην Καμπούλ δύο γυναίκες τραυματίστηκαν ελαφρά από σράπνελ. Οι δημοσιογράφοι δεν μπόρεσαν να φθάσουν στο αεροδρόμιο, το οποίο βομβαρδίστηκε, καθώς οι πολιτοφύλακες Ταλιμπάν τους απώθησαν και αρνήθηκαν ότι ο βομβαρδισμός συνέβη. Αλλά πολίτες ισχυρίστηκαν πως ένα μαχητικό πέταξε πάνω από την πίστα, έριξε τρεις βόμβες και εξαφανίστηκε. Ακούστηκαν αντιαεροπορικά πυρά, όμως χωρίς αποτέλεσμα...
Ελικόπτερα των Ταλιμπάν πέταξαν προς την πρώτη γραμμή, ενώ ένα τροποποιημένο ρωσικό μεταγωγικό Αντόνοφ των Ισλαμιστών βομβάρδισε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, περίπου 25 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας.Αργότερα χθες το βράδυ μεταδόθηκαν πληροφορίες κατά τις οποίες ο Αμπντούλ Ρασίμ Γκαφοτρζάι, πρωθυπουργός της κυβέρνησης της αντιπολίτευσης και τρεις άνδρες, που η ταυτότητά τους δεν έγινε ακόμα γνωστή, σκοτώθηκαν σε πτώση αεροσκάφους, τα αίτια της οποίας δεν έγιναν γνωστά.