Ενώ η πείνα και ο πόλεμος θερίζουν καθημερινά δεκάδες ζωές στη Γάζα
2025 The Associated Press. All |
Η πείνα θερίζει τον λαό στη Γάζα |
Η απόφαση για νέα διεύρυνση του πολέμου έρχεται μετά από προτάσεις του υπουργού Αμυνας Ισραέλ Κατς και του επιτελάρχη του στρατού, αντιστράτηγου Εγιάλ Ζαμίρ.
Ο επίσημος απολογισμός θυμάτων κάθε μέρα αυξάνεται, καθώς από τον Οκτώβρη του 2023 μέχρι σήμερα οι νεκροί ξεπερνούν τους 52.400 νεκρούς και οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 118.014.
Και ενώ η πείνα θερίζει το μεγαλύτερο μέρος των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Γάζα, έξω από τα σύνορα παραμένουν (σύμφωνα με στοιχεία της UNRWA, της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες) πάνω από 3.000 φορτηγά με τρόφιμα, σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης. Χτες, ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Μουνίρ Αλ Μπουρς, κάλεσε τον ΟΗΕ να κηρύξει τη Λωρίδα της Γάζας και επίσημα περιοχή λιμού, λόγω του ισραηλινού εμπάργκο σε κάθε ανθρωπιστική βοήθεια, το οποίο έχει ξεκινήσει από τις 2 Μάρτη. Κι αυτό καθώς ήδη το 91% των κατοίκων της Γάζας αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων εδώ και δύο μήνες, το 92% των παιδιών και των λεχώνων υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό, και το 65% των κατοίκων της Γάζας στερούνται πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.
Σε αυτό το φόντο, συνεχίστηκαν χτες για τέταρτη μέρα στην έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη οι ακροάσεις εκπροσώπων χωρών που έχουν προσφύγει κατά του Ισραήλ σχετικά με τις υποχρεώσεις που φέρει ως κατοχική δύναμη στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο εκπρόσωπος του Πακιστάν κατέθεσε στο ΔΠΔ ότι οι ενέργειες του Ισραήλ κατά της UNRWA συνιστούν μία από τις πιο σοβαρές και αξιοσημείωτες παραβιάσεις σε βάρος οργανισμών του ΟΗΕ: «Αν το Ισραήλ δεν σταματήσει, η συμπεριφορά του θα λειτουργήσει ως πρότυπο για άλλες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, που θα χρησιμοποιήσουν την κρατική εξουσία για να καταργήσουν τον διεθνή έλεγχο».
Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, και με αφορμή την ισραηλινή «Μέρα Ανεξαρτησίας», που τιμήθηκε την Τετάρτη με διάφορες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ο Νετανιάχου δήλωσε χτες ότι πρώτος στόχος του πολέμου στη Γάζα δεν είναι η επιστροφή των ομήρων, αλλά η πλήρης συντριβή της Χαμάς και «των εχθρών του Ισραήλ».
Μιλώντας στο τέλος εκδήλωσης με τίτλο «World Bible Quiz for Jewish Youth», ο Νετανιάχου είπε ακόμα: «Συνεχίζουμε να φτιάχνουμε την πατρίδα μας, διά πυρός και ύδατος. Εχουμε πολλούς στόχους. Εχουμε φέρει πίσω 147 ζωντανούς (σ.σ. ομήρους), συνολικά 196, και υπάρχουν έως άλλοι 24 ζωντανοί. Θέλουμε να φέρουμε πίσω τους άλλους 59, αλλά ο τελικός σκοπός του πολέμου είναι η νίκη επί των εχθρών μας».
Οι δηλώσεις αυτές εξαγρίωσαν ακόμα περισσότερο το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων, που τόνισαν ότι πλέον ο Νετανιάχου έχει συντονιστεί με τον ακροδεξιό υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και άλλα ακραία στελέχη της κυβέρνησης, «σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία του ισραηλινού λαού, που θέλει πρώτα να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι».
Σε μια προσπάθεια να σώσει τα προσχήματα, χτες στη διάρκεια τελετής στην Ιερουσαλήμ ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ τόνισε ότι η χώρα «δεν μπορεί να γιορτάσει την ανεξαρτησία όταν οι αδερφοί και οι αδερφές μας δεν είναι μαζί μας, γιατί το Ισραήλ ως έθνος λαχταρά αυτούς και την ελευθερία τους».
Στο φόντο των εξελίξεων αυτών, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε την Τετάρτη ότι Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, σε διεθνή σύνοδο στη Νέα Υόρκη την οποία διοργανώνουν τα υπουργεία Εξωτερικών Γαλλίας και Σαουδικής Αραβίας.
Νωρίτερα χτες ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε νέα διπλή αεροπορική επιδρομή στον νότιο Λίβανο, με θύματα δύο άτομα, που τα θεώρησε «μέλη της Χεζμπολάχ». Η πρώτη επιδρομή έγινε στην περιοχή Μαΐς Αλ Τζαμπάλ, με στόχο μέλος των επίλεκτων δυνάμεων «Ραντουάν» της Χεζμπολάχ, και η δεύτερη στην ίδια περιοχή, με στόχο μέλος της Χεζμπολάχ που πραγματοποιούσε επιχειρήσεις παρατήρησης στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ.
Οι προκλητικές επιθέσεις της κυβέρνησης τζιχαντιστών του Σύρου «προέδρου» Αχμεντ αλ Σαράα κατά μη σουνιτικών πληθυσμών της χώρας πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους γενικής ανάφλεξης, κλιμάκωσης των ξένων επεμβάσεων και διαμελισμού της χώρας με ευθύνες (μεταξύ άλλων) των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του Ισραήλ, που αξιοποιούν κάθε αφορμή για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους σε βάρος του πολύπαθου συριακού λαού, που ζει, από το 2011, υπό το βάρος συνεχούς πολέμου.
Χτες, ο θρησκευτικός ηγέτης των Δρούζων της Συρίας, σεΐχης Χικμέτ Αλ-Χίτζρι, κατήγγειλε πως οι επιθέσεις των τζιχαντιστών που απαρτίζουν τις «δυνάμεις ασφαλείας» σε δύο πόλεις της Νότιας Συρίας (Τζαραμάνα και Ασραφίγια Σαχνάγια) προκάλεσαν πάνω από 100 νεκρούς μέσα σε ένα διήμερο. Οπως τόνισε, πρόκειται για «εκστρατεία γενοκτονίας» που στοχεύει «αμάχους μέσα στα σπίτια τους». Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στον Αχμεντ αλ Σαράα και απηύθυνε έκκληση για «άμεση επέμβαση από διεθνείς δυνάμεις», τονίζοντας πως δεν εμπιστεύεται «μία οντότητα που ισχυρίζεται πως είναι κυβέρνηση», γιατί μία κυβέρνηση «δεν σκοτώνει τον λαό της χρησιμοποιώντας τις δικές της εξτρεμιστικές πολιτοφυλακές και στη συνέχεια, μετά τις σφαγές, ισχυρίζεται ότι αυτές είναι ανεξέλεγκτες ομάδες».
Νωρίτερα, την Πέμπτη, Σύροι αξιωματούχοι και παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών ισχυρίστηκαν πως κατέστειλαν την προσπάθεια ένοπλης αντίστασης Δρούζων κατά τις συγκρούσεις της 29ης και 30ής Απρίλη, με τη βοήθεια «δυνάμεων ασφαλείας» της κυβέρνησης. Οι συγκρούσεις καταγράφηκαν στην πόλη Τζαραμάνα (που απέχει 3 χλμ. νότια της πρωτεύουσας) και στην παρακείμενη πόλη Ασραφίγια Σαχνάγια, με αποτέλεσμα (σύμφωνα με το Asharq Al Awsat) τουλάχιστον 16 νεκρούς και 75 τραυματίες. Ωστόσο, όπως φάνηκε στη συνέχεια από τις καταγγελίες του θρησκευτικού ηγέτη των Δρούζων, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ήταν πολύ μεγαλύτερος...
Το συριακό υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως ένοπλοι εξαπέλυσαν «αιφνιδιαστική επίθεση» σε σημεία ελέγχου της «Γενικής Ασφάλειας» στην Ασραφίγια Σαχνάγια χρησιμοποιώντας ελαφρύ οπλισμό και εκτοξευτήρες χειροβομβίδων, προκαλώντας τον τραυματισμό αρκετών ατόμων. Οι δυνάμεις ασφαλείας που απαρτίζονται από Σύρους και ξένους τζιχαντιστές, που τελούσαν εδώ και χρόνια υπό τις εντολές του Αχμεντ Σαράα, όταν ήταν αρχηγός της οργάνωσης HTS (παρακλάδι της Αλ Κάιντα), απάντησαν με ομοβροντία πυρών και έρευνες σε σπίτια Δρούζων αμάχων συλλήψεις ή απαγωγές νεαρών ανδρών και την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από το βράδυ της Τρίτης.
Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στην πλατφόρμα «Χ», το απόγευμα της Τετάρτης, ορδές τζιχαντιστών των «δυνάμεων ασφαλείας» έκαναν «παρέλαση» στην πόλη Ασραφίγια Σαχνάγια, φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα και απειλές κατά των Δρούζων, χαρακτηρίζοντάς τους «συνεργάτες των Εβραίων και εχθρούς του Αλλάχ». «Αύριο θα κάψουμε τις πόλεις Τζαραμάνα και Σουέιντα» φώναζαν, εντείνοντας τις ανησυχίες για διαμελισμό της Συρίας και την ανάφλεξη συγκρούσεων όχι μόνο στο νότιο τμήμα όπου ζουν κυρίως Δρούζοι και Χριστιανοί αλλά και στα δυτικά παράλια, όπου ζουν Αλαουίτες και Χριστιανοί και στις βόρειες και βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.
Για πρώτη φορά από την έναρξη συγκρούσεων στη Νότια Συρία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Ασαντ (8/12/24), το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο στο Ισραήλ τραυματιών μελών της κοινότητας των Δρούζων που χτυπήθηκαν από πυρά τζιχαντιστών, για ιατρική περίθαλψη. Πρόκειται για μέλη της σέχτας των Δρούζων που τραυματίστηκαν κατά τις διήμερες συγκρούσεις που σημειώθηκαν την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη στις πόλεις Τζαραμάνα και Ασραφίγια Σαχνάγια.
Σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο inews24, έγινε αερομεταφορά των Δρούζων στο Ισραήλ και η περίθαλψή τους σε στρατιωτικά νοσοκομεία του Βόρειου Ισραήλ. Το ίδιο δίκτυο μετέδωσε πως το Ισραήλ πραγματοποίησε επιδρομές με στόχο τζιχαντιστές της Σαράα επειδή «ετοιμάζονταν να επιτεθούν σε Δρούζους της περιοχής», πρόσχημα που επικαλείται το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, για να δικαιολογεί τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις δικές του γεωπολιτικές σκοπιμότητες.
Χτες το σαουδαραβικό δίκτυο «Al Arabiya» μετέδωσε πως η Τουρκία απορρίπτει κάθε σχεδιασμό που υπονομεύει την κεντρική κυβέρνηση του φιλότουρκου Προέδρου Σαράα ή απειλεί τα συριακά κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα.
Το κανάλι επικαλούμενο «τουρκικές πηγές» ανέφερε πως με τον τρόπο αυτό απάντησαν σε πιέσεις Κούρδων της Συρίας, με στόχο ένα αποκεντρωμένο σύστημα εξουσίας, αν όχι μίας χαλαρής ομοσπονδίας. Το ίδιο σαουδαραβικό δίκτυο επισήμανε πως η Τουρκία αντιμετωπίζει σαν «απειλή» τέτοια αιτήματα περί αποκέντρωσης της εξουσίας, «επειδή θεωρεί πως υπάρχει διασύνδεση με Κούρδους ενόπλους της Τουρκίας ενώ επιδιώκει να τερματίσει τη σύγκρουση με το παράνομο ΡΚΚ».
Σύμφωνα με το «Al Arabiya», το περασμένο Σάββατο, διάφορα πολιτικά κόμματα των Κούρδων της Συρίας, μεταξύ των οποίων και οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, συμφώνησαν σε ένα «κοινό πολιτικό όραμα» για την κουρδική κοινότητα με επίκεντρο την αποκέντρωση, κάτι που απέρριψε αμέσως η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου.
Το ίδιο δίκτυο επισήμανε τις προχτεσινές αναφορές του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν από τη Ρώμη, πως «δεν είναι παρά όνειρο» τα αιτήματα περί αποκέντρωσης της εξουσίας στη Συρία και την τελευταία ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πως «η Τουρκία δεν δέχεται καμία πρωτοβουλία που στοχοποιεί την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, θα βλάψει την κυριαρχία της ή θα επιτρέψει τον οπλισμό άλλων πλην της συριακής κεντρικής εξουσίας».
Ο Τραμπ απειλεί με κυρώσεις όποιον εισάγει ιρανικά πετροχημικά προϊόντα
Οι νέες απειλές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Πιτ Χέγκσεθ, κατά του Ιράν και της υποστήριξης που παρέχουν στους Σιίτες αντικαθεστωτικούς Χούθι της Υεμένης δυναμίτισαν το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, οδηγώντας σε αναβολή τού, αρχικά προγραμματισμένου για αύριο, Σάββατο, 3 Μάη, τέταρτου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων στη Ρώμη με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
«Μήνυμα στο Ιράν: Βλέπουμε τη θανατηφόρα υποστήριξή σας στους Χούθι. Ξέρετε ακριβώς τι κάνετε. Ξέρετε πολύ καλά τι είναι ικανές να κάνουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ - και προειδοποιηθήκατε. Θα πληρώσετε τις συνέπειες σε χρόνο και τόπο που θα επιλέξουμε εμείς» διεμήνυσε ο Χέγκσεθ μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα «X». Προηγούμενα (30/4) το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την επιβολή νέων κυρώσεων σε εταιρείες που θεωρεί πως «εμπλέκονται» σε «παράνομο εμπόριο» ιρανικού πετρελαίου.
Μπροστά σε αυτές τις απειλές, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ισμαήλ Μπαγκαΐ, στηλίτευσε την «αντιφατική προσέγγιση» Αμερικανών αξιωματούχων που ευθύνονται, όπως τόνισε, «για τη λήψη αποφάσεων και την έλλειψη καλής θέλησης και σοβαρότητας στην προώθηση της διπλωματικής οδού». «Η ευθύνη για τις συνέπειες και τις καταστροφικές επιπτώσεις της αντιφατικής συμπεριφοράς και των προκλητικών δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με το Ιράν θα βαρύνει την αμερικανική πλευρά», κατέληξε ο Μπαγκαΐ.
Ωστόσο, το Ομάν που μεσολαβεί μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν προσπάθησε να ρίξει τους τόνους και να αποδώσει σε «μη πολιτικούς αλλά διαδικαστικούς λόγους» την αναβολή των συνομιλιών. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντρ Αλ Μπουσαΐντι, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ανέφερε χτες πως οι νέες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν όταν συμφωνηθούν από τις δύο πλευρές.
Η είδηση αναβολής των αμερικανο-ιρανικών συνομιλιών μεταδόθηκε πρώτα από το αμερικανικό πρακτορείο «Axios», που πρόσθεσε πως είναι πιθανό να αναβληθεί και η προγραμματισμένη για σήμερα, Παρασκευή, συνάντηση αξιωματούχων του Ιράν με ομολόγους τους από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία (γνωστές χώρες ως Ε3).
Αργά χτες το βράδυ με προειδοποίησή του από το κοινωνικό δίκτυο «Truth Social», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσουν οι εισαγωγές όλων των προϊόντων της πετροχημικής βιομηχανίας και όποιες χώρες εξακολουθούν να έχουν συναλλαγές με το Ιράν θα υποστούν δευτερογενείς κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Συμμετοχή στις επιθέσεις των ΗΠΑ σε περιοχές της Υεμένης υπό τον έλεγχο των Χούθι είχαν την Τρίτη δυνάμεις της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας, συμμετέχοντας στις επιδρομές για πρώτη φορά από τις 30 Μάη του 2024. Τα βρετανικά βομβαρδιστικά συμμετείχαν σε επιδρομές που έγιναν περίπου 19 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά. Πραγματοποιήθηκαν δε ένα 24ωρο, αφότου βυθίστηκε στη θάλασσα, πιθανώς κατά την προσπάθεια ελιγμών αποφυγής πυρών των Χούθι, αμερικανικό μαχητικό τύπου «F/A-18 Super Hornet» (αξίας 60 εκατ. δολαρίων) που ανήκε σε δυνάμεις του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Harry S. Truman».
Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο έκανε προχτές έναν σύντομο απολογισμό των σφοδρών επιθέσεων που εξαπολύει στην Υεμένη από τις 15 Μάρτη, υποστηρίζοντας πως χτυπήθηκαν έκτοτε «πάνω από 1.000 στόχοι». Απέφυγε να διευκρινίσει πως στους στόχους αυτούς υπήρχαν σαν «παράπλευρες απώλειες» εκατοντάδες άμαχοι που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.
Από την πλευρά του, το τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera», μετέδωσε χτες πως οι επιδρομές των ΗΠΑ από τα μέσα Μάρτη προκάλεσαν πάνω από 300 νεκρούς. Μία από τις τελευταίες πιο αιματηρές επιθέσεις ήταν η επιδρομή της 28ης Απρίλη σε κέντρο κράτησης μεταναστών στη Σαάντα με πάνω από 68 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Το κέντρο φιλοξενούσε πάνω από 115 άτομα, οι περισσότεροι Αφρικανοί οικονομικοί μετανάστες, που σκόπευαν να εισέλθουν παράνομα στη Σαουδική Αραβία.
Αργότερα, χτες, το αραβικό δίκτυο «Al Masirah» μετέδωσε πως μετά από αμερικανικές επιδρομές στην επαρχία Τζαούφ σημειώθηκε και «ισραηλινή επίθεση».
Καταστροφικές πυρκαγιές σημειώθηκαν την Τετάρτη σε πολλές περιοχές του Ισραήλ, κάνοντας στάχτη πάνω από 5.000 εκτάρια και προκαλώντας τον τραυματισμό ή εγκαύματα σε τουλάχιστον 23 άτομα αλλά και την απομάκρυνση πλήθους πολιτών. Οι φωτιές πήραν μεγάλες διαστάσεις και επειδή στις περιοχές έπνεαν άνεμοι με ταχύτητα άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα.
Μέσα στο χάος των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών που ξεκίνησαν δυτικά της Ιερουσαλήμ και θεωρήθηκαν οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών, η κυβέρνηση Νετανιάχου αναγκάστηκε να ζητήσει ξένη βοήθεια σε πυροσβεστικά αεροπλάνα και μέσα, μεταξύ άλλων από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Κροατία.
Απαγορεύτηκε το άναμμα φωτιών σε υπαίθριους χώρους τουλάχιστον έως τις 7 Μάη, με τις πυροσβεστικές υπηρεσίες να δίνουν χτες, για δεύτερο 24ωρο, μάχη με τις φλόγες καταφέρνοντας να θέσουν υπό έλεγχο τα περισσότερα πύρινα μέτωπα μετά από προσπάθειες άνω των 30 ωρών.
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ι. Χέρτζογκ, θεώρησε ως μία από τις βασικές αιτίες των πυρκαγιών την κλιματική κρίση, ενώ ο πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, έσπευσε να αφήσει υπόνοιες κατά της αραβικής κοινότητας στο Ισραήλ, προσθέτοντας πως είχαν γίνει προχτές τουλάχιστον 18 συλλήψεις υπόπτων εμπρηστών. Το νούμερο διόρθωσαν χτες οι αρμόδιες υπηρεσίες, ανακοινώνοντας πως στην πραγματικότητα είχαν συλληφθεί 3 ύποπτοι.